Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Κάθε τόπου του αξίζει ότι του συμβαίνει.


Η πρώτη Κυριακή  των εκλογών πέρασε. Τα αποτελέσματα άκρως ενδιαφέροντα και καινοτόμα.
      Τα εκλογικά αποτελέσματα προσφέρονται ούτως ή άλλως για συζήτηση επίσης τουλάχιστον από συνήθεια . Κάτι φρέσκο να συζητάμε μέχρι να παλιώσει και αυτό. Οι μέρες αυτές όμως μέχρι να ξαναπέσουμε στην λήθη δεν μετράνε ακόμα γιατί το παιχνίδι δεν τελείωσε τυπικά. Ο κακός Καλλικράτης είχε ένα αποτέλεσμα που δεν είχαν εκτιμήσει επαρκώς οι «ειδικοί». Πρέπει να πάμε και την επόμενη Κυριακή στις κάλπες.
      Πίσω, αργά το βράδυ της πρώτης Κυριακής, σε όλα τα επιτελεία δίνεται η μάχη του σταυρού. Σε ένα τουλάχιστον εκλογικό  τμήμα στην Άμφισσα, η δικαστική αντιπρόσωπος πρόσθετε σταυρούς στα ψηφοδέλτια μπροστά σε όλους και κανείς δεν αντιδρούσε. Παλιά τέχνη ,απλά αυτή την φορά ο δράστης ήταν απρόσεκτος. Πάντα τα «κεντρικά στελέχη» ενισχύονται με κάθε τρόπο. Οι νεροκουβαλητές το φέρανε το νερό, ποιος τους θέλει μέσα στα πόδια του. Κορόιδα !! Και αν το μάθατε; Με ένα «κοκαλάκι» και εσείς, θα σταματήσετε την γκρίνια. Σαν έχουν «κόψει» από την αρχή ότι είσαστε λιγούρηδες.
      Ταυτόχρονα κάποιοι δεν αγωνιούν για τον σταυρό, πανηγυρίζουν ότι «πήρανε» τον Δήμο. Άρχισαν την μοιρασιά. Το «έργο» που έχουν να κάνουν δεν τους απασχολεί, το έχουν σχεδιάσει κάποιοι από αυτούς και το εφαρμόζουν ήδη .Το έχει πει επανειλημμένα και ο Κος Φουσέκης. «Να συνεχίσουμε το έργο μας» . Οι μικροί δεν έχουν να αγχωθούν. Δεν ξέρουν ποιος σχεδίασε το «έργο» ,ούτε τους απασχολεί τι εξυπηρετεί. Αρκεί που είναι στον «αυτόματο πιλότο» .Αυτοί θα μοιράσουν την εξουσία στην αρχή και ότι άλλο προκύψει στην συνέχεια. Για τριάμισι χρόνια θα είναι «εξουσία». Που να ήξεραν όμως τι έρχεται. Το μοντέλο του «αυτόματου πιλότου» δεν είναι βιώσιμο.  Ή μήπως ξέρουν κάτι που δεν ξέρουμε εμείς οι απλοί πολίτες. Πόσο σίγουρους μας έχουν ότι δεν θα τους ζητήσουμε «ρέστα» αν βγούν τελικά;; Το σίγουρο είναι πως όποιον και αν εκλέξουμε την άλλη Κυριακή, ότι και να συμβεί τα επόμενα χρόνια ,θα μας αξίζει.
      Σίγουρα υπάρχουν πολλά που δεν ξέρουμε ούτε εμείς ούτε οι περισσότεροι από αυτούς. Γράφτηκαν πολλά που αφορούν την Ιστορία του τόπου μας ,πρόσφατη και παλιότερη, και που εξηγούν πολλά για την σημερινή του κατάσταση . Ίσως όλα πιά εξηγούνται. Ήταν πολλά μαζεμένα όμως και εμείς δεν έχουμε προλάβει να τα αφομοιώσουμε. Τόσα χρόνια βλέπεις ,ξέραμε ότι ζούμε σε ένα άχρηστο τόπο. Οτι δεν είμαστε ικανοί για κάτι καλύτερο. Δε παν’ να λέγανε οι επισκέπτες μας πόσο ωραίος είναι ο τόπος μας, δε παν’ να λέγανε πόσο ωραίες είναι οι ελιές μας και ο ελαιώνας μας. Τι τα θές ,αν γεννηθείς σε καταραμένο τόπο δεν υπάρχει ελπίδα. Κοίτα να βολευτείς εσύ και άσε τους άλλους, δεν έχεις περιθώριο για αγαθοεργίες. Παιδιά , φύγετε από τον άχρηστο τόπο , καλύτερα μετανάστες στην Αθήνα. Και αν «γλύψετε» καλά εσείς και όλη σας η οικογένεια ,μπορεί να σας βολέψουμε και να γυρίσετε κάποτε. Μέχρι τότε όμως ,εσείς και η οικογένειά σας ,είπαμε , «στας διαταγάς μας» και δεν θέλουμε ευαισθησίες για «ευθύνη απέναντι στα κοινά», για «κοινό συμφέρον» και άλλες τέτοιες αηδίες. Αυτά ταιριάζουν μόνο στους losers, αυτούς δηλαδή που χάνουν συνεχώς.
    Ποια  είναι τα νέα αυτά που δεν αφομοιώσαμε  ή δεν έφτασαν ακόμα στα  αυτιά μας; Τι θα άλλαζε; Σίγουρα οι απόψεις εμπεριέχουν υποκειμενικότητα .Τα γεγονότα όμως είναι αμείλικτα ,μπορούν μόνο να ερμηνευτούν ,αν υπάρχει τέτοιο περιθώριο, και σίγουρα, δέν μπορούν όλα τα γεγονότα να ερμηνευτούν με πάνω από έναν τρόπους. Δεν θα γράψουμε λεπτομέρειες, έχουν γραφτεί πρόσφατα, αναλυτικότατα και από πολλούς. Όλες οι πληροφορίες για αυτά τα γεγονότα υπάρχουν γύρω μας ,το θέμα είναι αν αντέχουμε να τους δώσουμε σημασία. Αυτό που έχει τεράστιο ενδιαφέρον είναι τα  αποτελέσματα των εκλογών ,σε αντιπαράθεση με τα ασφαλή συμπεράσματα από αυτά τα γεγονότα.
    Ο Κος Φουσέκης έχει συγκεκριμένο μοντέλο οικονομικής παραγωγής για τον Δήμο Δελφών. Οι συγκεκριμένες πράξεις, δεν αφήνουν περιθώρια για προεκλογικά λόγια .Έχει πρόσφατο έργο ως Νομάρχης που αποδεικνύει ατράνταχτα ότι το μόνο που προωθεί είναι οι εξορύξεις βωξίτη. Γιατί ; Έτσι θέλει. Δεν δίνει λογαριασμό σε κανένα. Το έχει δηλώσει όσο ποιο επίσημα μπορεί. Έχει αγνοήσει παντελώς όλους τους Νόμους που του αναθέτουν σαν Νομάρχη την ευθύνη της επίβλεψης της σωστής λειτουργίας των εξορύξεων, έχει αγνοήσει όλους τους Νόμους που αναθέτουν στην Νομαρχία τον έλεγχο και την γνωμοδότηση Μελετών για νέες εξορύξεις, έχει αγνοήσει πλήθος καταγγελιών για αγνόηση υποχρεώσεων των εταιριών εξόρυξης εις βάρους των συμφερόντων της περιοχής και των ίδιων των εργαζομένων σε αυτές κ.λπ.. Για όσους έχουν αμφιβολία για το μοντέλο «ΜΟΝΟ εξορύξεις» έχει να επιδείξει και συγκεκριμένο έργο που θάβει  κάθε πιθανότητα ανάπτυξης τουρισμού. Ότι πιο επίσημο μπορούσε να κάνει σαν Νομάρχης για να μην αναπτυχθεί ποτέ τουρισμός στην περιοχή το έκανε. Έχουν γραφτεί όλα με αναλυτικές αναφορές σε ομιλίες, πρακτικά συμβουλίων, επίσημα έγγραφα και με πολύ περισσότερα στοιχεία από τα βασικά που χρειάζονται για να είναι κάποιος σίγουρος για τις προθέσεις του. Μόνο εξορύξεις και τίποτα άλλο. Το ότι ο τόπος δεν μπορεί να ζήσει μετά από τον Καλλικράτη μόνο από τις εξορύξεις δεν τον απασχολεί . Όσοι περισσεύουν θα φύγουν, έτσι γίνετε σε αυτόν τον τόπο , χρόνια τώρα .
    Το  δίλλημα λοιπόν. Ένα  σίγουρα αποτυχημένο  μέλλον ,ή ένα αβέβαιο  μέλλον που μπορεί να αποτύχει.
    Οι κάτοικοι της περιοχής, για την ώρα στον εμφύλιο. Από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι στις εξορύξεις στρατολογημένοι σε εμφύλια αντιπαράθεση με όσους λένε οτιδήποτε εκτός από «ζήτω οι εξορύξεις και ο Φουσέκης».  Άκουσαν ποτέ ότι οι διαμαρτυρίες είναι για τις παρανομίες και όχι για την δραστηριότητα ; Μη χάσουν την δουλειά τους ! ;. Το παλιό παραμύθι , μην ζητάς τίποτα ,θα κλείσει το εργοστάσιο και θα μείνετε άνεργοι. «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια» ζωντανά, σαράντα χρόνια μετά την ταινία.  Σκέφτηκαν ποτέ ότι μία εταιρία που κάνει στην Φωκίδα μόνο υπόγειες εξορύξεις, που κάνει σωστή διαχείριση αδρανών , οπότε δεν χρειάζεται να κάνει και ακριβές αποκαταστάσεις, είναι βιώσιμη. Δεν παρουσιάζει τεράστια κέρδη αλλά οι εργαζόμενοι πληρώνονται κανονικά . Σκέφτηκαν ποτέ ότι αυτός είναι ο τρόπος εξόρυξης που δίνει θέσεις εργασίας και όχι η επιφανειακές; Σκέφτηκαν ποτέ ότι αν σταματήσει η «συγκάλυψη» της αυθαιρεσίας και αναγκαστούν οι εταιρίες να κάνουν τις αποκαταστάσεις που χρωστάνε απο το 1979, θα βρούν δουλειά και τα παιδιά τους αύριο, πραγματικά, και όχι στις υποσχέσεις. Δεν είναι καλύτερα να ζείς χωρίς να νιώθεις γκετοποιημένος από την υπόλοιπη κοινωνία; Κάποιος κερδίζει πολλά αλλά «όχι αυτοί», «από αυτούς» είναι το σωστό.
    Σκέφτηκαν ποτέ αυτοί και όλοι οι άλλοι οτι:
    -O καρκίνος δεν κάνει διακρίσεις.
    -Κάτι λένε σε όλο τον κόσμο για καταστροφή περιβάλλοντος και επιπτώσεις.
    -Μετά από κάθε επιφανειακή καταστροφή, το χωράφι τους που έχει θέα σε αυτή και θα μπορούσαν να το πουλήσουν 10.000  € το στρέμμα, δεν θα πουλιέται ούτε για  100 €.
    - Ακόμα και οι Νόμοι του Ελληνικού Κράτους γράφουν σε πολλά σημεία ότι όπου υπάρχει τουρισμός μπορούν να υπάρχουν εξορύξεις αλλά όπου θέλουν μόνο εξορύξεις δεν μπορεί να υπάρξει τουρισμός.
    Οι  κάλπες έδειξαν μάλλον ΟΧΙ.
    Η σχιζοφρένεια.
    Είναι δυνατόν οι ψηφοφόροι των Δελφών, και του Γαλαξιδιού που περιμένουν τουριστική ανάπτυξη να θέλουν φανατικά «μόνο εξορύξεις»; Οι κάλπες έδειξαν μάλλον ΝΑΙ.
    Είναι δυνατόν οι ψηφοφόροι της Γραβιάς, να θέλουν ο τόπος τους να γίνει «κεντρικός υποδοχέας» των εξορύξεων βωξίτη όπως την προορίζει ο Νόμος που ψηφίστηκε πέρυσι, όταν ο Νομάρχης Κος Φουσέκης έθαβε την απόφαση της Γραβιάς  να χαρακτηριστεί Τουριστικός προορισμός; Οι κάλπες έδειξαν μάλλον ΝΑΙ.
    Είναι δυνατόν οι ψηφοφόροι της Γραβιάς, να θέλουν να αναπνέουν ραδιενέργεια όπως οι κάτοικοι στο Τροκαντερό στην Ιτέα απέναντι από το Λαρνάκι ; Οι κάλπες έδειξαν μάλλον ΝΑΙ.
    Είναι δυνατόν οι ψηφοφόροι της Ιτέας να περιμένουν τουρισμό χωρίς να κρυφτεί η ασχήμια στο Λαρνάκι και να μην τους ενοχλεί η μόλυνση από ραδιενέργεια στην πόλη τους ; Οι κάλπες έδειξαν ότι οι μισοί τουλάχιστον, μάλλον ΝΑΙ.
    Είναι δυνατόν οι ψηφοφόροι της Άμφισσας να θέλουν για πολλά χρόνια να βαράνε κάθε μέρα φουρνέλα κάτω από τα σπίτια τους και να τρέχουν να αποδείξουν στα δικαστήρια ότι οι ρωγμές είναι από αυτά; ; Το κοίτασμα είναι μεγάλο ,όλοι το ξέρουν. Συμβαίνει σε συγκεκριμένες άλλες περιοχές της Ελλάδας σήμερα και θα  συμβεί στην πόλη τους αύριο. Οι κάλπες έδειξαν ότι οι μισοί τουλάχιστον μάλλον  ΝΑΙ.
    Είναι δυνατόν οι ψηφοφόροι στο Σερνικάκι , στο Άγιο Γεώργιο, στην Πυρά, στα άλλα χωριά του Δήμου Καλλιέων και σε όλα τα χωριά που ξέρουν ότι υπάρχει κοίτασμα δίπλα ή κάτω από το χωριό, να θέλουν να γίνει ο τόπος τους νταμάρι ; Οι κάλπες έδειξαν μάλλον ΝΑΙ.
               Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις  εξορύξεις τα θέλουν όλα αυτά  σίγουρα; ; Αν οι εξορύξεις γίνουν όπως προωθεί να γίνουν ο Κος Φουσέκης με το αναπτυξιακό του όραμα, θα τελειώσουν σύντομα τα κοιτάσματα και όλοι τους θα ζούν όταν οι εταιρίες φύγουν και ο κόσμος αντιληφθεί τι έμεινε πίσω μαζί με αυτούς . Οι κάλπες έδειξαν μάλλον ΝΑΙ.
    Το  Εκλογικό Σώμα.
    Να  την «πάτησαν» πάλι οι ψηφοφόροι που,  ενώ θα έπρεπε στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές να τους νοιάζει ΜΟΝΟ ποιος θα αποφασίζει για τον τόπο τα επόμενα χρόνια,  να νομίζουν πάλι ότι έχουμε βουλευτικές εκλογές και αντιπαράθεση κομμάτων; Nα τους κορόιδεψαν πάλι τα «κόμματά τους» με το ίδιο παραμύθι όπως κάνουν χρόνια τώρα ; Ίσως ,αλλά αυτό δεν αποτελεί ελαφρυντικό .
    Η ΝΔ τι κάνει; 10% η διαφορά Φουσέκη - Χειμάρα στην Άμφισσα; Ο τόπος στον Καιάδα, ο Δήμος στην Ντόρα, το Δίδυμο Φουσέκης –Γαζή να τους εξευτελίζει, και μετά θα έχουνε μούτρα να μιλάνε για αξίες και σεβασμό; Ρουσφέτια δεν έχουν να τάξουν πιά. Οι χαζοί δεν φτάνουν .
    Το  ΠΑΣΟΚ έχει ήδη διαλυθεί σαν κόμμα στην Φωκίδα. Καραχάλιος – Ασημακόπουλος -  Παπαθανάση –Φουσέκης– Γαζή. Πού είναι το κόμμα ; Στους δύο τελευταίους;
    Ο Κος Ιωσηφίδης έσπευσε να συγχαρεί τον Κο Φουσέκη την Κυριακή το βράδυ αποκαλώντας τον Δήμαρχο. Επίσημα θα πει λευκό. Κάτω από το τραπέζι θα πει καταψηφίστε το «Μνημόνιο». Το παραμύθι που λέγαμε. Μόνο που τα πολιτικά συμπεράσματα βγήκαν από την πρώτη Κυριακή. Βγήκαν όλοι νικητές και χάσαν όλοι οι άλλοι. Και οι Αγορές αντέδρασαν. Κανείς δεν θα αναλύσει πολιτικά το τελικό αποτέλεσμα και το έχουν πει όλοι αυτό. Οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ τι θα κάνουν; Κάτω το κακό «Μνημόνιο» από γινάτι   και ο τόπος στον Καιάδα;
    Οι  Πολίτες στο Προσκήνιο που τα είχαν και αυτοί με το  «Μνημόνιο». Λες να είναι καλό το παραμύθι;
    Τα  εσκεμμένα Άκυρα ,πάνω από 6 % . Επί της ουσίας; Δήμαρχο θα έχουμε την Δευτέρα και θα αποφασίζει για εμάς τα επόμενα ,πολύ κρίσιμα, χρόνια.
    Οι  νεροκουβαλητές και οι συγγενείς  τους ;
    Όπως  είπαμε, θέσεις εργασίας δεν θα δει κανένας αν δεν γίνουν υπόγειες οι εξορύξεις. Εάν δεν εφαρμοστεί η Νομοθεσία στις εξορύξεις, ότι συνέβαινε τόσα χρόνια που είχαν  πλήρη ελευθερία κινήσεων θα συμβεί και στην συνέχεια. Ούτε μία επιπλέον θέση εργασίας. Και στο Δημόσιο, ας μην το συζητάμε. Aν δεν αναπτυχθούν νέες δραστηριότητες, αν δεν ξεκολλήσει ο Δήμος Δελφών από την μιζέρια του παρελθόντος της Φωκίδας, θα κόψουν πολλοί τα χέρια τους .Αυτό όμως είναι το λιγότερο.
      Ότι αποφασίσουν οι περισσότεροι , θα το υποστούν όλοι. Το αποτέλεσμα  δεν θα χρεωθεί στις επόμενες γενιές  όπως και τα υπόλοιπα. Ο επιπτώσεις θα είναι άμεσες. Και αν οι νέες γενιές είναι  όντως  αυτές που απείχαν νομίζοντας ότι διαμαρτύρονται (το άλλο παραμύθι, των Λάκηδων)  , δεν θα έχουμε μόνο κομμένα χέρια επειδή ψήφισαν. Θα έχουμε και κομμένα πόδια γιατί δεν πήγαν να ψηφίσουν .
    Κάθε τόπου του αξίζει ότι του συμβαίνει.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΩ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟ ΣΟ ΟΞΥΔΕΡΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ. ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΜΟΝΟΣ!

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο! Δεν θα μπορούσατε να τα γράψετε καλύτερα! Καλά κουράγια...
Μακάρι να το διαβάσουν ΟΛΟΙ αυτό!!

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για όσα γράφετε!!! Μπράβο. Δεν θα μπορούσατε να τα γράφατε καλύτερα!

delphi είπε...

Ευχαριστούμε πολύ