Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11: ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΡΑΣΕΩΝ « ΤΟ ΤΕΡΠΝΟΝ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΩΦΕΛΙΜΟΥ»


Η δράση της «Εταιρείας» δεν είναι τυχαία αλλά ούτε βασίζεται μόνο στην δράση του «δικτύου» της. Κυρίως στον τομέα της καλλιέργειας «δέους , φόβου και υποταγής» στην τοπική κοινωνία ,  μικρές ,έξυπνες κινήσεις χωρίς   κόστος, συμβάλουν καθοριστικά.
Κάποια παραδείγματα τέτοιων κινήσεων είναι τα εξής:
1) Προεκλογικά το 2006, ο ένας από τους δυο κύριους διεκδικητές  της θέσης του Δημάρχου σε μεταλλευτικό Δήμο της Κεντρικής Ελλάδος είχε κάνει συνάντηση με τον διευθυντή της Τοπικής «Εταιρείας» και μετά , όλο χαρά και περηφάνια εξέδωσε και Δελτίο Τύπου για τη συνάντηση αυτή. Ο άλλος διεκδικητής ζήλεψε αυτή την ψηφοθηρική  «φιλία» και ζήτησε και αυτός συνάντηση από τον Διευθυντή ο οποίος  όμως δήλωσε αρχικά ότι δεν έχει χρόνο . Ο υποψήφιος Δήμαρχος  τότε, ζήτησε την άδεια (από το τηλέφωνο) να δημοσιεύσει  και αυτός ότι έγινε συνάντηση  με την «Εταιρεία» και ας μην γίνει συνάντηση. Αυτός ο υποψήφιος Δήμαρχος, εκείνη τη στιγμή, προσπαθούσε να ανταγωνιστεί τον αντίπαλό του πιστεύοντας  ότι το να είσαι «φίλος» με την «Εταιρεία» είναι βασική παράμετρος του προεκλογικού αγώνα . Δεν γνώριζε ότι η  «Εταιρεία» είχε ήδη αποφασίσει  τι την συμφέρει και ότι η δημοσιότητα των σχέσεων  δεν έπαιζε ρόλο μιας και η «γραμμή» στους εργαζομένους και συνεργαζόμενους δίνεται  με άλλον τρόπο. Στην πραγματικότητα, η παράκλησή του για δημοσιοποίηση συνάντησης (και ας μην γινότανε αυτή) δήλωνε  τη μικροπρέπεια του και υποτακτικότητά του .Η «Εταιρεία» φρόντισε αυτό να «διαρρεύσει»  στους κατοίκους της περιοχής, ανεβάζοντας το «κύρος» της ως ρυθμιστής των πάντων .
2) ‘Όταν Όμιλος μεταλλευτικής περιοχής στην Κεντρική Ελλάδα κατάφερε Νομικά να αποφασιστεί αναστολή σε μια επιφανειακή εξόρυξη βωξίτη της οποίας η  Μ.Π.Ε παρουσίαζε πολλά ψέματα και ελλείψεις , η «Εταιρεία» έβαλε μεσολαβητή τον Νομάρχη για να πείσει  τον Όμιλο να δεχτεί οικονομικά ανταλλάγματα ( σε κοινωφελή έργα μεν, αλλά Νομικά όλα θεωρούνται οικονομικά ανταλλάγματα)  για την απόσυρση της προσφυγής και να δημοσιεύσει την πρότασή του.
 Όλα αυτά με πρόσχημα να μην κλείσει η «Εταιρεία» η οποία με λογιστικά παιχνίδια παρουσίαζε ότι το πρώτο τρίμηνο  του έτους  είχε ζημιές, οπότε κινδύνευαν  θέσεις εργασίας . Παλαιότεροι και εμπειρότεροι οικολόγοι προειδοποίησαν τον Όμιλο ότι εάν δημοσιεύσει τέτοια πρόταση,  θα έδινε στην «Εταιρεία» αποδείξεις  ότι δεν έχει κίνητρο την προστασία του περιβάλλοντος αλλά οικονομικά ανταλλάγματα , οπότε δεν θα μπορούσε να επικαλεστεί το Άρθρο 24 του Συντάγματος από το οποίο πηγάζουν όλοι οι Περιβαλλοντικοί Νόμοι  και η προσφυγή του θα έχανε την Νομική  Βάση της και ο Όμιλος θα έχανε την υπόθεση. Ο Όμιλος  αγνόησε τις προειδοποιήσεις , δημοσιοποίησε τις προτάσεις του και τελικά έχασε την υπόθεση .
Σειρά  άλλων λαθών του Ομίλου που άφησε έξω από τους προσφεύγοντες άλλη οργάνωση  που είχε συμφωνήσει να συνυπογράψει τη προσφυγή , είχε σαν αποτέλεσμα την καταστροφή μιας ακόμη βουνοκορφής.
 Φυσικά, πριν ακόμη βγει η απόφαση άρσης της αναστολής των καταστροφικών εργασιών της «Εταιρείας» από το ΣτΕ είχε παρέλθει το πρώτο εξάμηνο του έτους χωρίς εργασίες στην επίμαχη περιοχή. Όταν καθαρογράφτηκε  και δημοσιεύτηκε η απόφαση που δικαιώνει την «Εταιρεία» είχε πάει Αύγουστος  και στη συνέχεια δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου για την «Εταιρεία» (Ιανουάριος- Ιούνιος), όπου παρουσιαζόταν ανάκαμψη του κλάδου του Βωξίτη και 300% αύξηση κερδών  της «Εταιρείας» για όλες τις δραστηριότητες . Αυτό συνέβη φυσικά διότι τα λογιστικά  κόλπα είχαν φορτώσει  όλα τα «ελαστικά» έξοδα του χρόνου στο πρώτο τρίμηνο  για να εξαπατήσουν  τους κατοίκους της περιοχής , τα μέλη του Ομίλου, αλλά δυστυχώς  και την επίσημη Πολιτεία. Στο σύνολο του εξαμήνου όμως τα «ελαστικά έξοδα» δεν αρκούσαν ή δεν έπρεπε για τους μετόχους να δουν προβληματικό εξάμηνο και έτσι η ανάκαμψη ήρθε χωρίς επιπλέον εργασίες.
Η «Εταιρεία» όμως ,εξαρχής, πριν ακόμα ο Όμιλος δημοσιεύσει τις προτάσεις του για οικονομικά ανταλλάγματα, είχε «διαρρεύσει» ότι «τα είχε βρει» με τον Όμιλο και δεν είχε κανένα πρόβλημα παρά μόνο πώς θα φανεί στον πολύ κόσμο ότι ο Όμιλος έχασε και όχι ότι «έκανε πίσω». Το αποτέλεσμα δικαίωσε τις φήμες .Ο Όμιλος εξέπεσε ως «πουλημένος» (δικαίως ή αδίκως) στα μάτια των ευαίσθητων και ενημερωμένων κατοίκων της περιοχής.
Η  «Εταιρεία» έκανε τη δουλειά της και κατατρόπωσε τον ενοχλητικό Όμιλο. Όσοι κάτοικοι είχαν κινητοποιηθεί και είχαν ελπίσει  ότι επιτέλους κάποιος αντιστέκεται  στην «Εταιρεία», ξανάπιασαν τις πολυθρόνες τους μπροστά στην Τ.V. με ακόμη μεγαλύτερη ηττοπάθεια.
3) Πολλές φορές, ανύποπτοι  απλοί εργαζόμενοι πληροφορούνται από ένα «Διευθυντή ή καλοθελητή» συνάδελφο ή ότι στις επερχόμενες εκλογές ,είναι πολύ σοβαρό για τα συμφέροντα της «μαμάς Εταιρείας», όλοι να  ψηφίσουν  ή να μην ψηφίσουν κάποιον συγκεκριμένο υποψήφιο και όχι αυτόν που πιστεύουν οι ίδιοι . Για να μην εμπλακούν καν σε προεκλογικούς αγώνες εάν ο «απαγορευμένος υποψήφιος» ανήκει στον παραδοσιακά δικό τους Κομματικό Χώρο, τους προτείνεται (άμεσα ή έμμεσα) να χρησιμοποιήσουν δικαιολογίες απέναντι στην κομματική τους οργάνωση  όπως , «όλοι ίδιοι είναι , δεν πάω πουθενά» ή κάνοντας τους αγανακτισμένους να λένε  «όλοι ίδιοι είναι , όποιος με πληρώσει περισσότερα  θα τον ψηφίσω» ή «μαύρο σε όλους» κ.α. .
Σε κρίσιμες περιπτώσεις όπου ο εργαζόμενος αποτελεί για κάποιο λόγο «πρότυπο» για άλλους εργαζόμενους ή απλούς πολίτες, ή όταν έχει διαφωνήσει στο παρελθόν με την «Εταιρεία» αλλά όχι αρκετά για να τον διώξουν,   «το δίκτυο της Εταιρείας»  «επιτρέπει» «διαρροές» ώστε  να γίνει «μυστικά» αλλά γνωστό  σε όλους η υποταγή του «πρότυπου» .
4) Όταν η «Εταιρεία» προωθήσει «δικό της άνθρωπο» σε ένα τοπικό Συλλογικό Φορέα , εάν χρειαστεί στέλνει και απλούς εργαζόμενους να εγγραφούν στον Φορέα αυτόν για να τον ψηφίσουν . Έτσι απλά παρά την «μυστικότητα» με την οποία γίνεται η «επιστράτευση», όλοι οι εμπλεκόμενοι τουλάχιστον , γνωρίζουν ποιοι ωφελήθηκαν  από την καλή σχέση τους με την «Εταιρεία» και έχουν βεβαιωθεί για το ποιος κάνει «κουμάντο» .
5) Όλοι οι τοπικοί Παράγοντες που μπλέκονται σε εκλογικές διαδικασίες ως υποψήφιοι, χωρίς οι ίδιοι να το καταλάβουν , πεισμένοι και οι ίδιοι ότι η δεδηλωμένη φιλία με την «Εταιρεία» είναι όπως η «ευλογία του παπά» για τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, κάθε φορά που «διαλαλούν» περήφανα τη στενή σχέση τους με την «Εταιρεία» ,συμβάλλουν σοβαρά στο χτίσιμο της υποτακτικής ψυχολογίας στους κατοίκους.


(συνεχίζεται: ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12:  ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝΤΕΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: