Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Όπως έχουμε πει στο παρελθόν, μας έχει σταλεί άφθονο υλικό και είναι πολύ δύσκολο να το ταξινομήσουμε και να το αξιολογήσουμε. Οι εξελίξεις όμως μας οδηγούν από μόνες τους. Χωρίς πολλά λόγια, φωτογραφίες και σχόλια που μιλάνε από μόνα τους.
Το Λαρνάκι το 1945 (φωτό) και μέχρι το 1972 ήταν ένα πλούσιο διβάρι ή κάπως έτσι το ονόμαζε η έκθεση που το απέρριψε ως χώρο κατασκευής του Ναυστάθμου του Πολεμικού Ναυτικού που κατασκευάστηκε τελικά στη Σαλαμίνα. Ήταν ένας από τους πέντε σημαντικότερους ιχθυοαναπαραγωγικούς σταθμούς της Μεσογείου, άρα και παγκόσμιας βαρύτητας οικότοπος.



Το 1972 η εταιρία των γνωστών πια Ηλιόπουλων, μπάζωσε παράνομα τον κόλπο σε συνεργασία με τοπικούς συνεργάτες τοπικούς άρχοντες, δημόσιους λειτουργούς κ.λ.π. που σήμερα βρίσκονται σε ανάλογες θέσεις (ή απόγονοί τους) παρέχοντας στον «απόγονο» της ίδιας εταιρίας παρόμοιες υπηρεσίες. Ο τουρισμός είχε φανεί δυναμικά στην περιοχή, οι Δελφοί ανήκαν (και ανήκουν και σήμερα) στις τέσσερεις πέντε  σημαντικότερες περιοχές της Ελλάδας και η ανάπτυξη ήταν ξέφρενη. Η παράνομη ανάπτυξη των εγκαταστάσεων όμως συνεχίστηκε, με την κρίση πετρελαίου φέρανε «συμπτωματικά» και όλα τα σαπιοκάραβα να πλένουν τα αμπάρια στο  Κρισσαίο νεκροταφείο. Όταν έφυγε το τελευταίο πλοίο το 1985 (είχαν ολοκληρωθεί και οι περισσότερες εγκαταστάσεις στο Λαρνάκι)  έφυγε μαζί και ο τελευταίος τουρίστας από τους βιομηχανικούς πια Δελφούς .  (Σημερινές εικόνες στο Google Earth).
Κανένας δεν τιμωρήθηκε για αυτό το έγκλημα μέχρι σήμερα.



 Έτσι, η συστηματική «δουλειά» των καλών συνεργατών της εταιρίας, μετέτρεψε τη όμορφη   Ιτέα, την σκάλα των Σαλώνων, την θάλασσα και την παραλία του «ομφαλού της Γής»


  (και μία για τους ανάπηρους που δεν γνωρίζουν πόσο κοντά είναι οι Δελφοί από την Ιτέα),



σε κάτι σαν τον «πρωκτό» της περιοχής




και για όσους δεν κατάλαβαν καλά




Όσοι αντέδρασαν στο έγκλημα  αυτά τα χρόνια, τιμωρήθηκαν. Εξορίες, απολύσεις, και ότι άλλο διέθεταν οι συνεργάτες τοπικοί άρχοντες κ.λ.π. συνεργαζόμενοι. 
Η λειτουργία των εγκαταστάσεων αυτών, γέμιζε και γεμίζει μέχρι σήμερα τα πνευμόνια και τα μπαλκόνια των κατοίκων της Ιτέας κόκκινη σκόνη. Οι καταγγελίες σε Λιμεναρχείο συνεχόμενες μέχρι και σήμερα. Ο Λιμενάρχης μέλος της Λιμενικής Επιτροπής μέχρι σήμερα. Δήθεν γινόντουσαν παρατηρήσεις στην εταιρία, δήθεν συμμορφωνόταν. Κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση η ίδια συμπεριφορά από όλους. Οι όροι λειτουργία όπως τους καθορίζουν οι νόμοι απαγορεύουν κάτι τέτοιο και για απλή σκόνη. Το κάποτε πανέμορφο ηλιοβασίλεμα στο Τροκαντερό.




μετατράπηκε σε κόλαση ύποπτης κόκκινης σκόνης. Όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, η δυτική πλευρά της Ιτέας πνίγεται στη σκόνη επί δεκαετίες, μέχρι και σήμερα. Ο ορισμός του εμπαιγμού νόμων, αρχών και κατοίκων . Το Λιμεναρχείο κάτι κάνει, αλλά τι;  Κανείς δεν έχει τιμωρηθεί μέχρι σήμερα για αυτό το «έγκλημα» διαρκείας.


Η υγεία των κατοίκων της Ιτέας όμως δεν είναι και από τις καλύτερες της Ελλάδας. Κάτι για πρωτιά για καρκίνους συζητάνε όλοι, κάτι που στο αγνό επαρχιώτικο περιβάλλον πεθαίνουν κάθε τόσο νέοι άνθρωποι από καρκίνο και τους γνωρίζουμε όλοι μας σαν να ζούμε σε κάποια μολυσμένη μεγαλούπολη ή βιομηχανική περιοχή, και κανένας δεν «τόλμησε» να αναρωτηθεί τι μπορεί να φταίει.
Σε ανύποπτο χρόνο, κάποια νεαρή φοιτήτρια από την περιοχή, εκπονεί μια μελέτη στα πλαίσια των σπουδών της. Η μελέτη δημοσιεύεται και σε επιστημονικό περιοδικό και γίνεται όσο ποιο επίσημη μπορεί. Στην πρώτη σελίδα αναφέρονται όλα τα στοιχεία για να την βρει όποιος θέλει στο διαδίκτυο. Στη δεύτερη σελίδα φαίνεται ο χώρος που αφορά η μελέτη. Στην τελευταία, στα συμπεράσματα (Conclusions) υπάρχουν συγκεντρωμένα.. …………………………..τα «Συμπεράσματα» !!!!!!!!!!!!
(Αυτά έχουν το ζουμί, οι άλλες οι σελίδες είναι για το τυπικό και όσους έχουν παραπανίσιο χρόνο)







Σε πρόχειρη μετάφραση οι πρώτες πέντε γραμμές λένε ότι η περιοχή γύρω από το εργοστάσιο εμπλουτισμού βωξίτη στον κόλπο της Ιτέας, έχει (contaminated) μολυνθεί  από ραδιενεργό ουράνιο (U), θόριο (Th) και ράδιο (Ra) κ.λ.π. (Βάλτε τις λέξεις στο «Google Μετάφραση» πριν μας κάνετε μήνυση να δείτε ότι έχουμε δίκιο). Πέρυσι το καλοκαίρι δημοσιεύτηκε σχετικό άρθρο σε τοπική εφημερίδα.
Κανένας επίσημος δεν ασχολήθηκε, θάνατος σε τιμή ευκαιρίας, πάρτε κόσμε.

Και ο κ. Κατσαρός  θέλει λέει να ανανεώσει την σύμβαση, βιαστικά.
Η σύμβαση μίσθωσης της περιοχής από το Λιμενικό Ταμείο στην εταιρία που γεμίζει επί δεκαετίες ραδιενεργή σκόνη την ζωή των κατοίκων και διώχνει τους επισκέπτες, δημιουργεί πολλές απορίες.
Η αναφορά στην Παρ Β/ για την παραχώρηση   αναφέρει « την υπ’ αριθ. Γ 2895/28—1972 άδεια (των αρμόδιων Υπουργείων) για παραχώρηση χρήσεως χώρου ζώνης του Λιμένα Ιτέας.» Οι εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται είναι πάνω σε παράνομο μπάζωμα της θάλασσας, κτίρια σε αιγιαλό κ.λ.π. Ποια ζώνη Λιμένα; 

Η αναφορά στην παράγραφο Γ/ αναφέρει την απόφαση ότι η παραχώρηση γίνεται βάση της «….46835/2-10-00 απόφαση του ΠΕΧΩΔΕ με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι των εγκαταστάσεων εμπλουτισμού και φόρτωσης βωξίτη….». Η μελέτη αυτή και όλες οι ανανεώσεις της έχουν καταγγελθεί αναλυτικά. Σας έχουμε προτείνει ήδη την ανάγνωση των καταγγελιών από την  «Κίνηση Για Την Σωτηρία Της Γκιώνας» στην αρχή της σελίδας του blog, αλλά την αντιγράψαμε για ευκολία.   


«
ΑΠΟ

1.  Κίνηση Για Την Σωτηρία Της Γκιώνας
Γεώργιος Κόλλιας
Ναυπλίου  75, ΓΛΥΦΑΔΑ
Τ.Κ. 16674
ΤΗΛ: 6944604531
FAX: 2109601433

2.  Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων
Παπαγεωργίου Απόστολος
ΙΕΡΙΣΣΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Τ.Θ. 5868
Τ.Κ. 63075
ΤΗΛ. :6973317816
FAX: 2377071417

Αρ. εγγράφου: 67
11 Νοεμβρίου 2010





Α Ν Α Φ Ο Ρ Α -  Κ Α Τ Α Γ Γ Ε Λ Ι Α
UΘέμα: Καταγγελία απαράδεκτων  ΜΠΕ και Άδειας Λειτουργίας  των εγκαταστάσεων βωξίτη δυτικά
          της Ιτέας Φωκίδας

Σε συνέχεια των καταγγελιών που σας έχουμε ήδη καταθέσει σχετικά με το απαράδεκτο επίπεδο λειτουργίας όλων των εμπλεκομένων Αρχών και Υπηρεσιών Ελέγχου και Έγκρισης  ΜΠΕ και έκδοσης Αδειών λειτουργίας βιομηχανικών εγκαταστάσεων και εξορύξεων βωξίτη στην Φωκίδα, καταγγέλλουμε επιπλέον σχετικά στοιχεία που αφορούν τις ΜΠΕ, τις εγκρίσεις και την αντίστοιχη άδεια λειτουργίας των εγκαταστάσεων της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά ΑΕ στην περιοχή «Λαρνάκι-Καμμιώτισα-Κεφαλή» στην Ιτέα .
Τα στοιχεία αυτά  επιβεβαιώνουν την κατεπείγουσα ανάγκη «παγώματος» όλων των πρόσφατων ,τουλάχιστον, εγκρίσεων και αποφάσεων των εμπλεκομένων σε αυτές τις πράξεις και έλεγχο της επάρκειας όσων ασχολήθηκαν με το αντικείμενο ,εις βάρος κάθε έννοιας Δικαίου και Ευνομούμενης Πολιτείας  .

-Στην αρχική (της νεότερης ιστορίας) ΜΠΕ στην οποία βασίζεται η λειτουργία των εγκαταστάσεων αυτών, η οποία συντάχθηκε τον Μάιο του 2000,  τόσο στα κείμενα της μελέτης όσο και στα συνημμένα τοπογραφικά διαγράμματα, δεν αναφέρετε πουθενά ότι:
1)                  Δεν αναφέρεται ότι όλη η περιοχή των εγκαταστάσεων Απόθεσης , εμπλουτισμού και
      φόρτωσης Βωξίτη ανήκει στο ΔΕΛΦΙΚΟ ΤΟΠΙΟ , και πιο συγκεκριμένα :
α) Το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεων στον κόλπο  «Καμιώτισσα» και στην περιοχή μεταξύ «Καμιώτισσας» και κόλπου «Λαρνάκι» βρίσκονται στην Ζώνη Β του Δελφικού Τοπίου  όπου σύμφωνα με την Απόφαση ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ10/25153/1266 και τις μεταγενέστερες τροποποιήσεις και προσθήκες , απαγορεύονται  κάθε τέτοιου είδους εγκαταστάσεις  και δραστηριότητες
β)Το Βόρειο τμήμα στον κόλπο «Λαρνάκι» βρίσκεται   στη Ζώνη 4 όπου επίσης σύμφωνα με την προαναφερόμενη απόφαση  επιτρέπονται «….μόνο χαμηλής  όχλησης βιοτεχνίες, βιομηχανικές εγκαταστάσεις (μη ρυπαίνουσες) και ελαιοτριβεία»
Όσον αφορά στις προϋπάρχουσες εγκαταστάσεις εντός Δελφικού Τοπίου , δεν υπάρχει Ειδικό Νομικό Καθεστώς που να τις εξαιρεί από την εφαρμογή του. Προς επιβεβαίωση αυτού, για συγκεκριμένες εγκαταστάσεις συσκευασίας ελιών που προϋπήρχαν εντός Δελφικού Τοπίου, υπάρχει σχετική απόφαση για την εξαίρεσή τους από την εφαρμογή των όρων του, με ονομαστική αναφορά σε αυτές.
2)                  Δεν αναφέρεται ότι η όλη η περιοχή ανήκει στο Δίκτυο NATURA με κωδικό GR2450004 (κρατάμε μια επιφύλαξη εάν το Μάιο  του 2000 που εκτελέστηκε η Μελέτη είχε επικυρωθεί η ένταξη της περιοχής ή έγινε αργότερα, αλλά η προαναφερόμενη απόφαση ελήφθη 02-10-2000), οπότε σύμφωνα με τον Ν 1650/1986 για περιοχές Ειδικής Προστασίας  όπως αυτές απαιτείται σύνταξη Ειδικής  Περιβαλλοντικής Μελέτης και  Αξιολόγησης.

-Στην απόφαση έγκρισης με Αρ. Πρωτοκόλλου 46835/2-10-2000, της προαναφερόμενης ΜΠΕ  υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις  όπως:
1)                  Παρότι στο συνημμένο τοπογραφικό της μελέτης του Τοπογράφου Μηχανικού Τσατσαρώνη Γεωργίου , το οποίο έχει θεωρηθεί (α/α της Προϊσταμένης του Τμήματος Γεν. Περ. Θεμάτων) από τον κο Παπακωνσταντίνου Χρήστο, είναι εμφανέστατο ότι οι εγκαταστάσεις αναπτύσσονται εκατέρωθεν της Εθνικής Οδού Λαμίας-Ναυπάκτου, δεν υπάρχει καμία αναφορά σε έγκριση κόμβου οδικής σύνδεσης με αυτή ( για καμιά από τις δυο κατευθύνσεις κυκλοφορίας).
2)                  Δεν αναφέρεται κανένα έγγραφο έγκρισης από την Αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία
Και οι δυο αυτές αναφορές είναι βασικές και απαραίτητες για την έγκριση Μ.Π.Ε.

-Στην με αριθμ. Πρωτ. 169328/2729/10-7-2007 ΚΥΑ τροποποίησης Ανανέωσης της προαναφερόμενης Μ.Π.Ε. του 2000 βρέθηκαν επίσης σοβαρότατες ελλείψεις:
1)                  Στην Απόφαση δεν υπάρχει η βασική και απαραίτητη παράγραφος  περιβαλλοντικής κατάταξης των εγκαταστάσεων σύμφωνα με την ΚΥΑ 15393/2002/ ΦΕΚ 122Β,                15-8-2002.
2)                  Στην Απόφαση δεν υπάρχει η βασική και απαραίτητη παράγραφος  κατάταξης εγκαταστάσεων  ως προς τον βαθμό όχλησης σύμφωνα  με την ΚΥΑ 13727/2003/ΦΕΚ1087/Β/2003
3)                  Δεν αναφέρεται πουθενά στα «έχοντας υπόψη» απόφαση έγκρισης των έργων που έχουν κατασκευαστεί στη ζώνη αιγιαλού και παραλία της περιοχής από Δ/νση Λιμενικών  Έργων  του  Υπουργείου Δημοσίων Έργων.
4)                  Δεν αναφέρεται πουθενά στα «έχοντας υπόψη» παραχώρηση χρήσης της  περιοχής  στο παρελθόν για να διαπιστωθεί ότι έχει γίνει αλλαγή χρήσης και ότι η εταιρεία εξακολουθεί να έχει σχετικό δικαίωμα .
5)                  Επίσης στα «έχοντας υπόψη» δεν αναφέρεται πουθενά έγγραφο γνωμοδότησης από την Αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία, το οποίο είναι βασικό και απαραίτητο σύμφωνα με σχετική Νομοθεσία του 2003 ακόμη και σε περιοχές εκτός ΖΟΕ ή άλλης θεσμοθετημένης προστασίας
6)                  Στην παρ.12 των «έχοντας υπόψη» αναφέρει αλληλογραφία της εταιρείας με τον καθηγητή Θ. Γεωργιάδη  και το αρμόδιο τμήμα του ΥΠΕΧΩΔΕ καθώς και έκθεση  του προαναφερόμενου καθηγητή, αλλά καμία ύπαρξη και έγκριση  Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης και Αξιολόγησης  που απαιτείται για περιοχές Ειδικής Προστασίας όπως NATURA 2000, όπου ανήκει όλη η εν λόγω περιοχή.
7)                  Εξακολουθεί να μην γίνεται αναφορά σε ύπαρξη κόμβων οδικής σύνδεσης των εγκαταστάσεων  (και από τις δυο κατευθύνσεις) με την Εθνική Οδό Λαμίας Ναυπάκτου.

-Στην  με ΑΡ. ΠΡΩΤ. Δ8 /Γ/Φ.12.2/20981/3915/1-10-2009 Απόφαση της Γεν. Δ/νσης Φυσικού Πλούτου / Δνση Μεταλλευτικών & Βιομηχανικών Ορυκτών , ΤΜΗΜΑ Γ, σύμφωνα με την οποία χορηγείται  «στην S&B ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΑΕ ενιαία άδεια έγκρισης , τροποποίησης  και λειτουργίας …» των εγκαταστάσεων της εταιρείας στη θέση «Κεφαλή- Λαρνάκι» υπάρχουν επίσης  οι εξής βασικές ελλείψεις:
1). Καμία αναφορά σε κόμβο σύνδεσης των εγκαταστάσεων με την ΕΟ Λαμίας-Ναυπάκτου ( και στις δυο κατευθύνσεις)
Σύμφωνα με το αρ. Πρωτ. 7142/8-9-2010 έγγραφο της ΔΕΣΕ Στερεάς Ελλάδος οι εγκαταστάσεις λειτουργούν παράνομα επί δεκαετίες  χωρίς κόμβο έχοντας προκαλέσει θανατηφόρα ατυχήματα στο παρελθόν και εξακολουθούν να λειτουργούν παράνομα εκθέτοντας σε κίνδυνο ζωής τους διερχόμενους Ευρωπαίους Πολίτες.
2). Δεν γίνεται σαφής αναφορά σε εγκεκριμένη Μελέτη διάθεσης των Βιομηχανικών αποβλήτων παρά μόνο σειρά ανανέωσης αποφάσεων με αρχική απόφαση την ΥΓ/2313/23-7-1982  του Τμήματος Υγιεινής της Νομαρχίας Φωκίδας για διάθεση στο Ιδιωτικό Σύστημα της Εταιρείας με όρους του 1982.
3) Παρουσιάζει όλες τις ελλείψεις που προαναφέρθηκαν στην έγκριση της σχετικής ΜΠΕ του 2000 και Τροποποίηση και Ανανέωση αυτής του 2007, η οποία αναφέρεται στα «έχοντας υπόψη».
Οι όροι της ΜΠΕ σχετικά με τη διασπορά σκόνης και γενικότερα βωξίτη στην περιοχή (θαλάσσια και χερσαία) δεν τηρούνται με κατατεθειμένα  σε σχετικές καταγγελίες  όλα τα σχετικά στοιχεία , μελέτες , φωτογραφίες κ.λ.π. που πιστοποιούν τη μόλυνση της χερσαίας ζώνης από ραδιενέργεια λόγω της σκόνης του βωξίτη και της υποθαλάσσιας ζωής από βαρέα μέταλλα.
-Στην με ΑΡ. ΠΡΩΤ.6842/07 Εισήγηση του Τμήματος Περιβάλλοντος προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο Φωκίδας για την ΜΠΕ για την «Κατασκευή ανισόπεδης διάβασης βαρέων οχημάτων της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε. ,επι της Ε.Ο. Ιτέας – Ναυπάκτου (Χ.Θ. 7+700», στα έχοντας υπ’ όψη δεν αναφέρεται πουθενά έγγραφο γνωμοδότησης από την Αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία, το οποίο είναι βασικό και απαραίτητο σύμφωνα με σχετική Νομοθεσία του 2003 ακόμη και σε περιοχές εκτός ΖΟΕ ή άλλης θεσμοθετημένης προστασίας. Επίσης στη Παρ.2 της εισήγησης αναφέρεται ότι η θέση βρίσκεται σε περιοχή NATURA  αλλά δεν αναφέρει ότι βρίσκεται στο Δελφικό Τοπίο το οποίο δεν αναφέρεται σε κανένα σημείο. Προφανέστατα ,το ίδιο θα συμβαίνει και στην σχετική ΜΠΕ. Η ΜΠΕ έχει λάβει θετική γνωμοδότηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ και θετική είναι και η προαναφερόμενη εισήγηση.
Υπεύθυνος ελέγχου πληρότητας των προαναφερομένων ΜΠΕ κ.λ.π. μελετών καθώς και των άλλων εγκεκριμένων ΜΠΕ και αδειών σχετικών με την εξορυκτική δραστηριότητα βωξίτη στη περιοχή, που έχουν ήδη καταγγελθεί σε εσάς και στις συναρμόδιες  Υπηρεσίες για επίσης πολύ σοβαρές ελλείψεις, έχει ο κος Χρήστος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έχει ελέγξει  και την με αρ. πρωτ. 46835/2-10-2000 ΜΠΕ και ο οποίος έχει συντάξει και την από 31-3-2007 εισήγηση – ενημερωτικό σημείωμα για την με αριθ. Πρωτ. 169328/2729/10-7-2007 Τροποποίηση – Ανανέωση .
Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας με την ανάλογη δημοσίευση των αποτελεσμάτων που θα αιτιολογούν τα καταγγελλόμενα μιας και το θέμα έχει πάρει σοβαρότατη διάσταση στις Τοπικές Κοινωνίες, που ,επί δεκαετίες, έχουν επιβαρυνθεί σε μεγάλο βαθμό και σε πολλούς τομείς από την μη τήρηση των Νόμων από τις δραστηριότητες αυτές .
Ευχαριστούμε πολύ

Για την Κίνηση για την Σωτηρία της Γκιώνας
Γεώργιος Κόλλιας




Για το Μεταλλευτικό Παρατηρητήριο Τμήμα Φωκίδας
Παπαγεωργίου Απόστολος  »
Όχι, δεν τελειώνει εδώ. Έχει και άλλο και είναι εξίσου ενδιαφέρον.
 Στους όρους με τους οποίους γίνεται η παραχώρηση λέει:
 « γ) Για την εκτέλεση εργασιών στον ανώτερο περιγραφόμενο χώρο, θα τηρούνται οι διατάξεις τις νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα οι όροι που ορίζονται στην με αριθ. Πρωτ. 46835/2-10-2000 απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων καθώς και οι όροι που θα εγκριθούν στο μέλλον σε αντικατάσταση των ήδη εγκεκριμένων. (όπως καταλάβατε, πρόκειται για την προαναφερόμενη καταγγελμένη γελοία άδεια λειτουργίας και τις ανανεώσεις της).
Επίσης θα λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα στη νομοθεσία μέτρα ασφαλείας. Η εταιρία «ΑΕΕ ΑΡΓΥΡΟΜΕΤΑΛΛΕΥΜΆΤΩΝ ΚΑΙ ΒΑΡΥΤΙΝΗΣ» θα τηρεί τους όρους και τους προβλεπόμενους στη νομοθεσία κανόνες ασφαλείας για την λειτουργία των εγκαταστάσεών της
Στο τέλος της ευτελέστατης τετρασέλιδης Παραχώρησης αναφέρει :
«Σε περίπτωση μη τηρήσεως των ανωτέρω το Λιμενικό Ταμείο Ν. Φωκίδας δύναται να ανακαλέσει την παρούσα απόφαση και η εταιρία «ΑΕΕ ΑΡΓΥΡΟΜΕΤΑΛΛΕΥΜΆΤΩΝ ΚΑΙ ΒΑΡΥΤΙΝΗΣ» υποχρεούται να αποχωρήσει από την παραχωρηθείσα έκταση εντός τακτής προθεσμίας και άνευ ουδεμίας αξίωσης αποζημιώσεως»

Έστω ότι οι εγκαταστάσεις «χάνουν» από τα μισά από αυτά που αναφέρονται στην καταγγελία. «Μολύνουν» αποδεδειγμένα την  κατοικημένη περιοχή της Ιτέας  με ραδιενέργεια και  λειτουργούν χωρίς οδικό κόμβο πάνω σε εθνική οδό. Για ποιους «προβλεπόμενους στη νομοθεσία κανόνες ασφαλείας» μιλάει η σύμβαση; Για ποιους νόμους μιλάμε;

Την ανάρτηση αυτή, την  αφιερώνουμε όχι μόνο στο κ. Κατσαρό και την Λιμενική Επιτροπή που σίγουρα κάτι έχουν καταλάβει λάθος, αλλά και στον Δήμαρχο και τους συνεργάτες του με το μεγάλο αναπτυξιακό όραμα για τους Δελφούς που συμπτωματικά βρίσκονται στην Κύπρο (ελπίζουμε όχι με χρήματα του Δήμου), την κ. Μπιρμπίλη που αγαπάει το περιβάλλον και τον κ. Παπανδρέου που αν περιμέναμε από τα «πράσινα» λόγια του και άλογά του ……………..
Θα θέλαμε κλείνοντας να ρωτήσουμε σε πρώτο πρόσωπο, τον άνθρωπο που τις επόμενες μέρες θα εισηγηθεί ή και θα ψηφίσει   θετική απόφαση ανανέωσης αυτού του αίσχους, στην μόνη γλώσσα που πιθανότατα καταλαβαίνει  :
Πρόσθεσε την χρηματική αξία (που εσύ εκτιμάς) της ζωής των ανθρώπων που πρόκειται να εξακολουθήσουν να αναπνέουν ραδιενεργή σκόνη για άλλα 10 χρόνια,
στην χρηματική αξία (που εσύ εκτιμάς) του Δελφικού Πνεύματος που τόσο δέος προκαλεί σε όλους τους καλλιεργημένους ανθρώπους σε όλη τη γη,
 κάπου εκεί ανάμεσα πρόσθεσε την χρηματική αξία (που εσύ εκτιμάς) του γενικότερου περιβάλλοντος της περιοχής που καταστρέφεται
και τέλος την χρηματική αξία (που εσύ εκτιμάς) της αναπτυξιακής δυνατότητας του τουρισμού στον Δήμο Δελφών  που διαγράφεις εντελώς με αυτή την επιλογή σου, και πες μας πόσα λεφτά θα ζητήσεις από την εταιρία για αυτό. 

Στο  όνομά μας βρίσκεσαι σε αυτή τη θέση και στο όνομά μας ενεργείς.


********











11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΓΑΛΑΞΙΔΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ; ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ "ΣΟΒΑΡΟ" ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΧΟΥΝ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕΙ ΤΗΝ ΙΤΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

Δεν τον δείχνουν γιατί θα έπρεπε να δείξουν και τους κόμβους που θα έπρεπε να υπήρχαν.

Ανώνυμος είπε...

πΌΣΟ ΑΊΣΧΟς, ΠΌΣΗ ΝΤΡΟΠΉ, ΠΌΣΗ ΘΆΝΑΤΟΙ, ΠΌΣΗ ΑΠΛΗΣΤΊΑ! ΠΟΣΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ! ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΜΕ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ: ΕΞΩ, ΣΚΥΛΙΑ!
ΠΟΛΛΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΔΕΛΦΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ

Ανώνυμος είπε...

Κύριοι του Βlog συγχαρητήρια αλλά βάλτε και φωτογραφίες απο τις παραλίες στο Τροκαντερό, την παραλία με τους Φοίνικες, την παραλία του Ξενία, τις παραλίες μπροστά στην Κίρρα, την παραλία στον Αγιάννη, την παραλία του κάμπιγκ Αγιάννης, την παραλία στους γυμνιστές, στον Μακρύγιαλο, στον Αγιο Μηνά γιατί η τουριστική ερημιά της Ιτέας αφορά και όλες αυτές τις παραλίες. Κάποια παπαγαλάκια προσπαθούν να πείσουν (και κάποιοι ηλίθιοι το έχουν πιστέψει και το αναπαράγουν) οτι δεν έχει παραλίες στους Δελφούς. Οι αναγνώστες απο μακριά δεν ξέρουν γιατί μιλάμε. Θα βγει κάποιο καθίκι να μας πεί ότι οι αλήτες μας κάνουν και χάρη γιατί δεν μπορούμε να ζήσουμε αλλιώς. Ποιο στο διάολο είναι το όφελος για την Ιτέα αλλά και για τους Δελφούς όλους από αυτά τα εκτρώματα;
Οι Δελφιώτες ήταν είναι και θα είναι «νούμερα» (πλήν λίγων φωτεινών αλλά μοναχικών εξαιρέσεων). Νομίζουν ότι αυτοί είναι βολεμένοι και δεν τους αφορά η θάλασσα τους και η παραλία τους. Δεν θέλουν να έχουν σχέση. Βγάζανε στραβά λεφτά για πολλά χρόνια και δεν κατάλαβαν ποτέ πόσο μέτραγαν οι «τουρίστες τους» το ότι το μεσημέρι πήγαιναν για μπάνιο στην παραλία. Τώρα ψωμολυσσάνε και πάλι δεν δείχνουν να καταλαβαίνουν τι τους έχει θάψει. Χέστε τους. Το Μουσείο θα είναι εκεί για το διαφημιστικό σας φυλλάδιο. Τραβάτε μπροστά μόνοι σας και από κοντά θα ζήσει και όλος ο τόπος. Οι αλήτες να φεύγουν με το καλό αν έχουν έστω και λίγο μυαλό.

Ανώνυμος είπε...

8€ το m2 για τα καταστήματα, το χρόνο, 1,4€ για τους μεγαλοεπιχειρηματίες!

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετική ανάρτηση, συγχαρητήρια! Αναδημοσιεύω.

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ 1,4 euro ΤΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΟ.ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΟ.
30000e:76258τμ=0,393 ΛΕΠΤΑ ΤΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ.ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ.
134 ΔΡΑΧΜΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΜΗΝΙΑΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ 0.393:12=
0.0327 ΛΕΠΤΑ=11 ΔΡΑΧΜΕΣ ΤΟ ΜΗΝΑ ΤΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΟ=2.493,00e ΤΟ ΜΗΝΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΡΝΑΚΙ=849.489 ΠΑΛΙΕΣ ΔΡΑΧΜΟΥΛΕΣ.
Ε ΟΧΙ ΡΕ Π@@ΣΤΗ ΜΟΥ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΣΚΑΛΠ.

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά συγχαρητήρια. Αν η πολιτεια και η δικαισύνη ήθελαν τους δίνετε κάθε ευκαιρία να ενεργήσουν. Συνεπώς...
Μία και μόνη λύση υπάρχει:οι άνθρωποι, οι πολίτες. Φτάνει πια το καθεστώς της αρρώστειας και της δουλείας

Ανώνυμος είπε...

S&B: Υπερδιπλάσια αύξηση κερδών στο εννεάμηνο
Πηγή:www.capital.gr:

http://www.capital.gr/news.asp?id=1082538

Ανώνυμος είπε...

Ωραία παραχώρηση. Καμια πρόβλεψη για αποκατάσταση του περιβάλλοντος με αφαίρεση της επιχωματώσεως μετά τη λήξη της. Μοναδική πρόβλεψη η δεντροφύτευση 32681 μ2 με αρμυρίκια (είδε κανείς 33 στρέμματα δεντροφυτευμένα;) για "νομιμοποιήση" της καταστροφής. Τέτοια παραχώρηση μεθοδεύουν πάλι;