Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10: «ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ» ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Για την καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών – εργαλείων , εξαθλίωσης μιας τοπικής κοινωνίας- οικονομίας, πρέπει να γίνει η ακόλουθη αναφορά σε πιο αναλυτικά παραδείγματα χρήσης του «δικτύου» των ανθρώπων της «Εταιρείας», που παρατηρήθηκαν σε τρεις τουλάχιστον διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας , με πανομοιότυπες χαρακτηριστικές δράσεις στην ίδια κατεύθυνση και που πτυχές τους συναντώνται και στα σχετικά ντοκιμαντέρ.
-  Σε πολλές  περιπτώσεις  ,στη φτωχή τοπική κοινωνία, γίνονται κοινωνικές συζητήσεις στα καφενεία, καφετέριες κ.λ.π , «ζυμώσεις» για τη δημιουργία ενός Συλλόγου , Ομίλου , Σωματείου κ.λ.π το οποίο αποσκοπεί στο μέλλον να αναπτύξει μια δραστηριότητα (πολιτιστική, καλλιτεχνική, αθλητική, ανθρωπιστική κ.λ.π). Η επιτυχής δράση κάποιων από αυτούς τους Φορείς, θα έχει σαν αποτέλεσμα να  προσελκύσει το ενδιαφέρον ανθρώπων εκτός περιοχής και την προσέλκυση στην περιοχή επισκεπτών  ή και την γενικότερη Ανάπτυξη. Αυτό εγκυμονεί για την «Εταιρεία» μεγάλο κίνδυνο. Από τους επισκέπτες που θα έρθουν για πρώτη φορά στην καταστρεφόμενη ή υπό καταστροφή περιοχή , κάποιοι θα έχουν και την ευαισθησία και τις γνώσεις περί Δικαιωμάτων των κατοίκων στην προστασία του περιβάλλοντος  του τόπου τους (και τη σχετική Νομοθεσία). Έτσι εάν αυτοί οι επισκέπτες «ανοίξουν τα μάτια» στους απομονωμένους ντόπιους που θεωρούν την καταστροφή και την ασυδοσία  της «Εταιρείας» κεκτημένο της δικαίωμα, τότε οι κάτοικοι θα αντιδράσουν και η «Εταιρεία» θα υποχρεωθεί να εφαρμόσει τους Νόμους , οπότε να πληρώσει το προβλεπόμενο περιβαλλοντικό κόστος, χάνοντας το από τα υπερκέρδη.
Η αντίδραση της «Εταιρείας» είναι ευέλικτη αλλά σε τυποποιημένα πλαίσια. Οι ζυμώσεις θα πέσουν αργά ή γρήγορα (φτωχός ο τόπος ,λίγοι οι κάτοικοι) στην αντίληψη κάποιου «ανθρώπου» της «Εταιρείας» ο οποίος έχει παρακληθεί από τον «φίλο του» τον «προϊστάμενο» να έχει τον νου του για σχετικές δράσεις  . Αρμόδιο τοπικό «Στέλεχος» της «Εταιρείας» , πληροφορείται από τον «προϊστάμενο»  και παρακολουθεί μέσα από το «δίκτυο» των ανθρώπων της την εξέλιξη των ζυμώσεων , πριν ακόμα οι ενδιαφερόμενοι συστήσουν επίσημα το Φορέα που τους ενδιαφέρει.
Το «Στέλεχος» της «Εταιρείας», ενθαρρύνει κάποιον ή κάποιους από τους ανθρώπους του «δικτύου» της «Εταιρείας» ,με παραπλήσια ενδιαφέροντα, να προσχωρήσει σε αυτή την ομάδα, πάντα με κίνητρο το ενδιαφέρον για τον τόπο και το αντικείμενο που απασχολεί την  ομάδα (π.χ. η οργάνωση μιας ετήσιας γιορτής , η ανάπτυξη τοπικής ομάδας ενός αθλήματος  κ.α) . Φυσικά κατά την παρότρυνση του «ανθρώπου της Εταιρείας» να μπει σε αυτή την ομάδα , η συζήτηση κλείνει πάντα με μια φράση όπως «δες κιόλας μην είναι τίποτα ψευτο οικολόγοι και θέλουν να μας κάνουν καμία ζημιά» . Ο άνθρωπος της «Εταιρείας», με  πεποίθηση αγνών προθέσεων για τον τόπο του, χαρούμενος που ο «προϊστάμενος» τον αντιμετώπισε σαν πιο «χρήσιμο» από τους άλλους , υποσυνείδητα ή μη και σε εγρήγορση μην κινδυνέψει η «Εταιρεία» από πιθανούς ψευτοοικολόγους, γίνεται ο «ρουφιάνος» της ομάδας. Ανάλογα φυσικά με το μέγεθος και τον κίνδυνο από το αντικείμενο δράσης του Φορέα , οι «ρουφιάνοι» μπορεί να είναι περισσότεροι από ένας και ακόμα και να μην το γνωρίζουν ο ένας για τον άλλο.
Το «Στέλεχος»  παρακολουθεί την εξέλιξη των ζυμώσεων σε αυτή την ομάδα και κατατάσσει τον πιθανό κίνδυνο.
- Εάν οι στόχοι του Φορέα που θα συσταθεί είναι υψηλοί και ουτοπικοί, η «Εταιρεία» δεν επεμβαίνει στην αρχή. Εάν π.χ.  ο στόχος είναι εξαρχής  η διοργάνωση μιας εκδήλωσης πανελλαδικής εμβέλειας, γεγονός που απαιτεί χρηματοδότηση, ο Φορέας αφήνεται μόνος του να προσπαθεί . Τις περισσότερες  φορές, λόγω φτώχειας της τοπικής οικονομίας, εισφορές επαγγελματιών κατοίκων κ.λ.π. δεν αρκούν και η προσπάθεια εγκαταλείπεται μετά από δυο το πολύ τρεις προσπάθειες ,με χαμηλό αποτέλεσμα.
-  Εάν ο φορέας αυτός δείξει  ότι τα καταφέρνει και κάθε προσπάθεια πάει καλύτερα, τότε η «Εταιρεία» ενεργοποιεί τους «ρουφιάνους». Το «Στέλεχος» της «Εταιρείας» ενθαρρύνει τους ανθρώπους του να «βγουν μπροστά» και να αναλάβουν τα ηνία  του Φορέα. Αυτό γίνεται  με προσφορά μεγαλύτερης οικειότητας μεταξύ του «Στελέχους» και του «ανθρώπου της Εταιρείας» (που του ανεβάζει αυτόματα την αυτοπεποίθηση) και πολλές φορές με τάξιμο μιας μετάθεσης σε καλύτερη θέση  μέσα στην «Εταιρεία», αύξηση μισθού, ή ένταξης σε αυτούς που παίρνουν «μπόνους» στις γιορτές.
Χαρούμενος και πάλι «ο άνθρωπος της Εταιρείας», αναλαμβάνει δράση και στην επόμενη συγκέντρωση του Φορέα για το πώς θα βρουν χρήματα για τις βασικές ανάγκες τους ή την ετήσια εκδήλωση , ο «άνθρωπος της εταιρείας», ανακοινώνει με μια σχετική μυστικότητα (χαμηλόφωνα συνήθως) ότι έχει «μια επαφή» στην «Εταιρεία». Δεν θα ήθελε να πολυσυζητηθεί ,αλλά μπορεί να βρει από εκεί χρήματα ή την απαραίτητη βοήθεια γενικότερα. Τα υπόλοιπα μέλη του Φορέα , κουρασμένα συνήθως να προσπαθούν κάτι σοβαρό σε ένα φτωχό τόπο , συμφωνούν και το «καπέλωμα» έχει στηθεί.
Από αυτή τη στιγμή και στο εξής τα πράγματα θα εξελιχθούν γρηγορότερα και ευκολότερα και όλοι θα ξεκουραστούν και μόνο με την ιδέα ότι έχουν πια «γερές πλάτες». Έτσι η πραγματική δυναμική του φορέα να φτάσει σε κάποιο επίπεδο από μόνος του μετά από κάποια χρόνια , χάνεται.
Ο Φορέας αυτός θα ακμάσει το επόμενο χρονικό διάστημα. Αργά ή γρήγορα στα φυλλάδια πολυτελείας των εκδηλώσεων του θα παρουσιάζεται πρώτος επίσημος χορηγός  η «Εταιρεία» η οποία θα «ριζώνει» έτσι στην συνείδηση των κατοίκων της περιοχής  ότι χωρίς αυτή δεν γίνεται τίποτα. Οι θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα θα γίνουν περιζήτητες και θα αρχίσει και η «φαγωμάρα» . «Άνθρωποι της Εταιρείας», κάτοικοι και αυτοί του τόπου, θα είναι πάντα παρόντες σε αυτόν.
Ο Φορέας αυτός, δεν θα επιτρέπει ποτέ στις εκδηλώσεις του να ακούγεται κάτι κακό για την «Εταιρεία». Δεν θα αναλάβει ή συμμετάσχει , ποτέ σε δράσεις κατά των παρανομιών της Εταιρείας μαζί με άλλους φορείς. Θα λέει πάντα «ευχαριστώ» στην  «Εταιρεία» με κάθε ευκαιρία. Εάν η «εταιρεία» χρειαστεί κοινωνική στήριξη έναντι κάποιου «κακού» που καταγγέλλει παρανομίες και καταστροφές , ο Φορέας θα βγάλει ψήφισμα συμπαράστασης ή ότι άλλο ζητήσει η «Εταιρεία» προς εξυπηρέτηση των επικοινωνιακών παιχνιδιών της. Εάν χρειαστεί , τα μέλη του Φορέα θα συμμετέχουν μαζικά στη συλλογή υπογραφών υπέρ της «Εταιρείας». Ποτέ όλα αυτά δεν θα γίνονται στο όνομα την «Εταιρείας». Ο Φορέας θα τα κάνει όλα αυτά πάντα για τις πολύτιμες θέσεις εργασίας στον φτωχό τόπο του και γενικότερα για το καλό του τόπου.
- Εάν οι στόχοι του Φορέα αυτού είναι ρεαλιστικοί, σοβαροί, ταιριάζουν με τη δυναμική του τόπου και κινδυνεύουν να φέρουν άμεσα επισκέπτες ή και Ανάπτυξη σε άλλες παραγωγικές δραστηριότητες ,τότε αναλαμβάνουν άμεσα δράση «οι άνθρωποι της Εταιρείας».
Τα «Στελέχη» επιλέγουν τους πιο «σκληροπυρηνικούς» από τους εργαζόμενους , με υψηλές φιλοδοξίες. Οι «άνθρωποι της Εταιρείας» στέλνονται με σαφέστατες εντολές και πολλές φορές εις γνώση της αποστολής που αναλαμβάνουν κατά της Αναπτυξιακής προοπτικής του τόπου τους  αλλά υπέρ της «Εταιρείας». Άλλωστε η «Εταιρεία» τους ταϊζει. Βγάζουν το «ψωμί των παιδιών τους» από αυτή.
Οι «άνθρωποι της εταιρείας» προωθούνται με τους προαναφερόμενους τρόπους άμεσα στην Διοίκηση του Φορέα. Στην «Εταιρεία» κοστίζει  κάτι παραπάνω αλλά ο Φορέας ελέγχεται άμεσα. Η φυσική δυναμική του Φορέα και των μελών του που μετά από κάποιο χρονικό διάστημα  , θα έφταναν να ωφελούν πραγματικά τον τόπο του χάνεται και πάλι. Όλοι επαναπαύονται στη δυναμική των «Ανθρώπων της Εταιρείας» χωρίς να ξέρουν την αλήθεια. Και πάλι ο Φορέας θα δρα  έτσι ώστε να ακούγεται και να διαφημίζεται η δράση του στους ντόπιους, να διοργανώνει «φιέστες», αλλά πάντα στο μέτρο που  η δράση του θα είναι ακίνδυνη για την «Εταιρεία».
Ο νέος Φορέας , είτε η «Εταιρεία»τον «καπέλωσε» αμέσως  ή λίγο αργότερα, θα κάνει μια «Φανταχτερή» πορεία για μερικά χρόνια και θα αποτελέσει και «φυτώριο» για την προώθηση «ανθρώπων» της «Εταιρείας» στις τοπικές Κομματικές Οργανώσεις, Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.λ.π.  Μετά θα κατακαθίσει σε έναν ακόμα Φορέα «φάντασμα» των οραμάτων του. Δεν θα συμβάλλει ποτέ στην Ανάπτυξη του τόπου και την «Απελευθέρωση» από την εγγυημένη εξαθλίωση που προσφέρει η «Εταιρεία». Θα διατηρήσει μια έδρα και τα βιβλία του (συνήθως με τα έξοδα καλυμμένα από μια ετήσια συνδρομή της «Εταιρείας» εάν δεν προκύψει χώρος από δωρεάν παραχώρηση κάποιου «κορόιδου» ) και θα είναι πάντα σε επιφυλακή. Εάν η «Εταιρεία» χρειαστεί τις υπηρεσίες του θα ξανακάνει μία Εκδήλωση και πάλι στην αδράνεια.
Σε κάθε περίπτωση που τα μέλη του Φορέα επιτύχουν επιτεύγματα πέραν από τα θεμιτά για την «Εταιρεία», οι «άνθρωποι της Εταιρείας» θα δημιουργήσουν άμεσα προβλήματα που θα εκδηλωθούν σαν κακοδιαχείριση  ή κατηγορίες για κακοδιαχείριση  του Προέδρου ή και του Δημοτικού Συμβουλίου , συκοφαντίες,  ίντριγκες κ.α. καταστάσεις που θα διαλύσουν  το ενωτικό και δημιουργικό ζήλο των μελών του και ο Κίνδυνος για την «Εταιρεία» θα έχει αντιμετωπιστεί.
Στην σοβαρότατη περίπτωση που οι συνθήκες της εποχής, επιδοτούμενα προγράμματα, σχεδιασμός της Κεντρικής Εξουσίας για όλη τη χώρα κ.α. , δημιουργούν ανάγκη ή τάσεις ίδρυσης Αναπτυξιακών Εταιρειών , οι οποίες θα χειριστούν κονδύλια επιδοτήσεων για την προώθηση της Ανάπτυξης  του φτωχού τόπου, η «Εταιρεία» αναλαμβάνει άμεσα  δράση  η ίδια. Συστήνει ανεξάρτητους Αναπτυξιακούς φορείς με δικιά της πλειοψηφική παρουσία. Χρηματοδοτεί   εν μέρει και η ίδια τον φορέα αυτό προκειμένου να απορροφήσει και διαχειριστεί η ίδια τα κονδύλια των επιδοτήσεων και των προγραμμάτων .
Εναλλακτικά ή παράλληλα, καθοδηγώντας τους «Ανθρώπους της Εταιρείας» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τοπική Πολιτική και Κομματική «σκηνή», δημιουργεί και άλλον ή άλλους φαινομενικά Ανεξάρτητους Αναπτυξιακούς Φορείς Δημόσιου Χαρακτήρα,  για τον πλήρη έλεγχο των διατιθέμενων επιδοτήσεων, χρηματοδοτήσεων κ.λ.π. και την εξασφάλιση  της Μη Ανάπτυξης.
Οι Αναπτυξιακοί Φορείς που προαναφέρθηκαν, εξυπηρετούν  και πάλι πολλαπλούς στόχους :
1)           Ως νέοι Φορείς , στελεχώνονται  με αποφάσεις των «φίλων» πολιτικών από τους «Ανθρώπους της Εταιρείας» στην τοπική Δημόσια Διοίκηση αυξάνοντας έτσι το ηγετικό προφίλ της «Εταιρείας», τόσο εσωτερικά στο «δίκτυο των ανθρώπων της εταιρείας», όσο και στην υπόλοιπη κοινωνία που βλέπει  «τους  ίδιους και τους ίδιους» να βρίσκονται «μπροστά σε όλα» όσα συμβαίνουν.
2)           Διαχειρίζεται τα χρήματα του Φορέα (από  τα Ταμεία των Τοπικών Δήμων, Νομαρχίας κ.λ.π. , καθώς και Κρατικά ή Ευρωπαϊκά Προγράμματα) με τρόπους και προς όφελος «των ανθρώπων της Εταιρείας» στην περιοχή ή της ίδιας της «Εταιρείας», εξοικονομώντας φυσικά δικά της χρήματα που θα ξόδευε στους ίδιους σκοπούς. Σε κάποιες περιπτώσεις π.χ. όπως είδαμε και στα ντοκιμαντέρ στην Αγκόλα και στο Δέλτα του Νίγηρα, τα κοινωφελή έργα που εκτελούνται είναι δρόμοι που μελλοντικά θα χρειαστούν στην «Εταιρεία».
3)           Τα όποια έργα γίνονται προσφέρουν και εξυπηρέτηση και μικροπολιτικό ψηφοθηρικό όφελος στους τοπικούς Πολιτικούς «ανθρώπους της Εταιρείας» (Σύμβουλους , Δήμαρχους , Νομάρχες, Κομματάρχες , Βουλευτές, κ.λ.π.) ενισχύοντας τον πολιτικό έλεγχο της περιοχής.
4)           Το σημαντικότερο από όλα , αποκλείουν  την ίδρυση και δράση ανεξάρτητων Αναπτυξιακών Φορέων που θα απορροφούσαν και θα επένδυαν τα κονδύλια αυτά σε πραγματικό Αναπτυξιακό Έργο που θα έθετε σε κίνδυνο την κυριαρχία της «Εταιρείας» .

(συνεχίζεται: ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11: ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΡΑΣΕΩΝ « ΤΟ ΤΕΡΠΝΟΝ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΩΦΕΛΙΜΟΥ»)

Δεν υπάρχουν σχόλια: