Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. ΟΙ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΟΙ

Παραδείγματα υποταγμένων περιοχών ( σε εξορυκτικές εταιρείες):
Σε όλα τα μέρη του Τρίτου Κόσμου,  όπου υπάρχουν  εκτεταμένες εξορύξεις , η τοπική οικονομία και κοινωνία είναι εξαθλιωμένες. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της εξαθλιωμένης κατάστασης είναι κοινά σε όλες τις περιοχές . Μια εξήγηση για την ομοιότητα αυτή είναι ότι οι εταιρείες εξόρυξης εφαρμόζουν κοινή τακτική και εσκεμμένα χρηματοδοτούν συστηματικά και διαχρονικά τη διαφθορά και την εξαθλίωση, μιας και αυτό αποδεδειγμένα τους αποφέρει τεράστια υπερκέρδη όπως αναλύσαμε στο 1ο Κεφάλαιο .
Τα πιο πάνω προκύπτουν από πληθώρα πληροφοριών από άρθρα και αναλύσεις που κυκλοφορούν στον Τύπο , στο διαδίκτυο, σε βιβλία, σε ντοκιμαντέρ κ.λπ. Τα παραδείγματα που θα αναφέρουμε εδώ είναι αυτά που έχουν γίνει και ντοκιμαντέρ. Τα ντοκιμαντέρ φτιάχνονται  έτσι ώστε να μην χρειάζεται να είμαστε ειδικοί για να καταλάβουμε. Τα ακόλουθα ντοκιμαντέρ έχουν  προβληθεί από τα κρατικά κανάλια  της τηλεόρασης ,τα πιο πολλά πάνω από μία φορά , και όλα έχουν πάρει Πανευρωπαϊκά ή και παγκόσμια βραβεία. Όσο γίνεται λοιπόν, θα αποδοθούν τα ντοκιμαντέρ με περιληπτικά κείμενα.  
  • Ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα ντοκιμαντέρ είναι το «Οι βρώμικες δουλειές  του πετρελαίου  στο Δέλτα του Νίγηρα» του ΕΞΑΝΤΑ.(Έχει προβληθεί πολλές φορές από τη ΝΤΕ) . Περιληπτικά:
-   Η γνωστή SHELL (θυγατρική της) έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην εξόρυξη πετρελαίου  στο ΔΕΛΤΑ του Νίγηρα (Η Νιγηρία είναι «μαζί με την Ελλάδα» επίσημα από τις πιο διεφθαρμένες  χώρες του κόσμου).
-   Η ισορροπία  των τοπικών κοινωνιών με την φύση καταστράφηκε  με την παρουσία των «Εταιρειών» πετρελαίου.
-       Με την παρουσία των «Εταιρειών», άγνωστοι χρηματοδότησαν και όπλισαν ομάδες που εκβίασαν τον ντόπιο πληθυσμό  να ψηφίσει συγκεκριμένους ανθρώπους στις πρώτες στην Ιστορία της χώρας εκλογές. «Συμπτωματικά» φίλους της SHELL. Όλοι μιλούν πια για την «Εταιρεία».
-   Σήμερα , όπου οι «φίλοι» εγκαταστάθηκαν στην εξουσία, αυτές οι συμμορίες έμειναν ορφανές (θεωρητικά) από τους αρχικούς χρηματοδότες και κλέβουν , δολοφονούν και τρομοκρατούν την τοπική κοινωνία . Κάνουν και ζημιές στις αντλίες της εταιρείας για να κλέψουν πετρέλαιο (αυτό για την «Εταιρία» αποδεικνύει ότι δεν χρηματοδοτούνται από αυτή!!).
-   Κάποιες παλιές αντλίες έχουν διαρροή και κανένας δεν τις επισκευάζει. Το πετρέλαιο που χύνεται νεκρώνει εντελώς, μεγάλα κομμάτια από το πλέγμα των ποταμών που αποτελούν το ΔΕΛΤΑ. Όπου νεκρώνεται  ο ποταμός , οι ιθαγενείς  φεύγουν μιας και για αιώνες, οι πρόγονοί τους ζούσαν  μόνο από αυτόν. Εκατομμύρια  έχουν εκδιωχθεί έτσι έως σήμερα. Η περιοχή (πολύ μεγαλύτερη  από την Ελλάδα) είναι μόνο δάσος και ποτάμια. Δεν υπάρχει άλλη παραγωγική δυνατότητα. Μόνο ο ποταμός και τα ψάρια του. Η περιοχή ερημώνει  και μένουν πίσω μόνο όσοι εργάζονται  στην εταιρία ή εξαρτώνται από αυτή. Ο αλκοολισμός έχει κυριαρχήσει.
-   Κάποια τοπική οργάνωση αντιδρά και καταγγέλλει την εταιρία για πολλά εγκλήματα.
-   Ο δικηγόρος της οργάνωσης αυτής μας λέει ότι, πολλοί που ήταν δικηγόροι της οργάνωσης παλιότερα έχουν δολοφονηθεί . Ο ίδιος φοβάται αλλά υπηρετεί ανώτερες αξίες από αυτές του χρήματος.
-   Τις χαλασμένες αντλίες δεν τις φτιάχνει κανείς (προβάλλονται συνεχώς εμβόλιμα,  κατά τη διάρκεια  του ντοκιμαντέρ). Η εταιρεία λέει ότι όλα όσα λέγονται  εναντίον της είναι συκοφαντίες. Για να αποδείξει ότι θέλει το καλό του τόπου , φτιάχνει το μεγαλοπρεπέστατο περίπτερο  στην έκθεση για την ανάπτυξη του Τουρισμού στην περιοχή που διοργανώνει η τοπική κυβέρνηση  για να εξευμενίσει τους αντιδρώντες. Σε σοβαρές ερωτήσεις στον υπάλληλο ανδρείκελο της εταιρείας στο περίπτερο, η απάντηση είναι η σιωπή . Οι επίσημοι της εταιρείας βγάζουν σοβαρούς λόγους στα εγκαίνια . Με το άνοιγμα της Έκθεσης , οι εξαθλιωμένοι ιθαγενείς σπρώχνεται να πάρουν τα φυλλάδια του περιπτέρου της SHELL για οικιακή χρήση . Το χαρτί είναι σπάνιο και πολύτιμο στη περιοχή.  Η αστυνομία χτυπά τους ιθαγενείς για να διατηρήσουν την τάξη . Επισκέπτες στην έκθεση οι επιφανείς πολίτες της περιοχής . Φίλοι όλοι της εταιρείας . Αποτέλεσμα μηδέν . Επικοινωνιακό κέρδος για τη SHELL, σοβαρό .
-   Η SHELL επιμένει ότι ενδιαφέρεται για τους ντόπιους . Φτιάχνει εργαστήριο για να εκπαιδεύσει  ντόπιους να φτιάχνουν κεραμικά για να πουλάνε στους τουρίστες και το διαφημίζει. Εργαζόμενος στο εργαστήριο εκμυστηρεύεται  στο σκοτάδι ( δεν φαίνεται το πρόσωπό του) ότι εδώ και δυο χρόνια περιμένουν τους φούρνους . Απλά ζυμώνουν ωμό πηλό και τον μεταφέρουν από τραπέζι σε τραπέζι .
- Συνέντευξη από τον πρώην Κυβερνήτη που ζει μέσα στο χρυσάφι , σε παλάτι ανάμεσα στις άθλιες παράγκες . Συμφωνεί με συμπόνια ότι η Κυβέρνηση και οι εταιρείες δεν συμπεριφέρονται καλά στους ντόπιους , αλλά τα πράγματα βελτιώνονται . Κάποτε ήταν ένας από αυτούς. Τους καταλαβαίνει .
- Ζουν καλά μόνο οι εξαρτώμενοι . Ο παραδοσιακός τρόπος ζωής διώκεται, ο ποταμός πεθαίνει . Οι διαφωνούντες διώκονται.
  • Άλλο ντοκιμαντέρ «Η κατάρα του Πετρελαίου» (2/12/09 20:00  ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ). Περιληπτικά:
-      Η Αγκόλα έχει καταστραφεί από προηγούμενους εμφύλιους πολέμους (Κάποιος τους χρηματοδότησε και όπλισε τους αντιπάλους).
-      Η κοινοπραξία της CHEVRON-TEXACO έχει έρθει να σώσει το κράτος και τον πληθυσμό . Ο ιθαγενής που μιλάει δεν λιμοκτονά.  Εργάζεται  στην ανθρωπιστική οργάνωση Care International που έφτιαξε η  «Εταιρεία» και χρηματοδοτεί μέσα από αυτή αναπτυξιακό έργα, γιατί δεν θέλουν να εξαρτηθεί η οικονομία της περιοχής από τα πετρέλαια  και από αυτή (λέει με στόμφο ο εκπρόσωπος). Στις 10 λέξεις του ,οι 9 είναι «oil company». Όπως λέμε στην Ελλάδα των ορυκτών  «η Εταιρεία».
-    Τα έργα είναι δρόμοι που φτιάχνουν οι εξαθλιωμένοι ιθαγενείς με τα χέρια και πληρώνονται με φαγητό (δεν αναφέρεται εάν οι δρόμοι αυτοί τελικά, χρειάζονται από την εταιρεία για τις δικές της δουλειές, όπως τα Νομαρχιακά έργα στην Φωκίδα επί δεκάδες χρόνια ).
-    Οι εγκαταστάσεις της TEXACO-CHERRON περιβάλλονται από παλιά ναρκοπέδια που η Κυβέρνηση δεν πρόλαβε να καθαρίσει (!!!)
-   Όλοι μιλούν με δέος για την «Εταιρεία». Ο σωτήρας , ο εκπρόσωπος της «Εταιρείας» δηλώνει ιδεαλιστής, πιστεύει ότι η διαφάνεια , η πρόνοια, ο εκσυγχρονισμός  της κοινωνίας και η σταθερότητα της χώρας είναι για το συμφέρον της «Εταιρείας».
-   Μια οργάνωση «Καθολική πρόνοια» όμως διαφωνεί . Ο εκπρόσωπος λέει ότι δεν δέχτηκαν χρήματα από την «Εταιρεία» για να είναι ελεύθεροι να μιλάνε. Η επένδυση της «Εταιρείας» στην Αγκόλα είναι 25 εκατ.  δολάρια . Η διαφθορά επιτρέπει να χάνονται κάθε χρόνο 4,2 εκατ. δολάρια από την κυβέρνηση (πόσα να κερδίζει τελικά;). Ακούγεται  η φράση «Μην δωροδοκείς  έναν άνθρωπο , αλλά το κράτος».
-   Ο αφηγητής του ντοκιμαντέρ μας λέει ότι όταν η BP είπε να ανοίξει τα «μαύρα βιβλία» της ,η κυβέρνηση απείλησε  ότι θα την διώξει. Όταν βιντεοσκοπούσαν για το ντοκιμαντέρ, τους σταμάτησε η αστυνομία. Η TEXACO έχει πρόσφατα χάσει δίκη «ορόσημο» από ηθικούς πολιτικούς άλλης περιοχής για ανήθικες δράσεις της. Όλοι οι θεατές καταλαβαίνουν   γιατί η  TEXACO  φορά το προσωπείο του «καλού» στην Αγκόλα.
-      Το ντοκιμαντέρ κλείνει . Παιδιά της περιοχής μιμούνται τα Αμερικανάκια. Τραγουδούν ραπ, την μέρα καθαρίζουν τζάμια αυτοκινήτων. Το βράδυ «φτιάχνονται» με βενζίνη .
  • Ντοκιμαντέρ: «Η κατάρα του κόκκινου βουνού». 30 /6/2009 στις 24:00, στην “Εμπόλεμη Ζώνη” με το Σωτήρη Δανέζη στο MEGA. Το θέμα του ντοκιμαντέρ είναι τα σχέδια μιας καναδικής εταιρείας να φτιάξει ένα τεράστιο χρυσωρυχείο στην περιοχή ROSIA MONTANA (Ρουμανία)  και ο αγώνας των κατοίκων να την σταματήσουν.
-   Πήρε άδεια να εξορύξει χρυσό . Να δηλητηριάσει το χώμα με χιλιάδες τόνους απόβλητα με κυάνιο που χρειάζονται για τον διαχωρισμό του χρυσού από το  ορυκτό.
-   Εξαγοράζει αρχικά σπίτια των φτωχότερων στα χωριά της περιοχής. Τους βγάζει τη σκεπή και τα αφήνει όρθια ερείπια .Ένα χρόνο μετά βγάζει τα κουφώματα και τα αφήνει να θυμίζουν κάποιο ένδοξο παρελθόν. Ο ψυχολογικός πόλεμος κατά των κατοίκων της περιοχής άρχισε. Η περιοχή παρακμάζει . Ερημώνει. Ο θεατής το νιώθει. «Τρέξτε να πουλήσετε όσο έχουν αξία ακόμα τα σπίτια σας. Φύγετε. Ο τόπος πέθανε.».
-   Οι πρώτοι «φίλοι» της «εταιρείας» από τους ιθαγενείς , με άκρως αμερικάνικο στυλ (γυαλιά, ύφος, ομιλία) εξυμνούν την «Εταιρεία». Αυτή είναι το μέλλον μας λένε. Τα πρώτα παπαγαλάκια φαίνεται να έχουν λύσει το βιοποριστικό τους πρόβλημα.
-      Κάποιοι αγαπούν τα χώματα των προγόνων τους. Δεν τα εγκαταλείπουν στην καταστροφή τους με κυάνιο.  Πιέσεις , εκβιασμοί, εκφοβισμοί…..( Τα ίδια) .
- Χτίζουν νέο χωριό στα 70 km και όσοι τυχεροί προλάβουν αλλάζουν το σπίτι στα παλιά χωριά με νέο εκεί . Πως θα ζήσουν; Θα δουλέψουν ίσως στην «Εταιρεία». Όποιος γίνει πρώτος «φίλος» θα μείνει. Οι άλλοι πρέπει να φύγουν. (επανάληψη των γνωστών).
  • Ντοκιμαντέρ του ΕΞΑΝΤΑ για το «ΝΕΡΟ». (Έχει προβληθεί πολλές φορές από τη ΝΕΤ, ΕΤ3). Περιληπτικά:
- Η ιδιωτικοποίηση του νερού στη Χιλή. Η Κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί όλες τις πηγές νερού  της χώρας . Όποιος  έχει χρήματα αγοράζει ποσοστό  από την ροή ποταμών και την επιφάνεια κάτοψης λιμνών.
-   Τα πρώτα μερίδια δεν τα αγοράζουν εξορυκτικές εταιρείες. Τα αγοράζουν οι «έξυπνοι» ντόπιοι. Με μια αγορά λύνουν το πρόβλημά τους. Η υπεραξία είναι άμεση . Εταιρείες εξόρυξης αγοράζουν σιγά- σιγά όλα τα μερίδια νερού . Οι μεσάζοντες ιθαγενείς κερδίζουν πολλά . Είναι οι πρώτοι φίλοι της «Εταιρείας». Η «Εταιρεία» έχει συνενόχους , τους ιθαγενείς που γίνονται με την νέα φιλία τους επιφανείς πολίτες της κάθε τοπικής κοινωνίας.
-      Υπάρχουν και ανθρώπινα δικαιώματα. Οι ποταμοί δεν εκτρέπονται 100%. Ένα μικρό ποσοστό παραμένει στη ροή για τους ντόπιους που ζούνε από αυτό. Δεν φτάνει όμως για όλους. Οι ιθαγενείς λιμοκτονούν. Αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την γη των προγόνων τους. Σε μια ορεινή περιοχή (τεράστια) που οι άνθρωποι ζούσαν από το βάθος της ιστορίας με το ποτάμι (ψάρεμα, άρδευση) , το λιγοστό νερό που ρέει βρίσκεται μολυσμένο με σύγχρονους  τοξικούς ρύπους. «Μυστήριο» πώς έγινε αυτό. Πρέπει  να  φύγουν σύντομα ή να πεθάνουν  από σύγχρονες ασθένειες.
-      Οι μόνοι «Σωτήρες» του τόπου οι «Εταιρείες». Σε κάθε τόπο παραμένουν μόνο οι «φίλοι» της «Εταιρίας» και όσοι εξαρτώνται από αυτή. Τα ίδια και τα ίδια.
  • Πλήθος ντοκιμαντέρ για τους εμφυλίους που χρηματοδοτούν οι «Εταιρείες» στις περιοχές  της Αφρικής με πολύτιμους λίθους (σε όλες όσες έχουν διαμάντια).
  • Και μετά;;; Ξεπουλάμε τη γη, την καταστρέφουμε. Τι ακολουθεί; Και γι αυτό υπάρχει τουλάχιστον ένα ντοκιμαντέρ, για το Ποτοσί, μια ορεινή πόλη της Βολιβίας που είχε ορυχεία ασημιού.
-      Ο αφηγητής μας λέει πως κάποτε είχε πληθυσμό σαν το Λονδίνο. Οι συγγραφείς έγραφαν ότι με το ασήμι της , μπορούν να φτιάξουν μια γέφυρα από το Ποτοσί έως τη Μαδρίτη. Ήταν πολύ πλούσια πόλη και σίγουρα «τότε», οι κάτοικοί της ένιωθαν περήφανοι για αυτά που έγραφαν οι συγγραφείς για τον τόπο τους. Κατά την ακμή της πόλης πέθαιναν κάθε μέρα 80 σκλάβοι. Στο λειτουργικό κόστος και αυτοί.
- Σήμερα δεν υπάρχει ο πληθυσμός (σαν του Λονδίνου) για να καμαρώνει για την καταστροφή που προκάλεσαν. Έχουν μείνει μόνο 8.000 κάτοικοι και λιγοστεύουν . Μόνη τους απασχόληση τα μικρής απόδοσης τμήματα των κοιτασμάτων που δεν ενδιέφεραν τις εταιρείες. Η εξόρυξη γίνεται με τα χέρια. Οι «Εταιρείες»  έφυγαν . Τα ορυχεία πέρασαν στους κατοίκους. Σήμερα όσοι έμειναν δηλώνουν ευχαριστημένοι. Μασάνε φύλα κόκας όλη μέρα , δουλεύουν 18 ώρες την ημέρα, αλλά  βγάζουν διπλάσια χρήματα από τότε που δούλευαν για τις «Εταιρείες» . (Ο πληθυσμός «του Λονδίνου» γιατί να έφυγε άραγε; Αν δεν δήλωναν ευχαριστημένοι θα έπρεπε ίσως να κάνουν αυτοκριτική;)
Πλήθος από ταινίες κινηματογράφου από την «Ο παράδεισος μπορεί να περιμένει» του 1978 , το σύγχρονο «Ματωμένο διαμάντι» και το τηλεοπτικό « Ο βασιλιάς και εγώ 3», έως την υπερπαραγωγή «Άβαταρ» του 2009,  άλλες πραγματικές , άλλες φανταστικές μιλούν για το ίδιο πράγμα. Δεν είναι τυχαίο , εξορύξεις και εξαθλίωση τοπικών κοινωνιών είναι σχέση θύτη  και θύματος . Αυτά είναι ταινίες. Τα ντοκιμαντέρ όμως είναι για αληθινές καταστάσεις, σημερινές.
Γιατί όλοι και παντού μιλούν για «Εταιρεία» και όχι με το όνομα της «Εταιρείας»; Ίσως έτσι προωθείτε από τους «σχεδιαστές» αυτών των καταστάσεων . Ίσως για να μπορούν να πουλάνε και να αγοράζουν τον εξαθλιωμένο , υποταγμένο πληθυσμό των ιθαγενών μαζί με το πακέτο, χωρίς να πρέπει οι αμόρφωτοι να μαθαίνουν κάθε τόσο νέα ονόματα; Ίσως γιατί το γενικό και απρόσωπο προκαλεί δέος ;
 Οι ομοιότητες σε όλες αυτές τις περιοχές ταυτίζονται σε πάρα πολλά με την Ελληνική πραγματικότητα στην Βορειοανατολική Χαλκιδική, στην Φωκίδα, και στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας όπου κάποιες «Εταιρείες» κάνουν εξορύξεις. Γιατί όχι όμως;;; Πόσο πιο «αξιοπρεπείς» από την SHELL ,την  TEXACO και την CHEVRON μπορεί να είναι οι «Εταιρείες» αυτές. Και η Ελλάδα ,όπως ξαναγράφτηκε ,είναι μαζί με την Νιγηρία ,επίσημα, από τις πιο διεφθαρμένες  χώρες του κόσμου.

( συνεχίζεται : ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΟΙ «ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ»)

Δεν υπάρχουν σχόλια: