Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

ΕΙΣΑΓΩΓΗ - "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ"

Κάποια πράγματα είναι αυτονόητα για όσους έχουν ασχοληθεί με ένα θέμα , αλλά δυσνόητα ή και απίθανα για όσους τα ακούνε για πρώτη φορά.
 Ο «Καλλικράτης» καλώς ή κακώς , φέρνει την κάθε τοπική κοινωνία έναντι των ευθυνών της. Εάν οι τοπικές κοινωνίες δεν κάνουν τις σωστές επιλογές, σε αυτές τις εκλογές, δεν θα έχουν κανένα προστατευτισμό, κοινωνική πρόνοια , πληρωμένες υποδομές κ.λ.π. από κάποιο Κεντρικό Κράτος που μέχρι σήμερα φρόντιζε για τις βασικές ανάγκες ακόμη και τις μη  παραγωγικές περιοχές . Λάθος επιλογές θα είναι ολέθριες πέραν κάθε φαντασίας!
Το θέμα των εξορύξεων δεν αφορά όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Στις περιοχές  όμως που υπάρχουν εξορύξεις , ο «Καλλικράτης» δεν αφήνει περιθώρια σε κανένα κάτοικο να μην ασχοληθεί με τον ρόλο που παίζουν στα τοπικά δρώμενα και στην προοπτική του τόπου του. Στις περιπτώσεις ,δε ,όπως η Βορειοανατολική Χαλκιδική με το ψηφοδέλτιο του γνωστού Κου Πάχτα και «σημαία»  της προεκλογικής εκστρατείας την εξόρυξη χρυσού στην περιοχή, που θα φέρει ανάπτυξη και ευημερία σε όλους ,όπως και η Φωκίδα (νέος Δήμος Δελφών) με το ψηφοδέλτιο του Κου Φουσέκη (νύν Νομάρχη και πρώην εργαζόμενου στην εταιρία S&B εξόρυξης βωξίτη) στο οποίο έχουν στρατευτεί νύν εργαζόμενοι ,συνεργαζόμενοι , «φίλοι», παραδοσιακά οικογενειακοί «φίλοι» και συνταξιούχοι της S&B και των άλλων εταιριών βωξίτη στη περιοχή ,οι εκλογές αυτές ταυτίζονται με την σοβαρότατη επιλογή των κατοίκων στο μέλλον τους: Θα μετατρέψουν τον τόπο τους σε μεταλλευτική περιοχή όπου σύμφωνα με το παγκόσμιο παράδειγμα σημαίνει μόνο μεταλλευτική περιοχή και τίποτα άλλο, ή θα ζήσουν όπως τόσες άλλες περιοχές της ίδιας χώρας ,που δεν είχαν την «τύχη» να έχουν κοιτάσματα ορυκτών στο υπέδαφός τους και έζησαν και ζούν με άλλες επιλογές στις παραγωγικές δραστηριότητες και στην ανάπτυξη . 
Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι για πρώτη φορά ο ψηφοφόρος έχει τόσο σοβαρή ευθύνη στα χέρια του μιάς και οι αρμοδιότητες του νέου Δημάρχου θα είναι πολύ μεγαλύτερες και «δυνατότερες» από κάθε άλλη περίπτωση στο παρελθόν και ταυτόχρονα η επιλογή «Μεταλλευτικός Δήμος» έχει ήδη γνωστό αποτέλεσμα στον Ελλαδικό χώρο. Όλες οι περιοχές της Ελλάδας όπου μέχρι σήμερα κυριαρχούν οι εξορύξεις (Β.Α. Χαλκιδική, Φωκίδα, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα)  και οι οποίες έχουν συγκεκριμένα διοικητικά όρια οπότε να μπορούμε να βρούμε εύκολα στατιστικά στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ,έχουν όλες τα ίδια χαρακτηριστικά: Αποτελούν τις πιο ερημωμένες περιοχές της Ελλάδας ,τις πιο φτωχές, με τον πιο γερασμένο και  αγράμματο πληθυσμό , πρώτες και με διαφορά σε «σύγχρονες» θανατηφόρες ασθένειες (όπως διάφορες μορφές καρκίνου) αλλά και σε χρόνιες ψυχικές ασθένειες με κυρίαρχη την κατάθλιψη και πολλά άλλα αρνητικά χαρακτηριστικά.
Για όσους δεν έχουν ασχοληθεί έως σήμερα με την σχέση « εξορύξεων – τοπικών κοινωνιών και τοπικών οικονομιών»  , συλλέξαμε όσα στοιχεία βρήκαμε που μπορούν να ρίξουν φως και σας τα παρουσιάζουμε .

2 σχόλια:

ΤΟ ΜΑΝΤΡΙ είπε...

Φίλε/φίλη/φίλοι του Δελφικού μέλλοντος, συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία και για τις πληροφορίες σχετικά με την "εταιρία" που επειρεάζει, άμεσα ή έμμεσα, όλους μας.

Καλή συνέχεια και καλή δύναμη.

delphi είπε...

Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια