Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Επιπτώσεις της σκόνης βωξίτη στην υγεία του ανθρώπου (2)


Στην μελέτη «Επαγγελματικά νοσήματα πνεύμονος»  
 που έχει δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα της Εταιρείας Μελέτης Πνευμονοπαθειών και Επαγγελματικών Παθήσεων Θώρακος (http://www.epneumon.gr,  http://www.ethorax.gr ) διαβάσαμε την σαφή αναφορά που αφορά την σκόνη του βωξίτη. «Πνευμονοκονίαση από αλουμίνιο. Στους εργάτες εξόρυξης βωξίτη και …….η προσβολή του πνεύμονα εκδηλώνεται:…»
Επίσης στη μελέτη «Περιβαλλοντική και επαγγελματική έκθεση σε μέταλλα» 
(http://www.epneumon.gr/assets/files/books/sexletidis/KEF.%2028%20%28243-254%29.pdf) διαβάσαμε σαφή αναφορά «Καθ' όλη τη διαδικασία παραγωγής αλουμινίου από την εξόρυξη του βωξίτη μέχρι ….. παράγεται πληθώρα σωματι­δίων, ….. βλαπτικών στην υγεία των εργαζομένων…..».
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η απομόνωση τμημάτων και προτάσεων κειμένων   εμπεριέχει πολλούς κινδύνους και συχνά χρησιμοποιείται κακοπροαίρετα για την παραποίηση του νοήματος κάποιου κειμένου. Στις προηγούμενες αναφορές μας στις μελέτες αυτές, δεν απομονώσαμε τα τμήματα που αφορούσαν μόνο την βλαπτική δράση στην υγεία των ανθρώπων από τη σκόνη του βωξίτη (που αφορά το φλέγον θέμα των εγκαταστάσεων στο Λαρνάκι), όχι από τον φόβο να μην παραποιηθεί το νόημα και εκτεθούμε μιάς και η απλότητα των κειμένων κάνει εύκολη την αποφυγή τέτοιου λάθους. Θεωρήσαμε ότι το κείμενο των παραγράφων που αναδημοσιεύσαμε έπρεπε να μείνει ολόκληρο  επειδή δεν γνωρίζουμε τις συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο στα Άσπρα Σπίτια, αλλά και οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί είναι δικοί μας άνθρωποι και οι αναφερόμενοι κίνδυνοι και από τα υπόλοιπα στάδια επεξεργασίας του βωξίτη τους αφορούν το ίδιο σοβαρά με τους κατοίκους στη Δυτική Ιτέα και καλό είναι αν δεν ήξεραν να μάθουν. Οι εκπρόσωποι της δικιάς μας εταιρίας άλλωστε με την πλήρη κάλυψη αυτών που θα έπρεπε να μας προσέχουν από την βιομηχανική αυθαιρεσία, έχουν πολύ εύκολο το να πούν «η δραστηριότητα δεν βλάπτει την δημόσια υγεία». Ποιος ξέρει τι γίνεται εκεί.
Η μεγάλη διαφορά βέβαια είναι ότι οι εργαζόμενοι εκεί είναι ενήλικες, ζούν από αυτή την δουλειά και έχουν  ευθύνη για τις επιλογές τους, αν γνωρίζουν την αλήθεια. Την σκόνη στο Λαρνάκι όμως την αναπνέουν μωρά και παιδιά που δεν έχουν προλάβει ακόμα να αμαρτήσουν για να τιμωρούνται με αυτό τον τρόπο. Την σκόνη στο Λαρνάκι την αναπνέουν όλοι οι κάτοικοι τις δυτικής Ιτέας εκ των οποίων ελάχιστοι εργάζονται στο κύκλο εργασιών του βωξίτη. Οι περισσότεροι είναι αθώοι, δεν ρωτήθηκαν ποτέ και όταν διαμαρτυρήθηκαν στο παρελθόν αγνοήθηκαν προκλητικά και μέχρι και   εξορίστηκαν από την περιοχή σύμφωνα με μαρτυρία επωνύμων της τοπικής κοινωνίας, οπότε μπορούμε να μαντέψουμε ότι κάποιοι υπέστησαν και πολλές άλλες διώξεις, τουλάχιστον υποδεέστερες της εξορίας.
Με την σημερινή επισήμανση σχετικά με το ότι οι μελέτες αυτές αφορούν και την σκόνη του βωξίτη και όχι μόνο τις υπόλοιπες φάσεις επεξεργασίας, ελπίζουμε να απαντήσαμε στα μηνύματά σας. Και να μην αποφαινόμασταν από μόνοι μας όμως ότι συμπεράναμε σωστά. Δεν αναφέρουν οι μελέτες «Στους εργάτες εξόρυξης βωξίτη και...» και «Καθ' όλη τη διαδικασία παραγωγής αλουμινίου από την εξόρυξη του βωξίτη μέχρι …»;  Πού μπορεί να έχουμε καταλάβει λάθος; Μήπως η σκόνη που παράγεται στην στοά ή στο νταμάρι από το σπάσιμο του μεταλλεύματος είναι διαφορετική από την σκόνη που παράγεται όταν το μετάλλευμα το σπάμε στο εργοστάσιο στο Λαρνάκι;   
Όποιος δεν εμπιστεύεται την αντίληψή του τουλάχιστον μέχρι αυτό το σημείο είναι δυστυχώς άξιος της τύχης του. Δεν δικαιούται  όμως να απαιτεί από τους άλλους να σωπαίνουν για χάρη του εις βάρος της υγείας των παιδιών τους και οποιαδήποτε περαιτέρω έντονη έκφραση τέτοιας απαίτησης κινδυνεύει να τον κατατάξει στους τραμπούκους.
Συλλέξαμε από τα μηνύματά σας τις διευθύνσεις όπου υπάρχουν μελέτες και αναφορές για τις βλαβερές επιπτώσεις του βωξίτη σε διάφορες περιοχές του κόσμου και απο κάποια σημεία συλλέξαμε και τμήματα από   μεταφράσεις των κειμένων αυτών. Πιθανόν κατά την μετάφραση να έχουν συμβεί κάποια λάθη αλλά σε κάθε περίπτωση αποδίδεται το βασικό νόημα. Η ακριβής μετάφραση θα πρέπει να απασχολήσει αυτούς που θα έπρεπε ήδη να έχουν τσακιστεί να βρουν και να ελέγξουν την ορθότητα των στοιχείων αυτών, αντί να ψηφίζουν σαν να στερούνται νόησης  και συναίσθηση ευθύνης για το τι πράττουν.

Διευθύνσεις στην περίπτωση που κάποιοι θα ήθελαν να ψάξουν την αλήθεια:

http://www.corpwatch.org/article.php?id=14348

http://www.stabroeknews.com/2008/news/stories/09/20/environment-body-pressing-bosai-on-bauxite-dust-pollution/

http://www.diseasesdatabase.com/links1.asp?glngUserChoice=472

http://en.wikipedia.org/wiki/Shaver%27s_disease

http://www.medcyclopaedia.com/library/topics/volume_v_1/a/ALUMINOSIS.aspx

http://cockpitcountry.blogspot.com/

http://open.salon.com/blog/theron_mcinnis/2010/01/13/life_after_bauxite

http://www.jamaicahistory.com.jm/bauxite.htm

http://www.stwr.org/india-china-asia/dont-mine-us-out-of-existence-bauxite-mine-and-refinery-devastate-lives-in-india.html

http://www.banktrack.org/download/human_rights_are_your_business

http://www.orissalinks.com/orissagrowth/topics/environment/mine-related-pollution

http://fiveprime.org/hivemind/Tags/bauxite,pollution

http://www.envirojean.com/2010/04/25/onnes-of-bauxite-alumina-hydrate-into-the-sea-at-gove-in-the-nt/

http://www.patentstorm.us/patents/3985567/description.html

http://www.economist.com/node/13527969?Story_ID=E1_TPVNSJGJ

http://www.survivalinternational.org/tribes/dongria/sacredmountain

http://www.guianashield.org/site/index.php?option=com_content&view=article&id=124%3Ascientistscallforminingban&catid=1%3Alatest-news&Itemid=50&lang=es

http://www.elaw.org/book/export/html/1272

http://www.im-mining.com/2010/08/26/illegal-levels-of-air-and-water-pollution-cause-indian-government-to-reject-vedanta%E2%80%99s-bauxite-plans/

http://www.khoahoc.net/baivo/maithanhtruyet/230709-bauxite-englisch.htm

http://www.minesandcommunities.org/article.php?a=8935

και δεκάδες άλλα λινκ

Μεταφράσεις από τμήματα από κάποια από αυτά τα λίνκ, σε περίπτωση που κάποιοι ντρέπονται να απαιτήσουν απαντήσεις από αυτούς που ξέρουν αγγλικά :

«     Ατμοσφαιρική μόλυνση και όξινη βροχή

Η σκόνη είναι κυρίως περιβαλλοντικό πρόβλημα που προξενείται από την εξόρυξη του βωξίτη. Η σκόνη καλύπτει πραγματικά πολύ μεγάλες εκτάσεις  επηρεάζοντας τον οικότοπο που συμπεριλαμβάνει τους οικιακούς και αγροτικούς συνοικισμούς κοντά στη μονάδα επεξεργασίας βωξίτη. Η «κόκκινη» σκόνη των αποβλήτων από την πρώτη επεξεργασία του βωξίτη προσκολλάται σε φυτείες που παράγουν εισοδήματα όπως καφές, τσάι, καουτσούκ, μαύρο πιπέρι και μένει στα φύλλα τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό το φαινόμενο είναι πολύ επιβλαβές για την ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων και μειώνει την αποδοτικότητα αυτών των δέντρων.

Αυτή η σκόνη που αποτελείται από τοξικά χημικά καθώς επίσης και από τη φυσική εκπομπή ραδιενεργών προϊόντων όπως ράδιο, θόριο και βηρύλλιο... μπορεί μετά από μεγάλο διάστημα να γίνει αιτία καρκίνου του πνεύμονα σε κατοίκους των γύρω περιοχών όπως πιστοποιείται από στατιστικά στοιχεία που προέρχονται από περιοχές εξόρυξης λιθάνθρακα σε χώρες της Δύσης.

Εξάλλου, κατά τη διεργασία διαχωρισμού παράγεται το αέριο του διοξειδίου του θείου και δημιουργείται όξινη βροχή λόγω της χημικής ένωσης θειούχου αέρα και νερού. Αυτή η όξινη βροχή είναι η πιο σοβαρή βλάβη για τα γύρω αγροκτήματα.


Υδάτινη μόλυνση

Η εκσκαφή μιας τοποθεσίας για βωξίτη καταστρέφει σε απίστευτο βαθμό τεράστια βάθη του επιφανειακού χώματος που είναι αδύνατο να αναπληρωθούν στην κατάσταση που ήσαν πριν την εκσκαφή. Εξάλλου απαιτείται μια έκταση περίπου ίση με την έκταση της τοποθεσίας εξόρυξης του βωξίτη για την απόρριψη της κόκκινης λάσπης.

Με βάση ιστορικά στοιχεία και δεδομένα από την εκμετάλλευση βωξίτη που ελήφθησαν από προηγμένα κράτη ο λόγος 4/2/1 σημαίνει ότι για 4 τόνους μεταλλεύματος να παράξουν 2 τόνους αλουμίνας ή 1 τόνο καθαρό αλουμίνιο, το αποτέλεσμα είναι 4 τόνοι κόκκινης λάσπης.

Όταν η τοξική κόκκινη λάσπη απορρίπτεται στο έδαφος, τα τοξικά χημικά της διεισδύουν στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα μαζί με το νερό της βροχής που έχει σαν αποτέλεσμα τη μόλυνση της κύριας πηγής νερού της περιοχής των υψιπέδων και των ανθρώπων της επαρχίας Dak Nong.

Επιπλέον, η κόκκινη λάσπη μεταφέρεται από τη βροχή στον ποταμό Serepok και στα ρυάκια της ευρύτερης περιοχής από τα Υψίπεδα μέχρι τον ποταμό Dong Nai ο οποίος είναι η κύρια πηγή νερού για την πόλη της Σαιγκόν (Χο Τσι Μινχ) και την νοτιοανατολική περιοχή του Νότιου Βιετνάμ.

Εν ολίγοις αυτά τα επικίνδυνα απόβλητα είναι ιδιαιτέρως επιβλαβή για έναν πληθυσμό 30 εκατομυρίων και προξενούν γεωργικές καταστροφές στα αγροκτήματα της περιοχής των υψιπέδων.

Μολυνση της αλιείας

Η αλιευτική βιομηχανία θα πληγεί επίσης λόγω των δηλητηριωδών χημικών ουσιών που βρίσκονται στην κόκκινη λάσπη καθώς ψάρια θα εξαφανίζονται ή ακόμα και θα αφανίζονται. Με βάση έρευνες που έχουν γίνει από αμερικανούς και ιταλούς ερευνητές η κόκκικη λάσπη μπορεί να προξενήσει γενετικές παραμορφώσεις στα ψάρια στον ωκεανό. Η υγεία και η διαβίωση των ανθρώπων που μένουν νοτιοανατολικά της Σαιγκόν καθώς επίσης και η υγεία αυτών που καταναλώνουν ψάρια μπορεί επίσης να επηρεαστεί σημαντικά.


Η τοξικότητα επηρεάζει ανθρώπινες ζωές

Η κόκκινη λάσπη θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τις ζωές των ανθρώπων για να χαθούν ή να βλαφθούν λόγω μόλυνσης του αέρα, του νερού ή της αλιείας. Ιατρικές στατιστικές αποδεικνύουν ότι η παρατεταμένη τοξικότητα μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλοπάθεια, οστεοπόρωση, αναιμία, και πιθανόν Παρκινσονισμό. Ενας Αυστραλός ερευνητής απέδειξε ότι στην Αυστραλία, όπου η εξόρυξη του βωξίτη είναι σε μεγάλο βαθμό ανεπτυγμένη, η κόκκινη λάσπη προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα και παραμορφώσεις της μήτρας σε πειράματα με αρουραίους. Τα συνήθη συμπτώματα τοξικότητας στον άνθρωπο είναι ζάλη, ίλιγγος, ναυτία, λιποθυμικά επισόδεια, ή κωματώδη κατάσταση εάν ληφθεί μεγάλη δόση μέσω εισπνοής ή κατάποσης.

Με βάση τον OSHA το υδροξείδιο του νατρίου (NaOH) είναι το κύριο απόβλητο της κόκκινης λάσπης και είναι επιβλαβές για τον άνθρωπο μετά από παρατεταμένη επαφή, ας πούμε για 15 χρόνια. Η απευθείας επαφή μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος ή φλεγμονές του αναπνευστικού συστήματος όπως φλύκταινες στο λαιμό, στόμα ή μύτη.     »


Σε κάθε περίπτωση, στοιχεία υπάρχουν. Ο κάθε υπεύθυνος και ο κάθε αρμόδιος, θα πρέπει πριν  να γνωμοδοτήσει ή αποφασίσει οτιδήποτε σχετικά με τις εγκαταστάσεις βωξίτη δυτικά της Ιτέας, να απαιτήσει απαντήσεις στις πιο πάνω μελέτες και σε όσα άλλα έχουν λάβει το φως της δημοσιότητας. Αν δεν διαψευστούν ξεκάθαρα όλα τα προαναφερόμενα, τότε έχουμε ένα έγκλημα διαρκείας δεκαετιών το οποίο αποκαλύπτεται σήμερα. Η συνέχισή του, θα χαρακτηρίσει και  συνειδητούς συνενόχους μιας και κανένας δεν θα μπορεί στο μέλλον να επικαλεστεί άγνοια. Και ένα από τα κακά που έχει σε αυτές τις περιπτώσεις το μέλλον, είναι ότι πάντα έρχεται.
Πόσο βαρύ είναι το έγκλημα που αφορά βλάβες υγείας ανθρώπων και πιθανότατα μέχρι και θανάτους;  Νόμοι και Δικαιοσύνη υπάρχουν και αργά ή γρήγορα θα λειτουργήσουν. Αργά ή γρήγορα, κάποιοι από τους  επόμενους θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα από πρώην   εργαζόμενους ή από κατοίκους της περιοχής  θα εξερευνηθούν σε βάθος από ανεξάρτητους γιατρούς και θα μάθουμε την αλήθεια. Το καλύτερο φυσικά θα ήταν να μην υπάρχει κανένας τέτοιος θάνατος και να έχουν κάνει λάθος μαζικά όλες οι μελέτες, έστω και για πρώτη φορά στην ιστορία των επιστημών. 

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΣΧΟΛΙΩΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ Η ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΚΟΝΗΣ ΤΟΥ ΒΩΞΙΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΟΝΗ ΠΟΥ ΑΦΗΝΟΥΝ 2000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ, ΟΤΑΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑΕΙ Ο ΤΑΜΙΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΟΥ!

Ανώνυμος είπε...

ΜΟΥΓΚΑ ΣΤΗ ΣΤΡΟΥΓΚΑ.

delphi είπε...

Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να διαγράψουμε 4 σχόλια που αναφέρονται σε τοπικά blog και σε πρόσωπα με υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επειδή σκοπός του "Δελφικού Μέλλοντος" είναι η ενημέρωση για κάποια σοβαρά προβλήματα της περιοχής μας αφήνουμε ελεύθερα τα σχόλια, ώστε να έχουν όλοι οι αναγνώστες το βήμα για να εκφράσουν τη γνώμη τους. Οι προσωπικές αντιπαραθέσεις όμως και τα σχόλια εναντίον άλλων μπλογκ, θεωρούμε πως δεν έχουν καμία θέση εδώ και παρακαλούμε αυτό να γίνεται σεβαστό και από τους σχολιογράφους.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΕΜΠΕΔΩΣΑΜΕ ΒΡΕ ΑΔΕΛΦΕ.
ΒΑΛΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ.π.χ. ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ S&B,Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ή ΤΟ ΑΛΛΟ : ΔΕΛΦΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ.ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΩΡΑΙΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ: ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ, ή ΠΑΜΠΛΟΥΤΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΜΑΡΙΕΡΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

Αγωνία με λαχτάρα να σε νοιάζομαι