Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Ραδιενέργεια και βωξίτης



Οι εξελίξεις στο θέμα Λαρνάκι και στις προεκτάσεις του έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας και όπως είναι αναμενόμενο οδηγεί στο ξεγύμνωμα της αλήθειας που επί δεκαετίες αποτελούσε ένοχο μυστικό. Τα στοιχεία που βγαίνουν στη δημοσιότητα
εβδομάδα με την εβδομάδα είναι πολλά και σε πολλές περιπτώσεις εξειδικευμένα, γεγονός που αφήνει περιθώρια παραπληροφόρησης σε όποιους δεν έχουν ηθικούς φραγμούς η έχουν αρκετή ημιμάθεια. Αφορά ιδιαίτερα όσους παίζουν εις γνώση τους ή εν αγνοία τους το γνωστό ρόλο των «παπαγάλων», χωρίς να τους απασχολεί το αν αυτά που «παπαγαλίζουν» είναι σωστά ή όχι (καταραμένη σκοπιμότητα).
Ένα θέμα στο οποίο πολλά έχουν ειπωθεί και κάπου υπάρχει ψέμα και ανεύθυνοι και επικίνδυνοι άνθρωποι, είναι αυτό με την ραδιενέργεια στο Λαρνάκι. Για αυτό  υπάρχουν οι μελέτες του Πανεπιστημίου Πατρών που μιλάει για «μόλυνση» από ραδιενεργό ουράνιο, θόριο και ράδιο στην περιοχή γύρω από το εργοστάσιο εμπλουτισμού βωξίτη (στο Λαρνάκι) (ανάρτηση 19/3/2011) και η αναφορά του κ. Παπουτέ στο Τοπικό Συμβούλιο της Ιτέας σε μελέτη του «Δημόκριτου» που λέει ότι ο βωξίτης είναι ραδιενεργά ασφαλές υλικό για χρήση.
Ποια μελέτη λέει ψέματα ή ποιος από τους χρήστες των μελετών παραπληροφορεί τους κατοίκους της Ιτέας, είτε σπέρνοντας άδικα πανικό στους κατοίκους, είτε προσπαθώντας να τους παραπληροφορήσει και να τους αποκρύψει μία αλήθεια που αφορά πιθανές σοβαρές θανατηφόρες επιπτώσεις της υγεία τους;
Ψάχνοντας στο διαδίκτυο και χωρίς κόπο, βρήκαμε στοιχεία που βοηθάνε πολύ και όποιος θα ήθελε, θα μπορούσε να τα έχει βρει.  Προτείνουμε σε όλους να το διαβάσουν, ακόμα και αν σε κάποια σημεία αυτά που γράφονται είναι κουραστικά ή «κινέζικα». Στην συνέχεια υπάρχει μία περίληψη όπως εμείς τα καταλάβαμε.

Από «Βικιπαιδεια – ραδιενέργεια» :

«Ραδιενέργεια είναι το φαινόμενο της εκπομπής σωματιδίων ή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τους πυρήνες ορισμένων χημικών στοιχείων, που γι' αυτό το λόγο ονομάζονται ραδιενεργά. Από τα περίπου 2500 νουκλίδια που είναι γνωστά στην επιστήμη, λιγότερα από 300 είναι ραδιενεργά. Τα άτομα των ραδιενεργών στοιχείων φέρουν ασταθείς πυρήνες.
Τούτο σημαίνει πως αυτοί μπορούν να διασπασθούν αυθόρμητα, απελευθερώνοντας
πυρηνική ακτινοβολία, που συνήθως λέγεται ακτινοβολία. Η ακτινοβολία συνίσταται
σε σωματίδια άλφα (ή ακτίνες α), σωματίδια βήτα (ή ακτίνες β) και ακτινοβολία γάμμα (ή ακτίνες γ). Η ακτινοβολία γάμμα φέρει συνήθως την περισσότερη ενέργεια από τα προϊόντα των ραδιενεργών διασπάσεων. Γενικά όλα τα προϊόντα της διάσπασης μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα για την ισορροπία της λειτουργίας του ανθρώπινου οργανισμού. Ο πυρήνας του ατόμου του ραδιενεργού στοιχείου εκπέμποντας ακτίνες α ή β μεταστοιχειώνεται, δηλαδή υφίσταται αλλαγή στον ατομικό του αριθμό, οπότε ο πυρήνας που εξέπεμψε το σωματίδιο άλφα ή βήτα, μετατρέπεται σε πυρήνα κάποιου άλλου χημικού στοιχείου.
Ιστορία: Το φαινόμενο της Ραδιενέργειας παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από τον Γάλλο φυσικό Ανρί Μπεκερέλ το 1896, όταν πρόσεξε πως το θειϊκό κάλιο-ουρανίλιο εκπέμπει συνεχώς ακτινοβολία που μοιάζει με τις ακτίνες Χ και προσβάλλει τη φωτογραφική πλάκα. Τις ίδιες ακτίνες, που αρχικά ονομάσθηκαν "ακτίνες Μπεκερέλ"
ή "ακτίνες ουρανίου", εκπέμπουν και άλλες ενώσεις του ουρανίου. Το φαινόμενο αυτό της αυθόρμητης εκπομπής ενέργειας χωρίς εξωτερικό αίτιο ήρθε και τάραξε τις τότε κρατούσες αντιλήψεις στη Φυσική διότι φαινομενικά ερχόταν σε αντίθεση με το θεμελιώδες αξίωμα της διατήρησης της ενέργειας. Αργότερα όμως, με τη  συστηματική μελέτη του φαινομένου διαπιστώθηκε πως δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο. Το 1898 το ζεύγος Κιουρί (Πιέρ Κιουρί και Μαρία Σκλοντόφσκα) απομόνωσαν το χημικό στοιχείο ράδιο -που είναι ραδιενεργό σε μεγαλύτερο βαθμό από το ουράνιο- καθώς και άλλες ουσίες εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητα των εκπεμπομένων ακτίνων να καθιστούν αγώγιμο τον αέρα.»

Από «Βικιπαιδεια – Περιοδικός Πίνακας» μπορούμε να βρούμε πληροφορίες για
όλα τα στοιχεία, ραδιενεργά και μη.

« Το Ουράνιο είναι χημικό στοιχείο στη σειρά των ακτινίδων, με ατομικό αριθμό 92 και ατομικό βάρος 238,02891 g/mol…. Είναι ραδιενεργό και αναφλέγεται εύκολα σε λεπτό διαμερισμό. Το ισότοπό του 235U χρησιμοποιείται ως "καύσιμο" σε πυρηνικούς αντιδραστήρες και ως σχάσιμο υλικό σε πυρηνικά όπλα.
….. Το ουράνιο βρίσκεται συνήθως σε μικρές ποσότητες στα πετρώματα, στο χώμα, στο νερό, και σε ίχνη στα φυτά και στα ζώα (συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου).»

« Το ράδιο είναι το χημικό στοιχείο με ατομικό αριθμό 88 και ατομικό βάρος 226,0254 amu. Είναι ένα σχεδόν καθαρό λευκό μέταλλο των αλκαλικών γαιών, που πολύ γρήγορα οξειδώνεται, όταν εκτίθεται στον ατμοσφαιρικό αέρα, και γίνεται  μαύρο. Όλα τα ισότοπα του ραδίου είναι πολύ ραδιενεργά και το πιο σταθερό από αυτά, το 226Ra, έχει ημιζωή 1.601 έτη και διασπάται σχηματίζοντας ραδόνιο. Εξαιτίας της τόσης του αστάθειας, το ράδιο είναι φθορίζον και εκπέμπει μια απαλή γαλάζια λάμψη……
……. Στη φύση, το ράδιο βρίσκεται σε ορυκτά ουρανίου σε ίχνη της τάξης του 1/7 γραμμαρίου ανά τόννο του ορυκτού. Δεν είναι απαραίτητο ιχνοστοιχείο για ζωντανούς οργανισμούς και είναι πιθανές οι βλαβερές συνέπειες στην υγεία, όταν εμπλέκεται σε βιοχημικές διεργασίες, εξαιτίας της υψηλής ραδιενέργειας αλλά και της (τοξικής) του χημικής δραστικότητας. ………………………………………
Το ράδιο στους οργανισμούς: Τη μεγαλύτερη βιολογική σημασία από όλα τα φυσικά ραδιοϊσότοπα του ραδίου την έχει το μακροβιότερο, το 226Ra. Το ράδιο είναι άνισα κατανεμημένο στις διάφορες περιοχές της βιόσφαιρας και είναι γνωστό ότι υπάρχουν γεωχημικές περιοχές με αυξημένη περιεκτικότητα σε ράδιο. Οι συγκεντρώσεις ραδίου σε όργανα και ιστούς των φυτών υπακούουν στους γενικούς νόμους απορρόφησης των ανόργανων ουσιών και εξαρτώνται από τον τύπο του φυτού, καθώς και από τις συνθήκες αύξησης του φυτού . Στα ποώδη φυτά, βρίσκονται γενικά μεγαλύτερες ποσότητες ραδίου στις ρίζες και στα φύλλα από ό,τι σε μίσχους και όργανα αναπαραγωγής. Η μέση περιεκτικότητα ραδίου σε φυτά που ανθίζουν είναι 0,3 - 9,0 x 10-11 Ci/kg (κιουρί/-χιλιόγραμμο). Στον άνθρωπο και στα  ζώα το ράδιο μπαίνει στο σώμα με την τροφή, όπου πάντα βρίσκεται 20 - 26 x 10-5 g/ g στο σιτάρι, 67 - 125 x 10-15 g/g στις πατάτες και 8 x 10-15 g/g στο κρέας, καθώς καιστο πόσιμο νερό. Το ποσό του 226Ra που χωνεύεται ημερησίως (από τροφές και νερό) από τον άνθρωπο είναι 2,3 x 10-12Ci, ενώ οι απώλειες από τα ούρα και τα κόπρανα ανέρχονται σε 0,8 x 10-13 και 2,2 x 10-12 αντίστοιχα. Ποσοστό περίπου 80% του ραδίου που συγκεντρώνεται στο σώμα (το ράδιο έχει ιδιότητες παρόμοιες με το ασβέστιο) μπαίνει στα οστά. Η περιεκτικότητα ραδίου στο ανθρώπινο σώμα εξαρτάται από τον τόπο διαμονής και το διαιτολόγιο κάθε ανθρώπου. Οι μεγάλες συγκεντρώσεις ραδίου έχουν επιβλαβείς επιδράσεις σε ζώα και ανθρώπους, εισάγοντας παθολογικές μεταβολές τύπου οστεοπόρωσης, ευθραυστότητα οστών και καρκίνο. Περιεκτικότητα μεγαλύτερη από 1 x 10-7- 10-8Ci/kg, ραδίου στο έδαφος εμποδίζει ουσιωδώς την αύξηση και την ανάπτυξη των φυτών.

Από τα Νεαonline:

 « Στα ύψη το ραδιενεργό ιώδιο και το καίσιο στη Φουκουσίμα»: «Εκτίναξη στα επίπεδα ραδιενεργών καισίου και ιωδίου-131 καταμετρήθηκαν σήμερα στα υπόγεια ύδατα της Ιαπωνίας, στην περιοχή του εργοστασίου της Tepco στη Φουκουσίμα. Πράγμα που σημαίνει πως η διαρροή εμπλουτισμένου με ραδιενεργά στοιχεία νερού, από τις εγκαταστάσεις των αντιδραστήρων, συνεχίζεται.»

Ομοίως ψάχνοντας για «θόριο», «καίσιο» κ.λ.π., βρίσκουμε πλήθος κειμένων, γραμμένων πολλές φορές σε αρκετά απλή «γλώσσα» και δεν χρειάζονται ιδιαίτερες σπουδές για να τα καταλάβεις. Σε κάθε περίπτωση όμως, για να καταλάβει κάποιος τις πληροφορίες που του δίνουν κάποια κείμενα, είναι απαραίτητο να θέλει να καταλάβει.
Κάνοντας μία περίληψη όλων αυτών στις διαστάσεις που αφορούν την περίπτωση της περιοχής μας, μπορούμε να πούμε σε «απλή γλώσσα» τα ακόλουθα, έχοντας προσέξει να μην αλλάξουμε την ουσία των γνώσεων. Ζητάμε συγνώμη αν σε κάποιο σημείο ξεφεύγουμε από την επιστημονική διατύπωση. Πιστεύουμε ότι ο καθένας πρέπει να κάνει ότι μπορεί προκειμένου να καταλάβουν όσο το δυνατόν περισσότεροι ποιο είναι το πρόβλημα με την ραδιενέργεια.

Ο κόσμος γύρω μας αποτελείτε από πολλά στοιχεία που γνωρίζουμε όλοι από τον «Περιοδικό Πίνακα» των Γυμνασιακών μας χρόνων, όπου με τα χρόνια οι επιστήμονες έχουν καταγράψει όλα τα στοιχεία που έχουν ανακαλυφθεί. Όλα τα  στοιχεία υπάρχουν σε μορφή ατόμων. Τα άτομα κάποιων στοιχείων, για κάποιο λόγο εκπέμπουν από μόνα τους διάφορες μορφές ακτινοβολίας. Το κάθε άτομο από αυτά τα στοιχεία εκπέμπει ακτινοβολίες που με τον χρόνο το κάνουν να χάνει και μάζα και ενέργεια και να μετατρέπεται σε ένα άτομο άλλου στοιχείου με λιγότερο «περιεχόμενο». Ο χρόνος που χρειάζεται για να «σωθεί» (να σταματήσει να ακτινοβολεί) στο μισό μιας ποσότητας από ένα ραδιενεργό στοιχείο είναι από χιλιάδες μέχρι εκατομμύρια χρόνια.
Κάποια στοιχεία από αυτά όπως το ουράνιο το θόριο και το ράδιο υπάρχουν στη φύση και τα βρίσκουμε πάντα σε κατάσταση να ακτινοβολούν. Είναι μέταλλα και υπάρχουν διάσπαρτα στη φύση όπου και όπως υπάρχουν και τα άλλα μέταλλα, αλλά
σε πολύ μικρότερες συγκεντρώσεις.
Κάποια άλλα σαν το ιώδιο (αμέταλλο) υπάρχουν και σε απλή μορφή όπως το ιώδιο που βάζουμε στις πληγές, υπάρχουν όμως και σε ραδιενεργή μορφή που ακτινοβολούν.
Το ουράνιο, το θόριο και το ράδιο υπάρχουν παντού γύρω μας, υπάρχουν στην φύση και μέσα στα φυσικά πετρώματα, μεταλλεύματα, ακόμα και πάνω στο σώμα μας και ακτινοβολούν διαρκώς. Η συνηθισμένη πυκνότητα από άτομα αυτών των στοιχείων, αντιστοιχεί σε ένταση ακτινοβολίας που το σώμα μας έχει συνηθίσει και δεν προκαλείται ζημιά στην υγεία μας. Αυτή την ένταση ακτινοβολίας την έχουν μετρήσει οι επιστήμονες και την ονομάζουν αποδεκτή φυσική ραδιενέργεια. Όταν με κάποιο τρόπο βρεθούν περισσότερα άτομα μαζεμένα στο ίδιο σημείο, η ακτινοβολία γύρω από αυτά είναι πολλαπλάσια από την ακτινοβολία του ενός ατόμου.
Όταν κάποια άτομα (π.χ. ουρανίου) «διεγερθούν» από εξωτερική ακτινοβολία, (π.χ από άλλα άτομα ουρανίου που κάποιος τα έβαλε πολλά μαζί), τότε αυξάνεται η ακτινοβολία που εκπέμπουν. Σε αυτή την περίπτωση, «διεγείροντας» όλο και  περισσότερο το ένα το άλλο, φτάνουν να εκπέμψουν όλο και περισσότερη ενέργεια και ακτινοβολία και σε μεγάλη ένταση.
Μέσα από τις πιο πάνω διαδικασίες, όταν ένα άτομο ουρανίου χάνει απότομα πολύ μάζα και ενέργεια γίνεται άτομο ιωδίου ή καισίου (π.χ. στα ατυχήματα). Το υλικό που έχουν για «καύσιμο» τα πυρηνικά εργοστάσια είναι το ουράνιο. Τα ραδιενεργά στοιχεία που έφτασαν στην Ελλάδα από το Τσέρνομπιλ, όπως και αυτά που μολύνουν την θάλασσα της Ιαπωνίας, είναι αυτά που προκύπτουν από την διάσπαση του ουρανίου, δηλαδή το ιώδιο και το καίσιο. Όταν η «μόλυνση» από ραδιενέργεια αποδίδετε στο ουράνιο, στο θόριο και στο ράδιο, αυτό δέν αφορά το ατύχημα στο Τσέρνομπιλ.
Όταν για οποιοδήποτε λόγο, συγκεντρωθούν πολλά άτομα ραδιενεργών στοιχείων μαζί και η ακτινοβολία που εκπέμπουν ξεπεράσει την ένταση που οι επιστήμονες έχουν μετρήσει ότι δεν βλάπτει την υγεία του ανθρώπου, τότε μιλάμε για «μόλυνση» από ραδιενέργεια σε μια περιοχή ή σε ένα ανθρώπινο σώμα. Όπως δηλαδή λέει και η μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών για το Λαρνάκι.

Σαν συμπεράσματα των ποιο πάνω, σε σχέση με τα λεγόμενα στην υπόθεσή μας μπορούμε να πούμε:
Η μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών λέει κάτι πολύ συγκεκριμένο και το αποδίδει σαφέστατα στην δραστηριότητα βωξίτη. Αυτό που λέει η μελέτη είναι πολύ σοβαρό και αφορά πιθανές θανατηφόρες ζημιές στην υγεία όσων από εμάς ζούμε στην δυτική Ιτέα αλλά και όσους εμπλεκόμαστε με σκόνη βωξίτη. Το ερώτημα; ;
Διαβάσαμε για το ράδιο (π.χ.). Κινδυνεύουμε; Εισπνέουμε σκόνη. Κινδυνεύουμε;
Η ακτινοβολία είναι πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Γιατί στο διάολο τα λένε «ανώτατα επιτρεπτά όρια»; Κανονικά, κάθε «άρχοντας» από την θέση του, θα έπρεπε να είχε τρέξει μόλις έμαθε για αυτή την μελέτη (το καλοκαίρι του 2010 από την εφημερίδα τουλάχιστον) και να είχε υποχρεώσει την εταιρία S&B να διαψεύσει ευθέως την μελέτη αυτή και να αποκαταστήσει την αλήθεια υποχρεώνοντας τους όποιους ψευτοεπιστήμονες έγραψαν τέτοια ψέματα να ζητήσουν τουλάχιστον συγνώμη. Το γεγονός έχει καταγγελθεί και στις αρμόδιες υπηρεσίες και ούτε από εκεί υπάρχει ανταπόκριση ούτε όμως και διάψευση.
Βουλευτής, Νομάρχης, Δήμαρχοι, Σύμβουλοι, Υπουργεία και Υπουργοί, Πολιτεία και Κράτος γενικότερα, όλοι γνωρίζουν. Μία περίπτωση που θα μπορούσε να αποτελεί και αντιπροσωπευτικό δείγμα της πολιτικής πραγματικότητας που ευθύνεται για την σημερινή κατάντια της Ελλάδας.
Όποιος απαντά στα ερωτήματα που προκύπτουν από αυτή την μελέτη θα έπρεπε να είναι πολύ προσεκτικός.
Όποιος λέει ότι ο βωξίτης δεν έχει ραδιενέργεια, εννοώντας καθόλου, λέει ψέματα.
Όποιος απαντά ότι ο βωξίτης είναι ραδιενεργά ασφαλές για χρήση υλικό, ότι τον βάζουν στον πετροβάμβακα, ότι τον αγοράζουν πολλές χώρες και δεν έχουν πρόβλημα κ.λ.π., λέει αλήθεια, αλλά αποπροσανατολίζει την συζήτηση. Οι αναφορές αυτές δεν απαντούν στα ερωτήματα που προκύπτουν από τα ευρήματα της μελέτης.
Αν είναι αμόρφωτος το κάνει ίσως κατά λάθος και απλά εκφράζει το επίπεδό του.
Αν είναι σπουδασμένος «εγκληματεί» εις βάρος όσων τον εμπιστεύονται και ίσως να εγκληματεί κυριολεκτικά εις βάρος ανθρώπων που περιμένουν να δουν αν τελικά βλάπτεται έως και θανατηφόρα η υγεία τους ή όχι.
Ομοίως συμβαίνει σε αναφορές σχετικές με το ότι υπάρχουν και άλλα ραδιενεργά στοιχεία γύρω μας. Δεν απαντούν στο πρόβλημα που προκύπτει από την συγκέντρωση πάνω από τα επιτρεπτά όρια, τριών ραδιενεργών στοιχείων που βρίσκονται στο βωξίτη, σε υψηλή συγκέντρωση γύρω από το εργοστάσιο βωξίτη, που
δεν μπορεί να ήρθαν από το Τσέρνομπιλ μιας και από εκεί ήρθε ιώδιο και καίσιο και όχι ουράνιο, θόριο και ράδιο.
Ομοίως συμβαίνει και από κάθε προσπάθεια οποιουδήποτε να απαξιώσει την μελέτη και το κύρος των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Άλλωστε, η ανάλυση των δειγμάτων της μελέτης για το ποια ραδιενεργά στοιχεία ευθύνονται για την αυξημένη ακτινοβολία που μέτρησαν οι ίσως χαλασμένοι μετρητές του Πανεπιστημίου της Πάτρας, πιθανότατα να έγινε στον έγκυρο για την μελέτη της S&B «Δημόκριτο». Δεν μπορεί ακόμα και ο «Δημόκριτος» να λαθεύει επιλεκτικά αρκεί να έχουν άδικο οι μέν και δίκιο οι δε.
Για να σταματήσουν κάποιοι να λένε ψέματα για το ότι δεν μπορεί μία βιομηχανική δραστηριότητα με υλικά «ασφαλή ραδιενεργά για χρήση» να προκαλεί  πρόβλημα ραδιενέργειας στο περιβάλλον και στους ανθρώπους, ακολουθεί δημοσίευμα που μας στείλατε. Και, για να μην νιώθουν μόνοι οι κάτοικοι της δυτικής Ιτέας: 



dongriakond Από τη βρετανική Guardian:
Οι Dongria Kondh, μια από τις τελευταίες απομονωμένες φυλές του πλανήτη ζουν επί αιώνες, απολύτως αυτάρκεις, στο πλούσιο δάσος των λόφων Νiyamgiri στην πολιτεία Ορίσα της ανατολικής Ινδίας.
Σήμερα απειλούνται με αφανισμό από τα σχέδια της επίσης βρετανικής Vedanta Resources, που έχουν ήδη εγκριθεί από την Ινδική Κυβέρνηση, να φτιάξει ένα επιφανειακό μεταλλείο βωξίτη στη γη τους. Αν προχωρήσουν τα σχέδια της εταιρείας, οι φιλήσυχοι και γλυκύτατοι Dongria Kondh θα μπούνε στη μακριά λίστα των αυτόχθονων πληθυσμών που ξεριζώθηκαν, εκδιώχθηκαν, αφανίστηκαν για να συντηρηθεί ο σπάταλος τρόπος ζωής του σύγχρονου “πολιτισμένου” ανθρώπου.
Το σύντομο βίντεο της Guardian είναι απόσπασμα ενός ντοκυμαντερ διάρκειας 11 λεπτών της Survival International που προτείνουμε να δείτε:





12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ ΠΑΤΑΜΥΘΙΑ!ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Ο ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΤΑ ΠΕΡΙ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΒΩΞΙΤΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ!
ΑΛΛΑ, ΑΦΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΩΝ, ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ, ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ, ΤΩΝ ΦΟΥΡΝΩΝ ΜΙΚΡΙΚΥΜΜΑΤΩΝ, ΤΩΝ ΚΕΡΑΙΩΝ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ,ΚΑΙ ΤΟΣΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΙΘΑΝΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΠΕΙΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ;
ΑΛΛΑ, ΞΕΧΑΣΑ, ΕΣΑΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΜΟΝΟ Η ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ... ΛΑΡΝΑΚΙ!

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΤΕ. ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΙ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΓΥΡΩ ΜΑΣ. ΑΚΟΜΑ ΜΕΡΙΚΟΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΖΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΣΙΩΠΗΣ ΚΑΙ ΒΟΛΕΜΑΤΟΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ. ΒΟΛΕΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΑΡΚΕΤΕΣ ΓΕΝΙΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις έπεσαν οι μάσκες. Διαλέγοντας λάθος ανθρώπους λαϊκούς και της πιάτσας και πιστεύοντας αγαπητούς στον απλό κοσμάκη και με δήθεν φόρτωση συναισθημάτων να περάσουν τις εντολές που είχαν. Το αποτέλεσμα εξέθεσε πολλούς στα μάτια όλων.

Ανώνυμος είπε...

12:56 εκτίθεσαι ανεπανόρθωτα. Αν δεν ήξερες να διαβάζεις και πίστευες ότι σου λένε, άντε και με το κοκαλάκι που σου πετάνε και θολώνει το λιγούρικο το μυαλουδάκι σου να σε καταλάβουμε. Αφού όμως ξέρεις να γράφεις, ξέρεις και να διαβάζεις. Τι κατάλαβες από αυτό που λέει «Ραδιενέργεια είναι το φαινόμενο της εκπομπής σωματιδίων ή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τους πυρήνες ορισμένων χημικών στοιχείων, που γι' αυτό το λόγο ονομάζονται ραδιενεργά». Ξέρεις εσύ να έχουν μέσα ραδιενεργά στοιχεία τα κινητά, οι υπολογιστές, οι τηλεοράσεις, οι φούρνοι μικροκυμάτων κ.λ.π.; Όπου υπάρχει ακτινοβολία δεν είναι απαραίτητα από ραδιενέργεια. Άλλο να πλησιάζεις μια κεραία που εκπέμπει κάποια ακτινοβολία, άλλο να βάζεις στα πνευμόνια σου ραδιενεργά στοιχεία. Είναι σα να τοποθετείς στα πνευμόνια σου την κεραία και τον πομπό μαζί για πάντα και να ακτινοβολούν 24 ώρες το 24ωρο μιας και όπου πας παίρνεις μαζί και τα πνευμόνια σου. Αλλά μάλλον χάνω το χρόνο μου. Άντε να σνιφάρεις λίγη σκόνη βωξίτη μπροστά στο αφεντικό για να αποδείξεις την πίστη σου και άσε την προπαγάνδα. Όχι μόνο δεν κάνεις αλλά κάνεις και ζημιά.

Ανώνυμος είπε...

Γράφει μέσα:
«Για αυτό υπάρχουν οι μελέτες του Πανεπιστημίου Πατρών που μιλάει για «μόλυνση» από ραδιενεργό ουράνιο, θόριο και ράδιο στην περιοχή γύρω από το εργοστάσιο εμπλουτισμού βωξίτη (στο Λαρνάκι) (ανάρτηση 19/3/2011)»
Και:
«Το ράδιο στους οργανισμούς: Τη μεγαλύτερη βιολογική σημασία από όλα τα φυσικά ραδιοϊσότοπα του ραδίου την έχει το μακροβιότερο, το 226Ra.»

Αν πάει κάποιος στην ανάρτηση 19/3/2011 θα δεί ότι στην δημοσιευμένη περίληψη της μελέτης του Πανεπιστημίου Πατρών λέει για μόλυνση από ουράνιο U238, θόριο Th232 και το μοναδικό και περιζήτητο για την καταστροφή της υγείας ράδιο Ra 226. Η εταιρία σε συνέχεια της γνωστής ιστορίας των ιδρυτών της, ΦΕΡΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ «ΠΡΑΜΑ» ΓΙΑ ΕΜΑΣ. Και εμείς οι αχάριστοι γκρινιάζουμε. Φτού μας.

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΗ ΤΗ "ΜΕΛΕΤΗ" ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ (ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΠΟΙΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ)ΘΑ ΒΓΕΙ ΟΛΗ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ Η ΔΕ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΤΟ ΦΙΝΑΛΕ ΤΗΣ ΚΑΠΟΙΟΥΣ;

Ανώνυμος είπε...

Μου αρέσει ρε συ που θες να έχεις άποψη για πράγματα που δεν έχεις διαβάσει. Είσαι απίθανος. Τράβα ρε μεγάλε στην ανάρτηση στο μπλόγκ στις 19/3/2011 να βρεις τα συμπεράσματά σου. Έχει και ένα ειρωνικό λογοπαίγνιο για τα «Συμπεράσματα»που ζητάς που γράφτηκε ειδικά για σένα και τη φάρα σου. Να σε βοηθήσω κιόλας μην κουραστείς και να στο αντιγράψω (το έγγραφο να το δεις εκεί, δεν ξέρω πως να στο στείλω).
«Σε ανύποπτο χρόνο, κάποια νεαρή φοιτήτρια από την περιοχή, εκπονεί μια μελέτη στα πλαίσια των σπουδών της. Η μελέτη δημοσιεύεται και σε επιστημονικό περιοδικό και γίνεται όσο ποιο επίσημη μπορεί. Στην πρώτη σελίδα αναφέρονται όλα τα στοιχεία για να την βρει όποιος θέλει στο διαδίκτυο. Στη δεύτερη σελίδα φαίνεται ο χώρος που αφορά η μελέτη. Στην τελευταία, στα συμπεράσματα (Conclusions) υπάρχουν συγκεντρωμένα.. …………………………..τα «Συμπεράσματα» !!!!!!!!!!!!
(Αυτά έχουν το ζουμί, οι άλλες οι σελίδες είναι για το τυπικό και όσους έχουν παραπανίσιο χρόνο).
Σε πρόχειρη μετάφραση οι πρώτες πέντε γραμμές λένε ότι η περιοχή γύρω από το εργοστάσιο εμπλουτισμού βωξίτη στον κόλπο της Ιτέας, έχει (contaminated) μολυνθεί από ραδιενεργό ουράνιο (U), θόριο (Th) και ράδιο (Ra) κ.λ.π. (Βάλτε τις λέξεις στο «Google Μετάφραση» πριν μας κάνετε μήνυση να δείτε ότι έχουμε δίκιο). Πέρυσι το καλοκαίρι δημοσιεύτηκε σχετικό άρθρο σε τοπική εφημερίδα.
Κανένας επίσημος δεν ασχολήθηκε, θάνατος σε τιμή ευκαιρίας, πάρτε κόσμε.»

Γρήγορα στο σνιφάρισμα να δείξεις και εσύ την πίστη σου, που στείλανε και τον 12:56.

M.K. είπε...

Με ανθρώπους (12:56) που δεν καταλαβαίνουν τη διαφορά ανάμεσα στην ΙΟΝΙΖΟΥΣΑ και τη ΜΗ ΙΟΝΙΖΟΥΣΑ ακτινοβολία, δεν υπάρχει λόγος να καθόμαστε να συζητάμε.

Αληθεύει η φήμη ότι σουτάρανε το Σανούδο;

Ανώνυμος είπε...

12:56 όπως γνωρίζεις, όλα αυτά που αναφέρεις,ειδικά όλα μαζί,παράγουν υψηλά ηλεκτρομαγνητικά πεδία και οι συνέπειες αυτές στην υγεία μας γνωστές από πλείστες επιστημονικές μελέτες.Όσο για την ραδιενέργεια, μιας και φαίνεσαι νεοσός, μάθε ότι τόσο ο πυθμένας της Ιτέας, αλλά και ο Κορινθιακός βρίθει από ραδιενεργά στοιχεία και όσα συνεπάγεται αυτό για την υγεία μας, το γνωρίζεις καλύτερα ,έκτός αν ηθελημένα το αποθείς.ΟΙ μελέτες είναι δημοσιευμένες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, που έχουν καλύτερη από εσένα επιστημονική κατάρτιση, μιας και δεν κάνουν κατά παραγγελία δημοσιεύσεις, αλλά ανακοινώνουν ότι είναι ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΕΓΚΥΡΟ.Σαφώς οι εταιρείες της περιοχής μας παρουσιάζουν τις δικές τους πληρωμένες εργασίες για να μας πείσουν.Αν μας δείξουν σε ποια ΕΓΚΥΡΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΙΠΕΡ έχουν αναρτηθεί,εμείς που είμαστε καλόπιστοι, θα τις δεχτούμε!!!

Ανώνυμος είπε...

ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ. ΤΟΝ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΚΕΦΑΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΛΟ ΠΟΥ ΠΡΙΝ ΗΤΑΝ ΕΔΩ. Ο ΣΑΝΟΥΔΟΣ ΠΑΕΙ ΑΡΟΝ ΑΡΟΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΣ. ΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΟ ΦΑΝΤΑΖΟΤΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΟΥΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΚΑΣ; ΠΑΕΙ ΑΥΤΟΣ

Ανώνυμος είπε...

12:23, μια ερώτηση, Δηλαδή τι έγινε,πήρε προαγωγή ο άνθρωπος, μετά την επιτυχή διεύθυνση εδώ της εταιρείας πηγαίνει Αμερική;;;δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχει το ΚΑΣ με την προαγωγή;;;

Ανώνυμος είπε...

Συνήθως όταν από διευθυντικό στέλεχος σε επιστρέφουν άρον άρον στην θέση σου και σε αντικαθιστούν επειδή δεν χειρίστηκες καλά τα θέματα και ξέφυγε η κατάσταση δεν λέγεται προαγωγή