Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

« Οι μεταλλευτικές εταιρείες πίσω από την ήττα του Αυστραλού πρωθυπουργού»

 Η δύναμη των κολοσσιαίων μεταλλευτικών πολυεθνικών είναι τόση που ανατρέπει πρωθυπουργούς μεγάλων χωρών. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Αυστραλία, οι γιγαντιαίες μεταλλευτικές εταιρείες της χώρας δαπάνησαν το ποσό των 20 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να εμποδίσουν την επιβολή έξτρα φόρου στα υπερκέρδη τους και να ανατρέψουν τον Κέβιν Ραντ από την πρωθυπουργία. Και τα κατάφεραν.
Μεταλλευτικές ΑυστραλίαςΜεταλλευτικές ΑυστραλίαςΘυμίζουμε πως τον περασμένο Μάιο, η κυβέρνηση Ραντ αποφάσισε να επιβάλει φόρο 40% στα αστρονομικά υπερκέρδη των μεταλλευτικών εταιρειών, αρχής γενομένης από το 2012.
Υπολογιζόταν, μάλιστα, ότι στη διάρκεια της πρώτης διετίας είσπραξης αυτού του ειδικού φόρου θα εισέρρεαν στο δημόσιο ταμείο της Αυστραλίας πάνω από δέκα δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι εταιρείες δεν έμειναν, φυσικά, με σταυρωμένα χέρια και ξεκίνησαν διαφημιστική εκστρατεία εναντίον του κ. Ραντ που είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του από την πρωθυπουργία.
Όπως θα περίμενε κανείς, η Τζούλια Γκίλαρντ που τον διαδέχθηκε, συμφώνησε με τις μεγάλες πολυεθνικές να μειωθεί ο φόρος στο 30%. Παρά ταύτα και πάλι κάποιες αντιδρούν και δεν θέλουν να καταβάλουν τον φόρο.


      Αυτή είναι μία πληροφορία  για μια μεγάλη χώρα αλλά και για μεγάλες εταιρίες. Και εδώ όμως στην Ελλάδα και σε κάθε γωνία του πλανήτη, οι περισσότεροι θέλουν να τα παίρνουν όλα και να μην δίνουν τίποτα. Στην Ελλάδα, κανένας δεν μας έχει πει  τι «δίνουν» οι εταιρίες του κλάδου εκτός από τους μισθούς και κανένας δεν έχει τολμήσει να κάνει απολογισμό για το τι κοστίζει η ύπαρξή τους. Λέτε να συμβαίνει και εδώ κάτι παρόμοιο και γι’ αυτό να έχουν τέτοια στάση όλοι οι Πρωθυπουργοί, Υπουργοί, βουλευτές, Νομάρχες και Δήμαρχοι (πλήν πολύ λίγων εντοπισμένων εξαιρέσεων) ;

Δεν θέλουμε να πιστέψουμε κάτι τέτοιο αλλά ούτως ή άλλως είναι θέμα μηνών να καταλήξουμε στην αλήθεια   για όλους, κεντρικούς και τοπικούς. Πολλές καταγγελίες για τα χάλια της περιοχής μας, μετράνε ήδη πολλούς μήνες που έχουν κατατεθεί..

Η εποχή είναι άσχημη   και μέρα με τη μέρα  γίνεται όλο και πιο αυστηρή για τους ανεύθυνους πολίτες. Θα φτωχύνουμε και  θα πεινάσουμε τόσο όσο το ανεχτούμε, μέχρι να αρχίσουμε να απαιτούμε και όχι να παρακαλάμε από αυτούς που ζήτησαν και πήραν την ψήφο μας, ή έστω της πλειοψηφίας όσων έδωσαν έγκυρη ψήφο στις τελευταίες εκλογές

Οι εξελίξεις έρχονται γρήγορα και δεν έχουν ψυχή για να δείξουν οίκτο και έλεος .Όπως έχει προϋπολογιστεί με χρήση μόνο της αριθμητικής,  ο Δήμος Δελφών δεν έχει λεφτά ούτε για τις βασικές λειτουργίες του και δεν προκύπτει από τα αναμενόμενα έσοδα βάση της παραγωγής της τοπικής οικονομίας (;) τον Φ.Π.Α κ.λ.π. να μπορέσει να «επιβιώσει». Δυνατότητες αναδιάρθρωσης της τοπικής οικονομίας έχει, αλλά αυτό για την ώρα δεν απασχολεί κανέναν.

Οι τοπικοί μας άρχοντες του Δήμου Δελφών έχουν κάνει Δημοτικά Συμβούλια με μόνο σοβαρό θέμα να ακυρωθούν οι συμβάσεις για ενταγμένα έργα που προβλέπεται να κατασκευαστούν από την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας και να γίνουν νέες συμβάσεις για τα ίδια έργα για να τα φτιάξει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου;;;; Για ποιο λόγο; Να σκεφτούμε ότι γίνεται καλοπροαίρετα, αλλά για ποιο λόγο; Δεν θα έπρεπε να παρακαλάμε να μας φτιάχνουν  άλλοι τα έργα και με το προσωπικό της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου να κάνουμε άλλες δουλειές, αποτυπώσεις, μελέτες κ.λ.π. που αύριο θα θέλουμε λεφτά για να τις δώσουμε σε εργολάβους μελετητές; Από την τσέπη μας θα ζητήσει όσα του λείψουν ο Δήμος. Και το προσωπικό και οι εργολάβοι, από την τσέπη μας θα πληρωθούν. Τα δικά μας λεφτά ξοδεύει πια, από την τσέπη μας απ’ ευθείας.

 Τα πράγματα πια δεν είναι όπως παλιά. Οι φουρτούνες που αντιμετωπίζει ο κάθε Δήμος είναι μεγάλες και πρέπει να γίνουν σωστές κινήσεις πριν βουλιάξει το καράβι.

Εμείς είμαστε το καράβι, τα σπίτια μας και οι δουλειές μας . Στο πρώτο Δ.Σ.  οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, ανενημέρωτοι, ψήφισαν τα δήθεν κατεπείγοντα θέματα νομίζοντας ότι σώζουν τον τόπο και εξασφαλίζουν έργα που κινδύνευαν να χαθούν. Το ότι μπορεί τα έργα να χαθούν αν ακυρωθούν όπως είναι ενταγμένα και εγκεκριμένα σήμερα στην  προσπάθεια της αλλαγής του υπεύθυνου εκτέλεσης δεν το σκέφτηκαν;  Κάποιοι ίσως κάτι κατάλαβαν  στο δεύτερο Δ.Σ.

Μέρα με την μέρα οι εξελίξεις λοιπόν. Η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί άλλο. Το καμουφλάζ των έτοιμων χρημάτων που οι πολιτικοί και οι τοπικοί άρχοντες σκόρπαγαν και «όλα καλά»  τελείωσε.  Για να δούμε τώρα …

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λέτε γι’ αυτό και ο Κος Παπανδρέου παρά τις εξαγγελίες του για Πράσινη ανάπτυξη και πράσινη οικονομία και προστασία του περιβάλλοντος και Μπιρμπίλη και Καραβασίλη, τελικά να έχει πιάσει και αυτός το «κοτέτσι» και να μετράει «αυγά»;
Λέτε γι’ αυτό οι τοπικοί μας άρχοντες, παλιοί και νέοι, να μας θυμίζουν όλο και περισσότερο τα συμπαθή πτηνά;

Ας κρατήσουμε όμως αυτό ακόμη και για την Αυστραλία (πόσο μάλλον για τους Δελφούς) :
Aκόμα και αν ο Αιρετός δεν έχει το σθένος και την πυγμή να υπηρετήσει κάποιο όραμα για τον τόπο του, ακόμα και αν είναι μια «κότα» που κάποιος «κόκορας» την βατεύει για να κάνει αυγά, στην χειρότερη περίπτωση υπηρετεί αυτόν που τον έχει πείσει ότι ελέγχει τους ηλίθιους ψηφοφόρους και μπορεί να τους καθοδηγήσει ώστε να τον ξαναψηφίσουν ή όχι στις επόμενες εκλογές.
Ο όποιος «μεγάλος» κάνει κουμάντο τους μικρούς μικρόψυχους πολιτικούς, το κάνει με εργαλείο την ψήφο μας. Αν εμείς δεν είμαστε ανάλογα «ζώα», χαμηλότερου επιπέδου και από τις «κότες» πολιτικούς μας, κανένας «μεγάλος» και καμία εταιρία δεν έχει το «εργαλείο» για να κάνει κουμάντο.

Ανώνυμος είπε...

Σε ολόκληρη Αυστραλία έφαγαν Πρωθυπουργό! Δεν θα έβγαζαν Δήμαρχο εδώ;

Ανώνυμος είπε...

Έχω την αίσθηση ότι -όπως αναφέρετε στο άρθρο "να γίνουν νέες συμβάσεις για τα ίδια έργα για να τα φτιάξει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου" - αποκαλύπτει τις προθέσεις της δημοτικής αρχής οι οποίες μπορεί να χαρακτηριστούν από κάποιους "σκοτεινές" αλλά πάντως κρυφές δεν είναι σε κανένα. Όλοι γνωρίζαμε από την αρχή τον τρόπο λειτουργίας της ΟΜΑΔΑΣ και έχω μια απορία: ο γενικός και μόνιμος συντονιστής του έπους Φουσέκη, κ. Τζαβάρας, αυτή την φορά με ποια ακριβώς ιδιότητα συντονίζει; προβλέπεται από τον Καλλικράτη η τωρινή του θέση στον Δήμο Δελφών; Εντελώς ενημερωτικά το θέτω