Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

14. ΕΠΙΛΟΓΟΣ

«Εταιρείες » εξόρυξης (ή άλλων καταστροφικών για το περιβάλλον δραστηριοτήτων)  με κάκιστες προθέσεις απέναντι στο περιβάλλον, σε τοπικές κοινωνίες και οικονομίες, υπάρχουν  και θα υπάρχουν πάντα  στην παγκόσμια αγορά. Είναι πολλά τα κέρδη   από το μηδενικό περιβαλλοντικό κόστος και όπως είδαμε , σε κάποιες περιπτώσεις οι «επιχειρηματίες» είναι κοινοί εγκληματίες του χειρίστου είδους.
 Ο Δυτικός Κόσμος , αποτελεί για κάποιους το «πολιτισμένο» κομμάτι του σύγχρονου κόσμου. Έχει όντως αρκετά χαρακτηριστικά που τον καθιστούν το πιο  Πολιτισμένο ,όπως η Δυτική Περιβαλλοντική Νομοθεσία, όπου  ήταν και είναι πρωτοπόρος. Αυτό όμως δεν προέρχεται μόνο από την καλή πρόθεση του Δυτικού Κόσμού για την προστασία του περιβάλλοντος γενικά σε όλη την γή . Το πρωτεύον κίνητρο για τις κοινωνίες αυτές ήταν και είναι η  προστασία της δικής τους υπαίθρου , του περιβάλλοντος που οι ίδιοι ζούν την καθημερινότητά τους,  των εδαφών και του περιβάλλοντος του δικού τους χωριού και της δικής τους πατρίδας.
 Οι ίδιες οι δυτικές κοινωνίες που πίεσαν τις Κυβερνήσεις τους για την σταδιακή σύνταξη και ψήφιση Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας, επιβαρύνονται ηθικά με τον υπερκαταναλωτισμό  που φέρει τεράστια ευθύνη για την κατασπατάληση φυσικών πόρων και ενέργειας . Οι ζυμώσεις και η πορεία των κοινωνιών αυτών στην υπευθυνότητα απέναντι στο παγκόσμιο περιβαλλοντικό έγκλημα που όλοι παραδέχονται ότι συντελείτε σήμερα και τα αποτελέσματα του οποίου ζούμε χρόνο με τον χρόνο είναι σίγουρα δική τους υπόθεση. Για τις δικές τους πατρίδες όμως το έχουν ξεκαθαρίσει. Δεν δέχονται καμία από τις «βρώμικες» δραστηριότητες που απαιτούνται για την δική τους υπερκαταναλωτική ευημερία. Όπως όλοι μας τα σκουπίδια μας τα πετάμε σε κάποια χωματερή που κανένας δεν θέλει δίπλα στο δικό του σπίτι, έτσι και αυτοί πληρώνουν όσο όσο τον Τρίτο Κόσμο να κάνει τις «βρώμικες» δουλειές.
Όλες οι Δυτικές Χώρες έχουν ορυκτά στο υπέδαφός τους. Όλες παράγουν τοξικά και πολλές και πυρηνικά απόβλητα. Εξορύξεις όμως στο έδαφός τους κάνουν μόνο όταν μπορούν να γίνουν με την πλήρη εφαρμογή της αυστηρότατης Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας τους και όταν τα εδάφη που θα καταστραφούν τους «περισσεύουν» είτε αποτελώντας πολύ μικρό τμήμα στην άκρη μιάς πολύ μεγάλης ομοιόμορφης περιοχής , ή και διότι αυτή η περιοχή δεν μπορεί ούτε να κατοικηθεί ούτε να αξιοποιηθεί αλλιώς και  δεν παρουσιάζει εντελώς κανένα περιβαλλοντικό ή άλλο ενδιαφέρον (π.χ. τμήμα μιάς ερήμου). Ομοίως αντιμετωπίζουν και την βαριά τοξική βιομηχανία και τα απόβλητα αυτής. Όλα στον Τρίτο Κόσμο.
Το διαχρονικό παγκόσμιο παράδειγμα έχει αποδείξει ότι στις περιοχές που καταστρέφονται  από εξορύξεις ,το μόνο που μπορούν να κάνουν οι όποιοι κάτοικοι έχουν απομείνει μετά την εξάντληση των κοιτασμάτων ,είναι , στις στοές των πρώην ορυχείων τους να αποθηκεύουν επι πληρωμή τα τοξικά και πυρηνικά απόβλητα του «Σύγχρονου» Κόσμου.
Η Ελλάδα είναι εδαφικά πολύ μικρή χώρα και πυκνοκατοικημένη  και δεν έχει καμία από τις πολυτέλειες των Δυτικών Χωρών εκτός από την Περιβαλλοντική Νομοθεσία. Αυτή πιά ,αποτελεί και Ελληνική Νομοθεσία και όταν ένας απλός κάτοικος ή κάποιος φορέας την επικαλεστεί , κανείς Δήμαρχος ,Νομάρχης , Βουλευτής ή Επιχειρηματίας μπορεί να την αγνοήσει.  Η αποφυγή ,όμως, της πιθανότητας να γίνει ένας τόπος στην Ελλάδα, μία ακόμα «χαβούζα» του κόσμου,  προϋποθέτει ότι ο Δήμαρχος που εκφράζει και τις προθέσεις και επιλογές της πλειοψηφίας των κατοίκων της περιοχής, δεν θα «υπογράφει» αντίθετες αποφάσεις,  εις βάρος του τόπου του, με πρόσχημα ότι στον Δήμο του είναι όλα και όλοι ανίκανοι να ζήσουν από κάτι άλλο εκτός από το να γίνουν «χαβούζα».
 Τα πιο πάνω,  στερούν «δυστυχώς»  ,πιά,  από τον καθένα μας κάθε δικαιολογία που θα μας βολέψει να καθίσουμε στον καναπέ ,μπροστά στην Τ.V. ,αγανακτισμένοι από τους «κακούς» άλλους που φταίνε πάντα για τα προβλήματά μας. Σε περιοχές που το δίλλημα των εκλογών είναι μόνο Μεταλλευτικός (ή κάτι παρόμοιο) Δήμος ή όχι, κανείς κάτοικος δεν θα έχει το δικαίωμα «αύριο» να πεί ότι δεν έχει ευθύνη για το αποτέλεσμα.
Ο καρκίνος , η καταστροφή , η αχρήστευση του τόπου, και η απαξίωση των περιουσιών θα αφορά όλους . Οι «Άρχοντες» σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι γνωστοί μισθοφόροι για τα «τριάντα αργύρια» χωρίς αξίες και ηθική. Την ευθύνη θα την φέρουν ολόκληρη  τα θύματα κάτοικοι ,και αυτοί που θα έχουν ψηφίσει στο παρελθόν  το αποτέλεσμα αυτό ,αλλά και αυτοί που δεν πήγαν να ψηφίσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: