Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

ΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΑΛΗΘΕΙΑ


Οι εκλογές για τον Δήμαρχο του Δήμου Δελφών ολοκληρώθηκαν. Τα αποτελέσματα γνωστά με πάρα πολλά   συμπεράσματα να εξάγονται από τα στοιχεία που καταγράφηκαν ,τόσο από τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας την πρώτη Κυριακή και από τα τελικά αποτελέσματα της δεύτερης Κυριακής , αλλά και από τα πολύ σημαντικά γεγονότα της προεκλογικής περιόδου.
Οφείλουμε να συγχαρούμε τον νέο Δήμαρχο Κο Φουσέκη και να του πούμε ειλικρινά ότι όλοι οι συντελεστές του blog του ευχόμαστε μία πραγματικά  δημιουργική θητεία σε αυτά τα επόμενα πάρα πολύ κρίσιμα χρόνια  που έρχονται και που θα καθορίσουν το μέλλον της περιοχής .Θα χαρούμε όσο περισσότερο μπορεί να χαρεί άνθρωπος για γεγονός  που αφορά τον τόπο του, αν αποδείξει ότι όλα τα αναγραφόμενα εναντίον του ήταν ψευδή και άδικα.
Αυτό όμως που του καταλογίζεται είναι πάρα πολύ σοβαρό και δεν επιτρέπει  εφησυχασμούς . Εάν όντος έχει κατά νού να προωθήσει τον χαρακτηρισμό του Δήμου Δελφών ως Μεταλλευτική περιοχή θα μας έχει απέναντί του. Οφείλουμε εδώ να του υπενθυμίσουμε  ότι το ποσοστό των ψηφοφόρων  που τον εξέλεξε Δήμαρχο είναι λιγότερο από το 25% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους και όπως γνωρίζει πολύ καλά, η προοπτική «Μεταλλευτική περιοχή» βρίσκει ξεκάθαρα αντίθετους τους  όλους σχεδόν τους κατοίκους που δεν έχουν άμεσο οικονομικό συμφέρον σε αυτό και αυτοί είναι περισσότεροι από το 95% των κατοίκων.
Το «Δελφικό Μέλλον» ανάρτησε αρχικά και προεκλογικά ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο που έπεσε στην αντίληψή μας , που αφορά την σχέση του Ορυκτού Πλούτου με τις τοπικές κοινωνίες των περιοχών στις οποίες βρίσκεται . Η σχέση αυτή είναι ξεκάθαρα σχέση «θύτη» και «θύματος» .Μόνο κάποιος που έχει οικονομικό συμφέρον και λειτουργεί με «πειραγμένη» αντίληψη ή κάποιος που έχει πράγματι «πειραγμένη» αντίληψη  θα υποστηρίξει  ότι είναι σύμπτωση το ότι εκτός από τον σκληρό πυρήνα των Δυτικών χωρών ,όπου αλλού στον κόσμο υπάρχουν εξορύξεις ορυκτών ,οι τοπικές κοινωνίες και οικονομίες είναι εξαθλιωμένες. Και η Ελλάδα, είναι γνωστό ότι δεν ανήκει στον σκληρό πυρήνα των Δυτικών χωρών .Αυτή η συλλογή στοιχείων από όλο τον κόσμο ,ταιριάζει τόσο πολύ και στην Φωκίδα, στο παρελθόν της και στο παρόν της  που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Πολλά μυστήρια  και ερωτήματα που προέκυψαν από γεγονότα που συνέβησαν μετά την ανάρτηση του βιβλίου και κατά την διάρκεια των εκλογών , που άλλες εποχές θα έμεναν αναπάντητα,  ερμηνεύονται και απαντώνται πλήρως μέσα από αυτό και αυτό από μόνο του λέει πολλά.
Στο «Δελφικό Μέλλον» έχουν καταφτάσει πλήθος στοιχείων ,επίσημων εγγράφων αλλά και καταγγελίες με ονοματεπώνυμο για πάρα πολλά γεγονότα που δυστυχώς  μέχρι στιγμής επιβεβαιώνουν το βιβλίο. Τα στοιχεία είναι πάρα πολλά και οι διαχειριστές του blog, ήδη έχουμε «φρακάρει» στην αξιολόγηση και ανάδειξή τους αλλά ελπίζουμε στην κατανόηση των φίλων μας μιάς και κανείς μας δεν είναι επαγγελματίας  . Αυτό που πρέπει να πούμε έστω και άγαρμπα, είναι  πως προκύπτει  ότι εκατοντάδες οικογένειες περιμένουν κάποιο μέλος τους να βρει δουλειά  εξαιτίας της «υποστήριξής» της  οικογένειας στον Κο Φουσέκη στις εκλογές . Το γεγονός ότι έταξε σε πολλούς δουλειά αληθεύει. Εάν αυτό έλαβε έκταση «εκατοντάδων» είναι πολύ σοβαρό μιάς και στην πραγματικότητα ούτε ο Κος Φουσέκης , ούτε κανείς άλλος δεν πρόκειται να διορίσει έστω και έναν στο Δημόσιο (να χρειαστεί να απολύσει μπορεί) και αυτό το ξέρουν όλοι οι Έλληνες. Όσον αφορά πρόσληψη στις Ιδιωτικές Εταιρίες Βωξίτη, και εκεί μάλλον απολύσεις  θα έχουμε και θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε γιατί . Όπως και να έχει όμως ,προσλήψεις πάνω από μονοψήφιο αριθμό είναι απίθανο και αυτό θα αντιστοιχεί σε κάποιες απολύσεις αργά ή γρήγορα.
 Δεν θα σχολιάσουμε την στάση αυτή των οικογενειών, μπορούμε όμως να πούμε σίγουρα ότι αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να απαιτήσουν τον διορισμό που τους έταξαν το συντομότερο δυνατόν .Το γιατί θα το καταλάβουν σύντομα και ευχόμαστε ,παρά την κάθετη αντίθεσή μας με την στάση τους ,να μην το καταλάβουν αργά.
Στους αναπάντεχα πολλούς φίλους που μοιράζονται μαζί μας την αγωνία για το μέλλον του Δήμου Δελφών , υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να παρουσιάζουμε στοιχεία σχετικά με όλα τα προαναφερόμενα. Το «Δελφικό Μέλλον» θα είναι παρόν να καταγράφει και να προβλέπει προθέσεις και προοπτικές και στην χειρότερη των περιπτώσεων να αποτελεί έναν αδιάψευστο μάρτυρα ότι το «έγκλημα» ήταν προμελετημένο με γνωστούς τους «εγκληματίες» .Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο, θα πρέπει οι κάτοικοι του νέου Δήμου Δελφών να αδιαφορήσουν .  
Στις εκλογές αυτές η τοπική κοινωνία έκανε άλματα δεκαετιών. Φόβοι ξεπεράστηκαν, βρώμικες αλήθειες αποκαλύφθηκαν ,ο κόσμος άρχισε να μιλά και να υπερασπίζεται τον τόπο του και πάνω από όλα , όσο περισσότερο ο κόσμος μιλά, όλο και περισσότεροι  ,όλο και γρηγορότερα , καταλαβαίνουμε ότι ο τόπος μας είναι ένας επίγειος παράδεισος με τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης ,με δουλειά για όλους μαζί με τους «λίγους» και όχι μόνο για τους «λίγους». Ο ένας μετά τον άλλο ,απλοί κάτοικοι και «παράγοντες» , αρχίσαμε  να ξυπνάμε , να βρίσκουμε την αξιοπρέπειά μας και σύντομα , και οι τελευταίοι απελπισμένοι που για μια ακόμα φορά «υπέκυψαν» στον πειρασμό και κοίταξαν το «δικό τους» θα ανακαλύψουν ότι δεν υπάρχει πια άλλος δρόμος  από το «κοινό συμφέρον».
Η αρχή του τέλους του «κακού» παρελθόντος έχει γίνει και σε όλους εμάς που κάτι νέο καταλάβαμε ακόμα τον τελευταίο καιρό, αναλογεί  η απλή ευθύνη, απλά να το πούμε και στους άλλους .
Για να μην λένε και οι παραπονούμενοι από  που προκύπτουν  όλα αυτά που αναφέρονται στις αναρτήσεις μας, ζητήσαμε και σας παραθέτουμε την απομαγνητοφωνημένη ομιλία του Κο Φουσέκη ως Νομάρχης Φωκίδας στην ομιλία του στην Ημερίδα του ΤΕΕ «Ορυκτός Πλούτος και Τοπικές κοινωνίες» όπου υπάρχουν πολλά αποκαλυπτικά σημεία. Για μας ,όλο το κείμενο έχει μεγάλη σημασία . Εκφράζει αυτό που προγραμματισμένα θέλησε να πεί ο νέος Δήμαρχός μας ,μόλις πρίν από δέκα μήνες ,  σε πάρα πολλούς επίσημους Κυβερνητικούς εκπροσώπους που βρίσκονταν στο ακροατήριο και που αποκτούσαν άποψη για τον τόπο μας ,ώστε στην συνέχεια να μας εντάξουν σε κάποιες «αναπτυξιακές κατηγορίες» και να προγραμματίσουν την «ανάπτυξη της περιοχής» με τους Νόμους που σήμερα φτιάχνουν.   Καλή ανάγνωση και προβληματισμό.

«ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΕΕ 13-1-2010
ΘΕΜΑ : ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
ΟΜΙΛΙΑ ΝΟΜΑΡΧΗ ΦΩΚΙΔΑΣ ΚΟΥ ΦΟΥΣΕΚΗ
ΘΕΜΑ : ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΒΩΞΙΤΗ ΣΤΗ ΦΩΚΙΔΑ ,ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ,ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.

…κοιτάσματα των οποίων η εκμετάλλευση άρχισε τη 2η δεκαετία του περασμένου αιώνα και συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς μέχρι σήμερα. Ο Βωξίτης λοιπόν , αυτό το κοκκινωπό τις περισσότερες φορές μετάλλευμα που αποτελεί την πρώτη ύλη για την αλουμίνα και άρα για όλα τα προϊόντα αλουμινίου, έχει επίσης μια σειρά άλλων  βιομηχανικών εφαρμογών στη τσιμεντοβιομηχανία , στη χαλυβουργία  στη βιομηχανία των υαλικών  και στη βιομηχανία του πετροβάμβακα .Αυτή η κόκκινη πέτρα όπως απλοϊκά την αποκαλούσαν οι χωρικοί της περιοχής  έχει συνδέσει άρρηκτα στη κεντρική και βορειοανατολική Φωκίδα την διαδρομή της εξόρυξης και εκμετάλλευσης της με την οικονομική εξέλιξη  του μεγαλύτερου μέρους του Νομού Φωκίδος τα τελευταία 90 χρόνια . Ο Βωξίτης επίσης δυστυχώς , στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων έχει, ή μάλλον εμείς έχουμε την ατυχία να είναι καλυμμένος από κάποιο στρώμα ασβεστόλιθου. Συνεπώς για να φτάσει κάποιος σε αυτόν και να τον πάρει, θα πρέπει να τον αποκαλύψει αφαιρώντας τον υπερκείμενο ασβεστόλιθο , η περίπτωση της επιφανειακής εκμετάλλευσης  ή να τρυπήσει τον περιβάλλοντα ασβεστόλιθο  στην περίπτωση της υπόγειας εκμετάλλευσης . Και στις δυο περιπτώσεις έχουμε παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον.
Στη πρώτη δε περίπτωση   της επιφανειακής εκμετάλλευσης , η επέμβαση στο περιβάλλον είναι σοβαρή και αλλοιώνει εντελώς τα χαρακτηριστικά της επιφάνειας του εδάφους αφού δημιουργούνται μεγάλης έκτασης εκσκαφές . Αν δε αναλογιστεί κανείς ότι οι εκμεταλλεύσεις   αυτέ γίνονται στα βουνά, τότε είναι προφανές ότι πολλές φορές είναι απαιτητό να καταστραφεί και τμήμα δάσους ελάτης ως επί τω πλείστον  στη Φωκίδα  αλλά και δρυός ή χορτολιβαδικές εκτάσεις  γεγονός που σημαίνει ότι τα πράγματα  γίνονται ακόμη πιο δύσκολα.
 Αξίζει λοιπόν να προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε  σύντομα τη Φωκίδα και την κοινωνικοοικονομική διαδρομή  της τον 20ο αιώνα . Ο Βωξίτης της Φωκίδας με την δική του συμπλεκόμενη διαδρομή. Να δούμε πώς η μια διαδρομή επηρέασε την άλλη . Τι θα μπορούσε να γίνει και δεν έγινε για να είναι ασφαλέστερη η δραστηριότητα αυτή για την τοπική κοινωνία. Να απαντήσουμε στο ερώτημα αν τελικά δεν υπήρχε η δραστηριότητα αυτή, θα ήταν καλύτερα τα πράγματα ή χειρότερα για την τοπική κοινωνία. Τέλος δε με δεδομένη τη σύμφωνη και σύνθετη με τη δραστηριότητα δυσμενή επίδραση στο φυσικό περιβάλλον , να δούμε τι συμβαίνει με την αποκάλυψη στην επιφανειακή εκμετάλλευση , τις αποκαταστάσεις την στροφή  στην κατά πολύ λιγότερο οχλούσα υπόγεια εκμετάλλευση .
 Κυρίες και Κύριοι , η Φωκίδα είναι ένας Νομός  στο κέντρο της Ελλάδας.
Ανήκει στη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και αποτελείται από 12Δήμους και δυο ιστορικές επαρχίες, την Παρνασσίδα και τη Δωρίδα. Πρωτεύουσά της είναι η Άμφισσα , έδρα και του ομώνυμου Δήμου. Ο Νομός έχει έκταση 2.160,6 χιλιάδες στρέμματα και πληθυσμό 48.284 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι Νομός εξαιρετικά ορεινός αφού στα όριά του υπάρχουν οι οροσειρές της Γκιώνας  του Παρνασσού , των Βαρδουσίων  και της Οίτης . Νότια βρέχεται από τον Κορινθιακό κόλπο σε μια ακτογραμμή πλέον των 100km από τη Δεσφίνα  έως το Ευπάλιο . Μικρές  κοιλάδες υπάρχουν στην Άμφισσα και την Ιτέα με την μονοκαλλιέργεια της ελιάς και του παραδοσιακού και διατηρητέου ελαιώνα  της Άμφισσας με τα 1.200.000 ελαιόδεντρα. Η κοιλάδα του Γαλαξιδίου της Ερατεινής και το Δέλτα του ποταμού Μόρνου στο δυτικό άκρο της και ανατολικά η μικρή πεδιάδα της Γραβιάς συμπληρώνουν τη πεδινή Φωκίδα . Στην Ανατολική είσοδο του Νομού από Αθήνα βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών και ο ομώνυμος Δήμος . Λίγο βορειότερα βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού . Στο κέντρο του Νομού στο Δήμο Λιδορικίου δεσπόζει η τεχνητή λίμνη του Μόρνου. Κατασκευάστηκε  τη δεκαετία του 1970 και υδροδοτεί το λεκανοπέδιο. Από τη Φωκίδα διέρχεται η Εθνική Οδός Αντιρρίου Ναυπάκτου Ιτέας Αμφίσσης  Μπράλου Αλκμώνας που έχει χαρακτηριστεί  από τον Εθνικό Χωροταξικό σχεδιασμό ως δρόμος ανάπτυξης. Παρόλο το γεγονός αυτό το τμήμα  του δρόμου Ευπάλιο Γαλαξίδι ανοίχτηκε στο τέλος της δεκαετίας του 60 . Μέχρι  τότε η συγκοινωνία γινόταν με βάρκες από τη θάλασσα. Μέχρι σήμερα στο μεγαλύτερο μήκος του, ο δρόμος αυτός που ενώνει το λιμάνι της Πάτρας, την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα με τον ΠΑΘΕ, είναι δρόμος με δυο λωρίδες κυκλοφορίας και τεχνικά χαρακτηριστικά που σας ανέφερα παραπάνω , το καθένα για τους δικούς του λόγους , σε διαφορετικό βαθμό και σε διαφορετικές εποχές δημιούργησαν  τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά  της οικονομίας  και κοινωνικής πορείας του Νομού από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και σήμερα θα είχε ίσως ενδιαφέρον για κάποιους σίγουρα για μας τους Φωκιείς , να αναπτύξει κάποιος το πώς και σε ποιο βαθμό και πότε επιτέλεσε ο καθένας από τους παραπάνω παράγοντες στη διαμόρφωση της σημερινής φυσιογνωμίας του Νομού μας στη διαδρομή του από τις αρχές του περασμένου αιώνα μέχρι και τα τώρα. Αυτό όμως εκφεύγει των σκοπών  της σημερινής παρουσίασης . Μπορούμε  μόνο να αναφέρουμε την κοινωνικοοικονομική διαδρομή  από το 1900 μέχρι σήμερα καθώς και την παράλληλη πορεία  της εξορυκτικής δραστηριότητας του βωξίτη και την επίδρασή  αυτή.
Κες και κοι μέχρι τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο  η κοινωνικοοικονομική κατάσταση στη Φωκίδα ήτανε εξαιρετικά κλειστή  και αυτοδιαχειριζόμενη .Αδιαμφισβήτητο κοινωνικό και οικονομικό κέντρο ήταν η ακμάζουσα τότε πολιτεία της Άμφισσας και των πέριξ του ελαιώνα της οικισμών , Ιτέα Χρισσό , Σερνικάκι και Ντοπόλια. Υπήρχε  ένα μικρότερο κέντρο στο Λιδόρικι αλλά αδιαμφισβήτητα η κοινωνική δύναμη ήταν η Άμφισσα , με τον τεράστιο ελαιώνα της να δίνει την φημισμένη ελιά Αμφίσσης και λάδι εξαιρετικό.
Η διαχρονικά υψηλή τιμή των προϊόντων αυτών έδινε αέρα εισοδηματιών και αφεντάδων στους κατοίκους της. Παράλληλα, όλη η υπόλοιπη Φωκίδα ασχολούνταν με την κτηνοτροφία. Η Άμφισσα επίσης καρπούνταν την υπεραξία της δραστηριότητας αυτής , με τα ταμπάκικα , βυρσοδεψία της Χάρμαινας και τη βιοτεχνία των κουδουνιών αλλά και τη βιοτεχνία των σχοιναράδικων  που κατασκεύαζαν σχοινιά από το μαλλί των προβάτων και την τρίχα των κατσικιών . Επίσης τα ρεβίθια που καλλιεργούσαν στα οροπέδια της Φωκίδας γίνονταν διαφόρων ειδών στραγάλια  στα στραγαλάδικα της Άμφισσας.  Τα υπολείμματα των ελαιοτριβείων γίνονταν σαπούνι στα σαπουνάδικα της πόλης και τα καπνά του κάμπου της Γραβιάς  τσιγάρα στα τσιγαράδικα. Η μεταεπαναστατική , μετά την επανάσταση του          και μέχρι το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο ευημερία της Άμφισσας και της κεντρικής Φωκίδας , φαίνεται σήμερα από τα θαυμάσια  σπίτια που υπάρχουν και καταδεικνύουν την ευημερία τα περιοχής εκείνη την εποχή. Μέσα σε αυτό το κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον της Φωκίδας , το 1924 ο Ευριπίδης Μαυρομμάτης , σπουδαγμένος στη Γερμανία , διαπιστώνει την ύπαρξη βωξίτη στη Γκιόνα, την Οίτη και τον Παρνασσό και αρχίζει εξόρυξη βωξίτη με πρωτόγονα μέσα, χρησιμοποιώντας τους πρώτους εργάτες από τα Καστέλια , τη Βάριανη και τη Γραβιά, δημοτικά  διαμερίσματα σήμερα του Δήμου Γραβιάς. Το 1932 συνεταιρίζεται με τους δυο αδερφούς Ηλιόπουλους και συστήνεται εταιρεία ΑΕΜ Βωξίτε Παρνασσού. Μέχρι το 1940 υπάρχει εξορυκτική δραστηριότητα………………  βιομηχανοποιημένη. Το τέλος του εμφυλίου πολέμου το 1949 , βρίσκει τη Φωκίδα θέατρο επιχειρήσεων των αντιμαχόμενων στρατοπέδων. Ο Νομός τη δεκαετία  του ‘ 40 πληρώνει βαρύτατο τίμημα. Δεκάδες τα πυρπολημένα χωριά του. Το σύνολο του ενεργού ανδρικού πληθυσμού του έχει λάβει μέρος στον εμφύλιο με τη μια ή την άλλη παράταξη . Τα γεγονότα  αυτά συν τη τάση αστυφιλίας που εκδηλώνεται στη χώρα , σπρώχνει τον πληθυσμό  των χωριών στην Αθήνα , τη Λαμία που αναπτύσσεται ραγδαία και τη Πάτρα. Αυτόματα η Άμφισσα χάνοντας τα φτηνά εργατικά χέρια και την τροφοδοσία των βιοτεχνιών της με πρώτες ύλες δεν ανακτά ποτέ το ρόλο που είχε πριν τον πόλεμο. Η ιδιότυπη κεντροΑμφισσαϊκή  οικονομία που για περίπου ένα αιώνα λειτουργούσε στη Φωκίδα έχει πλέον διαλυθεί. Ο Νομός αναπτύσσει σταδιακά αλλά με γοργούς ρυθμούς , μια ιδιότυπη κοινωνικοοικονομική κατάσταση  που εξελίσσεται μέχρι τις μέρες μας . Ουσιαστικά σπάει στα τρια η Δυτική Φωκίδα , σημερινή  Δήμος Βαρδουσίων και Ευπαλίου  και τα δυτικά χωριά του Δήμου Λιδορικίου και Τολοφώνος  έχουν πλέον αναφορά κοινωνική και οικονομική στη Πάτρα και την Αιτωλοακαρνανία . Στην Ανατολική Φωκίδα τα χωριά σημερινών Δήμων Γραβιάς Παρνασσού  και Καλλιέων έχουν πια αναφορά στη Λαμία. Μόνο οι σημερινοί Δήμοι Άμφισσας , Ιτέας, Δελφών , Δεσφίνας , Γαλαξιδίου και τα ανατολικά χωριά του Δήμου Λιδορικίου και Τολοφώνος έχουν πλέον αναφορά στην αδύναμη οικονομικά Άμφισσα. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον  το 1952 η ΑΕΜ Βωξίται Παρνασσού  επαναδραστηριοποιείται στη Φωκίδα. Ραγδαία η παραγωγή οργανώνεται κα μηχανοποιείται. Μέχρι την μεταπολίτευση το 1974 , η δραστηριότητα παραγωγής βωξίτη στο Νομό είναι η κύρια πηγή απασχόλησης και ενώ η Δωρίδα ,ανατολική Φωκίδα και τα χωριά του Δήμου Καλλιέων αδειάζουν κυριολεκτικά από κόσμο , τα 1200 άτομα κατά μέσω όρο που ασχολούνταν στη  δραστηριότητα αυτή κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 70 κρατάνε τον  κόσμο  στα χωριά του Δήμου Άμφισσας ,Ιτέας, Γαλαξιδίου  και Δεσφίνας. Οι κάτοικοι της ασχολούνται στο εργοστάσιο της αλουμίνας  των Άσπρων Σπιτιών της Δεσφίνας. Κες και Κοι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι δύσκολες δεκαετίες του 50,60,70 η συνεισφορά της εξορυκτικής δραστηριότητας του βωξίτη ήταν για τα Φωκίδα από πλευρά απασχόλησης καθοριστική.  Ήταν ο ένας από τους δυο πνεύμονες της. Ο άλλος  ήταν ο δημόσιος τομέας και φυσικά αβίαστα προκύπτει η απάντηση στο ερώτημα τι θα γινόταν αν δεν υπήρχε αυτή η δραστηριότητα. Η Φωκίδα , αυτές τις δεκαετίες τουλάχιστον θα ανέπνεε με τον ένα πνεύμονα όσον αφορά την απασχόληση με ότι συνεπάγεται αυτό . Μετά την μεταπολίτευση , τα πράγματα στην αναπτυξιακή πορεία και στην απασχόληση στη Φωκίδα διαφοροποιούνται . Οι Δελφοί  με το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού  ανατολικά, αλλάζουν σιγά αλλά σταθερά τα δεδομένα στην αναπτυξιακή πορεία  του Δήμου Δελφών και Παρνασσού. Αρχικά και Γραβιάς στη συνέχεια. Η πόλη της Ιτέας , το Γαλαξίδι και η Ερατεινή αποκτούν   τουριστικές υποδομές υψηλών προδιαγραφών . Η κατασκευή φράγματος της Λίμνης Μόρνου δίνει  για μια δεκαετία ζωή στο Λιδορίκι . Η ανάπτυξη  της Ναυπάκτου στο Δυτικό όριο του Νομού και η …. της Πάτρας   δημιουργούν μετά μάλιστα και την κατασκευή της Γέφυρας Ρίου Αντιρρίου , άλλη αναπτυξιακή προοπτική στις Δυτικές παραλίες του Νομού. Την ίδια περίοδο , η εκμετάλλευση του Βωξίτη εξακολουθεί να δίνει δουλειά κατά μέσο όρο σε 1000 εργαζομένους. Δε αποτελεί για το Νομό πλέον αποκλειστική πηγή απασχόλησης  εξακολουθεί όμως να συνεισφέρει χωρίς καμία αμφιβολία σημαντικά στην οικονομία του τόπου. Ενδεικτικά αναφέρω ότι περίπου 40.000.000 € αφήνει σήμερα στη Φωκίδα  εξορυκτική δραστηριότητα σε μισθοδοσία, αγορά προϊόντων και υπηρεσιών και Δημόσιες Σχέσεις ίσως και περισσότερο. Άρα ………… απάντηση αν αυτά θα λείψουν  ή όχι από το Νομό σε περίπτωση που θα σταματήσει η δραστηριότητα αυτή , όπως επίσης οι 6.500 συνταξιούχοι της δραστηριότητας αυτής  στο Νομό , μπορούν να απαντήσουν αν ήταν ωφέλιμη για την οικονομία του Νομού μας η άσκηση της δραστηριότητας αυτής μέχρι σήμερα. Κλείνοντας την προσέγγιση αυτή και πριν μπούμε στα Περιβαλλοντικά θέματα , νομίζω ότι θα πρέπει να απαντηθεί και ένα άλλο βασικό ερώτημα. Έχει προσφέρει η άσκηση της δραστηριότητας αυτής, όλα όσα θα μπορούσε για την ανάπτυξη του Νομού;  Η απάντηση είναι όχι. Οι μεταλλευτικές  εταιρείες αποδίδουν στο κράτος μισθώματα σύμφωνα με το άρθρο 84 του Νόμου 210 του ΄73, όπως αυτό τροποποιήθηκε , συμπληρώθηκε με το Νόμο 1274 του ΄86. Τα καταβαλλόμενα μισθώματα ανέρχονται στο 2% επί την τιμής πώλησης επί του…………. Αγοράς. Δεν αποδίδεται θεσμικά τίποτα στην Τοπική Κοινωνία. Αναφέρω τη λέξη «θεσμικά»  γιατί κατά καιρούς στα πλαίσια της πολιτικής τους, οι εταιρείες έχουν προσφέρει έργα στους Δήμους όπου δραστηριοποιούνται . Είναι απολύτως απαραίτητο λοιπόν, τα μισθώματα ή έστω μέρος τους να αποδοθούν επιτέλους στην Τοπική Κοινωνία της Φωκίδας με Νομοθετική ρύθμιση διαμέσω της Αυτοδιοίκησης. Άλλωστε ανάλογη ρύθμιση υπάρχει στο Νόμο 2115 του ’93  όπου ορίζεται ότι το 50% των μισθωμάτων των δημόσιων λατομείων μαρμάρων και βιομηχανικών ορυκτών καταβάλλεται στους ΟΤΑ. Πριν μπούμε στο τελευταίο θέμα  της εισήγησης και την περιβαλλοντική επιβάρυνση από την μεταλλευτική δραστηριότητα στη Φωκίδα , νομίζω ότι πρέπει να απαντηθεί ένα βασικό ερώτημα. Θέλουμε ή δεν θέλουμε εξορυκτική δραστηριότητα του βωξίτη στη Φωκίδα; Αν κάποιος για οποιονδήποτε λόγο θα απαντήσει όχι στο ερώτημα αυτό, εκεί σταματά κάθε περαιτέρω τοποθέτηση. Εμείς όμως ως θεσμικοί εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας της Φωκίδας λέμε ΝΑΙ στην εξορυκτική δραστηριότητα υπό τις κάτωθι προϋποθέσεις:
1) Κλείσιμο όλων των υποχρεώσεων αποκατάστασης των εταιρειών στις επιφανειακές εκμετάλλευσης και αυστηρώς έλεγχος παραλαβής αυτών από την Ελληνική Πολιτεία.
2) Κλείσιμο όλων των υποχρεώσεων αποκαταστάσεως των επιφανειακών  και υπόγειων εκμεταλλεύσεων   που έχει το Ελληνικό Δημόσιο  για τις εκμεταλλεύσεις πριν το 1979. Πριν το 1979 η σχετική Νομοθεσία επέβαλε στα μεταλλεία την πληρωμή ειδικού τέλους ενώ η φροντίδα τα αποκατάστασης  περιερχόταν στις υποχρεώσεις  του Δημοσίου , κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί από το Δημόσιο σχεδόν στο παραμικρό. Οι υποχρεώσεις των μεταλλείων για αποκαταστάσεις ξεκινούν μετά το ‘ 79 με τον Νόμο 958 του ’79. και
3) Αποκλειστική παραγωγή βωξίτη με υπόγεια εκμετάλλευση .
κες και κοι, αγαπητές συναδέλφισες και συνάδελφοι μιας και έχω την τιμή να είμαι και εγώ Πολιτικός Μηχανικός ,σ ας ευχαριστώ θερμά για την προσοχή σας.
Πρόεδρος: κε Νομάρχα, μια εξαίρεση στη διαδικασία επειδή θα μας φύγετε! Αν μπορείτε να έχετε τον καιρό να μας απαντήσετε  σε κάποια ερωτήματα συναδέλφων.
Ο κος Τόλης Παπαγεωργίου συνάδελφος Πολιτικός Μηχανικός :  
Παπαγεωργίου:  Σε πόση έκταση έχει πρόθεση η Τοπική Αυτοδιοίκηση να δεχθεί Μεταλλευτική ιδιοκτησία;
Φουσέκης:  Τι εννοείται ιδιοκτησία;
Παπαγεωργίου: Εννοώ κε Νομάρχα ότι οι Πολίτες της Φωκίδας ρωτήσανε για αυτό και τους απάντησαν ότι δεν γνωρίζουν οι μεταλλευτικές παραχωρήσεις σε τι έκταση βρίσκονται
Φουσέκης:  Αγαπητέ συνάδελφε , το τι συμβαίνει με τις παραχωρήσεις ορίζεται σαφώς από τους Νόμους της Συντεταγμένης Ελληνικής Πολιτείας . Εμείς , όσον αφορά τη δική μας θέση της τοπικής κοινωνίας την οποία εκφράζω εγώ εδώ, η περιοχή η οποία έχει θιγεί , η περιοχή η οποία έχει θιγεί από μεταλλευτικές δραστηριότητες , για πολλούς λόγους  θα πρέπει να συνεχίσει να έχει αυτή τη δραστηριότητα υπό την προϋπόθεση ότι θα κλείσουν , θα κλείσουμε τις επιφανειακές εκμεταλλεύσεις και θα ξεκινήσουν και θα συνεχίσουμε μόνο με υπόγεια εκμετάλλευση .Αυτή είναι απάντηση στο πρώτο ερώτημά σας.
-Δεύτερη Ερώτηση: Πώς επιτρέπεται να λειτουργεί η S&B στο Λαρνάκι χωρίς κόμβο , για τον κόμβο των φορτηγών με βωξίτη ………………………………………………..( με διευκρινήσεις ότι αφορά την κάθετη διέλευση φορτηγών βωξίτη στην ΕΟ Ιτέας Ναυπάκτου από ο ζυγιστήριο στους χώρους απόθεσης)
Φουσέκης: Καταρχήν αγαπητέ συνάδελφε δεν είμαι υπεύθυνος φορέας εγώ, υπεύθυνος φορέας είναι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στην οποία ανήκει ο δρόμος αυτός. (σχόλια) Μα αφορά αλλά δεν είμαι υπεύθυνος επειδή χρησιμοποιήσατε τη λέξη «υπεύθυνος». Αφού λοιπόν πήγατε και κινηματογραφήσατε εκεί , καλά θα ήτανε να ψάχνατε εκεί και τα δεδομένα των ατυχημάτων στην περιοχή . Αν ψάχνατε τα δεδομένα των ατυχημάτων, θα βλέπατε ότι δεν έχουν σημειωθεί ατυχήματα στη περιοχή. Μπορώ να σας πω ότι δεν έχει συμβεί κανένα ατύχημα στο συγκεκριμένο σημείο . Τώρα….., αυτό είναι ένα θέμα το οποίο αφορά κόμβο σε συμβολή με την Εθνική Οδό που είναι θέμα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της αρμόδιας ΔΕΚΕ που έχει το δρόμο και φαντάζομαι ότι για να λειτουργεί σε αυτό το σημείο με αυτό τον τρόπο τόσα χρόνια…… λειτουργεί στα πλαίσια του Νόμου , και δεν πιστεύω ότι αυτό είναι το βασικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε στη Φωκίδα.
Τρίτη Ερώτηση :Τα ερώτημα το οποίο βάζετε όσον αφορά στη λειτουργία του μεταλλείου, γιατί απεντάχθηκε από τη Νομαρχία η μελέτη που είχε προκηρυχθεί για την αποκατάσταση των παλιών επιφανειακών εκμεταλλεύσεων;
 Φουσέκης:   Πολύ απλά θα σας πω ότι πέσαμε σε μια διαδικασία κόντρας μεταξύ των δασοπόνων και των γεωλόγων και μεταλλειολόγων μηχανικών και δεν μπορέσαμε να βγάλουμε καμία άκρη και επειδή έχουμε ξοδέψει ,ξοδέψαμε πάρα πολύ χρόνο για να φτιάξουμε την προκήρυξη αυτής της μελέτης και μάλιστα χωρίς να έχουμε την εμπειρία αυτή αποφασίσαμε ……., για να διευκρινίσω , η μελέτη αυτή αφορούσε σε αποκαταστάσεις σε λατομείο προ του 1979 και σταματήσαμε γιατί είχαμε φάει ενάμιση χρόνο και στην επιτροπή του Άρθρου 19 που πήγε κάποια ένσταση από κάποιους, από κάποια μελετητικά γραφεία  γιατί δεν είχαμε βάλει το επίπεδο του πτυχίου των δασολόγων που απαιτούνταν , μας κρίνανε τη διακήρυξη αγο….. άκυρη και είπαμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε αυτή τη δουλειά συνέχεια, γι αυτό!
Κόλλιας (από Κίνηση για την Σωτηρία της Γκιώνας) : Έχουν αντιμετωπιστεί πολλες φορές τέτοια θέματα και δεν έχουν αντιμετωπιστεί σε ελαχιστότατες
Πρόεδρος: Να κρατήσουμε κύριοι συνάδελφοι
 Φουσέκης:  Αν δεν μπορείτε να ακούτε κύριε συνάδελφε τι να κάνουμε, και εγώ μηχανικός είμαι . Και σα απαντάω έτσι και η απόφαση αυτή ήταν πολιτική και την πήραμε . Αν θέλετε….. αν έχετε άλλη άποψη εσείς καλώς  την έχετε είναι σεβαστή.
Ερώτηση: Υπάρχει χάρτης για όλες τις οριστικές παραχωρήσεις  στο Νομό;
Φουσέκης: : Βεβαίως υπάρχει
Κόλλιας (παρεμβαίνει):  Πήρα επίσημη απάντηση ότι δεν υπάρχει
Φουσέκης: Από ποιόν;      
Κόλλιας: Από τη Νομαρχία
Νομάρχης: Καλά δεν είναι δικό μου θέμα να σας απαντήσω
Σχόλια από το κοινό
Φουσέκης: Η διεύθυνση μεταλλείων νομίζω τα έχει αυτά, η επιθεώρηση μεταλλείων
Παρέμβαση προέδρου για να μην γίνει διάλογος
Ερώτηση: Πότε προβλέπεται α συγκληθεί  το Νομαρχιακό Συμβούλιο με θέμα το μοντέλο ανάπτυξης της Φωκίδας σε σχέση με τις μεταλλευτικές δραστηριότητες. Έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα εδώ και … χρόνο
Φουσέκης:  Δεν προβλέπεται  να συγκληθεί γιατί νομίζουμε δεν πρέπει
Σχόλια από το κοινό περί προκλητικότητας κ.λ.π.
Ερώτηση: Γιατί δεν δεχθήκατε εδώ και ένα χρόνο (συνάντηση με τους εκπροσώπους της Κίνησης για τα Σωτηρία της Γκιόνας)
Φουσέκης:   Ο κος Κόλλιας μας ζήτησε ραντεβού , του είπα να ρθει …….
Κόλλιας:  και όταν σας είπα να ρθω μου είπατε ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούσατε    ……
Σχόλια από το κοινό.
Φουσέκης:   Δεν έχω κανένα πρόβλημα. Τη βδομάδα που έρχεται , όποτε θέλετε.      »

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΑ ΟΣΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΓΙΑ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΎ ΜΑΣ.
ΤΟ ΜΟΝΟ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΊΝΑΙ ΟΤΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΚΡΑΤΑΕΙ ΟΜΗΡΟΥΣ ΤΟΣΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΠΕΥΕΙ ΝΑ ΤΟ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΝΙΕΣ ΤΩΝ ΦΩΚΕΩΝ

Ανώνυμος είπε...

Ένα απο τα κωμικοτραγικά στοιχεία της υπόθεσης είναι οτι την Δημαρχία στον Φουσέκη την έδωσαν σε μεγάλο βαθμό οι Δελφοί και το Γαλαξίδι. Φανταστείτε τι θα συμβεί όταν η Κα Μπακολουκά ,η Κα Γουργουρή και η Κα Λαίνη από Δελφούς ,Γαλαξίδι και Ιτέα θα αντιμετωπίζουν τους εξαγριωμένους Επαγγελματίες του τουρισμού , ψηφοφόρους τους και όχι μόνο, που θα ψωμολησάνε ενώ ο Φουσέκης θα μεθοδεύει να κάνει την Ιτέα βιομηχανικό κέντρο των βωξιτών και τον νέο Δήμο Μεταλλευτική περιοχή . Και αν φάνε και καμία από αυτές κανένα «σούτ» από την κλίκα των εκλεκτών και μείνουν χωρίς αξιώματα, απολαύστε πανηγύρι . Οι Ιτιώτες τουλάχιστον αντιστάθηκαν και την ευθύνη θα την φέρει ατόφια η Κα Λαίνη. Σκεφτείτε πόσο μ……ες θα νιώσουν οι Δελφιώτες και οι Γαλαξιδιώτες όταν καταλάβουν ότι έσκαψαν μόνοι τους τον λάκο τους.

Ανώνυμος είπε...

Στο μεταξύ συναντήσεις με το "αποστατημένο σόΪ' έχει διαρκώς ο νέος δήμαρχος. Και δεν βλέπω και μεγάλους πανηγυρισμούς - αν εξαιρέσουμε την αντιδήμαρχο Ιτέας που σχεδιάζει το νέο διάκοσμο του γραφείου Παπαλάϊου. Τι να γίνεται; Άρχισαν τα τούμπανα;