Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Δελφικό Μέλλον;

     Όταν έπεσε στην αντίληψη των  διαχειριστών του blog το βιβλίο «Ορυκτός πλούτος και εξαθλιωμένες τοπικές κοινωνίες», υπήρξε ένα σόκ από τις πάρα πολλές ομοιότητες των αναφερομένων σε αυτό με πρόσωπα και καταστάσεις της Φωκίδας, που θεωρήθηκε  απαραίτητο να δοθεί και σε άλλους η ευκαιρία να το διαβάσουν, ώστε να μπορούν να προβληματιστούν και αυτοί για το κατά πόσο είναι ένα  σύγγραμμα που «έτυχε» να μας θυμίζει κάτι ή που «πέτυχε» να μας δείξει κάτι. Δεν φανταζόμαστε ποτέ ότι  οι εκλογές που θα ακολουθούσαν, θα το έκαναν τόσο έγκυρο. Δεν φανταζόμαστε ότι ακόμα και στην συνέχεια, θα ζούσαμε καταστάσεις τόσο όμοιες με τα αναφερόμενα στο κεφάλαιο 9 «Οι άνθρωποι της Εταιρίας» αλλά και όλων των κεφαλαίων που περιγράφουν πρόσωπα και δράσεις στις «…εξαθλιωμένες τοπικές κοινωνίες» εξαιτίας της ύπαρξης ορυκτού πλούτου στην περιοχή τους.

Στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της Τετάρτης 15-12-2010 έγιναν πάρα πολλά αποκαλυπτικά πράγματα και δικαιωθήκαμε για την προτροπή της προηγούμενης ανάρτησης. Όσοι πήγαν, σίγουρα, και είδαν και άκουσαν:
1) Πληροφορίες που επιβεβαιώνουν ότι οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) (ή τουλάχιστον κάποιες από αυτές),   ήταν απαράδεκτες  όπως προβλέψαμε:

Κάποιες ΜΠΕ αφορούσαν εξορύξεις σε περιοχές NATURA παρόλο που  σύμφωνα με απόφαση το Υπουργείου Περιβάλλοντος από τον Αύγουστο, απαγορεύονται τέτοιες δραστηριότητες σε τέτοιες περιοχές .
Η περίοδος δημοσίευσης κάποιων Μελετών είχε λήξει μέσα στον Σεπτέμβριο, άρα είχε παρέλθει ο χρόνος γνωμοδότησης του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
Και πάλι οι ΜΠΕ αυτές δεν ελέγχουν  τις επιπτώσεις στα υπόγεια νερά, παρότι (συμπληρώνουμε εμείς) είναι υποχρεωτικό από την σχετική Νομοθεσία να συνοδεύονται από ανάλογες Υδρογεωλογικές Μελέτες. Γεγονός που αγνοούν συστηματικά οι ΜΠΕ που, επίσης συστηματικά, εγκρίνονται από αυτό το Νομαρχιακό Συμβούλιο σε όλη την θητεία του.
Για κάποιες  ΜΠΕ αιολικών πάρκων, δεν είχαν καν εκπνεύσει οι προθεσμίες για την κατάθεση ενστάσεων.
Το τμήμα Περιβάλλοντος της Νομαρχίας, δεν έχει Περιβαντολλόγο !!!!!;;;;;;;; παρά τα τεράστια περιβαλλοντικά ζητήματα και προβλήματα που έχει η Φωκίδα,   εξαιτίας των ανεξέλεγκτων εξορύξεων επί δεκαετίες. Και αυτό έχει επισημανθεί στο Συμβούλιο από την αρχή της θητείας του (από τον κ. Παπαλεξίου).
Και όλα αυτά από τις όποιες λίγες ματιές που πρόλαβαν να ρίξουν  όποιοι ενδιαφέρθηκαν.

Να επισημάνουμε εδώ ότι αν δεν υπήρχε παρουσία διαφωνούντων, σύμφωνα με την πάγια στάση του παρόντος Νομαρχιακού Συμβουλίου, όλες αυτές οι Μελέτες θα είχαν λάβει θετική γνωμοδότηση. 

2)Δηλώσεις προσώπων που ανέδειξαν τους πιθανούς ρόλους:

Η κ. Σπανούδη μας θύμισε ότι παρά την υπερεκμετάλλευση του βωξίτη επί δεκαετίες, η περιοχή μας ήταν και είναι από τις φτωχότερες περιοχές της Ελλάδας. Σε τι να ελπίζουμε άραγε από την συνέχιση της υπερεκμετάλλευσης; Σε τίποτα φυσικά. Με το ίδιο παραγωγικό μοντέλο, σίγουρα θα έχουμε πολύ χειρότερο μέλλον λόγο της κρίσης. Πώς μπορεί η κατάσταση που δεν μπόρεσε να μας ζήσει την περίοδο των «παχιών αγελάδων», να μπορέσει να μας εξασφαλίσει για το αύριο, έστω την ίδια ανεργία ,φτώχεια και πείνα που είχαμε πριν την κρίση; Μόνο αν σε πληρώσουν προσπαθείς να υποστηρίξεις ότι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι το ίδιο που κάναμε ως σήμερα.

Παρόλα αυτά ο κ. Μανδρέκας απέδωσε την βιασύνη για την ψήφιση αυτών των απαράδεκτων  ΜΠΕ με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο σε αυτόν ακριβώς τον λόγο. «Στους ανθρώπους που πεθαίνουν  από την πείνα και μαστίζονται από την ανεργία και φτώχεια». Αυτό ήταν τελικά και  το μόνο επιχείρημα τους.
 Στην   καλύτερη, γι’ αυτόν, περίπτωση  «κάτι του έχει ξεφύγει».  Σύμφωνα με επίσημη μελέτη, η περιοχή γύρω από το εργοστάσιο εμπλουτισμού βωξίτη στην Ιτέα έχει μολυνθεί από ραδιενέργεια. Όχι επιβαρυνθεί, ΜΟΛΥΝΘΕΊ !!!!!!!!. Η μόλυνση από ραδιενέργεια στο «Τροκαντερό»  υποθέτουμε (πλην κάποιας μετάλλαξης στον τοπικό πληθυσμό)  ότι  αφορά   θανάτους συμπολιτών του και αυτός ήταν ένας από τους τοπικούς παράγοντες όταν μπαζώνανε παράνομα τον κόλπο και θάβανε κυριολεκτικά την υγεία των κατοίκων της περιοχής και κάθε προοπτική τουριστικής ανάπτυξης. Ο ίδιος και οι άλλοι Δήμαρχοι κ.λ.π. της Ιτέας, αποφάσισαν  και έκαναν  την παραλία των Δελφών αποκρουστική και αντιτουριστική, την ίδια περίοδο που ο τουρισμός είχε ήδη έρθει δυναμικός και   αυξανόμενος και έδινε δουλειές και έσωζε από την ανεργία, την φτώχεια και την πείνα όλο και περισσότερους ανθρώπους. Η Ιτέα, τότε, ήταν παραδοσιακός οικισμός, με   παραλίες που μπαζώθηκαν επίσης. Αύξησαν τους  συντελεστές δόμησης στην παραλία, και  κατέστρεψαν πανευρωπαϊκού επιπέδου μοναδικές προοπτικές  ανάπτυξης για όλη την περιοχή που σήμερα έγινε Δήμος Δελφών. Δεν γνωρίζουμε τι κατάλαβε και αν είχε διαφωνήσει έστω σε κάτι, τότε, αλλά οι επιλογές της εποχής του, και πιθανά και δικές του, οδήγησαν αποδεδειγμένα τον τόπο στην μεγαλύτερη ανεργία, φτώχια και πείνα της Ελλάδας επί δεκαετίες και μέχρι σήμερα, με μόνη παραγωγική δραστηριότητα, αυτή που εξακολουθεί να θεωρεί μόνη λύση. Τις εξορύξεις βωξίτη.

Όσο για τους τρείς επιστήμονες που ασχολήθηκαν τόσους μήνες με τις μελέτες, δεν έχει ακούσει τίποτα για καταγγελίες;  Έχουμε στοιχεία, που είναι υποχρεωμένος να  γνωρίζει και ο ίδιος, ότι οι περισσότερες ΜΠΕ που ενέκρινε το Συμβούλιο στο οποίο είναι Πρόεδρος τα τελευταία χρόνια, και που ελέγχθηκαν εκ των υστέρων από Κινήσεις Πολιτών ήταν  ελλιπείς, ψευδείς και εν ολίγοις απαράδεκτες και έχουν καταγγελθεί επίσημα σε αρμόδιους φορείς και Υπουργεία. Μόνο η υπόθεση Βλαχοθανάση δημιούργησε  εκρηκτικές κοινωνικές καταστάσεις, απειλές, καταγγελίες στον Εισαγγελέα, κ.λ.π.  Αποκλείεται να μην άκουσε κάτι. Μάθαμε ότι οι επιστήμονες αυτοί δεν είναι περιβαντολλόγοι και παρόλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες που στείλατε, διατυπώνουν στις εισηγήσεις τους τα κενά και τις ελλείψεις των μελετών. Τελικά ποιος μας εξαπατά, οι επιστήμονες που λένε ότι κάνουν τις παρατηρήσεις τους σωστά και όλη την ευθύνη την φέρνουν οι Σύμβουλοι που παρόλα αυτά εγκρίνουν τις Μελέτες, ή οι  Σύμβουλοι που λένε ότι αφού οι επιστήμονες ελέγχουν και δεν βρίσκουν τίποτα στραβό, δεν έχουν λόγο να μην εγκρίνουν;  Όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει πρόβλημα σοβαρότητας και εγκυρότητας  σε αυτές τις Μελέτες και αυτό αποδείχτηκε και πάλι. Τι  προσπαθεί να μας πει ο κ. Μανδρέκας ;  Κάπου χάνει την στοιχειώδη συνέχεια η λογική και κάθε πρόφαση λογικής.  Αν ο ίδιος είναι περήφανος για την προσπάθεια που έκανε για το καλό του τόπου να το σεβαστούμε, αν όμως είναι περήφανος για το αποτέλεσμα των επιλογών του , τότε στην καλύτερη περίπτωση δεν έχει καταλάβει τι αποτέλεσμα είχαν οι επιλογές του.

Ο κ. Φουσέκης δεν εξέπληξε, ούτε καινοτόμησε. Επιβεβαίωσε περίτρανα  όσα του καταλογίζονται. Κάποτε το «όχι» είχε άλλη βαρύτητα, είπε, για να καταλάβουμε ότι συμφωνεί και αυτός  με τον κ. Μανδρέκα. Μόνο που αυτός δεν είπε ποτέ όχι σε τέτοιες Μελέτες. Αντίθετα, μάλιστα, έχει πει «ναι» στα πάντα σχετικά με απαιτήσεις των εταιριών εξόρυξης. Όσο απαράδεκτα και να ήταν.
Αφού  τον εξέλεξε το 24% (με τόσες κατηγορίες από τόσους επίσημους για σχέσεις με κάποια «εταιρία» και οικονομικά συμφέροντα και για τόσα άλλα ), ό,τι αποφασίζει αυτός θα το κάνει και αναλαμβάνει τις ευθύνες.  Ποίες ευθύνες ανάλαβε ως σήμερα, της καταχρεωμένης Άμφισσας ή για την μηδενική ανάπτυξη και της Άμφισσας και της Νομαρχίας επί ημερών του. Όχι πως οι παλιότεροι έκαναν κάτι καλύτερο. Δεν κατέχεις τυχαία την θέση της φτωχότερης περιοχής της  Ελλάδας.     Υπάρχει όμως κάτι πολύ πιο αποκαλυπτικό του πώς αντιλαμβάνεται ο κ. Φουσέκης την έννοια της «ευθύνης». Σύμφωνα με τον Ν. 1650/1986, ο Νομάρχης  και οι υπηρεσίες του είναι υπεύθυνοι για την εποπτεία, τιμωρία ή και επιβολή ακόμα και διακοπής στις  δραστηριότητες «κακών»  που βλάπτουν τον τόπο. Στο άρθρο 30 (παρ. 2): ορίζει ότι
«Αν μια επιχείρηση ή δραστηριότητα προκαλεί ρύπανση ή άλλη υποβάθμιση του περιβάλλοντος, επιβάλλεται προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας της μέχρις ότου ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να αποτρέπεται η ρύπανση ή η υποβάθμιση. Μπορεί επίσης να επιβληθεί η οριστική διακοπή της λειτουργίας της, αν η επιχείρηση ή η δραστηριότητα παραλείπει να συμμορφωθεί προς τα υποδεικνυόμενα μέτρα ή αν η λήψη αποτελεσματικών μέτρων είναι ανέφικτη. Η διακοπή επιβάλλεται με απόφαση του οικείου Νομάρχη».
Είδε κανείς ανάληψη αυτών των ευθυνών ή μήπως δεν είδε κανείς υποβάθμιση  του περιβάλλοντος από τις εξορύξεις στην Φωκίδα;

Από τους υπόλοιπους Νομαρχιακούς Συμβούλους:

Η κ. Γαζή επεσήμανε δύο σοβαρότατα και σε όλους γνωστά πράγματα   «δεν μπορεί αυτό το όργανο να πάρει αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον του τόπου τις επόμενες δεκαετίες». 1ον  αυτό το όργανο  έχει λήξει , 2ον  ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ.
 Να μπορεί να μας απαντήσει άραγε στο ερώτημα που προαναφέραμε  «Πώς μπορεί η κατάσταση που δεν μπόρεσε να μας ζήσει την περίοδο των «παχιών αγελάδων», να μπορέσει να μας εξασφαλίσει για το αύριο, έστω την ίδια φτώχεια που είχαμε πριν την κρίση;   Δεν θα σχολιάσουμε περαιτέρω την κ. Γαζή γιατί σύντομα θα φανεί ποιού τα συμφέροντα θα υποστηρίξει στα νέα της καθήκοντα και θα χαρούμε πολύ να έχουμε κάνει λάθος σε όσα γράψαμε μέχρι σήμερα και να ζητήσουμε ένα τεράστιο συγνώμη.

Ο κ. Ιωσηφίδης κράτησε μόνο έναν προβληματισμό, ίσως γιατί ανακάλυψε κάτι νέο,  ίσως γιατί πολλοί αξιοπρεπείς σύντροφοί του του ζήτησαν διευκρινήσεις σχετικά με το ποιού τα συμφέροντα εξυπηρετεί τόσα χρόνια το Κόμμα και το Εργατικό κέντρο. Σύντομα η αλήθεια θα λάμψει και για αυτόν.

Οι μόνοι με σαφείς θέσεις για την σοβαρότητα και την ηθική των πράξεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου ήταν ο κ. Τσάρας και κ. Παπαλεξίου, και πιθανότατα όχι «συμπτωματικά»  και οι δύο απουσιάζουν από τα νέα Αυτοδιοικητικά Όργανα. Ας είναι καλά το Κόμμα.

Το «πάρτυ» αναβλήθηκε για την Τρίτη 21-12-2010.
Έρχονται κατασχέσεις σπιτιών και περιουσιών, πείνα και απόγνωση , θυμός και οργή. Το να παίζουν με την ανεργία , την φτώχια και την πείνα των ανθρώπων δεν είναι μόνο  εγκληματικό αλλά και επικίνδυνο για πολλά κακά που όλοι απευχόμαστε. 

Ακολουθεί επόμενη ανάρτηση,  σε μια σειρά γεγονότων που αφορά την ανεργία, την φτώχεια και την πείνα στον τόπο μας. Στα γεγονότα αυτά, πρωταγωνιστούν    ο κ. Φουσέκης  , ο κ. Μανδρέκας και όλοι οι Σύμβουλοι που την Τρίτη, στο Νομαρχιακό Συμβούλιο θα σπρώξουν τον τόπο μας ακόμη πιο κοντά στον οικονομικό «πάτο» της Ελλάδας που αντιμετωπίζει μέρα με την μέρα το ενδεχόμενο να γίνει ένα εξαθλιωμένο τριτοκοσμικό κράτος, της πιο τραγικής μορφής για τους κατοίκους της. Πιο φτωχοί της πιο φτωχής χώρας.





5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος απατεώνας; αυτός που ξεκίνησε το κακό ή αυτός που το συνεχίζει μέχρι τέλους; Πως μπορούν αυτοί οι άνθρωποι και κοιτάζουν τους καρκινοπαθείς της περιοχής στα μάτια;

delphi είπε...

Αυτή είναι και η κύρια ουσία. Οι συνέπειες στην υγεία και στις ζωές των κατοίκων της περιοχής.
Δεν υιοθετούμε φήμες για οικονομικές συναλλαγές, όμως στο επίπεδο της πολιτικής η κατάσταση στην περιοχή σίγουρα δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

ΤΑΚΗΣ ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ είπε...

ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΟΜΕΝΟΣ ΠΑΝΤΟΣ ΝΟΜΙΜΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΣΑ ΥΠΟΠΤΑ ΥΠΟΝΟΥΜΕΝΑ ΠΟΥ ΑΦΗΣΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΣΑΣ ΤΗΝ 20/12/2010 ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΩ ΜΟΝΟ ΑΦΟΥ ΕΠΙΚΑΛΕΙΣΘΕ ΤΟΥΣ ¨ΚΑΛΟΥΣ¨ ΣΚΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΑΣ. ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ¨ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ¨ΣΤΟΝ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗ. :
1. ΕΓΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΑΖΩΘΕΙ ΤΟ ¨ΛΑΡΝΑΚΙ¨ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑ ΑΠΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΜΟΥ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΑ ΜΕ ΕΞΟΡΙΑ ΣΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ.ΡΩΤΗΣΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ.
2. ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΧΑ Ή ΕΧΩ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ ΟΤΑΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΙΜΑ ΕΠΙ 60 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΟΥ. ΠΡΑΤΤΩ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΝΩ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ.
3. ΕΓΩ ΣΑΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΤΕΑΣ ΕΜΕΙΩΣΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΥΨΟΥΝ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΟΝΤΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΟΡΟΥΣ ΔΟΜΗΣΕΩΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΑ ΤΗ ΠΟΛΗ ΜΕ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΩΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ.
4. ΕΓΩ ΕΤΟΙΜΑΣΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ¨ΜΑΡΙΝΑ¨.
5. ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΔΕΛΦΟΙ ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ;ΕΚΑΝΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΟΙΚΙΣΜΟ ΜΠΕΤΟΥΠΟΛΗ ΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΣΟΤΕΡΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ;ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΑΝ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ;ΟΙΚΟΠΕΔΟΠΟΙΗΑΣΝ ΤΟ ¨ΚΡΟΚΙ¨;
ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ.
ΤΑΚΗΣ ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Τ.ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΤΕΑΣ

delphi είπε...

κ. Μανδρέκα

Η κάθετη διαφωνία μας αφορά μόνο τις απόψεις και θέσεις που εκφράσατε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο
σχετικά με τις ΜΠΕ που θεωρούμε την έγκρισή τους επιζήμια.
Αυτό δεν μας εμποδίζει καθόλου να επικροτήσουμε τις ενέργειές σας στο παρελθόν για τη διατήρηση του τουριστικού χαρακτήρα
της περιοχής και να εκφράσουμε τη χαρά μας, βλέποντας μέσα από όσα γράψατε, ότι εξακολουθείτε σθεναρά να τον υπερασπίζεστε.
Ελπίζουμε και πιστεύουμε, πως και στο μέλλον θα κάνετε ότι μπορείτε, για μην επιτρέψετε την αποτουριστικοποίηση της περιοχής
που φέρνουν πράξεις σαν αυτές που αναφέρατε.

Ανώνυμος είπε...

αρκετοιοι εν δελφοις επιχειρηματιες και οχι μονο κοιταγαν να δειξουν τον ακαλυπτο του γειτονα,να κανουν κανενα παρανομο πανωσηκωμα,καμια καταπατηση,κατι χαζοπαρανομιες.δεν κοιταγαν να επενδυσουν πριν το δελφικο τοπιο προς την παραλια και τελικα δεν εξελιχθησαν καθολου.αυτο τελικα το πληρωνουν τωρα και αυτοι και ολη η περιοχη.εχει δικιο ο τακης σε αυτο για τους δελφους.οσο για τον καλλικρατη αυτον,ειναι ταφοπλακα για την περιοχη και εγινε για να εξυπηρετηση συγκεκριμενα συμφεροντα.
εχουν ευθυνη πολλοι και πολλες/