Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Βιομηχανική περιοχή χάριν μίας και μόνο εγκατάστασης


Ο Δήμος Δελφών αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα οικονομικής ύπαρξης. Καθόλου τυχαίο μιάς και το ίδιο συμβαίνει και στην τοπική οικονομία. Δεν αναφερόμαστε σε μία οικονομία που οι δραστηριότητές της φθίνουν αλλά για μία οικονομία χωρίς οικονομικές δραστηριότητες. Το μοντέλο «βωξίτες και Δημόσιες Υπηρεσίες» ήταν αναμενόμενα αποτυχημένο και κάτω από την άσκηση εξουσίας των παταγωδώς αποτυχημένων Δημάρχων, Νομαρχών και βουλευτών αποδείχτηκε καταστροφικό. Οι λίγες μοναχικές εξαιρέσεις, όταν αντέδρασαν βρήκαν τον μπελά τους από τις κομματικά «άντρα» τους. Η παγκόσμια κρίση βρίσκει την Ελλάδα με πρόσθετη την Ελληνική κρίση και τον Δήμο Δελφών με πρόσθετη την Δελφική κρίση. Επι τέσσερις δεκαετίες ο τόπος έζησε χωρίς καμία αναπτυξιακή «πυξίδα».
Κανένας «Αρμόδιος» δεν έπραξε κάτι σε αναπτυξιακή κατεύθυνση. Το αντίθετο συνέβη. Πολλοί έπραξαν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Τον Ιούλιο του 2009 ο Νομάρχης κ. Φουσέκης που σήμερα είναι Δήμαρχος, απάντησε σε ερώτηση του Υπουργείου Τουρισμού ότι «ΔΕΝ απάντησαν όλοι οι Δήμοι..» σχετικά με τον καθορισμό τουριστικών περιοχών στην Φωκίδα κρύβοντας τις ομόφωνες απαντήσεις 7 Δήμων ένας εκ των οποίων η Ιτέα. Δήμος Δελφών και Δήμος Γαλαξιδίου απόντες από τις απαντήσεις προς απόδειξη παντελούς πολιτικής ανικανότητας (στην καλύτερη των περιπτώσεων) και για τους Δημάρχους κ. Καλτσή και κ. Αγγουρά των Δήμων αυτών. Τον Ιανουάριο του 2010, το ίδιο πρόσωπο, ως Νομάρχης πάλι, στην επίσης σοβαρότατη Ημερίδα του ΤΕΕ απάντησε σε σχετική ερώτηση οτι δεν προτίθεται να θέσει θέμα συζήτησης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο για το συνολικό μοντέλο ανάπτυξης στην Φωκίδα «..γιατί δεν πρέπει..». Φαίνεται σαν να ξέρει πολύ καλά τι κάνει και το υπερηφανεύεται κιόλας.


Τα ξανάπαμε αλλά είναι εποχή επαναλήψεων γιατί πάμε για εξετάσεις. Και κάποιοι δεν καταλαβαίνουν τίποτα και με τίποτα. Από τι προσδοκά τελικά να ζήσει ο Δήμος Δελφών; Εδώ έχουμε τους ….. Δελφούς. Έναν από τους κορυφαίους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, γνωστό σε όλους τον πνευματικό κόσμο της Γής και διδακτέο στα σχολεία όλου σχεδόν του κόσμου. Έχουμε και το «Δελφικό Τοπίο». Μοναδικό από πολλές απόψεις και για πολλούς. Συνειδητοποιούμε ότι έχουμε επιπλέον και τον μοναδικό πανευρωπαϊκά, χαρακτηρισμένο και ακόμα και επιδοτούμενο παραδοσιακό ελαιώνα ,ενός ιδιαίτερου και περιζήτητου παγκοσμίως αγροτικού προϊόντος για το οποίο καμαρώνει όλη η Ελλάδα. Σαν να μην έφταναν οι δικές μας σκέψεις, παρακολουθούμε τον Πρωθυπουργό, Υπουργούς, Υφυπουργούς, Περιφερειάρχες, Βουλευτές, Δημάρχους (άλλων Δήμων) να προβάλουν και να προωθούν τον τουρισμό σε στενό «σφιχταγκάλιασμα» με τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα. Και έχουμε και όλα αυτά που γνωρίζουμε όλοι, θάλασσα, παραλίες, βουνά, δάση, μοναστήρια, παραδοσιακά χωριά κ.λ.π. Τα προαναφερόμενα ακούγονται υπερβολικά. Και όμως είναι αναφορά σε σύνολο αναμφισβήτητων γεγονότων. Αγαπάμε τον τόπο μας αλλά αυτά δεν τα επινοήσαμε ούτε τα εμπλουτίσαμε μεροληπτώντας. Προσέξτε το, αξίζει. Τι άλλο θα έπρεπε να έχουμε για να λέμε ότι «έχουμε τεράστια προοπτική». Για την προοπτική μιλάμε, την δυνατότητα, τα προσόντα του τόπου που προαναφέραμε. Όχι την αρνητική θέληση των «αρμοδίων» και τα μηδενικά τους έργα σε αυτή την κατεύθυνση επί δεκαετίες. 


Εμείς βρήκαμε (από αυτά που έχουν ακουστεί) τον Τουρισμό ως την επικρατέστερη, κυρίαρχη πρόταση για τους Δελφούς και μαζεύουμε από τα μηνύματά σας όλο και πιο πολλούς λόγους υπέρ της. Όλοι σχεδόν πιστεύουν σε αυτό (εκτός πολύ λίγων, συγκεκριμένων και όχι τυχαίων). Τα επτά Δημοτικά Συμβούλια το 2009 πήραν ομόφωνες αποφάσεις. «Από πού θα ζήσουμε;» λοιπόν.
Άλλη πρόταση δεν προβάλει κανείς. To θέμα είναι σοβαρότατο και «τρέχει» τώρα. Τώρα εκπονείται το Περιφερειακό Χωροταξικό και σύντομα θα καταλήξει ποια περιοχή θα κάνει τι. Η Ελλάδα «καίγεται». Οικογενειάρχες αυτοκτονούν λόγω οικονομικών προβλημάτων σε όλη την Ελλάδα και δυστυχώς και στον τόπο μας πιά. Μία πρόταση υπάρχει. Οι «αρμόδιοι» πού είναι να μας πουν έστω ότι κάνουμε λάθος; Γιατί πράττουν και πάλι αντίθετα προς την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας; Και δεν σκέφτονται κάν ότι αν δεν απαντήσουν σε αυτά τα απλά τώρα, σε αυτό το κρίσιμο σημείο των εξελίξεων, θα λογοδοτήσουν σύντομα στους κατοίκους σε πολύ άσχημες συνθήκες.


Το 2009, κάποια ανεύθυνη εισηγήθηκε «βολικά» στον Νομάρχη να αναβάλει το θέμα για τον καθορισμό τουριστικών περιοχών και …. ούπς… μετά το ξέχασαν όλοι μαζί. Αυτό το σοβαρότατο θέμα το οποίο θα έπρεπε να έχουν φροντίσει πρώτα απ’ όλα. Σήμερα ο κ. Κατσαρός βιάζεται να ανανεώσει την σύμβαση στο Λαρνάκι. Όταν αύριο προκύψει ότι η εταιρία θα έχει δικαιώματα και αξιώσεις για αυτή την σύμβαση και τελικά καταλήξει να χαρακτηριστούμε και επίσημα «βιομηχανική
περιοχή» τι θα πεί ο Κος Κατσαρός και οι λοιποί «αρμόδιοι» ; Ούπς…λάθος, συγνώμη;; Από πού τους φέρανε; Δεν θα είναι προφανές ότι τελικά αυτό επεδίωκαν και σίγουρα όχι για το καλό αλλά σε κακό για τους κατοίκους του Δήμου; Τα κίνητρα να τα εκτιμήσει ο καθένας μόνος του τότε, μόνο που θα είναι πολύ αργά.


Οι υπεύθυνοι για αυτόν τον τόπο, Βουλευτής, Αντιπεριφερειάρχης και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δήμαρχος και Δημοτικοί Σύμβουλοι, έχουν βρεθεί σε μία άνευ προηγουμένων δίνη που όσο αργούν να πάρουν θέση εκθέτουν ανεπανόρθωτα και τους εαυτούς τους και ότι εκπροσωπεί ο καθένας. Και όσο το κεντρικό Κράτος και οι Θεσμοί δεν παρεμβαίνουν παρότι γνωρίζουν πια τα πάντα, ζητώντας άλλοθι σε τυπικότητες, εκθέτουν ανεπανόρθωτα τις Αξίες που ταυτόχρονα τις επικαλούνται σαν το τελευταίο στήριγμα για την συνδρομή του λαού στην σκληρή προσπάθεια να σώσουμε την Ελλάδα. Και από τι να σώσουμε την Ελλάδα; Από την ζημιά που έπαθε από την νοοτροπία που εξακολουθούν να αναπαράγουν με την σιωπή τους. Δεν αρκεί που κάποιοι λίγοι προσπαθούν να πουν κάτι, δεχόμενοι τις συνήθεις «πιέσεις» από τα «κόμματά τους» και από όπου αλλού το έχουν επιτρέψει. Όποιος βάζει την κομματική πειθαρχεία πάνω από την λογική και την αξιοπρέπειά του είναι άξιος της τύχης του, εμείς δεν φταίμε. Όποιος δεν καταλαβαίνει να παραιτηθεί. Διλήμματα σχετικά με το ότι όσοι ασχολούνται με το θέμα, θέλουν «να κλείσουν οι βωξίτες» και έτσι θα μείνουν άνεργοι οι 200, είναι προσβλητικά για όλους και εξευτελιστικά για όσους τα χρησιμοποιούν. Έχουν επαναληφθεί τόσο πολύ στο παρελθόν που έχουν κουράσει αφάνταστα και έχουν αρχίσει να εκνευρίζουν.
Ξέρουμε όλοι ότι εξορύξεις γίνονται και χωρίς να προκαλούν αντιδράσεις και ότι το Λαρνάκι δεν είναι απαραίτητο για την ύπαρξη της δραστηριότητας, στην οποία ο τόπος έχει «χαρίσει» ολόκληρο τον κόλπο της Αντίκυρας. Οι προθέσεις των πολυεθνικών είναι συγκεκριμένες και ξεκάθαρες παγκοσμίως. Τα διλήμματα αυτά αποτελούν θρασύτατο και προκλητικό ευθύ κοινωνικό εκβιασμό αν λέγονται από κάποια από τις εταιρίες που «κινδυνεύουν» από την τήρηση των Νόμων και την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Αν δε, οι εργαζόμενοι τα ακούν «μυστικά» από την εταιρία και πανικοβάλλονται, ας σκεφτούν να μην γίνονται αυτοί «βαποράκια» του κοινωνικού εκβιασμού. Δεν είναι δικαιολογία να ζητάς από τον άλλο να σιωπά στο εις βάρος του «έγκλημα», γιατί σου είπαν ότι μπορεί, μάλλον, ίσως, σου συμβεί αυτό το «κακό» που συμβαίνει ήδη σε αυτόν που μιλάς. Απλά προσβάλεις και προκαλείς.


Οι κάτοικοι της Ιτέας νόμιζαν μέχρι χθες ότι έμεναν σε τουριστική περιοχή και περίμεναν ότι κάποτε θα έρθει και η σειρά τους. Σήμερα έχουν ήδη καταλάβει ότι είναι βιομηχανική περιοχή χάριν μίας και μόνο εγκατάστασης που δεν έχει κανένα σοβαρό λόγο να βρίσκεται εκεί. Οι Δελφοί και το Γαλαξίδι έπρεπε να αρχίσουν να λιμοκτονούν για να καταλάβουν ότι για κάτι περισσότερο από το «τίποτα» που «απολαμβάνουν» σήμερα, θα πρέπει να διευθετήσουν την εκκρεμότητα με την, ανάμεσά τους, γειτονική βιομηχανική περιοχή. Το μεσημέρι της Πέμπτης 7 Απριλίου σε κρατικό κανάλι της τηλεόρασης, παρουσιάστηκε ο Κάραβος Ευβοίας, που αναπτύσσεται τουριστικά πιά, και στο τραπέζι της εκπομπής κάποιος κάτοικος μίλησε για την πρόσφατη ιστορία του τόπου του. Αρχές δεκαετίας 80’ φτιάχτηκε το εργοστάσιο της ΔΕΗ και ένα εργοστάσιο τσιμέντων και έδωσε κάποιες θέσεις εργασίας αλλά αυτό απαγόρευε την ανάπτυξη σε άλλους τομείς και κυρίως τον Τουρισμό. Η κατάσταση ήταν φτωχική και στατική. Έτσι οι κάτοικοι αντέδρασαν. Κάποια κυρία μας είπε ότι από τότε που οι κάτοικοι ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα σχετικά με το περιβάλλον, όλα πάνε καλύτερα και όλοι αισιοδοξούν. Οι αποστάσεις που αφορούσε η εκπομπή, έφερναν Γαλαξίδι Ιτέα και Δελφούς να είναι «ένα χωριό».
Και είναι ένα χωριό και επίσημα πια.  Για όποιος έχουν κουράγιο να διαπιστώσουν ότι το πρόβλημα - έγκλημα των Δελφών δεν είναι τοπικό και ότι οι «θύτες» δεν είναι ούτε τυχαίοι, ούτε μοναδικοί ούτε ανίκητοι, βρήκαμε και αντιγράψαμε κάτι παλιότερο (κάτι μας θύμισε ένα μήνυμά σας) . Διαβάστε για την τουριστικά «νεκρή» Ιερισσό και τους λόγους της «νέκρας». Βρείτε τις ομοιότητες. Ψάξτε στη συνέχεια να βρείτε στοιχεία στο διαδίκτυο για την Ιερισσό σήμερα ή καλύτερα ας πάτε το καλοκαίρι μία βόλτα να δείτε με τα μάτια σας. Και εκεί δεν έχουν βωξίτη που απλά για να είναι ανταγωνιστικός και να δίνει κάποιους μισθούς και κάποιες εξαγωγές, πρέπει όλοι να δεχτούμε την ολοκληρωτική καταστροφή και ερήμωση του τόπου μας. Εκεί μιλάνε για τον πολύτιμο χρυσό που «θα σώσει την Ελλάδα» (όπως έχει σώσει και πολλές χώρες του τρίτου κόσμου) και που τον πατρονάρει και ο Χαρδαβέλας δις μηνιαίως, αποκαλώντας «λίγους αντιδραστικούς και δήθεν οικολόγους» το σύνολο σχεδόν των κατοίκων. 

----------------------------

Τι σημαίνει “μεταλλευτική περιοχή”;


Εκει οπου δεν ισχυει το Συνταγμα οπως το ξερουμε…

Skouries-aerialΣκουριές: Για όλους εμάς είναι δάσος. Για την εταιρεία είναι 0,7% χαλκός και 0,8 γρ. ανά τόνο χρυσού!
Για το καθεστώς των μεταλλευτικών περιοχών έχουμε ξαναγράψει επανειλημμένως. Τα επαναλαμβάνω, απαντώντας σε ερώτηση αναγνώστη:
O όρος “μεταλλευτική ιδιοκτησία” (mining property) είναι διεθνής (δείτε για παράδειγμα τοhttp://www.infomine.com/minesite/minesite.asp?site=stratoni που αναφέρεται στα δικά μας μεταλλεία).
Η μεταλλευτική ιδιοκτησία αναφέρεται στηνιδιοκτησία του υπεδάφους, που είναι ξεχωριστή από την ιδιοκτησία του εδάφους. Ιδιοκτησία του υπεδάφους έχει ο κάτοχος μιας “Οριστικής Παραχώρησης Μεταλλείου”. Η Οριστική Παραχώρηση είναι κανονικό ιδιοκτησιακό δικαίωμα που μεταγράφεται στο υποθηκοφυλακείο και μεταβιβάζεται, πωλείται ή κληρονομείται όπως όλες οι ιδιοκτησίες.  Βεβαίως η μεταλλευτική ιδιοκτησία μπορεί να περιλαμβάνει και στοιχεία στην επιφάνεια του εδάφους. Στην περίπτωση των Μεταλλείων Κασσάνδρας, η μεταλλευτική ιδιοκτησία περιλαμβάνει:
  • 34 Οριστικές Μεταλλευτικές Παραχωρήσεις με έκταση 317.000 στρέμματα. Το μεγαλύτερο μέρος τους βρίσκεται σε δημόσιες δασικές εκτάσεις.
  • 91,3 στρέμματα αστικών οικοπέδων
  • 2000 στρέμματα γης
  • 320 σπίτια στο Στρατώνι
  • 24.000 μ2 βιομηχανικά κτίρια
  • μεταλλευτικά φρέατα και στοές
  • τη σκάλα φορτωεκφόρτωσης Στρατωνίου
  • Μηχανολογικό εξοπλισμό και stock αρσενοπυρίτη Ολυμπιάδας
Η νομοθεσία ορίζει ότι το δικαίωμα στη μεταλλειοκτησία (ιδιοκτησία υπεδάφους) “κατισχύει καταρχήν” του δικαιώματος στην ιδιοκτησία (ιδιοκτησία εδάφους). Η μεταλλεία χαρακτηρίζεται υπόθεση “δημοσίου συμφέροντος” και με βάση αυτό το χαρακτηρισμό παρακάμπτονται θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος: Η ατομική ιδιοκτησία προστατεύεται από το Σύνταγμα, εκτος αν προέχουν λόγοι “δημοσίου συμφέροντος”. Η προστασία του δάσους είναι βασική υποχρέωση του Κράτους, η οποία αναιρείται μόνο αν συντρέχουν λόγοι “δημοσίου συμφέροντος”.  Δηλαδή, μέσα στις μεταλλευτικές περιοχές (Οριστικές Παραχωρήσεις), το Σύνταγμα όπως το γνωρίζουμε ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ.
Στην επιφάνεια του εδάφους ο κόσμος έχει οικόπεδα, χτίζει σπίτια και καλλιεργεί χωράφια. Όμως, τα δικαιώματα του ιδιοκτήτη της γης περιορίζονται από τον ιδιοκτήτη του υπεδάφους και το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για αυτό είναι αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Στρατονίκη.  Παραθέτω μερικά αποσπάσματα από το Μεταλλευτικό Κώδικα (Ν. 210/1973 – με μικρές τροποποιήσεις που έγιναν το 1976 εξακολουθεί να ισχύει):
“”Ο μεταλλειοκτήτης έχει δικαίωμα κατάληψης ξένων εδαφώνγια τις ανάγκες του μεταλλείου του… Υποχρεούται να αποζημιώνει τον ιδιοκτήτη της επιφάνειας του εδάφους για τη στέρηση του εισοδήματος ή της χρήσης του ακινήτου του”. (Μεταλλευτικός Κώδικας, άρθρα 139, 37, 38, 39, 40).
“Ο μεταλλειοκτήτης δικαιούται να εκτελεί μεταλλευτικές εργασίες στο υπέδαφος ξένου ακινήτου χωρίς υποχρέωση προηγούμενης απαλλοτρίωσης ή καταβολής αποζημιώσεως στον ιδιοκτήτη του εδάφους ή συστάσεως δουλείας στο ξένο ακίνητο” (Μεταλλευτικός Κώδικας αρ. 67 παρ. 2 και 3, Αστικός Κώδικας αρ. 1001 εδ.β και Σύνταγμα αρ. 17).
“Είναι επιτρεπτή η αναγκαστική απαλλοτρίωση ιδιοκτησιών εάν από τις εργασίες τίθενται σε κίνδυνο τα κτίσματα ή η ζωή ή η υγεία των κατοικούντων σε αυτές” (αρ. 128 παρ.2 του ΜΚ).
“Ο κύριος της γης έχει υποχρέωση να ανέχεται την εκπομπή αιθάλης, καπνού, αναθυμιάσεων, θερμότητας, θορύβου, δονήσεων ή άλλες παρόμοιες επενέργειες που προέρχονται από γειτονικό μεταλλείο, εφ’όσον αυτές δεν παραβλάπτουν σημαντικά (!) τη χρήση του ακινήτου του…” (αρ. 1003 ΑΚ).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο ιδιοκτήτης γης δεν έχει δικαίωμα να παρακωλύει τον μεταλλειοκτήτη έστω και αν προκαλούνται οι ανωτέρω επενέργειες. Η μεταλλεία απολαύει προτεραιότητας έναντι της εδαφικής ιδιοκτησίας. Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου στερείται των εξουσιών του να ζητήσει την παύση των εργασιών του μεταλλείου, έστω και αν με αυτές επέρχεται ή μπορεί βάσιμα να προβλεφθεί ότι θα επέλθει ζημία στο ακίνητο, στα κτίρια του ή και στη ζωή του!
Ακριβώς αυτή είναι η περίπτωση της Στρατονίκης, έτος 2008!
Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει ρητή απαγόρευση για άλλες δραστηριότητες στις μεταλλευτικές περιοχές. Χτίζονται σπίτια και δίνονται κάποιες άδειες λειτουργίας σε επιχειρήσεις. Οι δραστηριότητες που δεν έχουν σχέση με μεταλλεία δεν απαγορεύονται, σαφώς όμως αποθαρρύνονται, τουλάχιστον εκτός οικισμών, στις περιοχές άμεσου μεταλλευτικού ενδιαφέροντος. Οι περιοχές αυτές δεν μπορούν να μπουν σε επιδοτούμενα από την ΕΕ πρόγράμματα, όπως ανάπτυξης ορεινών όγκων, αγροτουρισμού κ.λ.π. Οι τουριστικές επενδύσεις είναι ελάχιστες, κι αυτές “οικογενειακού τύπου”, αφού οι περιοχές αυτές δεν χαρακτηρίζονται “τουριστικές” κι άρα δεν δίνονται επιδοτήσεις για τουριστικές εγκαταστάσεις. Το Στρατώνι και η Ολυμπιάδα, τόποι ευλογημένοι από τη φύση που θα έπρεπε να σφύζουν από τουριστική κίνηση, μαραζώνουν. Ακόμα και η Ιερισσός που απλά συνορεύει με τη μεταλλευτική ζώνη του Στρατωνίου, δεν θεωρείται “τουριστική” και δεν παίρνει τέτοιες επιδοτήσεις.
Και βέβαια, οποιαδήποτε αναπτυξιακή προσπάθεια στην περιοχή είναι “υψηλού ρίσκού”, αφού ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεφυτρώσει ένα μεταλλείο δίπλα ή κάτω από το ολοκαίνουριο ξενοδοχείο σου και δεν θα έχεις κανένα περιθώριο αντίδρασης αφού “η μεταλλειοκτησία κατισχύει της ιδιοκτησίας”. Και για ποιό λόγο ο επιχειρηματίας ξενοδόχος να επενδύσει στη Β. Χαλκιδική και όχι στη Σιθωνία ή την Κασσάνδρα, όπου θα χρειαστεί λιγότερα ίδια κεφάλαια, θα πάρει μια αδρή επιδότηση και η επένδυσή του θα είναι εξασφαλισμένη;
Η θεσμοθέτηση των δυο Βιομηχανικών Περιοχών (ΒΙ.ΠΕ.) Υψηλής Όχλησης (23.000 στρέμματα στο Στρατώνι και 22.000 στην Ολυμπιάδα) έσφιξε ακόμα περισσότερο τον βρόγχο γύρω από τους κατοίκους. Ο νόμος απαγορεύει την υπάρξη κατοικιών και την οικιστική ανάπτυξη σε απόσταση 600 μέτρων από το όριο της ΒΙ.ΠΕ. Η επέκταση του οικισμού Στρατωνίου, που είναι ολόκληρο μέσα στην ΒΙ.ΠΕ., εγκρίθηκε κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας η οποία όμως τηρείται πλέον αυστηρά.  Όπως έγινε σαφές κατά τη σύνταξη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου, οι οικισμοί Ολυμπιάδας και Στρατονίκης δεν έχουν καμία δυνατότητα επέκτασης, λόγω της ΒΙ.ΠΕ.
Όλα αυτά έχουν ένα και μοναδικό στόχο, που βέβαια δε λέγεται καθαρά για μην υπάρχουν αντιδράσεις: Να παρεμποδίσουν την ανάπτυξη άλλων δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να δράσουν ανταγωνιστικά προς την κυρίαρχη “δημόσιας ωφελείας” δραστηριότητα, τη μεταλλεία. Και τον στόχο τους τον πετυχαίνουν. Η Β. Χαλκιδική έχει καταντήσει να έχει έναν εργοδότη, την “Εταιρεία”. Η συνολική οικονομική δραστηριότητα σε άλλους τομείς είναι μηδαμινή. Το κατά κεφαλήν εισόδημα στη Β. χαλκιδική είναι το 1/3 του εισοδήματος στον υπόλοιπο νομο. Επιπλέον η περιοχή είναι η πλέον αραιοκατοικημένη και με το χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο στο Νομό.
Τις τελευταίες δεκαετίες, με τα τέσσερα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, η Ελλάδα έχει δεχτεί πακτωλό χρημάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Β. Χαλκιδική, από τα δισεκατομμύρια αυτών των προγραμμάτων, με Χαλκιδικιώτη Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας, δεν είδε ούτε ένα δρόμο, ούτε ένα αναπτυξιακό έργο, ούτε μια δράση που θα μπορούσε να δώσει δουλειά στον κόσμο. Γιατί πέρα από τη ρητορεία περί “συνύπαρξης όλων των δραστηριοτήτων”, ούτε η εταιρεία (όποια κι αν είναι αυτή), ούτε το Κράτος, θέλουν να έχουν οι πολίτες δυνατότητες απασχόλησης. Η Β. Χαλκιδική έχει τεράστιες δυνατότητες για να αναπτύξει κερδοφόρες (για τους κατοίκους) και βιώσιμες δραστηριότητες. Τότε όμως, ποιός θα ήθελε να εργαστεί στα λαγούμια των μεταλλείων και ποιός θα δεχόταν τις επιφανειακές εξορύξεις, την αποψίλωση του δάσους, τις λίμνες τελμάτων; Ποιός τρελλός θα τολμούσε να προτείνει μεταλλεία στη Μύκονο ή στην Κασσάνδρα;
Σύμφωνα με όσα είπαμε παραπάνω, υπάρχει μια ασάφεια του νομοθετικού πλαισίου για τις μεταλλευτικές περιοχές: ενώ δεν υπάρχουν ρητές απαγορεύσεις για τον ιδιοκτήτη της γης που είναι θεωρητικώς ελευθερος να χρησιμοποιησει το ακίνητό του όπως νομίζει, δίνεται στον ιδιοκτήτη του υπεδάφους η δυνατότητα να αχρηστεύσει ουσιαστικά το ακίνητο ή ακόμα και να προβεί σε αναγκαστική απαλλοτρίωση του. Η ασάφεια αυτή επιχειρείται σήμερα  να λύθεί:
1. Με το “Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού” που ορίζει γενικά τις περιφέρειες με μεταλλευτικό ενδιαφέρον και θα εξειδικευθεί περαιτέρω με το “Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τη Βιομηχανία” και
2. Με τα “Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια” των Δήμων (ΓΠΣ), που θα καθορίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης σε κάθε περιοχή.
Επιχειρείται να λυθεί, προς όφελος όχι των πολιτών αλλά των μεταλλειοκτητών.  Το Υπουργείο Ανάπτυξης, στις παρατηρήσεις του για το ΓΠΣ του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο τμήμα της μεταλλευτικής ιδιοκτησίας των Μεταλλείων Κασσάνδρας, λέει ότι δεν επιτρέπεται η χωροθέτηση άλλων δραστηριοτήτων, ούτε καν η προστασία του δάσους, γιανα μη δημιουργηθούν εμπλοκές με τις σημερινές Ή ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ μεταλλευτικές δραστηριότητες. Από τη μια απαγορεύονται οι άλλες δραστηριότητες κι από την άλλη υποχρεώνεται ο Δήμος να βάλει από τώρα πάνω στα χωροταξικά του σχέδια τις μελλοντικές δραστηριότητες της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, με τις οποίες ο Δήμος δεν συμφωνεί! Για μια ακόμα φορά, τα ωραία λόγια περί «δικαιωμάτων τον τοπικών κοινωνιών» και «κοινωνικής συναίνεσης» αποδεικνύονται κούφια!
Αν και συχνά έχουμε κατηγορηθεί για «ακραία οικολογικές» και «αντιαναπτυξιακές» θέσεις, οι λόγοι που είμαστε αντίθετοι στα μεταλλεία είναι περιβαλλοντικοί αλλά και οικονομικοί. Τα μεταλλεία είναι ένας βρόγχος που στραγγαλίζει την τοπική οικονομία, αφού αποκλείουν ολόκληρες περιοχές από κάθε άλλη χρήση.
Μόνον αφού αλλάξει ή καταργηθεί ο Μεταλλευτικός Κώδικας, ώστε να ισχύσει για τη μεταλλεία ότι ισχύει για όλες τις άλλες δραστηριότητες, μπορούμε πραγματικά να συζητήσουμε αν μια μεταλλευτική επένδυση είναι χρήσιμη ή αποδεκτή. ΕΠΙ ΙΣΟΙΣ ΟΡΟΙΣ με τις άλλες δραστηριότητες, χωρίς προνομιακή μεταχείριση και ειδικούς νόμους.
Σχετικά κείμενά μας:

22 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει, το καταλάβαμε. Kάποιοι έχουν βάλει στο μάτι τα ορυκτά των Δελφών, έχουν «γραμμένους» και τους Δελφούς και το «αρχαίο πνεύμα» και όλες αυτές τις «βλακείες» και εμάς που μένουμε εδώ και τα παιδιά μας και τις ζωές μας κ.λ.π. Αυτοί που έχουμε για να προστατεύουν τα συμφέροντά μας, μάς έχουν διατιμήσει και μας έχουν πουλήσει κανονικά. Τώρα τι κάνουμε;

Ανώνυμος είπε...

Την ώρα που ανά την Ελλάδα γνωστά λιμάνια πανηγυρίζουν για την πρώτη άφιξη κρουαζιερόπλοιου στην περιοχή τους, το «ριγμένο» σε έργα και υποδομές Κατάκολο υποδέχεται μόνο τον Απρίλιο 42 κρουαζιερόπλοια.

Οι προοπτικές είναι κάτι παραπάνω θετικές για το Κατάκολο, καθώς οι αφίξεις ήδη έχουν αρχίσει να ξεπερνούν τον αρχικό προγραμματισμό. Επιπροσθέτως, η έκρυθμη κατάσταση στα νότια παράλια της Μεσογείου αναμένεται να ανεβάσει κι άλλο τον αριθμό των αφίξεων.

Ο αρχικός προγραμματισμός που είχε στα χέρια του το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου για το 2011 έφτανε τις 400 αφίξεις, κάτι που σημαίνει αύξηση της τάξης του 12%. Όμως, εκτός από τις έκτακτες αφίξεις, η κατάσταση που επικρατεί στην Αίγυπτο, την Τυνησία και τη Λιβύη «σπρώχνει» αρκετές εταιρείες στο να αλλάξουν ρότα και να προσεγγίσουν το Κατάκολο, λιμάνι που διατηρεί χαμηλό το κόστος και παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον λόγω Αρχαίας Ολυμπίας. Έτσι οι φετινές αφίξεις αναμένεται να εκτιναχθούν στις 450.

Στο Κατάκολο καταπλέουν τα κορυφαία και πρόσφατα ναυπηγημένα κρουαζιερόπλοια ιδιοκτησίας κολοσσών του χώρου, όπως η Carnival, η Costa, η MSC, η Holland America, η NCL και άλλες. Με χωρητικότητα να ξεπερνά κατά μέσο όρο τους 3.000 επιβάτες και να φτάνει πολλές φορές και τους 4.000, αναμένεται ότι ο αριθμός των τουριστών που θα περάσουν από το Κατάκολο μέσω της κρουαζιέρας θα φτάσει και ίσως ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο.

Αυτά τα μεγέθη κατατάσουν το λιμάνι του Κατακόλου στις πρώτες θέσεις του κλάδου, πίσω από τον Πειραιά. Μήπως ήρθε η ώρα οι φορείς, που χαρακτηρίζουν τον τουρισμό ως "βαριά βιομηχανία" της χώρας, να κάνουν κάτι για να διατηρήσουν και να αυξήσουν μέσα στα επόμενα χρόνια αυτή τη δυναμική του Κατακόλου;

ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ!!!!!
30 ΕΥΡΩ ΝΑ ΑΦΗΝΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ( ασε που ειναι πιο πολλα) ΕΙΝΑΙ ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ!!!!!
ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΔΕΛΦΟΥΣ ΓΑΛΑΞΙΔΙ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ,ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΒΟΥΚΙ ΜΑΣ.
ΤΙ ΕΙΠΑΤΕ ? ΠΟΣΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ????ΠΑΛΙΑ ΕΡΧΟΝΤΟΥΣΑΝ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΠΟ ΟΛΥΜΠΙΑ,ΝΗΣΙΑ ΤΩΡΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΔΕΛΦΙΩΤΕΣ.ΕΤΣΙ ΜΑΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝΕ.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ,ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΕΡΙΔΙΟ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ.
Η ΠΙΤΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΑΛΛΑ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ.

Ανώνυμος είπε...

Τον τελευταίο καιρό, κυρίως μετά την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της Ένωσης Λιμένων κ. Γιώργου Ανωμερίτη στο Κατάκολο, γινόταν πολύς λόγος για πρόταση επικείμενης επένδυσης - μαμούθ μεγάλων ξένων εταιριών στην περιοχή, καθώς το δημόσιο αδυνατεί να χρηματοδοτήσει τα απαιτούμενα έργα αναβάθμισης του λιμανιού, αλλά μέχρι πρότινος η προοπτική αυτή φάνταζε ως... παραμύθι της Ανατολής.

Φαίνεται όμως πως ο κ. Ανωμερίτης ήταν όντως «κομιστής» της πρότασης και διαμεσολαβητής των ξέων επενδυτών και έτσι ένα νέο project στο χώρο του τουρισμού ετοιμάζεται να πάρει σάρκα και οστά στο Κατάκολο, αφού το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου εισήγαγε εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα στην χθεσινοβραδυνή του συνεδρίαση και αποφάσισε να δώσει «πράσινο» φως στην εκμίσθωση τμήματος της χερσαίας ζώνης και του απεντομωτηρίου για 100 χρόνια.

Όπως τονίστηκε η εξέλιξη είναι τέτοια που έχουν κατατεθεί ακόμη και οι εγγυητικές για την επένδυση, αφού η κυβέρνηση έχει δώσει το Ο.Κ και έχει διευκολύνει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες!

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΠΡΏΤΗΣ» το ύψος της επένδυσης αγγίζει τα 2 δις ευρώ, συμμετέχουν εταιρείες συμφερόντων Χονγκ-Κονγκ, Μακάο και Καναδά που στόχο έχουν τη δημιουργία ενός πολυχώρου σε μια μεγάλη έκταση της χερσαίας ζώνης Κατακόλου, που αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στο τουριστικό προϊόν της περιοχής.

Οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν έρθει ήδη σε επαφή με την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό, Χάρη Παμπούκη, αλλά και τον υφυπουργό τουρισμού, Γιώργο Νικητιάδη, που ενθαρρύνει τη συγκεκριμένη επένδυση.

Την έκταση αυτή επιθυμεί να αναλάβει προς αξιοποίηση η Vegas Solution Corporation, η οποία έχει μεγαλεπήβολα σχέδια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Vegas Solution Hellas, στόχος της κοινοπραξίας είναι να δημιουργηθεί ένας πολυχώρος με ξενοδοχεία, μαρίνα και... καζίνο.
Οι επενδυτές έχουν ήδη κάνει προεργασία ενός χρόνου και όπως υποστηρίζουν- μελέτες και από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το ύψος της επένδυσης φτάνει στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τo Venetian Macao.

To συγκεκριμένο καζίνο-ξενοδοχείο ανήκει στον κολοσσό στον τομέα του τζόγου, τη Las Vegas Sands, με πολύ μεγάλα καζίνο στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μεγαλομέτοχος του ομίλου είναι ο Maikl Aderson , πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Πρόκειται για έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ο οποίος -για τους καλά γνωρίζοντες - είχε ενδιαφερθεί -επί κυβερνήσεως Σημίτη- για τη μαρίνα του Φλοίσβου, χωρίς όμως να καταφέρει να αναλάβει τη διαχείριση του συγκεκριμένου χώρου.

Από ό,τι φαίνεται, το ενδιαφέρον του για τη χώρα μας δεν έχει μειωθεί και λόγω της κρουαζιέρας επικεντρώνεται πλέον στο Κατάκολο, καθώς επανέρχεται μέσω αυτής της κοινοπραξίας, στην οποία συμμετέχει και ο Δρ Τσέι, εκ των Κινέζων κροίσων, με πλειοψηφικά πακέτα μετοχών σε τράπεζες.

Αυτή είναι ίσως η μοναδική ευκαιρία για να αναπτυχθεί και να αναβαθμιστεί το Κατάκολο, καθώς πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές ιδιωτικές επενδύσεις που θα γίνουν στη χώρα. Άλλωστε ο λόγος που επιλέχθηκε το Κατάκολο είναι προφανής, καθώς είναι το πρώτο λιμάνι της χώρας σε αριθμό προσεγγίσεων πλοίων κρουαζιέρας αλλά και αριθμό επίσκεψης τουριστών.

Οι ίδιες εταιρίες θα κάνουν αντίστοιχη επένδυση στο λιμάνι του Βόλου. Να σημειωθεί πάντως ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου έλαβε την απόφαση αυτή με την προϋπόθεση όλες οι θέσεις εργασίας να καλυφθούν από Ηλείους και ο όρος αυτός θα εγγραφεί στην συμφωνία.

Η τριμερής σύμβαση παραχώρησης και αξιοποίησης, αναμένεται να υπογραφεί στις 21 Απριλίου μεταξύ κυβέρνησης, δήμου Πύργου και επενδυτών

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικά ελπιδοφόρα για το Κατάκολο είναι τα μηνύματα που έρχονται για την κρουαζιέρα μέσα στο έτος 2011. Με βάση τα μέχρι σήμερα στοιχεία η χρονιά –το 2011- για την κρουαζιέρα στο Κατάκολο όχι μόνον χρονιά κρίσης θα είναι αλλά χρονιά άλματος, τουλάχιστον σε αυτόν τον τομέα, λόγω της αύξησης του αριθμού των κρουαζιερόπλοιων που αναμένεται να δεχθεί το Κατάκολο σε σύγκριση με το τρέχον έτος.Ούτε λίγο ούτε πολύ το 2011 αναμένεται να καταπλεύσουν 403 κρουαζιερόπλοια με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία.
Ο παραπάνω αριθμός αφορά στις προγραμματισμένες αφίξεις βάσει του σχετικού προγράμματος που έχει καταρτιστεί απ΄ το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κατακόλου, ενώ κύκλοι της κρουαζιέρας εκτιμούν ότι ο συνολικός αριθμός των αφίξεων θα μεγαλώσει με την ενσωμάτωση των έκτακτων κρουαζιέρων, που κάθε έτος προστίθενται στη λίστα των αφίξεων.

Οι αφίξεις ανά μήνα

Βάσει του προγράμματος που έχει καταρτιστεί από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κατακόλου οι αφίξεις του 2011 ανά μήνα έχουν ως εξής:
Ιανουάριος: 7
Φεβρουάριος: 5
Μάρτιος: 12
Απρίλιος:40
Μάιος: 43
Ιούνιος: 44
Ιούλιος: 47
Αύγουστος: 53
Σεπτέμβριος: 52
Οκτώβριος: 58
Νοέμβριος: 33
Δεκέμβριος: 9

Ημέρες «έξαρσης» κρουαζιέρας

Πέρα από τη χρυσή χρονιά, που προδιαγράφεται το 2011 για την κρουαζιέρα στο Κατάκολο, κατά την διάρκεια κάποιων ημερών μέσα στο έτος αναμένεται… «μποτιλιάρισμα» στο λιμάνι.
Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η 6η Οκτωβρίου (έξι αφίξεις), η 17η Αυγούστου (τέσσερις αφίξεις), η 20η Σεπτεμβρίου (τέσσερις αφίξεις), η 7η Ιουνίου (τέσσερις αφίξεις).
ΦΑΤΕ ΜΑΤΙΑ ΨΑΡΙΑ........ΚΑΙ ΚΟΙΛΙΑ ΠΕΡΙΔΡΟΜΟ......
ΕΜΕΙΣ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑΔΙΚΑ ΝΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ.....ΚΛΕΙΝΩΝΤΑΣ ΤΟ ΜΩΛΟ.....

ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΜΕ....Ο ΠΙΣΙΝΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ !!!

Ανώνυμος είπε...

ΕΓΩ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑ ΚΑΝΕΝΑ ΤΟΥΡΙΣΤΑ ΣΤΗΝ ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ Η ΥΠΑΡΞΗ ΤΩΝ ΒΩΞΙΤΩΝ ΣΤΟ ΛΑΡΝΑΚΙ.
ΠΩΣ ΤΩΡΑ ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΘΕΜΑ ΠΡΩΤΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ,ΕΝΑΣ ΘΕΟΣ ΞΕΡΕΙ.
ΜΗΠΩΣ ΟΛΗ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΡΧΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΕΞΟΥΣΙΑΣ,ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΚΑΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ;π.χ ΣΥΡΙΖΑ;
ANTE ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΥΠΕΡΑΙΣΘΗΤΟΙ ΜΑΣ ΤΟ ΠΑΙΖΕΤΕ ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΣΤΑ ΡΕ ΦΙΛΕ 1:55 ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΟΥΝ!
ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΑΡΕΟΥΛΑ 5-6 ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΠΙΑΣΕΙ ΤΟΝ ΠΆΠΠΑ ΑΠΤ΄ΤΑ ΠΑΠΑΡΙΑ!
ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΕς ΚΑΙ ΓΝΗΣΙΟΙ ΕΚΦΡΑΣΤΕς ΤΗς ΚΟΙΝΗς ΓΝΩΜΗς1 ΑΥΤΗς ΤΗς ΚΟΙΝΗς ΓΝΩΜΗς ΠΟΥ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥς ΤΡΟΜΑΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ!!!
ΓΡΑΦΟΥΝ ΜΙΑ ΜΑΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΟΣΥΓΧΑΙΡΟΝΤΑΙ! ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΝΟΥΜΕΡΑ!!!

Ανώνυμος είπε...

Εσείς κομπλεξικά Σαλωνιτάκια που τον είδατε τον τουρίστα για να τον ρωτήσετε;
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σας κάνει επίτιμα μέλη αν μάθει πως του χαρίζετε όλους όσους αντιδρούν. Ο καρκίνος δεν έχει κομματικά χρώματα και δεν κάνει διακρίσεις.
Η Ιαπωνία δε σας διδάσκει τίποτα;

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΤΟΣΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΡΗΣΕΙ ΟΠΟΙΟΥΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΝΟΝΕΣ.ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΕΧΕΙ ΑΝΕΒΕΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΤΟΝ ΚΥΝΗΓΗΣΟΥΜΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΜΕ ΕΣΟΔΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΥΘΑΔΗ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ ΜΕ ΤΑ ΠΑΠΑΡΙΑ ΜΟΥ ΘΥΜΙΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΣΤΙΣ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011 ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΚΛΕΤΣΟ ΣΤΟ olympia.gr ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΤΑ ΕΞΗΣ:..''Ωχ! Σε λίγο θα δούμε να κυκλοφορεί τραγούδι με τα σεκλέτια του στο κελί, τη ζωή του ταινία και έκδοση βιβλίου με τίτλο: “Πως να γράφετε στα παπάρια σας τους Νόμους”! Πούλιτζερ, τουλάχιστον!''
ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΗΚΩ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ,ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ,ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΤΗΝ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ,ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ ΜΕΓΑΛΑ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΘΕΣ

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΙΔΙΑ ΤΟ ΒΡΗΚΑ
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!!!!!!!!!!!

http://olympia.gr/2011/01/11/στο-κρατητηριο-ο-γκλετσοσ

ΣΧΟΛΙΟ 4

Ανώνυμος είπε...

ΕΚΕΙ ΕΣΕΙς ΚΟΛΗΜΕΝΟΙ,ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΗ ΛΕΞΗ "ΚΑΡΚΙΝΟς"!
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕς ΓΙΑ ΤΟΥς ΝΕΑΝΙΚΟΥς ΘΑΝΑΤΟΥς ΑΠΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΘΑ ΜΑς ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΤΕ; ΘΑΝΑΤΟΥς ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΑΚΙΑ;
ΚΟΝΤΕΥΕΤΕ ΝΑ ΜΑς ΠΕΙΣΕΤΕ ΟΤΙ ΟΙ 9 ΣΤΟΥς ΔΕΚΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΡΚΙΝΟ! ΔΕ ΜΑς ΠΑΡΑΤΑΤΕ ΡΕ ΤΡΟΜΟΛΑΓΝΟΙ!ΟΥΤΕ ΤΟ ΒΡΩΜΟΚΑΝΑΛΑ ΣΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΩΝ 8 ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΕΤΣΙ!
ΠΑΡΤΕ ΤΟΜ ΤΕΝ-ΤΕΝ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΚΑΙ ΤΡΑΒΑΤΕ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΑΦ΄ΥΨΗΛΟΥ!
ΕΙΣΤΕ ΤΡΕΙς ΚΙ Ο ΚΟΥΚΟς!

Ανώνυμος είπε...

Εσύ κοντεύεις να μας πείσεις πως 9 στους 10 ανήκουν στο ΣΥΡΙΖΑ.
Και μη νομίζετε εκεί στα Σάλωνα πως δε σας πιάνει το τσουνάμι της κοκινίλας επειδή δεν τη βλέπετε.
H εταιρία που διαχειριζόταν το πυρηνικό εργοστάσιο άλλους υπολογισμούς είχε κάνει για το μέγιστο ύψος που θα μπορούσε να φτάσει πιθανό τσουνάμι (τουλάχιστον έτσι ανακοίνωνε). Αν κάνεις κι εσύ λάθος ποιος διορθώνει τη ζημιά;

Ανώνυμος είπε...

ΣΕ ΠΟΙΟ ΣΧΟΛΙΟ ΕΙΔΕΣ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΚΑΡΚΙΝΟΣ?ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ!ΑΡΑ Ο ΚΟΛΗΜΕΝΟΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ.ΚΑΙ ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΕΝΟΣ.ΕΜΕΙΣ ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΣΥ.....

Ανώνυμος είπε...

ΚΟΥ ΚΟΥ, ΚΟΥ ΚΟΥ, ΚΟΥ ΚΟΥ. ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΣΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

1)ΣΧΟΛΙΟ "ΑΝΩΝΥΜΟΥ" 9:52: "Ο ΚΑΡΚΙΝΟς ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ..."!
2)ΜΗ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥς ΧΩΡΙς ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ. ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ Ο ΚΑΘΕΝΑς ΤΗΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΩΣΙ ΓΙΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑς. ΔΕΝ ΤΟΥ ΤΗ ΧΑΡΙΖΟΥΝΕ ΟΥΤΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΠΟ ΣΑς ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΙ. ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΜΗ ΔΕ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ ΕΜΕΙς ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΦΉΣΤΕ ΤΟΥς ΑΛΛΟΥς.ΑΜΑ ΣΑς ΣΤΡΙΜΩΧΝΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕς ΕΠΙΘΕΣΕΙς!

Ανώνυμος είπε...

Είναι εκπληκτικό αυτό που συμβαίνει. Σε άλλες περιπτώσεις συζήτησης σε blog με αντιπαράθεση απόψεων, ακόμα και αν υπάρχει ένταση, υπάρχει μια επιχειρηματολογία. Στην περίπτωσή μας, υπάρχει μια άποψη που λέει κάποια πράγματα και παραθέτει επιχειρήματα, και οι διαφωνούντες προσπαθούν να αλλάξουν θέμα λέγοντας παπαριές (συγνώμη αλλά νομίζω ότι ακριβολογώ και είμαι και επιεικής). Εγώ δεν ξέρω τίποτα αλλά θέλω να μάθω. Υπάρχει ραδιενεργό υλικό στον βωξίτη; Προκαλεί η ραδιενέργεια καρκίνο; Την μελέτη την είδα και είναι και πολύ επίσημη για να κάνει λάθος αλλά ποιος ξέρει. Αν υπάρχει πρόβλημα ραδιενεργού υλικού, τότε οι πιο κακομοίρηδες από όλους είναι οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο, οι εργαζόμενοι στις στοές και στα φορτηγά. Είναι δυνατόν να μην το ξέρουν; Δεν τους νοιάζει; Το ξέρουν και δεν μιλούν; Τέτοια υποταγή; Υποταγή ζωής; Και για τον τουρισμό, ας μας στείλει κάποιος μία φωτογραφία του, που έχει πάει για τουρισμό σε παρόμοια περιοχή, μιάς και δεν τον ενοχλεί τέτοια θέα. . (αυτό που ακολουθεί δεν είναι δικό μου αλλά λέει πολλά). Οι μόνοι άνθρωποι που δεν ενοχλούνται από θέα σαν το Λαρνάκι, είναι αυτοί που βγάζουν λεφτά από αυτό. Καλά οι εργαζόμενοι λοιπόν (εάν και υπάρχουν και κάποιοι που έχουν το επίπεδο να μπορούν να αντιλαμβάνονται την αλήθεια και το δίκαιο και ας είναι εναντίον των προσωπικών τους συμφερόντων). Εσείς που θέλετε να διαφωνήσετε αλλά δεν δεν έχετε τίποτα να πείτε, πληρώνεστε για αυτό ή το κάνετε τσάμπα; Αν το κάνετε εθελοντικά γιατί σας αρέσει να είσαστε με τον δυνατό και αν θέλει θα σας πετάξει και κανένα κοκαλάκι, μάθετε ότι κάποιοι πληρώνονται πολύ καλά για τον ίδιο λόγο. Αν τώρα είστε απο αυτούς που πληρώνονται, προσπαθήστε ρε παιδιά λίγο παραπάνω, πείτε κάτι έξυπνο. Σας έχουμε και έννοια μη χάσετε την δουλειά σας.

Ανώνυμος είπε...

8a i8ela na i3era SALONITI pos se katalavenun ke sti lene?

Ανώνυμος είπε...

ΥΠΟΚΡΙΤΗ ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΕΙΣ ΣΑΝ..ΚΑΠΕΛΑΔΟΥΡΑΣ.., ΕΙΣΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΑ ΞΕΠΑΤΩΝΕΣΑΙ ΚΑΙ ΒΓΑΖΕΙΣ ΤΑ ΑΠΟΘΥΜΕΝΑ ΣΟΥ.
ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΕΧΟΥΝ ΧΑΣΕΙ ΠΟΛΛΟΙ,ΠΟΛΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ.ΣΩΠΑΣΕ
ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΔΕΙΞΕ ΣΕΒΑΣΜΟ.ΣΙΩΠΗ...

Ανώνυμος είπε...

«ΣΑΛΩΝΙΤΗ» μιας και είσαι μεζεκλής και σου αρέσουν τα ουζάκια στην Ιτέα έλα αύριο που έχει ένα εντυπωσιακό πλοίο το λιμάνι μας. Θ’ ανοίξει το μάτι και η όρεξη σου. Με τη ευκαιρία θα δεις και τουρίστες.

Υ.Γ. Πάρε και το «πατριώτη» μαζί σου.
Το κρουαζιερόπλοιο να κοιτάτε, όχι το τσαγκαράδικο, γιατί είστε ικανοί για όλα.

Ανώνυμος είπε...

pros anonymous tοn 1.55πμ k 2.33μμ,δυστυχώς για εσας, η αληθεια είναι ότι οι πολίτες που αξιώνουν ποιότητα ζωής είναι πολύχρωμοι!!!!κ πάρα πολλοί!!!!!γι αυτό μην υποτιμάτε την δυναμική τους!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

http://iteanet.blogspot.com/2009/09/blog-post_5186.html

Για δείτε αυτό το link και πας τε μου μετά αν και αυτά είναι μπούρδες.
Όταν ο άνθρωπος δεν έχει σχέση με το πολιτισμό αυτό είναι το αποτέλεσμα.
Η Εθνική Λυρική Σκηνή χρεωμένη! Οι επιχειρήσεις του όμως δεν είναι.
Εσύ που θες όπερα στην Άμφισσα πάρε το αγαπημένο σου πρώην εργοδότη να τη διευθύνει.

Ανώνυμος είπε...

http://politikienimerosi.blogspot.com/2011/04/blog-post_7389.html