Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Το Δελφικό Τοπίο



 Εν αναμονή των εξελίξεων, μπορούμε να σχολιάσουμε την νομική πλευρά όλων αυτών που γίνονται και λέγονται σχετικά με το Λαρνάκι. Άλλο να έχεις μία γενική ιδέα για το τι συμβαίνει και  άλλο να έχεις λεπτομερέστατα στοιχεία για αυτό. Ο λόγος για το «Δελφικό Τοπίο», το μοναδικό   για όλο  τον πνευματικό κόσμο σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτός από τους περισσότερους  από του ίδιους τους κατοίκους του. Γιατί όχι άλλωστε; Πολλοί λίγοι μπορούν να αναγνωρίσουν εύκολα  την πραγματική ποιότητα του τόπου που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν, είτε κακή είτε καλή. Αυτό ισχύει αρχικά για όλους μας. Έτσι είναι το αρχικό χαρακτηριστικό του ανθρώπινου είδους. Είμαστε το ποιο προσαρμοστικό «ζώο» στον πλανήτη Γη και αυτό δεν είναι φιλοσοφική ανάλυση αλλά πραγματική επιστημονική (βιολογίας) διαπίστωση. Το θέμα είναι πόσο ζώο είμαστε πραγματικά και πόσο κάνουμε κάτι για να διαφοροποιηθούμε προς κάτι καλύτερο. Πρέπει να «ανέβουμε» πνευματικό επίπεδο για να μπορέσουμε να «δούμε» πέρα από την συνήθεια της καθημερινότητας και από κάποιο σημείο και μετά πρέπει και να προσπαθήσουμε για αυτό και φέρουμε και ευθύνες για αυτό.
Ωραία, όλος ο κόσμος βλέπει το Δελφικό Τοπίο μοναδικό και εμείς όχι. Είμαστε όμως και φτωχοί και θα γίνουμε και φτωχότεροι αν δεν βρούμε και κάτι ακόμα να κάνουμε στον τόπο μας απ’ ότι κάναμε μέχρι χθες και το οποίο έχει αποδειχθεί περίτρανα ανίκανο να μας ζήσει. Μήπως να δούμε το Δελφικό  Τοπίο με τα μάτια της άδειας κοιλιάς μας; Όποιος δεν έχει διαβάσει την παραπομπή στην αρχή του blog «Δελφικό Τοπίο. Ευχή ή κατάρα;» ήρθε η ώρα να το κάνει. Το ότι το Δελφικό Τοπίο έχει απαγορέψει μέχρι σήμερα την όποια ανάπτυξη, είναι γιατί από το 1981, κανένας τοπικός άρχοντας δεν ασχολήθηκε σοβαρά με αυτό το θέμα. Όλοι πέρασαν, απόλαυσαν την «καρέκλα» και ποτέ κανένας δεν έψαξε  το θέμα στο απλή μορφή που το αποκαλύπτει το παραπάνω άρθρο. Οι άνθρωποι των οποίων τα συμφέροντα φρόντιζαν οι περισσότεροι από τους άρχοντές μας δεν «ζορίστηκαν» ποτέ από το Δελφικό Τοπίο. Αντίθετα οι απλοί άνθρωποι νιώθουν ζημιωμένοι από αυτό και έτσι είναι όσο και να μην θέλει να το παραδεχτεί κάποιος. Το Δελφικό Τοπίο δεν λειτούργησε ποτέ ως πόλος ανάπτυξης και συνεισφοράς στην καθημερινότητα των κατοίκων αλλά αντίθετα τους μείωσε την «χρησιμότητα» της γης τους με της κλασική έννοια.  Πολιτεία, Νόμοι, σεβασμός στους Νόμους και τελικά σεβασμός στους ανθρώπους που ζούμε στην περιοχή αυτή και την αγαπούμε αγνά και ισχυρά ως την ιδιαίτερη πατρίδα μας έχουν «γραφτεί στα παλιά παπούτσια» κάποιων (όσο πιο ευγενικά μπορούμε να το πούμε παρότι χάνει) οι οποίοι προσβλητικά και αλαζονικά υποστηρίζουν ότι όλα στο Λαρνάκι είναι κανονικά και Νόμιμα.
Οι εργαζόμενοι που έχουν εξαντληθεί από την πίεση ότι θα χάσουν την δουλειά τους δεν μπορούν να δουν την αλήθεια. Έχουν και ότι στην απειλή ότι «θα κλείσουν τα μεταλλεία» θυμούνται και την πατρική και μητρική ανησυχία  για το «τι δουλειά θα κάνει το παιδί όταν μεγαλώσει». Μπορεί για όλους τους άλλους να είναι κάτι με το οποίo μαθαίνουν να ζουν. Αν όμως σου έχουν πει ότι «αν φροντίζεις την δουλειά σου  θα φροντίσει και αυτή και εσένα και τα παιδιά σου»; Αν βλέπεις πόσοι άλλοι στο παρελθόν που «φρόντιζαν την δουλειά τους» τους διαδέχτηκαν σε αυτή το ή τα παιδιά τους; Τότε «παρκάρεις» στην εταιρία και την ανησυχία για την δουλειά σου και την ανησυχία για τα παιδιά σου. Και πόσο πιο ωραία είναι τότε η ζωή. Και με το χρόνο, πόσο πολύ χάνεις την δυνατότητα να παλέψεις για την ζωή οπότε και να την καταλάβεις και ίσως και να την ζήσεις. Τρομαγμένο ζωντανό στον πανικό των δεξιοτήτων που έχασες από το κλουβί της αγωνίστριας ψυχής σου. Απλό αποτέλεσμα του πανικού -«Και οι άλλοι;»- «Ποιοι άλλοι; Όλοι καλά περνάνε».
Εκατοντάδες, πάνω από χίλιες λένε κάποιοι οι αιτήσεις για δουλειά στις εξορύξεις. Θα τους πάρουν όλους; Θα πάρουν τόσο λίγους που δεν θα ήταν μακριά από την αλήθεια να πούμε ότι δεν θα πάρουν κανένα.  Κάποιοι λοιπόν είναι «δεμένοι χειροπόδαρα» αλλά κανένας να μην του κακίσει. Ας κοιτάνε όλοι θυμωμένοι  τους «κακούς» που αντιδρούν κατά την έννομης τάξης που πρεσβεύει και διατηρεί η «καλή» τους εταιρία.  Όλοι είναι πεπεισμένοι  αρχικά για αυτό. Θα ήταν φυσικά πολύ ενδιαφέρον να καταγράφαμε την αντίδρασή τους την στιγμή που  συνειδητοποιούν ότι η εταιρία δεν είναι τόσο «τέλεια»  και «καλή» αλλά είναι απλά μία ακόμα πολυεθνική όπως όλες οι άλλες στον κόσμο που υπάρχουν για να παράγουν κέρδη για τους μετόχους τους και δεν θεωρείτε αυτό ντροπή από κανένα και δεν το κρύβει κανένας. Μόνο   ψυχικές ανάγκες προσωπικού επιπέδου μπορούν να αποδώσουν σε μία πολυεθνική , χαρακτήρα κοινωνικού λειτουργού.
Για να έχουν και όλοι την ευκαιρία που δίνει η σφαιρική αντίληψη των πραγμάτων και της αλήθειας, ας φροντίσει κάποιος  να  δώσει σε όλους τις πληροφορίες που λείπουν.  Εμείς παραθέτουμε ένα ακόμα στοιχείο που μας έστειλαν και από το οποίο κανείς να μην νιώσει ηλίθιος γιατί σεβάστηκε τόσα χρόνια το Δελφικό Τοπίο. Να σκεφτούμε μόνο ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να του αποδώσουμε το σεβασμό που του αξίζει, να το προστατέψουμε, και αν το κάνουμε «δικό μας», θα το οδηγήσουμε και στην τακτοποίηση που χρειάζεται για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια μέσα σε αυτό, χωρίς να το καταστρέψουμε. Και αν δεν ξέρουμε από πού να πιαστούμε από στην αρχή, ας σκεφτούμε την αξία που έχει για τους «άλλους» που μπορεί να είναι αρχικά «κοροΐδα» για μας που το ξέρουμε καλά το θέμα, αλλά   θα ήθελαν πολύ ευχαρίστως να έρχονται κάπου και που   να περάσουν μερικές μέρες. Και αυτοί αριθμούν  εκατομμύρια γιατί στη Γη ζουν δισεκατομμύρια. Και αυτό δεν μπορεί να μην «φωτίζει» ούτε καν τα «μάτια του άδειου στομαχιού μας».  Και αυτό το «φως» μπορεί να δώσει πολλές δουλειές σε πάρα πολλούς και πολλών τα παιδιά και να ζωντανέψει   και ο ελαιώνας. Και η λειτουργία των εταιριών με σεβασμό στους Νόμους και στον τόπο να δώσει ακόμα περισσότερες δουλειές και σε υπαλλήλους και στους εργολάβους και στα φορτηγά, κ.λ.π. Τα άλλα θα έρθουν μόνα τους.
Οι περισσότεροι «κλασικοί» αρμόδιοι έχουν αποδειχτεί από υστερόβουλα καταστροφικοί και στην καλύτερη περίπτωση για τους ίδιους,  απλά  ανίκανοι ακόμα και για να «εκμεταλλευτούν» τους Δελφούς με τον σωστό τρόπο. Με τρόπο ικανό να ζήσει όλους και όχι μόνο τους πολύ, πολύ λίγους «ψυχικά όμηρους» και τους «πονηρούληδες» εαυτούς τους.
Όλα εξαρτώνται από εμάς. Από όλους μας. 





7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ,ΛΕΕΙ, "ΑΥΡΙΟ" ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΛΦΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΝΟΜΙΜΑ. ΚΑΙ ΕΣΥ ΕΛΛΗΝΑ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ, ΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕΒΕΣΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΡΕΙΣ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ, ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΔΕΛΦΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΝΙΩΘΕΙΣ ΕΝΤΕΛΩΣ ΜΑΛΑΚΑΣ. ΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕΡΝΕΣΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΣΟΥ, ΗΣΥΧΟΣ ΟΤΙ ΖΕΙΣ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΧΩΡΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΥΡΑΝΝΟΥΣ.

Ανώνυμος είπε...

Όσοι θιγόμαστε από το Δελφικό Τοπίο είμαστε ηλίθιοι! Όλοι μας και ανεξάρτητα σε ποια πόλη ή χωριό μένουμε. Δεν έχει αντιδράσει κανείς μας που η περιουσία του έχει εκμηδενιστεί από τους φασιστικούς Νόμους του ΚΑΣ και πολεοδομίας. Δεν πήγε κανένας μας σε Νομάρχες, Βουλευτές και Υπουργούς από τη Φωκίδα να διαμαρτυρηθεί για το έγκλημα που γίνεται στη Φωκίδα τόσα χρόνια. Ή ξυπνάμε ΤΩΡΑ ή να πάψουμε να φωνάζουμε και να σκύψουμε το κεφάλι μας για πάντα!

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΔΕΛΦΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΕΓΩ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΦΤΑΙΕΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΕΛΦΙΚΟ ΤΟΠΙΟ. ΦΤΑΙΝΕ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΒΑΖΑΝΕ ΤΙΣ «ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥΣ» ΝΑ ΕΠΟΠΤΕΥΟΥΝ ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΗ ΤΥΧΩΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΚΑΙ ΦΤΙΑΧΤΕΙ ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΔΕΚΑ ΕΙΚΟΣΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΝΑΝΕ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ «ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥΣ» ΣΤΟ ΛΑΡΝΑΚΙ ΓΙΑΤΙ «ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΩΣ ΘΑ ΖΟΥΣΑΜΕ». ΑΥΤΟ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟ ΔΕΧΤΗΚΑΜΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΛΙΓΑ ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΙΧΑΝ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ. ΕΜΜΕΣΩΣ ΠΛΗΝ ΣΑΦΩΣ ΕΙΧΑΜΕ ΠΙΣΤΕΨΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ. ΕΜΕΙΣ ΑΣ ΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ. ΤΟ ΛΑΡΝΑΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. ΤΟ ΔΕΛΦΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΩΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ. ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ ΠΙΑ ΟΤΙ ΟΙ «ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΜΑΣ» ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ ΩΣ ΤΡΟΧΟΠΕΔΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΠΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟ 1981. ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ «ΜΑΧΑΙΡΙ» ΠΟΥ ΜΑΣ «ΕΣΦΑΞΑΝ» ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΟΥΣΑΝ. ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟ Ή ΕΞΑΠΑΤΗΘΗΚΑΝ; ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΕΙ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΑΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ. ΤΟ ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ. ΟΛΟΙ ΜΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Φίλε 3:27 μ.μ. νομίζω ότι η απουσία σχολίων δεν αφορά εκεί που εστίασες. Απλά είναι πολύ έντονα αυτά που αποκαλύπτονται σωρηδόν το τελευταίο διάστημα και χρειαζόμαστε χρόνο να τα αφομοιώσουμε και να αποφασίσουμε και να δράσουμε

Ανώνυμος είπε...

Το Δελφικό Τοπίο είναι μια μάστιγα που πρέπει να φύγει. Το ζήσαμε εμείς οι μεγαλύτεροι δεν πρέπει να το ζήσουν και τα παιδιά μας. Η περιοχή μας ερημώνει. Αν δεν κάνουν κάτι οι τοπικές κοινωνίες και όλα τα κόμματα συλλογικά δεν θα γίνει τίποτα. Ξέρετε πόσες παρανομίες έχουν κάνει οι υπέρμαχοι του Δελφικού Τοπίου;

Ανώνυμος είπε...

ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΡΙΝ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΛΦΙΚΟ ΤΟΠΙΟ, ΒΡΗΚΑ ΜΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΙΑΣ ΑΓΝΩΣΤΗΣ ΓΡΙΑΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΝΑ ΛΕΕΙ, “ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΧΑΛΑΣΟΥΝ ΤΗ ΘΕΑ ΑΥΤΗ;”
ΑΥΤΟΙ ΤΗ ΘΕΑ ΕΒΛΕΠΑΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ;
ΤΟ ΣΤΕΝΟ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ ΤΟ 480 Π.Χ. ΗΤΑΝ 100 ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ 1,5 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟ.
ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΑΝΤΙΔΡΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΩΡΑΙΑ ΛΟΓΙΑ ΜΑΣ ΠΕΙΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΠΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΛΛΑ ΦΤΑΙΜΕ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΑΣΙΜΟΙ.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΡΕ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΟΤΙ ΤΟ ΔΕΛΦΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ; ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ; ΤΟ BLOG ΠΟΥ ΜΑΣ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΤΟ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ Ή ΟΤΙ ΘΥΜΑΣΤΕ ΧΑΙΡΕΣΤΕ; ΓΙΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 14-12-2010, ΨΑΞΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΠΙΜΕΝΕΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΔΕΛΦΙΚΟ ΤΟΠΙΟ, ΤΟΤΕ ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΙΣΙΑ ΟΤΙ ΔΟΥΛΕΥΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΠΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΙΣ ΨΕΥΤΟΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΠΑΠΑΡΙΕΣ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΤΕΤΟΙΟ ΠΡΑΓΜΑ. Ή ΒΛΑΚΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ, Ή ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ Ή ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ.