Πουκέτ, Ταϊλάνδη, από την εξόρυξη κασσιτέρου στον Τουρισμό
14 Νοεμβρίου 2009 Mari Nicholson
Το Πουκέτ ήταν κάποτε απλά ένα μικρό βρώμικο νησί στο οποίο γίνονταν εξορύξεις κασσιτέρου κατοικούμενο από μισθωμένους εργάτες που ήλθαν από τη χερσόνησο της Μαλαισίας. Η κληρονομιά τους βρίσκεται στα σπίτια της πόλης του Πουκέτ.
Το Πουκέτ, έχει δει πολλές αλλαγές στην ιστορία του και η τουριστική ανάπτυξη είναι μόνο η τελευταία εξέλιξη σε μια ιστορία που πάει πίσω εκατοντάδες χρόνια.
Ο σημερινός επισκέπτης στο Πουκέτ, θα δεί πολλά εστιατόρια, και μερικά παλιά σπίτια, που ονομάζονται Junkceylon ή Jonkcelaon. Αυτό ήταν το όνομα που δόθηκε στο νησί από τον 16ο και 17ο αιώνα από πειρατές που στοίχειωναν τα νερά του, κρύπτόμενοι στις σπηλιές και τους όρμους κατά μήκος της ακτής. Το σημερινό του όνομα, Πουκέτ, προέρχεται από την Μαλαισιανή λέξη Bukit που σημαίνει λόφος (πιστεύεται ότι προέρχεται από το λοφώδες ανάγλυφο του νησιού).
Πουκέτ και Μεταλλεία κασσιτέρου
Παρά τους πειρατές, οι έμποροι συγκεντρώθηκαν στις ακτές του, γι 'αυτό που το νησί είχε σε αφθονία, κασσίτερο, ένα από τα πλέον πολύτιμα αγαθά του αρχαίου κόσμου. Ο κασσίτερος είναι αρκετά εύκολο να εξορυχθεί, ειδικά όταν οι φλέβες του κασσίτερου βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια, όπως γινόταν στο Πουκέτ. Υπήρχαν ακόμη και άλλα βασικά προϊόντα που προσέλκυσαν τους εμπόρους στο νησί, σπάνια κοράλλια από τις γύρω θάλασσες και βρώσιμες φωλιές πτηνών (μια λιχουδιά για τους Κινεζους καλοφαγάδες που εξακολουθεί να συλλέγεται στο νησί).
Για να εξορύξουν τον κασσίτερο, χιλιάδες μισθωμένοι εργάτες από την Κίνα και τη Μαλαισία μεταφέρθηκαν, μετανάστες που αφησαν μια ανεξίτηλη σφραγίδα στο νησί, που φαίνεται σήμερα στην αρχιτεκτονική και το φαγητό. Οι επιχειρηματίες έχτισαν αρχοντικά για τον εαυτό τους μακριά από το σημαδεμένο και γεμάτο κρατήρες τοπίο, το οποίο αφέθηκε γεμάτο με τα υπολείμματα της εξόρυξης κασσιτέρου. Στη συνέχεια, τα πρώτα χρόνια του 19ου αιώνα, δέντρα καουτσούκ εισάχθηκαν από τη Μαλαισία και σύντομα το Phuket ήταν η πλουσιότερη επαρχία της Ταϊλάνδης.
Ο Τουρισμός φτάνει στο Πουκέ τη δεκαετία του 1970
Ο τουρισμός έφτασε στο Πουκέτ τη δεκαετία του 1970 με την έλευση των φτηνών ταξιδιών και των μακρινών πτήσεων, ενώ οι τουρίστες με τα σακίδια είχαν ήδη βρει το δρόμο τους για εκεί στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Δρόμοι ανοίχτηκαν μέσα από τα βουνά προς τις θαυμάσιες παραλίες, ξενοδοχεία χτίστηκαν, καθώς και ένα νέο αεροδρόμιο κατασκευάστηκε. Λίγοι θα το φαντάζονταν σε αυτές τις πρώτες ημέρες του τουρισμού ότι το Πουκέτ, με τη σημάδεμένη και γεμάτη κρατήρες ασχήμια του, θα γινόταν, μετά την παρέλευση μερικών δεκαετιών, το Νο1 τουριστικό σημείο της Ασίας.
Γεμάτο κρατήρες τοπίο έμεινε από την εξόρυξη κασσιτέρου στο Πουκέτ
Παρά το σημαδεμένο τοπίο, έξυπνοι δημιουργικοί αρχιτέκτονες σχεδίασαν ξενοδοχεία που έκαναν χρήση των τεράστιων κρατήρων που το είχαν συλήσει. Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα για το τι θα μπορούσε να γίνει με μια περιοχή που είχε τόσο καταστραφεί, είναι αυτό του συγκροτήματος Laguna στην παραλία Bang Tao. Το πρώτο ξενοδοχείο εκεί στη δεκαετία του 1970 ήταν το Dusit Laguna και ένας από τους κρατήρες στο χώρο μετατράπηκε σε λίμνοθάλασσα με απαλές αμμώδεις όχθες, που μετασχηματίστηκε γρήγορα σε παράδεισος για αρχαρίους του wind-surfing. Αργότερα, καθώς περισσότερα ξενοδοχεία ανεγέρθηκαν στην περιοχή (Sheraton, Banyon Tree, Allamanda και Laguna Beach) άλλοι κρατήρες μετατράπηκαν σε κανάλια που συνδέουν τα ξενοδοχεία, και σήμερα είναι το πιο ελκυστικό θέρετρο του νησιού, με βάρκες που κινούνται μεταξύ των πέντε ξενοδοχείων που μοιράζονται τις πλωτές οδούς και λιμνοθάλασσες που δημιουργούνται από τα αποσαθρώματα της εξόρυξης του κασσίτερου.
Παλιά Σπίτια στο Πουκέτ κινεζική κληρονομιά από τους ιδιοκτήτες των ορυχείων
Πολλά από τα παλιά κινέζικα σπίτια σώζονται στην πόλη του Πουκέτ, που χτίστηκε με το Σινο-πορτογαλικό στυλ που μπορεί επίσης να δει κάποιος στη Malacca από όπου ήρθαν πολλοί από τους κινέζους εργάτες. Εκείνοι που πρόκοψαν έχτισαν για τους εαυτούς τους τα σπίτια της πόλης κατά μήκος των νέων δρόμων, αλλά οι πραγματικά πλούσιοι έχτισαν τα αρχοντικά τους, που μπορεί κανείς ακόμα να δει, έξω από την πόλη.
Εκβάθυνση για κασσίτερο στις θάλασσες γύρω από Πουκέτ
Στη δεκαετία του 1980 υπήρχε ανησυχία μεταξύ των ξενοδόχων και των ντόπιων όταν η εξόρυξη κασσίτερου ξεκίνησε και πάλι - αυτή τη φορά στη θάλασσα. Η εκβάθυνση για κασσίτερο προχωρούσε ημέρα και νύχτα ακριβώς απέναντι από το συγκρότημα Laguna και ειπώθηκε τότε ότι η εκβάθυνση αυτή έχει αρνητικές επιπτώσεις στην παραλία.
Αυτό συνεχίστηκε για μερικά χρόνια, αλλά, είτε εξόρυξαν όλο τον διαθέσιμο κασσίτερο, είτε ο λαός του Πουκέτ απέκτησε δύναμη για να τους κρατήσει μακριά, πάντως από τότε, δεν έχει γίνει εξόρυξη σε αυτό το υπέροχο νησί.
Οι παλιοί στο Πουκέτ θυμούνται ακόμα τις ημέρες εξόρυξης του κασσίτερου, οι πρώτοι τουρίστες θυμούνται το κτύπημα του καουτσούκ και λίγο την εξόρυξη του κασσίτερου, και επίσης στην εποχή του συγγραφέα, ο βυθοκόρος κασσιτέρου στον κόλπο ήταν μια καθημερινή υπενθύμιση της δύναμης των μεγάλων επιχειρήσεων .
Θα μπορούσε αυτό να συμβεί ξανά; Μάλλον όχι. Ο κόσμος είναι περισσότερο ενήμερος για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο πλανήτης και η μέριμνα για το περιβάλλον είναι σχετικά υψηλή σε κάθε κυβερνητική ατζέντα. Και το Πουκέτ είναι πλέον καθιερωμένο ως το Νο1 νησί-θέρετρο της Ταϊλάνδης.
Το άρθρο προέρχεται από το:
http://www.suite101.com/content/phuket-thailand-from-tin-mining-to-tourism-a169248
http://www.suite101.com/content/phuket-thailand-from-tin-mining-to-tourism-a169248
29 σχόλια:
Ώρα ν' αρχίσουν οι εξορύξεις και στη θάλασσα
Τι τον θέλουμε τον τουρισμό;
Καλά δεν είναι και που κλείνουν τα μαγαζιά και έχουμε την ησυχία μας;
Aγαπητοί φίλοι, υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την ροή του blog σας (http://delphikomellon.blogspot.com/feed).
Mάλλον καινούριο γιατί σας παρακολουθώ και πριν από μερικές μέρες δεν υπήρχε.
Ελέγξτε το γιατί είναι απαραίτητη...
Εκεί από τριτοκοσμικοί έχουν πλουτίσει από το τουρισμό. Οι άνθρωποι και οι αρχές είδαν ότι το μέλλον είναι ο τουρισμός και με έξυπνες κινήσεις μπήκαν σε ρυθμό ανάπτυξης. Εδώ δεν έχουμε γίνει ακόμα ούτε τριτοκοσμικοί. Είμαστε ακόμα χειρότερα. Πρώτα θα γίνουμε τριτοκοσμικοί και μετά βλέπουμε. Πρώτα θα διαλύσουμε το περιβάλλον και θα φύγουν οι νέοι από τη Φωκίδα και μετά ίσως όσοι μείνουν και αν τους έχει μείνει όρεξη και ελπίδα κάτι να γίνει.
@ Ανώνυμος, 9:19:
"Εκεί" τα κεφάλαια που έκαναν τις επενδύσεις είναι πολυεθνικά και οι ντόπιοι είναι γκαρσόνια μάγειροι και καθαρίστριες ξενοδοχείων! Δεν είναι κακό αυτό, βέβαια!Μόνο που δε γνωρίζω πόσοι "εδώ" είναι έτοιμοι να εργαστούν στα παραπάνω επαγγέλματα στην Ελλάδα!
Υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα πιο ουσιαστικό: Ποιά πολυεθνική θα φέρει κεφάλαια σε μια χώρα όπου ο Αλέξης κάνει με τις αταξίες του την αγορά άνω - κάτω και δεν τον βάζει κανένας τιμωρία να γράψει 1135 φορές τη φράση "δημοκρατία, ίσον πλειοψηφία"!
Εδώ, υπάρχουν ήδη πάνω από 900 άτομα που απασχολούνται υπαλληλικά, και άλλοι τόσοι τουλάχιστον που απασχολούνται ως αυτοαπασχολούμενοι κ.λ.π. σε ξενοδοχεία, εστιατόρια κ.λ.π. τουριστικά καταστήματα. Σύνολο, σίγουρα πάνω από 1.800 άτομα και ίσως πολύ περισσότερα. Αν δε, κάποιοι «άρχοντες» στήριζαν έστω και λίγο τον τουρισμό αντι να τον διώκουν,, θα είχαμε λύσει πολλά προβλήματα και πάρα πολλοί περισσότεροι θα είχαν βρεί δουλειά. Αυτοί όμως δεν μπορούν να έχουν μία συμμορία να υποστηρίζει την δραστηριότητα έναντι των ανταγωνιστικών δραστηριοτήτων της περιοχής, όπως π.χ. οι εξορύξεις. Τα λεφτά δεν πάνε σε ένα ταμείο για να βγαίνει στην άκρη το κάτι για τα πουλημένα τομάρια που έχουν ρημάξει με τις αποφάσεις τους τον τόπο, στηρίζοντας την μονοκρατορία των εξορύξεων. Απλοί άνθρωποι της διπλανής πόρτας είναι όλοι αυτοί του τουρισμού, πώς να οργανωθούν για να δώσουν στα τομάρια κάτι παραπάνω; Είναι οι άλλοι συμμορίτες; Όλοι ξέρουμε την απάντηση. Το λυπηρό είναι ότι όπως φαίνεται, θα χρειαστεί να εξαθλιωθούμε σε πολύ χειρότερο επίπεδο από το σημερινό, για να αποφασίσουμε να πλακώσουμε στα κλωτσομπουνίδια τον εγκληματία που πιάσαμε «στα πράσα» μέσα στο «σπίτι μας».
Ας είναι όμως, έστω και έτσι, οι εξελίξεις έρχονται γρηγορότερα από ποτέ. Να ζήσουμε μόνο, να χαρούμε αυτή την μέρα.
ΑΝΩΝΥΜΕ 1:50
Θα ξεκινήσω ανάποδα και θα σου πω πως, για οτιδήποτε κακό στην Ελλάδα φταίει ο “Αλέξης” και ο κάθε ο “Αλέξης” που πέρασε από αυτό το τόπο και που ίσως θα περάσει. Εγώ προσωπικά θα προτιμούσα να πάω σε ένα εστιάτορα ή σε έναν ιδιοκτήτη καφετέριας να τον παρακαλέσω να πάει το παιδί μου για δουλειά και που για έξι μήνες θα βγάλει με τα πουρμπουάρ περισσότερα απ’ όσα θα έβγαζε σε ένα χρόνο σε γαλαρίες και με τους όποιους κινδύνους. Θα προτιμούσα να μη πηγαίνω σε πολιτικά γραφεία ανίκανων ανθρώπων που η πολιτική έχει γίνει επάγγελμα γι’ αυτούς και να με βλέπουν σαν έναν ακόμη μελλοντικό και θύμα τους ψηφοφόρο.
Αν εσύ νομίζεις ότι η δουλεία στο εστιατόριο και στη καφετέρια είναι χειρότερη από τη γαλαρία με το καρκίνο, τότε σκύψε το κεφάλι και στείλε το δικό σου παιδί αφού γλείψεις πρώτα ψεύτες πολιτικούς και δήθεν “ ΣΩΤΗΡΕΣ” που μάλλον σαν τυφλός και κούφος που είσαι, για να γράφεις τέτοια, δεν κατάλαβες ακόμα το παιχνίδι τους.
Καμία δουλειά δεν είναι ντροπή, αλλά δεν θα είμαστε σοβαροί αν προσκυνάμε τον κάθε αποτυχημένο για δουλειά για το κοκκινόχωμα! Εκτός αν δεν ξέρουμε πρακτική αριθμητική και για 20 θέσεις προσπαθούμε να βολέψουμε 500.
Καλή σου μέρα.
ΠΡΟΤΙΜΑΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΝ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΟ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ!!
ΠΡΟΤΙΜΑΜΕ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΣ ΣΤΗ ΒΡΩΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΑΦΟΥ ΞΥΠΝΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ 5 ΤΟ ΠΡΩΙ ΚΑΙ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟ ΑΛΒΑΝΟ ΝΑ ΞΥΠΝΑΕΙ ΣΤΙΣ 10 ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΟ.
ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΙΕΣ ΜΕ 40ΕΥΡΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΣΤΟΕΣ ΜΕ 30.
ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑΤΙ?
ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΧΤΥΠΗΣΕ ΤΗ ΠΟΡΤΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΑΜΕ. ΤΕΤΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΕΤΟΙΑ ΜΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ!!
ανωνυμε 150 η πλειοψηφια μας οδηγησε εδω σημερα. η δηθεν πλειοψηφια του 15% η 25%.με αυτα τα ποσοστα καποιος σημερα κυβερναει,παρε τη πλειοψηφια σου λοιπον και αντε για νανι.το ποσοι εργαζονται η θα θελουν να εργαστουν σερβιτοροι,μαγειροι,καθαριστριες μπορει να μην μπορεις να το δεις γιατι πιθανα να εισαι η ησουν βολεμενος και κρυμενος σε καμια καρεκλιτσα.
ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΔΕ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥς,ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥς.ΑΛΛΑ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΔΙΑΨΕΥΔΕΣΤΕ!
1)"ΤΟ ΑΛΑΒΑΝΟ" ΠΟΥ ΒΛΕΠΩ ΕΓΩ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΕ ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗς ΑΜΦΙΣΣΑς ΑΠΟ ΤΙς 7 ΜΕΤΑ ΡΟΥΧΑ ΤΗς ΔΟΥΛΕΙΑς ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΟς ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΕΝΑ ΟΧΤΑΩΡΟ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΑ 45 ΚΑΙ ΟΧΙ 40 ΠΟΥ ΛΕς. ΑΦΟΥ ΣΤΙς ΣΤΟΕς ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΑ, ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΒΛΕΠΩ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΛΗΝΕς ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ 45!
ΚΑΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΤΕ! ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ,ΙΣΩς ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΠΩς ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑς ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΙς ΑΝΑΓΚΕς ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗς ΑΓΟΡΑς!
ΑΥΤΟ, ΟΜΩς ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΟΤΑΝ ΑΠΟΒΆΛΕΤΕ ΤΟ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟ ΤΗ ΜΟΝΟΜΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟ!ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕς ΤΗς ΑΓΟΡΑς ΕΧΟΥΝ ΤΟΥς ΔΙΚΟΥς ΤΟΥς ΚΑΝΟΝΕς...
ΑΝΩΝΥΜΕ 10:12 π.μ
ΑΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΚΑΛΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΠΩΣ ΡΙΧΝΩ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΕ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΘΑΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΑΚΑΡΗΔΕΣ ΝΑ ΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΩΝ. ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΟ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΗ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΕΙ. ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΜΑΘΑΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΟΤΙ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΝ!!
ΑΝΤΙ Ν’ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΣΕ ΤΟΠΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ (ΔΕΛΦΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΚΑΙ ΤΩΡΑ NATURA) ΑΚΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΘΕ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΨΗΦΙΣΕ ΚΑΙ Ο ΤΑΔΕ Ή Η ΤΑΔΕ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΓΙΟ ΣΟΥ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ.
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΤΟΥΣ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ ΟΤΑΝ ΘΕΛΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΤΟΥ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ. ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΗ ΧΑΝΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΓΕΜΙΖΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ, ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΨΟΥΝ!!
εχει ενας ενα κτημα με 100 δεντρα και δεν μπορει ουτε μια αποθηκουλα να φτιαξει.ολα παρανομα ειναι και οτι κανεις φοβασαι μην σε καρφωσει κανεις και πας σουμπιτος.πως να ερθει η αναπτυξη?
Γιατί το άλλο το καλό; όλοι οι αρχαιολόγοι της Ελλάδας συμφωνούν με το σχέδιο NATURA. Κύριοι και κυρίες, ούτως ή άλλως παραβρίσκεστε όταν γίνεται μια εκσκαφή για οικοδομή οπουδήποτε και αν βρεθούν αρχαία μαύρο φίδι που έφαγε τον ιδιοκτήτη του οικόπεδου! Καλό είναι να βγαίνουν τ’ αρχαία στη επιφάνεια και να μαθαίνουμε για τον πολιτισμό των προγόνων μας αλλά με τη περιουσία μας και τη πείνα μας δεν μπορεί κανείς να παίζει!
Λίγο νερό στο κρασί μας (και οι αρχαίοι Έλληνες νερωμένο το έπιναν) θα βοηθήσει εξαθλιωμένες περιοχές στη πατρίδα μας.
Όσο για το Δελφικό Τοπίο που αναφέρει πιο πάνω και κάποιος σχολιαστής πιο πάνω, καλό θα ήταν ν’ ακούσουμε, από Βουλευτή, Αντιπεριφερειάρχη και Δήμαρχο, μια προσπάθεια να περιοριστεί προς τη περιοχή που μπορεί να υπάρξει οικοδόμηση και ανάπτυξη (Άμφισσα, Ιτέα και Γαλαξίδι) και όχι προς Τουμπανάρια μεριά! Εδώ θα σας δούμε πόσο ενδιαφέρεστε για τη Φωκίδα!
@ Ανώνυμος,2:41
Καταδικάζεις τους γονείς που, κατά τη γνώμη σου, πάνε στους πολιτικούς για να βάλουν τα παιδιά τους στα μεταλλεία! Δε λες κουβέντα για τους χιλιάδες γονείς που πίεσαν πολιτικούς για διορισμό στις φυλακές, στα ΚΕΠ, στην ΕΥΔΑΠ! Εκτός και αν είναι τίμια πράξη το να πηγαίνεις στον πολιτικό για διορισμό στο δημόσιο, το φετίχ κάθε Έλληνα, ενώ για μια ιδιωτική επιχείρηση ... είναι ατιμία!!! Όλοι αυτοί των ΚΕΠ που ζητάνε διορισμό, ξέρεις τι γλύψιμο πάτησαν οικογενειακώς και αφού τους έβαλαν παρακάμπτοντας άλλους,από το παράθυρο ως ορισμένου χρόνου, τώρα ζητάνε μονιμοποίηση; Δε μιλάς γι αυτούς! Γιατί άραγε; Και γιατί είναι κακό που ζητάει ένας γονιός διορισμό του παιδιού του στα μεταλλεία, που στο κάτω-κάτω, ιδιωτική επιχείρηση είναι, δε βαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο και δεν είναι κακό που ζητάει άλλος να βάλλουν το παιδί του στο Καρφούρ ή στο Γαλαξία!
Έλεος ρε παιδιά, ξεκολάτε πια με τις "εξορύξεις"! Άμα γουστάρετε να γίνετε γκαρσόνια, τόσα βουνά έχει η Ελλαδίτσα μας, τραβάτε Περτούλι, Αράχωβα, Καιμακτσαλάν, Καλάβρυτα, Σέλι, Πήλιο και το Καλοκαίρι κανένα νησάκι! Κάποιος έγραψε πιο πάνω ότι "...από το πουρμπουάρ θα βγάζεις περισσότερα από τα μεταλλεία..."! Εμπρός λοιπόν! Εκτός και αν αυτές τις δουλειές τις συστήνετε σε άλλους κι εσείς είστε βολεμένοι στο Δημόσιο!!!
ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ ΓΡΑΦΩ: «ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΗ ΧΑΝΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΓΕΜΙΖΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ, ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΨΟΥΝ!!»
ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΠΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΕΝ ΠΙΑΝΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΘΗΚΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ. ΑΛΩΣΤΕ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΕΔΩ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΣΧΕΘΟΥΝ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.
ΤΕΛΟΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΒΟΛΕΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΛΕΝΕ ΒΟΛΕΜΕΝΑ. ΚΑΙ ΤΟ ΞΑΝΑΛΕΩ ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΓΚΑΡΣΟΝΙΑ ΠΑΡΑ ΜΕ ΣΚΥΜΜΕΝΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΑ ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΕ ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ!!
σχολιαστη 3 52 πιθανοτατα ο βολεμενος στο δημοσιο να εισαι η να ησουνα εσυ.ο βολεμενος υποκριτικος λογος σου κανει κρα απο μακρια.μπορει να περασες και απο τα αφεντικα καποια στιγμη και γι αυτο φορας παρωπιδες στο θεμα της αναπτυξης της περιοχης.
Σε όλες μου τις δουλειές, φίλε, είχα αφεντικά! Δε ντράπηκα ποτέ γι αυτό!Και τώρα που είμαι ελεύθερος επαγγελματίας έχω αφεντικό τον πελάτη! Και πρέπει να του κάνω κωλοτούμπες για να προτιμήσει εμένα από τον απέναντι!
΄Για να μιλάς τόσο υποτιμητικά για τα "αφεντικά", μάλλον, ελόγου σου, το έχεις λύσει αλλιώς το θέμα!
Με την ευκαιρία, θέλω γκαρσόνι για την καφετέρεια, είσαι!
ειμαι γκαρσονι !!! και προτιμαω να μιλαω υποτιμητικα για τα αφεντικα παρα για τα γκαρσονια,τους μαγειρους και τους εργατες.εσενα για μαιμου καφετζη σε κοβω, συνταξιουχος υπαλληλος γραφειου δειχνεις.θες γκαρσονι για το τσαγακι σου τα απογευματα στην πολυθρονα?
Οι συνταξιούχοι πίνουν χαμομιλάκι, όχι τσαγάκι γιατί το τσάϊ περιέχει συστατικά διεγερτικά και δεν είναι για τέτοια οι ταλαίποροι οι συνταξιούχοι! Έχεις συναντήσει πολλούς συνταξιούχους (65+) να χειρίζονται υπολογιστή; Μην εκτίθεσαι λοιπόν! Μείνε σε ότι γράφουμε και άσε το ποιοί τα γράφουνε!
Πουκέτ, Ταϊλάνδη,Φωκίδα μια οικογένεια γίναμε όλοι. Ο τουρισμός είναι η δυνατότητα επισκεψιμότητας που δημιουργεί ένας τόπος. Τέτοιες προϋποθέσεις είναι οι μυρωδάτοι βιολογικοί καθαρισμοί, η κοκκινίλα των μεταλλείων, τα μαύρα λύματα στους χειμάρους, τα σκουπίδια που καίγονται και το ακατάλληλο νερό. Με δεδομένο ότι έχουμε από όλα τα συστατικά δεν καταλαβαίνω γιατί να μειώνεται ο τουρισμός. Μήμως οι αρμόδιοι δεν κάνουν διαφήμιση;
Φίλε μου, ακόμη δεν έχουμε ενημέρωση για τα μαύρα λύματα επίσημη από τους αρμόδιους! Με τηλεφωνικές συνεντεύξεις στη τηλεόραση δεν γίνεται τίποτα. Τα γραπτά μένουν!
Δεν άκουσα κανέναν υποψήφιο και που δεν εξελέγη και μάλιστα ρήτορα να παίρνει θέση για το θέμα. Ας κάτσουν τώρα μες τη βρώμα και να προσπαθούν να δικαιολογήσουν καταστάσεις!
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ (;;;) “ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ” Ή ΚΑΛΥΤΕΡΑ “ΛΑΓΟΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ” ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΣΚΙΤΣΑ;
ΠΗΡΑΤΕ ΕΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΤΕ ΠΑΡΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΒΓΑΛΤΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ. ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΕΠΙΣΗΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΕΤΕ ΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΑΣ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ 15%ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΙΤΕΑΣ!!
ΤΟ “ΛΑΓΟΙ’ ΠΑΕΙ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ.
ΛΑΓΟΙ ΣΕ ΚΟΥΡΣΑ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ,
ΛΑΓΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΤΟΥΦΕΚΑΝΕ ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ
ΛΑΓΟΙ ΣΕ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ κλπ-κλπ-κλπ.
Αληθεύει ότι ο Δήμαρχος έγινε έξαλλος με τις αποκαλύψεις της κ. Λαίνη ότι πέφτουν σε δύο χειμάρους που καταλήγουν στην θάλασσα της περιοχής Ιτέας τα λύματα Άμφισσας και Δελφών; Και μάλιστα από προβληματικούς βιολογικούς.
Και τώρα που το μάθαμε επισήμως τι θα κάνουμε; Θα περιμένουμε από τον ένα κάι μοναδικό πολίτη στο Προσκήνιο να παρέμβει; Παρόλα αυτά, είναι τουλάχιστον ύποπτο που αυτοί δεν έκαναν την παραμικρή παρέμβαση για τόσο ζωτικό θέμα Εμείς, όμως οι κάτοικοι δεν έχουμε φωνή;;; Πόσο θα ψυθιρίζουμε; τί φοβόμαστε; τι παραπάνω να μας κάνουν δηλαδή;
ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΒΓΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ Η ΑΛΗΘΕΙΑ. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΒΓΗΚΕ ΜΥΡΙΖΕΙ. ΟΧΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΤΙΠΟΤΑ. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ, ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ ΩΡΑΙΟΙ
δεν υπαρχουν προιγουμενοι και νεοι οι ιδιοι ειναι τα ποταμια ηταν θεμα της νομαρχιας
συμφωνώ απόλυτα. Είναι οι ίδιοι πάντοτε. αυτοί που έριξαν και τα λύματα στον ελαιώνα και είναι καρκινογόνο το λάδι μας. η γαζή έκανε την αρχή και ο σημερινός δήμαρχος παγίωσε την κατάσταση. η Λαίνη όμως τι φταίει; ο Παπαλάιος δεν ήξερε τι γινόταν τόσα χρόνια; αφήστε το, είναι πολύ σκοτεινό το θέμα
Έχουμε μια "τάση", εμείς οι Έλληνες να φορτώνουμε τα πάντα στους άλλους και να βγάζουμε τον εαυτούλη μας απ' έξω! Απ'ότι φαίνεται, γνωρίζετε αυτούς που ρυπαίνουν! Γιατί δεν κάνετε μια καταγγελία στην Αστυνομία; Νομίζετε ότι προσφέρετε σημαντικό έργο στην κοινωνία με το να σχολιάζετε περιστασιακά κάποια κακώς κείμενα; Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας! Εκείνες που δεν έχουμε αναλάβει για πολλά χρόνια και γίναμε η χλεύη της Ευρώπης!
ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΦΤΑΙΕΙ Η ΚΑ ΛΑΙΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΛΥΜΑΤΑ. ΩΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΤΕΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΠΙΟ ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ ΓΡΑΠΤΗ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ Η ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΑ ΤΙΜΩΡΙΑ Η ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ.
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ ΗΤΑΝ Η ΠΡΩΗΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.
ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΘΑΨΟΥΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΤΕΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΞΑΝΑΣΥΜΒΕΙ. ΤΩΡΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΩ ΚΑΙ ΓΡΑΠΤΗ. ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΜΕΝΟΥΝ ΟΧΙ ΟΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ.
ΤΩΡΑ ΑΝ Ο ΠΑΠΑΛΑΙΟΣ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΕ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΤΗ ΠΛΗΜΜΥΡΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΤΩΝ ΑΠΟΚΡΙΩΝ.
ΑΝΩΝΥΜΕ 11:38 2/2
Ο ένας και μοναδικός πολίτης στο προσκήνιο αν δεν μπορεί να κάνει κάτι γιατί ανέλαβε; Ο ένας δεν μπορεί, οι άλλοι; τι κάνουν; μια ανακοίνωση έστω!
Κάποιος παραπάνω σχολιαστής τους αποκαλεί “εκλογικούς λαγούς” και ίσως να έχει δίκιο. Αν αποδεδειχθεί κάτι τέτοιο, τότε στις επόμενες εκλογές παρόμοιες κινήσεις θα πρέπει να μαυρίζονται!
ΑΝΩΝΥΜΕ 11:09 3/2
Ψηφίσαμε στις 7 και 14 Νοεμβρίου και εκλέξαμε Δήμαρχο “κλπ”. Είμαστε φορολογούμενοι πολίτες και από τα χρήματα μας πληρώνεται ο Δήμαρχος, οι “κλπ” όπως και η Αστυνομία, η Αγροφυλακή και άλλες υπηρεσίες. Εμείς τι να κάνουμε αν δεν μπορούν οι Αρχές πρώτα να κάνουν κάτι; Να πάρουμε το Νόμο στα χεριά μας;
Και δεν κατάλαβα κάτι, τι φορτώνουμε στους άλλους; Κάναμε κάτι κακό στη Σκίτσα και δεν το παραδεχόμαστε; Εσύ δεν γνωρίζεις ποιος ρυπαίνει;
Συμφωνώ μαζί σου! Έχουμε αρχές που οφείλουν να προστατεύουν και να υπηρετούν τον κόσμο, όχι να εξυπηρετούνται. Εκεί πάνω πρέπει να αντιδράσουμε και να τους ποχρεώσουμε με τον τρόπο μας να αναλάβουν τις ευθύνες τους, γιατί αποδεικνύονται απρόθυμοι να το κάνουν. Εσένα πάλι, φίλε μου, με την εμμονή με τα γραπτά, δεν σε καταλαβαίνω πολύ καλά. Έχεις εφημερίδα;
Δημοσίευση σχολίου