Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

ΔΕΛΦΟΙ, ΕΝΑΣ ΤΟΠΟΣ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΔΕΛΦΟΙ ,ΕΝΑΣ ΤΟΠΟΣ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ

Πρόσφατα , μάθαμε την πραγματική νεότερη Ιστορία του τόπου μας. Όλα τα μυστήρια βρήκαν την ερμηνεία τους . Επιτέλους όμως μάθαμε ότι δεν ζούμε σε ένα καταραμένο και άχρηστο τόπο . Δεν είμαστε διακεκριμένη   περίπτωση  τεμπέλικου και ανίκανου τοπικού πληθυσμού.   Μέχρι χθές, παπαγαλάκια «αγνώστου» συντονιστή,  είχαν πείσει σχεδόν τους περισσότερους κατοίκους της περιοχής ότι δεν έχουμε παραλίες. Και εμείς οι απαράδεκτοι συμφωνούσαμε. Έφταιγε ο τόπος, οι απαράδεκτοι επαγγελματίες , όλοι εμείς , όλα εκτός από την βιομηχανική όψη της παραλίας των Δελφών και τους κατά καιρούς αιρετούς μας. Μόνο για εξορύξεις είμαστε άξιοι.
«Συμπτωματικά»  βέβαια όλο αυτό ωφελούσε μόνο μία δραστηριότητα και όλοι μας έπρεπε να είμαστε ευγνώμονες για την ύπαρξή της. Πλήθος στοιχείων αποδεικνύουν ότι και ο νέος Δήμαρχος ,ως Νομάρχης, ήταν πιστός και πεισμένος για αυτό και ακριβώς το ίδιο προέκυψε και η Κα Παπαθανάση  . Κινήσεις πολιτών έχουν καταγγείλει στους πάντες στοιχεία για πλήθος αγνόησης της Εθνικής μας Νομοθεσίας (υποσχόμαστε αναλυτική αναφορά) και οι Άρχοντές μας εξακολουθούν ,χωρίς να ντρέπονται ,να αερολογούν μιλώντας για θέσεις εργασίας. Όπως προκύπτει όμως από όσους διαμαρτύρονται  για τα χάλια των Αρχόντων μας (δικά τους είναι και όχι δικά μας) ,η εφαρμογή των Νόμων στις εξορύξεις θα είχε σαν αποτέλεσμα περισσότερες θέσεις εργασίας και λιγότερη καταστροφή (και σε αυτό υποσχόμαστε αναλυτική αναφορά). «Ξεβράκωτοι» και από εκεί λοιπόν δεν έχουν ακουστεί τελευταία να λένε τίποτα για τον «φόνο» .
Σαν να είχαμε γεμίσει ,λοιπόν, τις υπάρχουσες παραλίες με τουρίστες (που ούτως ή άλλως τους αρέσει να συνωστίζονται ) και δεν μας έφταναν τα έσοδα για να ζήσουμε. Σαν να τους πουλήσαμε και τις συσκευασμένες ελιές μας και το λάδι μας λιανική και δεν μας έφταναν πάλι. Με την αριθμητική βγάζουμε με πυκνότητα θέσεων από τα διεθνή δεδομένα, ότι σε 100 μέτρα χωράνε (4 σειρές παράλληλες με την θάλασσα) 260 λουόμενοι. Στα 1000 μέτρα 2600 .Χώρια που τα Τουριστικά Γραφεία ,στις προδιαγραφές των προορισμών έχουν προαπαιτούμενο την «Πισίνα» και όχι την «θάλασσα». 
Το Κατάκολο (ψάξτε στο Google) ξεπέρασε φέτος  το 1 εκατομμύριο αφίξεις και πρωταγωνιστεί στον τουρισμό πιά!!!!. Όποιος θέλει να έχει άποψη ,οφείλει να μπεί στο αυτοκίνητό του και να πάει να δεί από κοντά το Κατάκολο και να το συγκρίνει με την περιοχή μας.  Εμείς το κάναμε, και όποιος δεν πάει και συνεχίσει να κατηγορεί τον τόπο μας ,  και όχι κάποιους ανθρώπους αυτού του τόπου , θα πρέπει να προσέχει πιά. Δεν θα του κάψει κανείς το σπίτι, ούτε θα του ετοιμάσει κανείς θηλιά για τον λαιμό του (τα στοιχεία που μας στείλατε είναι τόσα πολλά που όλοι θα γνωρίζετε τι λέμε), αλλά είναι σίγουρο ότι δεν θα εισπράξει την προσοχή του κοινού.
Κάτι επίσης σοβαρό όμως είναι ότι τελικά ,και με αυτά τα χάλια μας, ο τουρισμός θέλει να έρθει , κάποιοι δεν τον αφήνουν και οι γνωστοί – άγνωστοι Άρχοντες κάνουν πάλι πως δεν καταλαβαίνουν. Πρόσφατα μάθαμε ότι ακόμη και η εταιρία της γέφυρας Ρίο – Αντίριο παίζει «βρώμικο» παιχνίδι και δεν αφήνει (όταν έχει δικαιολογία) να περάσουν τα κρουαζιερόπλοια που ζητάνε να έρθουν στο λιμάνι του Δήμου Δελφών. Εάν είχαμε τις κατάλληλες υποδομές και περιποιημένη εικόνα, ένα εκατομμύριο διελεύσεις μέσω θάλασσας κάθε χρόνο για την επίσκεψη των Δελφών,  θα είχε σαν δωρεάν παγκόσμια διαφημιστική προβολή εγγυημένο αποτέλεσμα σε διαμένοντα τουρισμό.  Παρέμβαση ιδιώτη επαγγελματία της Ιτέας μάλιστα, ανάγκασε τους υπεύθυνους  της γέφυρας να συμμορφωθούν (ίσως περιστασιακά) .Τόσο κατοχυρωμένοι  ήταν για την συμπεριφορά τους.  Πού να ενδιαφερόταν και ο Νομάρχης μας και η βουλευτής μας. Είπαμε όμως για αυτούς. Οι άλλοι;;
Ιστορία υπάρχει στην περιοχή , αλλά όπως είναι γνωστό, όταν δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας ,απλά αυτοκαταδικαζόμαστε να τα επαναλάβουμε. Στο απόηχο των εκλογών   ,αξίζει να αναφερθούμε   στην πρόσφατη εκλογική ιστορία του τόπου μας .
Κάποιοι λένε ότι το 1998 ,προεκλογικά, ο Κος Εμμανουήλ, έθετε κάποια θέματα για τις εξορύξεις ! .Όταν όμως βγήκε Δήμαρχος δεν άκουσε ούτε έναν κάτοικο του Τροκαντερό να παραπονιέται  για την σκόνη. Ίσως ξέχασε, ίσως επειδή  θα του φέρνανε την Κα Πρωτοψάλτη, ίσως……….... Κάποιοι το κατηγόρησαν ότι «τα έπιασε» και έκανε το κοροΐδο. Δεν άλλαξε ,όμως, απλά φαίνεται ότι δεν είχε καταλάβει ποιος κάνει κουμάντο.   Το 2006, σίγουρος και πάλι για την Δημαρχία, έκανε το «ατόπημα» . Ο Κος Παπαλάιος θεωρούμε ότι το χάρηκε ,αλλά μόνο μέχρι την ημερομηνία κατάθεσης των ψηφοδελτίων φέτος. Σαν Δήμαρχος δεν τους στεναχώρησε .Σήμερα τον κατηγορούν και αυτόν ότι τελικά «τα έπιασε» .
Κάτι φυσικά θα έχει καταλάβει και ο Κος Ασημακόπουλος ή επειδή ήταν « μπαλαντέρ»  να έχει μπερδευτεί; Η Κα Λαίνη, η Κα Μπακολουκά, η Κα Γουργουρή τι να λένε άραγε; (και οι περισσότεροι άλλοι αλλά αυτές είναι οι δραστήριες της υπόθεσης και εκπροσωπούν τόπους που σύντομα θα πεινάσουν , πιθανότατα υπ’ ευθύνη τους). Περιμένουν «μεγαλεία» ή μήπως μετρητά;; Μπορεί όμως να έχουν καλούς σκοπούς. Είπαμε να περιμένουμε αλλά παρασυρθήκαμε πάλι.
               Ένα άρθρο από το 2006 λοιπόν, ουσιαστικά  προσβλητικό για πρόσωπα και θεσμούς ,αλλά  που κανείς δεν το διέψευσε (σύμφωνα πάντα με τον αποστολέα του) .
Παράπλευρη  πολύτιμη ιστορική αναφορά , στην δεύτερη σελίδα του άρθρου , άλλο άρθρο με την ομιλία του Κου Ασημακόπουλου (νέου Δήμαρχου Άμφισσας τότε), προς τον Κο Παπανδρέου (νέου ηγέτη του ΠΑΣΟΚ τότε και Πρωθυπουργού σήμερα). Πολύτιμη ματιά στα «οράματα» ,Δήμαρχου και κατοίκων της Άμφισσας για την ανάπτυξη της περιοχής. ΤΕΙ, τουρισμός, συνεδριακό Κέντρο, δρόμος με τον Παρνασσό αλλά και το ΒΙΟΠΑ. Και σαν μια νέα Ιτέα με το Λαρνάκι της, τέσσερα χρόνια μετά , το μόνο που συνέβη στη Άμφισσα ήταν η πλήρη βιομηχανοποίησή της με πράσινα , κόκκινα ,κίτρινα, μπλε κτίρια στο ΒΙΟΠΑ  που αποκλείουν κάθε άλλη προοπτική. Για να είμαστε σωστοί όμως ,κανείς δεν ξαναμίλησε για τουρισμό. Απλά ο στόχος επετεύχθη από τους Άρχοντες. Κάτι παραμύθια για τον δρόμο με τον Παρνασσό μας λένε ακόμα αλλά ……... Με μία σοβαρή ματιά από το Κάστρο στο μέχρι «χθές» πανέμορφο τοπίο του ελαιώνα, βεβαιώνει  ότι όσο τουρισμό θα δούν Δελφοί ,Γαλαξίδι και Ιτέα με το Λαρνάκι στη μέση, άλλο τόσο θα δεί και η Άμφισσα. Μόνο εξ επαγωγής ο τουρισμός στην πρωτεύουσα πιά και αν οι Αμφισιώτες διαφωνούν , άλλο τόσο διαφωνούσαν και οι Ιτιώτες μέχρι χθές (Δελφοί και Γαλαξίδι θα ξυπνήσουν σύντομα) .Για όλα τα άλλα που οραματιζόταν ο Κος Ασημακόπουλος τότε , «σαν να μην πέρασε μια μέρα» .Υπ’ ευθύνη άλλων φυσικά, της γραφειοκρατίας, τον κακών Υπηρεσιών …… Οι Άρχοντές μας έκαναν το καλύτερο. Ίσως να τύχαμε βέβαια σε μοντέρνους ανθρώπους που τα πάνε καλά μόνο με την βιομηχανοποίηση (παρασυρθήκαμε πάλι).
 Πριν κλείσουμε με «καλή περαιτέρω ανάγνωση» το καταπληκτικό ανέκδοτο που συνόδευε το άρθρο. Γνωστό αλλά τόσο ταιριαστό. Και ας το στείλει το άρθρο κάποιος στον Κο Παπανδρέου, μονοεδρική έχουμε και μάλλον δεν το έχει διαβάσει. Ελπίζουμε να μην τον αφορά και αυτόν το ανέκδοτο.
«Πώς πέθανε η τελευταία Πόντια   που…να   ;;;;;;;;;;
Αυτοκτόνησε όταν έμαθε ότι οι άλλες πληρωνόντουσαν».

Καλή περαιτέρω ανάγνωση.







9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τουριστική ανάπτυξη χωρίς προσβάσεις δε γίνεται. Με "αρχαίους" δρόμους (τι έγινε ο Ε65;), με το λιμάνι της Ιτέας εγκαταλειμμένο, χωρίς καμιά ενέργεια για να φτάσει ο Προαστιακός κοντά μας (μόνο από την περιοχή της Λειβαδιάς γίνονται κάποιες ενέργειες), με τη μαρίνα της Ιτέας καταφύγιο για ... βάρκες.
Αν στα παραπάνω και σε όλα αυτά που αναφέρατε προστεθεί και η ανυπαρξία ουσιαστικής τουριστικής προβολής τότε εύκολα εξηγείται η τουριστική καθίζηση της περιοχής από κορυφαίο σε τελευταίο προορισμό.

Υ.Γ. Μιας και αναφέρατε το Κατάκωλο, σε πολύ λίγο χρόνο με τα έργα που γίνονται, η μετάβαση εκεί από την Αθήνα θα είναι πολύ συντομότερη από τη μετάβαση στους Δελφούς.

Ανώνυμος είπε...

Ό Παπαντρέου είπε στην Βουλή ,αφότου έγινε Πρωθυπουργός , «αν συνεχίσουμε έτσι θα μας πάρουν με τις πέτρες» . Και μην ξεχνάμε τον πλανητάρχη Μπούς όταν η χώρα του βρισκόταν σε κίνδυνο «όποιος δεν είναι μαζί μας ,είναι εναντίον μας».

Ανώνυμος είπε...

Φίλε 1 Δεκεμβρίου 2010 2:44 μ.μ. ο Ε65 βρίσκεται κάπου ανάμεσα στα τιμολόγια των 80.000 της ξαδέλφης-μανεκέν, το λιμάνι της Ιτέας δεν χαρακτηρίστηκε κι εμπορικό προ καιρού εσκεμένα και η Μαρίνα περιμένει τον ιδιώτη που φλερτάρει μαζί της εδώ και πολλά χρόνια. Μαντεύεις ποιος είναι; ο Κανένας που ψάχνει την Ιθάκη του. Ρωτήστε τα κατάλληλα άτομα να σας πουν. Όσο για την προβολή, τα διαφημιστικά της Νομαρχίας που προβάλλονταν πανελλαδικά και είχαν κι αποτέλεσμα επί Καραχάλιου κι Ανδρίτσου, ψάξτε πότε σταμάτησαν κι από ποιον

Ανώνυμος είπε...

Δεν πρέπει να σιωπά κανένας πιά στις δημόσιες συζητήσεις. Μας έχουν ρημάξει , μας έχουν ξεπουλήσει , πάνε και αγοράζουν ακίνητα σε άλλες περιοχές για να μην τους καταλαβαίνουμε και εμείς τόσα χρόνια το βουλώναμε από φιλότιμο γιατί είμαστε όλοι γνωστοί και δεν θέλαμε να τους στεναχωρήσουμε . Είναι εξοργιστικά αυτά που μαθαίνουμε. Θα τρελαθούμε από την αυτοσυγκράτηση και την κοσμιότητα στο τέλος.Τους πέφτει πολύ που δεν τους φτύνουμε όπου τους βρούμε .

Ανώνυμος είπε...

Ψυχραιμία παιδιά. Τους ενημέρωσε κάποιος για το blog για να ακούσουμε και την άποψη αυτών που θίγονται; Δεν τους βλέπω πουθενά. Mυστικό το έχετε;

Ανώνυμος είπε...

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με σχέδιο Καλλικράτης θα το έχει η Ιτέα που με 11.000 περίπου πληθυσμό θα μείνει χωρίς ΚΕΠ, ΙΚΑ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ και ίσως χωρίς Πυροσβεστική Υπηρεσία. Αν συμβεί αυτό φυσικά χάνει τόσο το Γαλαξίδι όσο και η Δεσφίνα.
Όταν οι πολίτες δεν μπορούν να καταλάβουν το συμφέρον του τόπου που ζούνε και μεγαλώνουν τα παιδιά τους να μην περιμένουμε από τα κόμματα και τους υποψηφίους που μας επιβάλουν κάθε φορά που έρχονται εκλογές!
Ούτε ο Παπανδρέου ούτε ο Σαμαράς ούτε κανένας άλλος αρχηγός κόμματος μένει εδώ.
Τι να πούμε; για το ΠΑΣΟΚ; ότι πει το κόμμα!
Για τη ΝΔ; Να κάνουμε μπλε το Δήμο!
Για το ΚΚΕ; Μια ζωή τα ίδια λόγια! Μια ζωή μετρά δυνάμεις!
Για τους υπόλοιπους, ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ!
Αν δεν γίνει μια κίνηση άμεσα να βρεθούν κάποιοι που θ’ αγωνιστούν για τα συμφέροντα του νέου Δήμου σε τρία χρόνια θα έρθουν σύμβουλοι αρχηγών κόμματων και εταιρείες να μας επιβάλουν πάλι πρόσωπα που ουσιαστικά κάνεις δεν τα θέλει.
Κάθε Δήμος που καταργείτε πρέπει πρώτα να δει τι έχασε και τι θα χάσει, να ενημερώσει τους δημότες και στη συνέχεια όλοι οι Δήμοι μαζί κινητοποίηση άσχετα πολιτικών θέσεων και κόμματων.
Ήδη τα πρώτα ρουσφέτια που έταξαν προεκλογικά ΞΕΦΟΥΣΚΩΣΑΝ! Να τα πρώτα ψέματα, να η ευκαιρία για κινητοποιήσεις.

Ανώνυμος είπε...

ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ BLOG. ΤΕΛΕΙΑ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙ ΤΟ BLOG ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ!
ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ!

Ανώνυμος είπε...

Όλα αυτά που μαθαίνουμε είναι όντος εξοργιστικά. Δεν ξέρω αν στάλθηκαν στις τοπικές εφημερίδες αλλά και αυτές όπως έχω καταλάβει χαϊδεύουν όποιους πληρώνουν την προεκλογική προβολή τους και όλοι είδαμε ποιοι είναι αυτοί . Ο βήχας και ο παράς δεν κρύβονται και καταλάβαμε και από πού έρχεται το χρήμα αλλά και πως έκαναν το χρήμα αυτοί οι κύριοι ενώ τα δικά μας παιδιά φεύγουν και προκόβουν όπου και να πάνε, αλλά όχι στον τόπο τους.. Ελπίζω μόνο να μην βρεθεί κάποιος από αυτούς, να μου πεί ότι τα χρήματα που πλήρωσε , ήταν δικά του και τα ξόδεψε για να με βοηθήσει να τον ψηφίσω για να σώσει τον τόπο. Δεν πήγα να ψηφίσω και ξέρω το γιατί αλλά τελικά ήταν λάθος. Όχι οτι είναι γενικά λάθος και μπορώ να το υποστηρίξω .Σε περιπτώσεις σαν του Δήμου μας όμως παίζονται πολλά. Αυτοί έκαναν επένδυση . Είναι πουλημένοι και καλά τους κάνετε. Εγώ τώρα τα έμαθα όλα αυτά από κάποιο φίλο που μου είπε για το blog και δεν είμαι από τους τακτικούς χρήστες του internet. Όλα αυτά πρέπει να τα μάθουν ΟΛΟΙ, κάπως…… Εγώ θα κάνω το καλύτερο που μπορώ αλλά δεν νομίζω ότι φτάνει. Πρέπει να τα μάθουν ΟΛΟΙ.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 6:00 μ.μ. εμάς ποιος μας ενημέρωσε για ότι κάνουν και ποιος ρώτησε για την άποψή μας; Και ποιος νοιάστηκε για το αν θιγόμαστε; Δεν ξέρω πόσοι από μας που το καταλαβαίνουν αλλά η αυτοκρατορία έπεσε και πέρασε