Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Επιπτώσεις της σκόνης βωξίτη στην υγεία του ανθρώπου (2)


Στην μελέτη «Επαγγελματικά νοσήματα πνεύμονος»  
 που έχει δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα της Εταιρείας Μελέτης Πνευμονοπαθειών και Επαγγελματικών Παθήσεων Θώρακος (http://www.epneumon.gr,  http://www.ethorax.gr ) διαβάσαμε την σαφή αναφορά που αφορά την σκόνη του βωξίτη. «Πνευμονοκονίαση από αλουμίνιο. Στους εργάτες εξόρυξης βωξίτη και …….η προσβολή του πνεύμονα εκδηλώνεται:…»
Επίσης στη μελέτη «Περιβαλλοντική και επαγγελματική έκθεση σε μέταλλα» 
(http://www.epneumon.gr/assets/files/books/sexletidis/KEF.%2028%20%28243-254%29.pdf) διαβάσαμε σαφή αναφορά «Καθ' όλη τη διαδικασία παραγωγής αλουμινίου από την εξόρυξη του βωξίτη μέχρι ….. παράγεται πληθώρα σωματι­δίων, ….. βλαπτικών στην υγεία των εργαζομένων…..».
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η απομόνωση τμημάτων και προτάσεων κειμένων   εμπεριέχει πολλούς κινδύνους και συχνά χρησιμοποιείται κακοπροαίρετα για την παραποίηση του νοήματος κάποιου κειμένου. Στις προηγούμενες αναφορές μας στις μελέτες αυτές, δεν απομονώσαμε τα τμήματα που αφορούσαν μόνο την βλαπτική δράση στην υγεία των ανθρώπων από τη σκόνη του βωξίτη (που αφορά το φλέγον θέμα των εγκαταστάσεων στο Λαρνάκι), όχι από τον φόβο να μην παραποιηθεί το νόημα και εκτεθούμε μιάς και η απλότητα των κειμένων κάνει εύκολη την αποφυγή τέτοιου λάθους. Θεωρήσαμε ότι το κείμενο των παραγράφων που αναδημοσιεύσαμε έπρεπε να μείνει ολόκληρο  επειδή δεν γνωρίζουμε τις συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο στα Άσπρα Σπίτια, αλλά και οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί είναι δικοί μας άνθρωποι και οι αναφερόμενοι κίνδυνοι και από τα υπόλοιπα στάδια επεξεργασίας του βωξίτη τους αφορούν το ίδιο σοβαρά με τους κατοίκους στη Δυτική Ιτέα και καλό είναι αν δεν ήξεραν να μάθουν. Οι εκπρόσωποι της δικιάς μας εταιρίας άλλωστε με την πλήρη κάλυψη αυτών που θα έπρεπε να μας προσέχουν από την βιομηχανική αυθαιρεσία, έχουν πολύ εύκολο το να πούν «η δραστηριότητα δεν βλάπτει την δημόσια υγεία». Ποιος ξέρει τι γίνεται εκεί.
Η μεγάλη διαφορά βέβαια είναι ότι οι εργαζόμενοι εκεί είναι ενήλικες, ζούν από αυτή την δουλειά και έχουν  ευθύνη για τις επιλογές τους, αν γνωρίζουν την αλήθεια. Την σκόνη στο Λαρνάκι όμως την αναπνέουν μωρά και παιδιά που δεν έχουν προλάβει ακόμα να αμαρτήσουν για να τιμωρούνται με αυτό τον τρόπο. Την σκόνη στο Λαρνάκι την αναπνέουν όλοι οι κάτοικοι τις δυτικής Ιτέας εκ των οποίων ελάχιστοι εργάζονται στο κύκλο εργασιών του βωξίτη. Οι περισσότεροι είναι αθώοι, δεν ρωτήθηκαν ποτέ και όταν διαμαρτυρήθηκαν στο παρελθόν αγνοήθηκαν προκλητικά και μέχρι και   εξορίστηκαν από την περιοχή σύμφωνα με μαρτυρία επωνύμων της τοπικής κοινωνίας, οπότε μπορούμε να μαντέψουμε ότι κάποιοι υπέστησαν και πολλές άλλες διώξεις, τουλάχιστον υποδεέστερες της εξορίας.
Με την σημερινή επισήμανση σχετικά με το ότι οι μελέτες αυτές αφορούν και την σκόνη του βωξίτη και όχι μόνο τις υπόλοιπες φάσεις επεξεργασίας, ελπίζουμε να απαντήσαμε στα μηνύματά σας. Και να μην αποφαινόμασταν από μόνοι μας όμως ότι συμπεράναμε σωστά. Δεν αναφέρουν οι μελέτες «Στους εργάτες εξόρυξης βωξίτη και...» και «Καθ' όλη τη διαδικασία παραγωγής αλουμινίου από την εξόρυξη του βωξίτη μέχρι …»;  Πού μπορεί να έχουμε καταλάβει λάθος; Μήπως η σκόνη που παράγεται στην στοά ή στο νταμάρι από το σπάσιμο του μεταλλεύματος είναι διαφορετική από την σκόνη που παράγεται όταν το μετάλλευμα το σπάμε στο εργοστάσιο στο Λαρνάκι;   
Όποιος δεν εμπιστεύεται την αντίληψή του τουλάχιστον μέχρι αυτό το σημείο είναι δυστυχώς άξιος της τύχης του. Δεν δικαιούται  όμως να απαιτεί από τους άλλους να σωπαίνουν για χάρη του εις βάρος της υγείας των παιδιών τους και οποιαδήποτε περαιτέρω έντονη έκφραση τέτοιας απαίτησης κινδυνεύει να τον κατατάξει στους τραμπούκους.
Συλλέξαμε από τα μηνύματά σας τις διευθύνσεις όπου υπάρχουν μελέτες και αναφορές για τις βλαβερές επιπτώσεις του βωξίτη σε διάφορες περιοχές του κόσμου και απο κάποια σημεία συλλέξαμε και τμήματα από   μεταφράσεις των κειμένων αυτών. Πιθανόν κατά την μετάφραση να έχουν συμβεί κάποια λάθη αλλά σε κάθε περίπτωση αποδίδεται το βασικό νόημα. Η ακριβής μετάφραση θα πρέπει να απασχολήσει αυτούς που θα έπρεπε ήδη να έχουν τσακιστεί να βρουν και να ελέγξουν την ορθότητα των στοιχείων αυτών, αντί να ψηφίζουν σαν να στερούνται νόησης  και συναίσθηση ευθύνης για το τι πράττουν.

Διευθύνσεις στην περίπτωση που κάποιοι θα ήθελαν να ψάξουν την αλήθεια:

http://www.corpwatch.org/article.php?id=14348

http://www.stabroeknews.com/2008/news/stories/09/20/environment-body-pressing-bosai-on-bauxite-dust-pollution/

http://www.diseasesdatabase.com/links1.asp?glngUserChoice=472

http://en.wikipedia.org/wiki/Shaver%27s_disease

http://www.medcyclopaedia.com/library/topics/volume_v_1/a/ALUMINOSIS.aspx

http://cockpitcountry.blogspot.com/

http://open.salon.com/blog/theron_mcinnis/2010/01/13/life_after_bauxite

http://www.jamaicahistory.com.jm/bauxite.htm

http://www.stwr.org/india-china-asia/dont-mine-us-out-of-existence-bauxite-mine-and-refinery-devastate-lives-in-india.html

http://www.banktrack.org/download/human_rights_are_your_business

http://www.orissalinks.com/orissagrowth/topics/environment/mine-related-pollution

http://fiveprime.org/hivemind/Tags/bauxite,pollution

http://www.envirojean.com/2010/04/25/onnes-of-bauxite-alumina-hydrate-into-the-sea-at-gove-in-the-nt/

http://www.patentstorm.us/patents/3985567/description.html

http://www.economist.com/node/13527969?Story_ID=E1_TPVNSJGJ

http://www.survivalinternational.org/tribes/dongria/sacredmountain

http://www.guianashield.org/site/index.php?option=com_content&view=article&id=124%3Ascientistscallforminingban&catid=1%3Alatest-news&Itemid=50&lang=es

http://www.elaw.org/book/export/html/1272

http://www.im-mining.com/2010/08/26/illegal-levels-of-air-and-water-pollution-cause-indian-government-to-reject-vedanta%E2%80%99s-bauxite-plans/

http://www.khoahoc.net/baivo/maithanhtruyet/230709-bauxite-englisch.htm

http://www.minesandcommunities.org/article.php?a=8935

και δεκάδες άλλα λινκ

Μεταφράσεις από τμήματα από κάποια από αυτά τα λίνκ, σε περίπτωση που κάποιοι ντρέπονται να απαιτήσουν απαντήσεις από αυτούς που ξέρουν αγγλικά :

«     Ατμοσφαιρική μόλυνση και όξινη βροχή

Η σκόνη είναι κυρίως περιβαλλοντικό πρόβλημα που προξενείται από την εξόρυξη του βωξίτη. Η σκόνη καλύπτει πραγματικά πολύ μεγάλες εκτάσεις  επηρεάζοντας τον οικότοπο που συμπεριλαμβάνει τους οικιακούς και αγροτικούς συνοικισμούς κοντά στη μονάδα επεξεργασίας βωξίτη. Η «κόκκινη» σκόνη των αποβλήτων από την πρώτη επεξεργασία του βωξίτη προσκολλάται σε φυτείες που παράγουν εισοδήματα όπως καφές, τσάι, καουτσούκ, μαύρο πιπέρι και μένει στα φύλλα τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό το φαινόμενο είναι πολύ επιβλαβές για την ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων και μειώνει την αποδοτικότητα αυτών των δέντρων.

Αυτή η σκόνη που αποτελείται από τοξικά χημικά καθώς επίσης και από τη φυσική εκπομπή ραδιενεργών προϊόντων όπως ράδιο, θόριο και βηρύλλιο... μπορεί μετά από μεγάλο διάστημα να γίνει αιτία καρκίνου του πνεύμονα σε κατοίκους των γύρω περιοχών όπως πιστοποιείται από στατιστικά στοιχεία που προέρχονται από περιοχές εξόρυξης λιθάνθρακα σε χώρες της Δύσης.

Εξάλλου, κατά τη διεργασία διαχωρισμού παράγεται το αέριο του διοξειδίου του θείου και δημιουργείται όξινη βροχή λόγω της χημικής ένωσης θειούχου αέρα και νερού. Αυτή η όξινη βροχή είναι η πιο σοβαρή βλάβη για τα γύρω αγροκτήματα.


Υδάτινη μόλυνση

Η εκσκαφή μιας τοποθεσίας για βωξίτη καταστρέφει σε απίστευτο βαθμό τεράστια βάθη του επιφανειακού χώματος που είναι αδύνατο να αναπληρωθούν στην κατάσταση που ήσαν πριν την εκσκαφή. Εξάλλου απαιτείται μια έκταση περίπου ίση με την έκταση της τοποθεσίας εξόρυξης του βωξίτη για την απόρριψη της κόκκινης λάσπης.

Με βάση ιστορικά στοιχεία και δεδομένα από την εκμετάλλευση βωξίτη που ελήφθησαν από προηγμένα κράτη ο λόγος 4/2/1 σημαίνει ότι για 4 τόνους μεταλλεύματος να παράξουν 2 τόνους αλουμίνας ή 1 τόνο καθαρό αλουμίνιο, το αποτέλεσμα είναι 4 τόνοι κόκκινης λάσπης.

Όταν η τοξική κόκκινη λάσπη απορρίπτεται στο έδαφος, τα τοξικά χημικά της διεισδύουν στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα μαζί με το νερό της βροχής που έχει σαν αποτέλεσμα τη μόλυνση της κύριας πηγής νερού της περιοχής των υψιπέδων και των ανθρώπων της επαρχίας Dak Nong.

Επιπλέον, η κόκκινη λάσπη μεταφέρεται από τη βροχή στον ποταμό Serepok και στα ρυάκια της ευρύτερης περιοχής από τα Υψίπεδα μέχρι τον ποταμό Dong Nai ο οποίος είναι η κύρια πηγή νερού για την πόλη της Σαιγκόν (Χο Τσι Μινχ) και την νοτιοανατολική περιοχή του Νότιου Βιετνάμ.

Εν ολίγοις αυτά τα επικίνδυνα απόβλητα είναι ιδιαιτέρως επιβλαβή για έναν πληθυσμό 30 εκατομυρίων και προξενούν γεωργικές καταστροφές στα αγροκτήματα της περιοχής των υψιπέδων.

Μολυνση της αλιείας

Η αλιευτική βιομηχανία θα πληγεί επίσης λόγω των δηλητηριωδών χημικών ουσιών που βρίσκονται στην κόκκινη λάσπη καθώς ψάρια θα εξαφανίζονται ή ακόμα και θα αφανίζονται. Με βάση έρευνες που έχουν γίνει από αμερικανούς και ιταλούς ερευνητές η κόκκικη λάσπη μπορεί να προξενήσει γενετικές παραμορφώσεις στα ψάρια στον ωκεανό. Η υγεία και η διαβίωση των ανθρώπων που μένουν νοτιοανατολικά της Σαιγκόν καθώς επίσης και η υγεία αυτών που καταναλώνουν ψάρια μπορεί επίσης να επηρεαστεί σημαντικά.


Η τοξικότητα επηρεάζει ανθρώπινες ζωές

Η κόκκινη λάσπη θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τις ζωές των ανθρώπων για να χαθούν ή να βλαφθούν λόγω μόλυνσης του αέρα, του νερού ή της αλιείας. Ιατρικές στατιστικές αποδεικνύουν ότι η παρατεταμένη τοξικότητα μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλοπάθεια, οστεοπόρωση, αναιμία, και πιθανόν Παρκινσονισμό. Ενας Αυστραλός ερευνητής απέδειξε ότι στην Αυστραλία, όπου η εξόρυξη του βωξίτη είναι σε μεγάλο βαθμό ανεπτυγμένη, η κόκκινη λάσπη προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα και παραμορφώσεις της μήτρας σε πειράματα με αρουραίους. Τα συνήθη συμπτώματα τοξικότητας στον άνθρωπο είναι ζάλη, ίλιγγος, ναυτία, λιποθυμικά επισόδεια, ή κωματώδη κατάσταση εάν ληφθεί μεγάλη δόση μέσω εισπνοής ή κατάποσης.

Με βάση τον OSHA το υδροξείδιο του νατρίου (NaOH) είναι το κύριο απόβλητο της κόκκινης λάσπης και είναι επιβλαβές για τον άνθρωπο μετά από παρατεταμένη επαφή, ας πούμε για 15 χρόνια. Η απευθείας επαφή μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος ή φλεγμονές του αναπνευστικού συστήματος όπως φλύκταινες στο λαιμό, στόμα ή μύτη.     »


Σε κάθε περίπτωση, στοιχεία υπάρχουν. Ο κάθε υπεύθυνος και ο κάθε αρμόδιος, θα πρέπει πριν  να γνωμοδοτήσει ή αποφασίσει οτιδήποτε σχετικά με τις εγκαταστάσεις βωξίτη δυτικά της Ιτέας, να απαιτήσει απαντήσεις στις πιο πάνω μελέτες και σε όσα άλλα έχουν λάβει το φως της δημοσιότητας. Αν δεν διαψευστούν ξεκάθαρα όλα τα προαναφερόμενα, τότε έχουμε ένα έγκλημα διαρκείας δεκαετιών το οποίο αποκαλύπτεται σήμερα. Η συνέχισή του, θα χαρακτηρίσει και  συνειδητούς συνενόχους μιας και κανένας δεν θα μπορεί στο μέλλον να επικαλεστεί άγνοια. Και ένα από τα κακά που έχει σε αυτές τις περιπτώσεις το μέλλον, είναι ότι πάντα έρχεται.
Πόσο βαρύ είναι το έγκλημα που αφορά βλάβες υγείας ανθρώπων και πιθανότατα μέχρι και θανάτους;  Νόμοι και Δικαιοσύνη υπάρχουν και αργά ή γρήγορα θα λειτουργήσουν. Αργά ή γρήγορα, κάποιοι από τους  επόμενους θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα από πρώην   εργαζόμενους ή από κατοίκους της περιοχής  θα εξερευνηθούν σε βάθος από ανεξάρτητους γιατρούς και θα μάθουμε την αλήθεια. Το καλύτερο φυσικά θα ήταν να μην υπάρχει κανένας τέτοιος θάνατος και να έχουν κάνει λάθος μαζικά όλες οι μελέτες, έστω και για πρώτη φορά στην ιστορία των επιστημών. 

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Επιπτώσεις της σκόνης βωξίτηΓια τις αναφορές στις επιπτώσεις σκόνης βωξίτη που ακολουθούν, παραπέμπουμε στην αναφορά περί εγκλήματος τις προηγούμενης ανάρτησης. Σκόνη βωξίτη στο Λαρνάκι υπάρχει επί δεκαετίες και κατά την κυριαρχούσα άποψη, οι αιρετοί είναι υποχρεωμένοι να πάρουν ξεκάθαρη θέση. Η εταιρία δε, θα πρέπει να διαλέξει. Δεν μπορούν να ειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις χωρίς σκόνη ή επί δεκαετίες αδιαφορούσε εντελώς για το γεγονός παρά τα παράπονα και τις διαμαρτυρίες των πολιτών; Στην δεύτερη περίπτωση, θα πρέπει να καταχωρηθεί και να ληφθεί υπόψη σε οποιαδήποτε συζήτηση, η  «αποδεδειγμένη κακή θέληση της εταιρίας».  Στην ιστοσελίδα της Εταιρείας Μελέτης Πνευμονοπαθειών και Επαγγελματικών Παθήσεων Θώρακος (http://www.epneumon.gr,  http://www.ethorax.gr )
Έχει δημοσιευθεί η μελέτη :

Επαγγελματικά νοσήματα πνεύμονος
στην οποία βρίσκεται και το παρακάτω απόσπασμα:

«Πνευμονοκονίαση από αλουμίνιο

Στους εργάτες εξόρυξης βωξίτη και επεξεργασίας του για την παραγωγή αλουμινίου η προσβολή του πνεύμονα εκδηλώνεται:

1. Ως νόσος Shaver, η οποία κλινικώς μοιάζει με ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση και εμφανίζεται σε εργάτες που επεξεργάζονται τον βωξίτη, για να παράγουν αλουμίνα.

2. Ως οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, που προκαλείται από την εισπνοή μεγάλης  ποσότητας κόνεως αλουμινίου και χαρακτηρίζεται από πυρετό, βήχα, δύσπνοια, υπνηλία και ανορεξία. Η ακτινογραφία θώρακος εμφανίζει διάχυτες
πνευμονικές διηθήσεις, ενώ ιστολογικώς υπάρχουν στοιχεία φλεγμονής και ίνωσης.

3. Με πυρετό συνοδευόμενο από ρίγος και κεφα λαλγία ο οποίος εκδηλώνεται σε εργάτες έπειτα από εισπνοή ατμών αλουμινίου. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως τη Δευτέρα και υποχωρούν σε 24 ώρες. Ιστοπαθολογικώς δεν παρατηρείται ίνωση.

Η κλινική εικόνα αποδίδεται στην απελευθέρωση πυρετογόνων ουσιών από τα μακροφάγα»


Και η μελέτη :

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΜΕΤΑΛΛΑ

στην οποία βρίσκεται και το παρακάτω απόσπασμα:

Είναι από τα πλέον συχνά απαντώμενα να μέταλλα στο φλοιό της γης. Η παραγωγή του είναι 19,5 εκατ. τόνοι το χρόνο. Το αργίλιο (αλουμίνιο) εξά­γεται από το ορυκτό βωξίτης, του οποίου κοιτά­σματα υπάρχουν άφθονα στην Ελλάδα. Η παραγωγή του αλουμινίου διέρχεται δύο φάσεις: Στην πρώτη φάση παράγεται η αλουμίνα (ΑΙ2Ο3) από το βωξίτη με «υδρόλυση» και στη δεύτερη από την άνυδρη αλουμίνα παράγεται το αλουμίνιο με «ηλεκτρόλυση». Η ηλεκτρόλυση απαιτεί μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, γι'αυτό οι μο­νάδες παραγωγής αλουμινίου βρίσκονται κοντά σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Καθ' όλη τη διαδικασία παραγωγής αλουμινίου από την εξόρυξη του βωξίτη μέχρι τη μετατροπή του σε αλουμίνα και την επεξεργασία της τελευ­ταίας σε αλουμίνιο παράγεται πληθώρα σωματι­δίων, αερίων και ατμών βλαπτικών στην υγεία των εργαζομένων.
Τοξικές επιδράσεις: Αναπνευστικό: Ασθμα, χρόνια βρογχίτιδα, πνευμονική ίνωση, καρκίνος του πνεύμονα. Δέρμα: Τηλεαγγειεκτασίες. Κυκλο­φορικό: Στεφανιαία νόσος. Κεντρικό νευρικό: Νευροψυχικές διαταραχές, διαταραχές μνήμης και συγκέντρωσης, τρόμος και παρεγκεφαλιδική δυσλει­τουργία. Επίσης παρατηρούνται στους εργαζόμε­νους στην ανακύκληση του αλουμινίου διαταραχές νευροψυχικές και αναπνευστικά συμπτώματα. Αναλυτικότερα οι κύριες τοξικές επιδράσεις εί­ναι:

1) Βρογχικό άσθμα: Ο επιπολασμός του άσθματος ανέρχεται έως το 39%21. Αποδίδεται στις ανα­θυμιάσεις που προκαλούνται κατά την ηλε­κτρόλυση και κυρίως στο φθόριο και τα παρά­γωγα του. Δεν έχει διευκρινιστεί επακριβώς η παθογένεια της νόσου. Ο ρυθμός εγκατάλειψης της εργασίας είναι υψηλός.

2) Χρόνια αποφρακτική βρογχίτιδα: Από πρό­σφατες εργασίες φαίνεται ποικίλη συχνότητα, από 4 έως 33%. Βρέθηκε ότι οι διαταραχές της αναπνευστικής λειτουργίας σχετίζονται με την έκθεση στο φθόριο.

3) Πνευμονική ίνωση: Αυτή προκαλείται: α) Από την εισπνοή ατμών κατά τη διάρκεια επεξεργα­σίας του βωξίτη για παραγωγή αλουμίνας (Νό­σος του Shaver22). Οι ασθενείς διατρέχουν αυξημενο κίνδυνο εμφάνισης πνευμονοθώρακα. Ακτινολογικά παρουσιάζονται βλάβες διάχυ­της ίνωσης, πάχυνση υπεζωκότα και εμφύσηματικές φυσαλλίδες στο παρέγχυμα, β) Από την έκθεση σε σκόνη μεταλλικού αλουμινίου, όταν η κονιορτοβρίϋεια είναι έντονη.
4) Πνευμονικος καρκίνος: Δεν είναι απόλυτα αποδεδειγμένος. Βρέθηκε συσχέτιση του καρ­κίνου του πνεύμονα με τα χρόνια εργασίας.
5) Καρδιακές βλάβες: Προκαλεί στεφανιαία νόσο.
6) Νευροψυχικές διαταραχές: Οι νευροψυχικές διαταραχές που σχετίζονται με το αργίλιο με­λετήθηκαν καλύτερα σε ασθενείς με χρόνια νε­φρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμο­κάθαρση και αποδόθηκαν είτε στο νερό που περιέχει αυξημένη ποσότητα αργιλίου είτε στην υπερβολική δόση υδροξειδίου του αργιλί­ου που χορηγείται για την αντιμετώπιση της υπερφωσφαταιμίας των ασθενών. Χαρακτηρί­ζεται από άνοια, διαταραχές λόγου και μνήμης και μυοκλονικούς σπασμούς.
7) Αλουμίνιο και νόσος του Alzheimer: Υπάρχουν παρατηρήσεις που υπαινίσσονται την αύξηση της συχνότητας της νόσου του Alzheimer με την πρόσληψη του αλουμινίου, κυρίως μέσω του πόσιμου νερού, και τη συγκέντρωση του στον εγκέφαλο23.
Βιολογικός έλεγχος: Σε μη εκτιθέμενα άτομα τα επίπεδα του αργιλίου στον ορό του αίματος εί­ναι 2±0,4 μg/L, ενώ στο ολικό αίμα είναι 12,1±5μg/L- και στα ούρα είναι συνήθως κατώτερα από 10μg/L. Οι παραπάνω μετρήσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως δείκτες της έκθεσης21.

Ουράνιο και παιδιά

Όταν κάποιος από εμάς δεν έχει τις ανάλογες επιστημονικές γνώσεις, σίγουρα δεν μπορεί να βγάλει συμπεράσματα όταν δύο διαφορετικές πλευρές που διαφωνούν σε ένα θέμα, επικαλούνται και οι δύο επιστημονικές μελέτες για να στηρίξουν την θέση τους. Σε κάθε περίπτωση, όταν δυο μελέτες είναι πράγματι επιστημονικές, δεν θα πρέπει να λένε αντίθετα πράγματα. Στη περίπτωση με το καυτό θέμα της εποχής στην Ιτέα, το Λαρνάκι, έχουμε ήδη αναφέρει ότι από τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει και τις επισημάνσεις που μας έχετε στείλει, δέν προκύπτει ότι υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που διαφωνούν μεταξύ τους.
Εάν κάποιοι επιμένουν ότι κάποια από τις αναφερόμενες μελέτες λέει ψέματα, τότε σίγουρα υπάρχει κάποιος ψεύτης στην υπόθεση. Την στιγμή δε που το θέμα αφορά υγεία ανθρώπων αδιακρίτως ηλικίας και πιθανές θανατηφόρες επιπτώσεις, ο ψεύτης και αυτός που προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την συζήτηση λέγοντας την μισή αλήθεια, μπορεί να γίνει εγκληματίας (εφόσον υπάρχει πράγματι πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει έστω και το θάνατο ενός ανθρώπου, ένα χρόνο πριν την ώρα του, σε χίλια χρόνια).
Εμείς τα συμπεράσματά μας τα έχουμε βγάλει έχοντας λάβει υπ’ όψη πλήθος στοιχείων που μας έχουν σταλεί και τα οποία θα αναρτήσουμε σύντομα. Η μελέτη για μόλυνση για ραδιενέργεια της περιοχής υπάρχει και όσο οι θιγόμενοι δεν κάνουν κάποια ξεκάθαρη κίνηση που να κάνει τους υπεύθυνους καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών να ζητήσουν δημόσια συγνώμη για το λάθος τους, η εταιρία, οι άνθρωποί της, αλλά κυρίως οι αιρετοί της περιοχής και η Πολιτεία θα βυθίζονται όλο και περισσότερο στην ανυποληψία.
Ακολουθεί ένα δημοσίευμα από άλλη περιοχή του κόσμου, όπου κάποια δραστηριότητα άσχετη με την ραδιενέργεια, με χρήση ραδιενεργών υλικών «ασφαλών ραδιενεργά προς χρήση», έχει προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα σε εκατομμύρια ανθρώπους. Ο λόγος. Ένα θερμοηλεκρικό εργοστάσιο που καίει άνθρακα. Ο άνθρακας, πιθανότατα ορυκτός, μαζί με όλα τα άλλα έχει και ιχνοστοιχεία ουρανίου. Φυσιολογικά πράγματα. Εκεί είναι «τρίτος κόσμος».
Κλείνοντας θα αναφέρουμε μία πολύ εύστοχη παρατήρηση. «Η ζωή ενός άγνωστου ανθρώπου για τους Ανθρώπους είναι ανεκτίμητης αξίας. Ο θάνατος ενός άγνωστου ανθρώπου για τα δίποδα ανθρωπόμορφα θηλαστικά, είναι ένας λιγότερος ανταγωνιστής για την διαθέσιμη τροφή.»


Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Ραδιενέργεια και βωξίτηςΟι εξελίξεις στο θέμα Λαρνάκι και στις προεκτάσεις του έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας και όπως είναι αναμενόμενο οδηγεί στο ξεγύμνωμα της αλήθειας που επί δεκαετίες αποτελούσε ένοχο μυστικό. Τα στοιχεία που βγαίνουν στη δημοσιότητα
εβδομάδα με την εβδομάδα είναι πολλά και σε πολλές περιπτώσεις εξειδικευμένα, γεγονός που αφήνει περιθώρια παραπληροφόρησης σε όποιους δεν έχουν ηθικούς φραγμούς η έχουν αρκετή ημιμάθεια. Αφορά ιδιαίτερα όσους παίζουν εις γνώση τους ή εν αγνοία τους το γνωστό ρόλο των «παπαγάλων», χωρίς να τους απασχολεί το αν αυτά που «παπαγαλίζουν» είναι σωστά ή όχι (καταραμένη σκοπιμότητα).
Ένα θέμα στο οποίο πολλά έχουν ειπωθεί και κάπου υπάρχει ψέμα και ανεύθυνοι και επικίνδυνοι άνθρωποι, είναι αυτό με την ραδιενέργεια στο Λαρνάκι. Για αυτό  υπάρχουν οι μελέτες του Πανεπιστημίου Πατρών που μιλάει για «μόλυνση» από ραδιενεργό ουράνιο, θόριο και ράδιο στην περιοχή γύρω από το εργοστάσιο εμπλουτισμού βωξίτη (στο Λαρνάκι) (ανάρτηση 19/3/2011) και η αναφορά του κ. Παπουτέ στο Τοπικό Συμβούλιο της Ιτέας σε μελέτη του «Δημόκριτου» που λέει ότι ο βωξίτης είναι ραδιενεργά ασφαλές υλικό για χρήση.
Ποια μελέτη λέει ψέματα ή ποιος από τους χρήστες των μελετών παραπληροφορεί τους κατοίκους της Ιτέας, είτε σπέρνοντας άδικα πανικό στους κατοίκους, είτε προσπαθώντας να τους παραπληροφορήσει και να τους αποκρύψει μία αλήθεια που αφορά πιθανές σοβαρές θανατηφόρες επιπτώσεις της υγεία τους;
Ψάχνοντας στο διαδίκτυο και χωρίς κόπο, βρήκαμε στοιχεία που βοηθάνε πολύ και όποιος θα ήθελε, θα μπορούσε να τα έχει βρει.  Προτείνουμε σε όλους να το διαβάσουν, ακόμα και αν σε κάποια σημεία αυτά που γράφονται είναι κουραστικά ή «κινέζικα». Στην συνέχεια υπάρχει μία περίληψη όπως εμείς τα καταλάβαμε.

Από «Βικιπαιδεια – ραδιενέργεια» :

«Ραδιενέργεια είναι το φαινόμενο της εκπομπής σωματιδίων ή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τους πυρήνες ορισμένων χημικών στοιχείων, που γι' αυτό το λόγο ονομάζονται ραδιενεργά. Από τα περίπου 2500 νουκλίδια που είναι γνωστά στην επιστήμη, λιγότερα από 300 είναι ραδιενεργά. Τα άτομα των ραδιενεργών στοιχείων φέρουν ασταθείς πυρήνες.
Τούτο σημαίνει πως αυτοί μπορούν να διασπασθούν αυθόρμητα, απελευθερώνοντας
πυρηνική ακτινοβολία, που συνήθως λέγεται ακτινοβολία. Η ακτινοβολία συνίσταται
σε σωματίδια άλφα (ή ακτίνες α), σωματίδια βήτα (ή ακτίνες β) και ακτινοβολία γάμμα (ή ακτίνες γ). Η ακτινοβολία γάμμα φέρει συνήθως την περισσότερη ενέργεια από τα προϊόντα των ραδιενεργών διασπάσεων. Γενικά όλα τα προϊόντα της διάσπασης μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα για την ισορροπία της λειτουργίας του ανθρώπινου οργανισμού. Ο πυρήνας του ατόμου του ραδιενεργού στοιχείου εκπέμποντας ακτίνες α ή β μεταστοιχειώνεται, δηλαδή υφίσταται αλλαγή στον ατομικό του αριθμό, οπότε ο πυρήνας που εξέπεμψε το σωματίδιο άλφα ή βήτα, μετατρέπεται σε πυρήνα κάποιου άλλου χημικού στοιχείου.
Ιστορία: Το φαινόμενο της Ραδιενέργειας παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από τον Γάλλο φυσικό Ανρί Μπεκερέλ το 1896, όταν πρόσεξε πως το θειϊκό κάλιο-ουρανίλιο εκπέμπει συνεχώς ακτινοβολία που μοιάζει με τις ακτίνες Χ και προσβάλλει τη φωτογραφική πλάκα. Τις ίδιες ακτίνες, που αρχικά ονομάσθηκαν "ακτίνες Μπεκερέλ"
ή "ακτίνες ουρανίου", εκπέμπουν και άλλες ενώσεις του ουρανίου. Το φαινόμενο αυτό της αυθόρμητης εκπομπής ενέργειας χωρίς εξωτερικό αίτιο ήρθε και τάραξε τις τότε κρατούσες αντιλήψεις στη Φυσική διότι φαινομενικά ερχόταν σε αντίθεση με το θεμελιώδες αξίωμα της διατήρησης της ενέργειας. Αργότερα όμως, με τη  συστηματική μελέτη του φαινομένου διαπιστώθηκε πως δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο. Το 1898 το ζεύγος Κιουρί (Πιέρ Κιουρί και Μαρία Σκλοντόφσκα) απομόνωσαν το χημικό στοιχείο ράδιο -που είναι ραδιενεργό σε μεγαλύτερο βαθμό από το ουράνιο- καθώς και άλλες ουσίες εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητα των εκπεμπομένων ακτίνων να καθιστούν αγώγιμο τον αέρα.»

Από «Βικιπαιδεια – Περιοδικός Πίνακας» μπορούμε να βρούμε πληροφορίες για
όλα τα στοιχεία, ραδιενεργά και μη.

« Το Ουράνιο είναι χημικό στοιχείο στη σειρά των ακτινίδων, με ατομικό αριθμό 92 και ατομικό βάρος 238,02891 g/mol…. Είναι ραδιενεργό και αναφλέγεται εύκολα σε λεπτό διαμερισμό. Το ισότοπό του 235U χρησιμοποιείται ως "καύσιμο" σε πυρηνικούς αντιδραστήρες και ως σχάσιμο υλικό σε πυρηνικά όπλα.
….. Το ουράνιο βρίσκεται συνήθως σε μικρές ποσότητες στα πετρώματα, στο χώμα, στο νερό, και σε ίχνη στα φυτά και στα ζώα (συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου).»

« Το ράδιο είναι το χημικό στοιχείο με ατομικό αριθμό 88 και ατομικό βάρος 226,0254 amu. Είναι ένα σχεδόν καθαρό λευκό μέταλλο των αλκαλικών γαιών, που πολύ γρήγορα οξειδώνεται, όταν εκτίθεται στον ατμοσφαιρικό αέρα, και γίνεται  μαύρο. Όλα τα ισότοπα του ραδίου είναι πολύ ραδιενεργά και το πιο σταθερό από αυτά, το 226Ra, έχει ημιζωή 1.601 έτη και διασπάται σχηματίζοντας ραδόνιο. Εξαιτίας της τόσης του αστάθειας, το ράδιο είναι φθορίζον και εκπέμπει μια απαλή γαλάζια λάμψη……
……. Στη φύση, το ράδιο βρίσκεται σε ορυκτά ουρανίου σε ίχνη της τάξης του 1/7 γραμμαρίου ανά τόννο του ορυκτού. Δεν είναι απαραίτητο ιχνοστοιχείο για ζωντανούς οργανισμούς και είναι πιθανές οι βλαβερές συνέπειες στην υγεία, όταν εμπλέκεται σε βιοχημικές διεργασίες, εξαιτίας της υψηλής ραδιενέργειας αλλά και της (τοξικής) του χημικής δραστικότητας. ………………………………………
Το ράδιο στους οργανισμούς: Τη μεγαλύτερη βιολογική σημασία από όλα τα φυσικά ραδιοϊσότοπα του ραδίου την έχει το μακροβιότερο, το 226Ra. Το ράδιο είναι άνισα κατανεμημένο στις διάφορες περιοχές της βιόσφαιρας και είναι γνωστό ότι υπάρχουν γεωχημικές περιοχές με αυξημένη περιεκτικότητα σε ράδιο. Οι συγκεντρώσεις ραδίου σε όργανα και ιστούς των φυτών υπακούουν στους γενικούς νόμους απορρόφησης των ανόργανων ουσιών και εξαρτώνται από τον τύπο του φυτού, καθώς και από τις συνθήκες αύξησης του φυτού . Στα ποώδη φυτά, βρίσκονται γενικά μεγαλύτερες ποσότητες ραδίου στις ρίζες και στα φύλλα από ό,τι σε μίσχους και όργανα αναπαραγωγής. Η μέση περιεκτικότητα ραδίου σε φυτά που ανθίζουν είναι 0,3 - 9,0 x 10-11 Ci/kg (κιουρί/-χιλιόγραμμο). Στον άνθρωπο και στα  ζώα το ράδιο μπαίνει στο σώμα με την τροφή, όπου πάντα βρίσκεται 20 - 26 x 10-5 g/ g στο σιτάρι, 67 - 125 x 10-15 g/g στις πατάτες και 8 x 10-15 g/g στο κρέας, καθώς καιστο πόσιμο νερό. Το ποσό του 226Ra που χωνεύεται ημερησίως (από τροφές και νερό) από τον άνθρωπο είναι 2,3 x 10-12Ci, ενώ οι απώλειες από τα ούρα και τα κόπρανα ανέρχονται σε 0,8 x 10-13 και 2,2 x 10-12 αντίστοιχα. Ποσοστό περίπου 80% του ραδίου που συγκεντρώνεται στο σώμα (το ράδιο έχει ιδιότητες παρόμοιες με το ασβέστιο) μπαίνει στα οστά. Η περιεκτικότητα ραδίου στο ανθρώπινο σώμα εξαρτάται από τον τόπο διαμονής και το διαιτολόγιο κάθε ανθρώπου. Οι μεγάλες συγκεντρώσεις ραδίου έχουν επιβλαβείς επιδράσεις σε ζώα και ανθρώπους, εισάγοντας παθολογικές μεταβολές τύπου οστεοπόρωσης, ευθραυστότητα οστών και καρκίνο. Περιεκτικότητα μεγαλύτερη από 1 x 10-7- 10-8Ci/kg, ραδίου στο έδαφος εμποδίζει ουσιωδώς την αύξηση και την ανάπτυξη των φυτών.

Από τα Νεαonline:

 « Στα ύψη το ραδιενεργό ιώδιο και το καίσιο στη Φουκουσίμα»: «Εκτίναξη στα επίπεδα ραδιενεργών καισίου και ιωδίου-131 καταμετρήθηκαν σήμερα στα υπόγεια ύδατα της Ιαπωνίας, στην περιοχή του εργοστασίου της Tepco στη Φουκουσίμα. Πράγμα που σημαίνει πως η διαρροή εμπλουτισμένου με ραδιενεργά στοιχεία νερού, από τις εγκαταστάσεις των αντιδραστήρων, συνεχίζεται.»

Ομοίως ψάχνοντας για «θόριο», «καίσιο» κ.λ.π., βρίσκουμε πλήθος κειμένων, γραμμένων πολλές φορές σε αρκετά απλή «γλώσσα» και δεν χρειάζονται ιδιαίτερες σπουδές για να τα καταλάβεις. Σε κάθε περίπτωση όμως, για να καταλάβει κάποιος τις πληροφορίες που του δίνουν κάποια κείμενα, είναι απαραίτητο να θέλει να καταλάβει.
Κάνοντας μία περίληψη όλων αυτών στις διαστάσεις που αφορούν την περίπτωση της περιοχής μας, μπορούμε να πούμε σε «απλή γλώσσα» τα ακόλουθα, έχοντας προσέξει να μην αλλάξουμε την ουσία των γνώσεων. Ζητάμε συγνώμη αν σε κάποιο σημείο ξεφεύγουμε από την επιστημονική διατύπωση. Πιστεύουμε ότι ο καθένας πρέπει να κάνει ότι μπορεί προκειμένου να καταλάβουν όσο το δυνατόν περισσότεροι ποιο είναι το πρόβλημα με την ραδιενέργεια.

Ο κόσμος γύρω μας αποτελείτε από πολλά στοιχεία που γνωρίζουμε όλοι από τον «Περιοδικό Πίνακα» των Γυμνασιακών μας χρόνων, όπου με τα χρόνια οι επιστήμονες έχουν καταγράψει όλα τα στοιχεία που έχουν ανακαλυφθεί. Όλα τα  στοιχεία υπάρχουν σε μορφή ατόμων. Τα άτομα κάποιων στοιχείων, για κάποιο λόγο εκπέμπουν από μόνα τους διάφορες μορφές ακτινοβολίας. Το κάθε άτομο από αυτά τα στοιχεία εκπέμπει ακτινοβολίες που με τον χρόνο το κάνουν να χάνει και μάζα και ενέργεια και να μετατρέπεται σε ένα άτομο άλλου στοιχείου με λιγότερο «περιεχόμενο». Ο χρόνος που χρειάζεται για να «σωθεί» (να σταματήσει να ακτινοβολεί) στο μισό μιας ποσότητας από ένα ραδιενεργό στοιχείο είναι από χιλιάδες μέχρι εκατομμύρια χρόνια.
Κάποια στοιχεία από αυτά όπως το ουράνιο το θόριο και το ράδιο υπάρχουν στη φύση και τα βρίσκουμε πάντα σε κατάσταση να ακτινοβολούν. Είναι μέταλλα και υπάρχουν διάσπαρτα στη φύση όπου και όπως υπάρχουν και τα άλλα μέταλλα, αλλά
σε πολύ μικρότερες συγκεντρώσεις.
Κάποια άλλα σαν το ιώδιο (αμέταλλο) υπάρχουν και σε απλή μορφή όπως το ιώδιο που βάζουμε στις πληγές, υπάρχουν όμως και σε ραδιενεργή μορφή που ακτινοβολούν.
Το ουράνιο, το θόριο και το ράδιο υπάρχουν παντού γύρω μας, υπάρχουν στην φύση και μέσα στα φυσικά πετρώματα, μεταλλεύματα, ακόμα και πάνω στο σώμα μας και ακτινοβολούν διαρκώς. Η συνηθισμένη πυκνότητα από άτομα αυτών των στοιχείων, αντιστοιχεί σε ένταση ακτινοβολίας που το σώμα μας έχει συνηθίσει και δεν προκαλείται ζημιά στην υγεία μας. Αυτή την ένταση ακτινοβολίας την έχουν μετρήσει οι επιστήμονες και την ονομάζουν αποδεκτή φυσική ραδιενέργεια. Όταν με κάποιο τρόπο βρεθούν περισσότερα άτομα μαζεμένα στο ίδιο σημείο, η ακτινοβολία γύρω από αυτά είναι πολλαπλάσια από την ακτινοβολία του ενός ατόμου.
Όταν κάποια άτομα (π.χ. ουρανίου) «διεγερθούν» από εξωτερική ακτινοβολία, (π.χ από άλλα άτομα ουρανίου που κάποιος τα έβαλε πολλά μαζί), τότε αυξάνεται η ακτινοβολία που εκπέμπουν. Σε αυτή την περίπτωση, «διεγείροντας» όλο και  περισσότερο το ένα το άλλο, φτάνουν να εκπέμψουν όλο και περισσότερη ενέργεια και ακτινοβολία και σε μεγάλη ένταση.
Μέσα από τις πιο πάνω διαδικασίες, όταν ένα άτομο ουρανίου χάνει απότομα πολύ μάζα και ενέργεια γίνεται άτομο ιωδίου ή καισίου (π.χ. στα ατυχήματα). Το υλικό που έχουν για «καύσιμο» τα πυρηνικά εργοστάσια είναι το ουράνιο. Τα ραδιενεργά στοιχεία που έφτασαν στην Ελλάδα από το Τσέρνομπιλ, όπως και αυτά που μολύνουν την θάλασσα της Ιαπωνίας, είναι αυτά που προκύπτουν από την διάσπαση του ουρανίου, δηλαδή το ιώδιο και το καίσιο. Όταν η «μόλυνση» από ραδιενέργεια αποδίδετε στο ουράνιο, στο θόριο και στο ράδιο, αυτό δέν αφορά το ατύχημα στο Τσέρνομπιλ.
Όταν για οποιοδήποτε λόγο, συγκεντρωθούν πολλά άτομα ραδιενεργών στοιχείων μαζί και η ακτινοβολία που εκπέμπουν ξεπεράσει την ένταση που οι επιστήμονες έχουν μετρήσει ότι δεν βλάπτει την υγεία του ανθρώπου, τότε μιλάμε για «μόλυνση» από ραδιενέργεια σε μια περιοχή ή σε ένα ανθρώπινο σώμα. Όπως δηλαδή λέει και η μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών για το Λαρνάκι.

Σαν συμπεράσματα των ποιο πάνω, σε σχέση με τα λεγόμενα στην υπόθεσή μας μπορούμε να πούμε:
Η μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών λέει κάτι πολύ συγκεκριμένο και το αποδίδει σαφέστατα στην δραστηριότητα βωξίτη. Αυτό που λέει η μελέτη είναι πολύ σοβαρό και αφορά πιθανές θανατηφόρες ζημιές στην υγεία όσων από εμάς ζούμε στην δυτική Ιτέα αλλά και όσους εμπλεκόμαστε με σκόνη βωξίτη. Το ερώτημα; ;
Διαβάσαμε για το ράδιο (π.χ.). Κινδυνεύουμε; Εισπνέουμε σκόνη. Κινδυνεύουμε;
Η ακτινοβολία είναι πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Γιατί στο διάολο τα λένε «ανώτατα επιτρεπτά όρια»; Κανονικά, κάθε «άρχοντας» από την θέση του, θα έπρεπε να είχε τρέξει μόλις έμαθε για αυτή την μελέτη (το καλοκαίρι του 2010 από την εφημερίδα τουλάχιστον) και να είχε υποχρεώσει την εταιρία S&B να διαψεύσει ευθέως την μελέτη αυτή και να αποκαταστήσει την αλήθεια υποχρεώνοντας τους όποιους ψευτοεπιστήμονες έγραψαν τέτοια ψέματα να ζητήσουν τουλάχιστον συγνώμη. Το γεγονός έχει καταγγελθεί και στις αρμόδιες υπηρεσίες και ούτε από εκεί υπάρχει ανταπόκριση ούτε όμως και διάψευση.
Βουλευτής, Νομάρχης, Δήμαρχοι, Σύμβουλοι, Υπουργεία και Υπουργοί, Πολιτεία και Κράτος γενικότερα, όλοι γνωρίζουν. Μία περίπτωση που θα μπορούσε να αποτελεί και αντιπροσωπευτικό δείγμα της πολιτικής πραγματικότητας που ευθύνεται για την σημερινή κατάντια της Ελλάδας.
Όποιος απαντά στα ερωτήματα που προκύπτουν από αυτή την μελέτη θα έπρεπε να είναι πολύ προσεκτικός.
Όποιος λέει ότι ο βωξίτης δεν έχει ραδιενέργεια, εννοώντας καθόλου, λέει ψέματα.
Όποιος απαντά ότι ο βωξίτης είναι ραδιενεργά ασφαλές για χρήση υλικό, ότι τον βάζουν στον πετροβάμβακα, ότι τον αγοράζουν πολλές χώρες και δεν έχουν πρόβλημα κ.λ.π., λέει αλήθεια, αλλά αποπροσανατολίζει την συζήτηση. Οι αναφορές αυτές δεν απαντούν στα ερωτήματα που προκύπτουν από τα ευρήματα της μελέτης.
Αν είναι αμόρφωτος το κάνει ίσως κατά λάθος και απλά εκφράζει το επίπεδό του.
Αν είναι σπουδασμένος «εγκληματεί» εις βάρος όσων τον εμπιστεύονται και ίσως να εγκληματεί κυριολεκτικά εις βάρος ανθρώπων που περιμένουν να δουν αν τελικά βλάπτεται έως και θανατηφόρα η υγεία τους ή όχι.
Ομοίως συμβαίνει σε αναφορές σχετικές με το ότι υπάρχουν και άλλα ραδιενεργά στοιχεία γύρω μας. Δεν απαντούν στο πρόβλημα που προκύπτει από την συγκέντρωση πάνω από τα επιτρεπτά όρια, τριών ραδιενεργών στοιχείων που βρίσκονται στο βωξίτη, σε υψηλή συγκέντρωση γύρω από το εργοστάσιο βωξίτη, που
δεν μπορεί να ήρθαν από το Τσέρνομπιλ μιας και από εκεί ήρθε ιώδιο και καίσιο και όχι ουράνιο, θόριο και ράδιο.
Ομοίως συμβαίνει και από κάθε προσπάθεια οποιουδήποτε να απαξιώσει την μελέτη και το κύρος των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Άλλωστε, η ανάλυση των δειγμάτων της μελέτης για το ποια ραδιενεργά στοιχεία ευθύνονται για την αυξημένη ακτινοβολία που μέτρησαν οι ίσως χαλασμένοι μετρητές του Πανεπιστημίου της Πάτρας, πιθανότατα να έγινε στον έγκυρο για την μελέτη της S&B «Δημόκριτο». Δεν μπορεί ακόμα και ο «Δημόκριτος» να λαθεύει επιλεκτικά αρκεί να έχουν άδικο οι μέν και δίκιο οι δε.
Για να σταματήσουν κάποιοι να λένε ψέματα για το ότι δεν μπορεί μία βιομηχανική δραστηριότητα με υλικά «ασφαλή ραδιενεργά για χρήση» να προκαλεί  πρόβλημα ραδιενέργειας στο περιβάλλον και στους ανθρώπους, ακολουθεί δημοσίευμα που μας στείλατε. Και, για να μην νιώθουν μόνοι οι κάτοικοι της δυτικής Ιτέας: dongriakond Από τη βρετανική Guardian:
Οι Dongria Kondh, μια από τις τελευταίες απομονωμένες φυλές του πλανήτη ζουν επί αιώνες, απολύτως αυτάρκεις, στο πλούσιο δάσος των λόφων Νiyamgiri στην πολιτεία Ορίσα της ανατολικής Ινδίας.
Σήμερα απειλούνται με αφανισμό από τα σχέδια της επίσης βρετανικής Vedanta Resources, που έχουν ήδη εγκριθεί από την Ινδική Κυβέρνηση, να φτιάξει ένα επιφανειακό μεταλλείο βωξίτη στη γη τους. Αν προχωρήσουν τα σχέδια της εταιρείας, οι φιλήσυχοι και γλυκύτατοι Dongria Kondh θα μπούνε στη μακριά λίστα των αυτόχθονων πληθυσμών που ξεριζώθηκαν, εκδιώχθηκαν, αφανίστηκαν για να συντηρηθεί ο σπάταλος τρόπος ζωής του σύγχρονου “πολιτισμένου” ανθρώπου.
Το σύντομο βίντεο της Guardian είναι απόσπασμα ενός ντοκυμαντερ διάρκειας 11 λεπτών της Survival International που προτείνουμε να δείτε:

Ενδιαφέρουσες αναρτήσεις

Σταχυολογήσαμε κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες αναρτήσεις από μπλογκ της Φωκίδας:

"ΘΑ ΕΠΙΤΡΑΠΟΥΝ Η΄ ΟΧΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΟΡΥΞΗ ΒΩΞΙΤΗ, ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ 254 ; "

(από το Iteanews)ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΕΛΙΟΥ ΣΧΟΙΝΑ: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΔΗΘΕΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΑ ΤΟΥΜΠΑΝΑΡΙ​Α

(από το Iteanews)

Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Με αφορμή τη συνέντευξη του κ Σανούδου στην ΩΡΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ...
Στο φύλλο της ΩτΦ 28 – 29 Μαίου διαβάσαμε μία συνέντευξη του διευθυντή των μεταλλείων της S&B κου Γιάννη Σανούδου. Η συνέντευξη αυτή παρουσιάζει πολύ αποκαλυπτικο επικοινωνιακό ενδιαφέρον. Πιθανόν η αιτία για αυτή τη συνέντευξη να ήταν ο επικοινωνιακός αντίκτυπος του τοπικού συμβουλίου της Ιτέας που όλοι παρακολουθήσαμε από το διαδίκτυο ή την τηλεόραση. Η συνεδρίαση αυτή ξεγύμνωσε πολλές αλήθειες, θα την ξαναπαρακολουθήσουμε προσεκτικά και θα επανέλθουμε. Παρακολουθήσαμε μια φορά την συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου, συγκεντρώσαμε ότι έχει γραφτεί στον τύπο σχετικά με το τί λένε οι διαφωνούντες με την παραχώρηση στο Λαρνάκι, ακούμε και από κοντά την τοπική 
κοινωνία και πιστεύουμε ότι μία αντιπαράθεση της συνέντευξης με όλα αυτά είναι
πολύ ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική.
Ποιο είναι το πρόβλημα; Σκόνη στον αέρα και βωξίτης στο βυθό της θάλασσας.
Η άδειες της εταιρίας γράφουν ότι αυτό δεν έπρεπε να συμβαίνει . Κάτι
προστάτευαν αυτοί οι όροι των αδειών και αυτό έχει καταπατηθεί διαχρονικά. Να
ήταν άραγε η υγεία των κατοίκων; Τι προστατεύουν συνήθως οι περιορισμοί στην
λειτουργία των βιομηχανιών; Το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων. Αν λοιπόν
δεν γνωρίζουμε για ποιο άλλο διαφορετικό λόγο υπήρχαν αυτοί οι περιορισμοί στις
άδειες λειτουργίας των εγκαταστάσεων της S&B στο Λαρνάκι, τίθεται σοβαρό θέμα
υγείας για την μισή Ιτέα τουλάχιστον. Ο κρύσταλλος του βωξίτη είναι ισχυρός και
δεν διαλύεται στο νερό και ούτε κάν με απλά οξέα. Λίγο να ασχοληθεί κάποιος
με το τί του κάνουν στο εργοστάσιο της αλουμίνας για να τον διασπάσουν και να
διαχωρήσουν το αλουμίνιο απο τα άλλα μέταλλα που περιέχει το έχει καταλάβει.
Ο κρύσταλλος του βωξίτη αποτελείται κυρίως από μέταλλα. Έχει μέσα πάρα πολλά μέταλλα και απο τα απλά και απο τα βαρέα και ανθυγιεινά και απο τα υπερβαρέα και υπέρ-ανθυγιεινά που τα λένε και ραδιενεργά. Πολύ μικρά, φυσιολογικά ποσοστά από το καθένα αλλά τα έχει. Πάρα πολύ μικρές ποσότητες απο πολλά απο αυτά όμως αρκούν για καταστρέψουν την υγεία του ανθρώπου. 
Το ερώτημα που τίθεται είναι απλό: Στην διασπορά του βωξίτη στον αέρα σε σκόνη και από την επίστρωση του βυθό με αυτόν, τα βαρέα κ.λ.π. μέταλλα του βωξίτη περνάνε στον άνθρωπo;
Οι κάτοικοι της περιοχής τα αναπνέουν. Τί γίνεται στα πνευμόνια τους; Αν φτάνει εκεί διαλύεται ή μαζεύεται με το χρόνο; Ξέρουμε ότι δεν διασπάται εύκολα. Αν η σκόνη μαζεύεται στα πνευμόνια τι επιπτώσεις έχει; Ρωτήσαμε; Βωξίτης δεν υπάρχει μόνο εδώ. Υπάρχει σε πολλά σημεία του κόσμου, και δυτικών χωρών και τριτοκοσμικών.
Με τον βωξίτη στη θάλασσα τι συμβαίνει; Δεν διαλύεται στο νερό αλλά τι συμβαίνει με τους ζωντανούς οργανισμούς; Πολλά όστρακα τρυπάνε τις πέτρες. Οι μηχανισμοί με τους οποίους αλληλεπιδρούν οι μικροοργανισμοί του βυθού με το περιβάλλον είναι αμέτρητοι και αχαρτογράφητοι σε μεγάλο βαθμό. Ποιος έλεγξε αν κάποια διασπούν τον κρύσταλλο και αν απελευθερώνονται βαρέα μέταλλα στην τροφική αλυσίδα;
Και δεν φτάνουν όλα αυτά, κάποιοι προσπαθούν να πουν ότι δεν επηρεάζουν οι εγκαταστάσεις αυτές τον τουρισμό στην Ιτέα και στους Δελφούς. Η κύρια τεράστια προοπτική της τοπικής οικονομίας στον γύψο επί δεκαετίες. Το εναλλακτικό σενάριο αποτυχημένο. Και όμως κάποιοι επιμένουν. Η κατάσταση στην αγορά κάθε μέρα και χειρότερη, αλλά για κάποιους, ζήτω που τα μαγαζιά κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Ευφυέστατη τοποθέτηση του Εμπορικού Συλλόγου. Το ξέρουν οι έμποροι τι λέγεται στο όνομά τους ή πρόκειται για φαινόμενο μαζικής τάσης αυτοκτονίας; Τι κριτική να κάνουμε;

Τι λέει ο Κος Σανούδος;
Πρώτη απάντηση: «Η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της υγείας των εργαζομένων μας, η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και η ασφάλεια κατά την εργασία είναι για εμάς όχι απλά προαπαιτούμενα, αλλά καθορίζουν και καθοδηγούν το πλαίσιο λειτουργίας μας..» Τους εργαζόμενους και την υγεία τους δεν τους έχει θίξει κανείς. Πιθανότατα εργάζονται όλοι εφοδιασμένοι με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας και σίγουρα με τις κατάλληλες μάσκες οπότε δεν αναπνέουν τη σκόνη
γιατί αλλιώς για αυτούς τα πράγματα θα ήταν πολύ άσχημα, όπως λέμε «με τον θάνατο στο τσεπάκι». Το πρόβλημα περι δημόσιας υγείας από τη σκόνη όμως αφορά του μισούς κατοίκους της Ιτέας που την αναπνέουν σίγουρα γιατί δεν φοράνε μάσκες μέσα στα σπίτια τους και για αυτούς δεν λέει τίποτα. Τι να καταλάβουμε από την φράση του αυτή; Ότι η σκόνη που πνίγει το Τροκαντερό και ο βωξίτης στο βυθό της θάλασσας (αναμφισβήτητα γεγονότα) είναι το εσκεμμένο (;) αποτέλεσμα της καθοδήγησης και του καθορισμού του πλαισίου λειτουργίας της εταιρίας με γνώμονα την διασφάλιση της δημόσιας υγείας; Επίτηδες το κάνουν; Αν δηλαδή η εταιρία δεν είχε σαν καθοδηγητή και σαν γνώμονα για την λειτουργία της την καλή δημόσια υγεία, θα μας πρέσαρε σκόνη στα πνευμόνια με κομπρεσέρ και θα μας ταΐζε βωξίτη με το κουτάλι;
Στην συνέχεια της πρώτης απάντησης ο κος Σανούδος αναλύει πως γίνεται ο εμπλουτισμός, ότι έχει πιστοποιητικά (και μάλιστα τα έβγαλε οικιοθελώς), τι συμβαίνει με το θόρυβο και τι κάνουν για αυτό, ότι καταβρέχει κ.λ.π. για την σκόνη και ότι γίνονται συνεχώς διορθωτικές ενέργειες. Δηλαδή δεν υπάρχει σκόνη στον αέρα και βωξίτης στη θάλασσα; Τόσοι άνθρωποι βλέπουν το ίδιο όνειρο; Για ηλίθιους μας έχει; Τόση θέληση, τόση προσπάθεια για βελτίωση των εγκαταστάσεων και τι είναι καλύτερο σήμερα απ’ ότι πριν δέκα χρόνια; Τι να φταίει άραγε; Θέλουν αλλά «δεν τους φτάνει»;
Η τέταρτη και πέμπτη ερώτηση αφορούν πράγματα που δεν έθιξε κανείς από τους αντιδρώντες στο Τοπικό Συμβούλιο της Ιτέας και δεν το έχουμε βρει πουθενά ως ερωτήματα, εκτός από περιπτώσεις που αφορούν ερώτηση του δημοσιογράφου όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση. Στους αντιδρώντες για την οικονομική διάσταση του θέματος, όλη η φασαρία, όλες οι ενστάσεις, όλες οι διαμαρτυρίες
αφορούν το ότι οι εγκαταστάσεις στο Λαρνάκι καταστρέφουν την τουριστικότητα της Ιτέας και των Δελφών. Και σε αυτό δεν γίνεται καμία αναφορά. Τα οικονομικά της εταιρίας μπορεί να απασχολούν κάποιους από τους 50 εργαζόμενους της περιοχής αλλά η Ιτέα έχει 10.000 κατοίκους και οι οικονομικές επιπτώσεις των εγκαταστάσεων αυτών αφορούν τουλάχιστον και Δελφούς και το Γαλαξίδι, δηλαδή πάνω από 14.000 ανθρώπους. Για αυτούς τίποτα . Όλο αυτό το κομμάτι της συνέντευξης δηλαδή, εκτός θέματος.
Στη τρίτη ερώτηση, φυσικά δεν μπορούσε να μην αναφέρει το τρόπαιο. «… αξίζει να σημειώσουμε πως το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Ιτέας, ως θεσμοθετημένο όργανο εκπροσώπησης της τοπικής κοινωνίας, έχει εκφράσει, σε πρόσφατη συνεδρίασή του, την ομόφωνη θετική του άποψη για την εκμίσθωση του χώρου στη θέση Λαρνάκι στην εταιρία μας» Δεν φταίμε εμείς, αυτός το ζητάει (έμμεσα με την στάση του). Το συμβούλιο που θεωρητικά εκπροσώπησε την Ιτέα στο θέμα Λαρνάκι, αποτελείται από: τον κ. Γούρα εργαζόμενο της S&B, τον κ. Αρβανιτά αδερφό εργαζομένου της S&B, τον κ. Κουφάλη συνταξιούχο του εργοστασίου αλουμινίου του κ. Μυτιληναίου στα Άσπρα Σπίτια, τον κ. Χλεμπογιάννη ιδιοκτήτη ταξί, ελεύθερο επαγγελματία, και τέλος την Πρόεδρο, τη μοναδική κ. Βούλγαρη η οποία για να δικαιολογήσει το ερώτημα γιατί έβαλε πρωί Παρασκευή και ώρα 9:00 το Συμβούλιο, απάντησε ότι το απόγευμα είχε  δουλειά και δεν ήθελε να αδικήσει τα παιδιά στα οποία κάνει φροντιστήριο. Για την περίπτωση αυτή είναι άξιο επιστημονικής μελέτης το πώς αντιλαμβάνεται η κ. Βούλγαρη αυτή την ευθύνη που ανέλαβε ως Πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου απέναντι στους
κατοίκους της Ιτέας, οι οποίοι κατά 99% εργάζονται πρωί οπότε με την επιλογή της, τους απαγόρευσε να παρακολουθήσουν το συμβούλιο αυτό. Αν λάβουμε υπ’ όψη τα στοιχεία που μας στέλνονται, ήταν η πρώτη φορά που το συμβούλιο έγινε πρωί. (ας μας συγχωρήσει όποιος κάναμε κάποιο λάθος στην αναφορά μας σε αυτόν και τον παρακαλούμε να μας στείλει διόρθωση να την κάνουμε).
Η δεύτερη ερώτηση είχε την καλύτερη απάντηση. Θα συμφωνήσουμε απόλυτα με μήνυμα φίλου του blog μας. Η απάντηση αυτή είναι υπόδειγμα μιάς παροιμίας που λέει για κάποιο γάτο που κάτι πονηρό κάνει και ταυτόχρονα ο ίδιος «σκούζει» για αντιπερισπασμό. Στην απάντηση αυτή αρχίζει σοβαρά και υπεύθυνα «Τα θέματα της δημόσιας υγείας θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγάλη υπευθυνότητα.».
Στη συνέχεια αναφέρει τις δύο πασίγνωστες πια μελέτες που επικαλούνται οι «αντιδραστικοί». Οι μελέτες αυτές λένε ότι ο βυθός στο Λαρνάκι είναι στρωμένος με βωξίτη και η σκόνη παντού στην στεριά (λες και δεν το ξέρουμε) αλλά και ότι τα βαρέα μέταλλα, και τα υπερβαρέα ραδιενεργά μέταλλα που περιέχονται στο βωξίτη παρουσιάζουν ψηλή συγκέντρωση στην περιοχή γύρω από το εργοστάσιο.
Αυτό που όλοι έχουν καταλάβει (πλήν του ίδιου ίσως) είναι ότι δύο Πανεπιστημιακές σχολές, με μελέτες στο αντικείμενό τους, λένε ότι κάτι δεν πάει καλά στο περιβάλλον της περιοχής. Η πρώτη υπεύθυνη σκέψη είναι ότι αυτό πρέπει να εξεταστεί από αρμόδιους επιστήμονες για το εάν βλάπτει την υγεία των ανθρώπων. Υπεύθυνους άρχοντες δεν έχουμε σίγουρα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε όλοι εντελώς ζώα, κάποιοι ανησυχούν και αντιδρούν. Στην απάντησή του όμως δεν υπάρχει τίποτα ουσιαστικό.
Αυτό που λέει ο Κος Σανούδος είναι ότι : «Σε καμία από τις δύο μελέτες δεν αναφέρει πως ο βωξίτης, σε οποιαδήποτε μορφή του, έχει επιπτώσεις στη ανθρώπινη υγεία.».Ποιος είπε κάτι τέτοιο; Μα καμία μελέτη από τις δύο δεν είχε σαν θέμα τις επιπτώσεις του βωξίτη στην ανθρώπινη υγεία. Μπορεί να ακούγεται «παιδικό» αλλά ας επισημάνουμε το αυτονόητο. Τις μελέτες για επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων τις κάνουν πανεπιστημιακές σχολές που ασχολούνται με την υγεία των ανθρώπων. Οι σχολές από τα πανεπιστήμια Περιβάλλοντος του Αιγαίου και το Χημικό των Πατρών δεν ασχολούνται με την υγεία των ανθρώπων. Όσοι έχουν ασχοληθεί έστω και λίγο με Πανεπιστημιακές μελέτες, ξέρουν ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι επιστήμονες είναι πολλοί προσεκτικοί στο να μην μπλεχτούν κατά την μελέτη που εκπονούν σε σκεπτικά και συμπεράσματα άλλων επιστημών πλήν της δικής τους. Άρα εντελώς λανθασμένα (;), ο κ. Σανούδος αφήνει να ακούγεται σαν επιχείρημα για το ότι ο βωξίτης δεν βλάπτει την υγεία των ανθρώπων, το ότι οι μελέτες αυτές δεν λένε κάτι τέτοιο. 
Στην συνέχεια κλείνει το πρώτο ατόπημα με το «σκούξιμο» της παροιμίας. Λέει «Είναι σκόπιμο και επιβεβλημένο, αναφορές που γίνονται για την ανθρώπινη υγεία να είναι προσεκτικές και να περιορίζονται στα συμπεράσματα των ειδικών επιστημόνων και των αντίστοιχων φορέων της Πολιτείας με την σχετική αρμοδιότητα.».
Στο δεύτερο μέρος της απάντησης αυτής ο κ. Σνούδος συνεχίζει στο ίδιο πνεύμα. Επικαλείται μελέτες που έχει η εταιρία από άλλα πανεπιστήμια που λένε καλά πράγματα για τον βωξίτη. Ότι δηλαδή ο βωξίτης είναι φυσικό ορυκτό, μη τοξικό, δεν ρυπαίνει το έδαφος και το θαλάσσιο περιβάλλον. Πώς δηλαδή να το καταλάβουμε αυτό; Δεν διαλύεται στο νερό, το ξέρουμε, διασπάτε όμως από τους μικροοργανισμούς στη θάλασσα; Δεν πεθαίνεις αν τον αγγίξεις, το ξέρουμε. Δεν πεθαίνεις όμως αν περάσει σαν ψιλή σκόνη στα πνευμόνια σου; Ξέρουμε ότι επαναλαμβανόμαστε αλλά εδώ ολόκληρος
διευθυντής πολυεθνικής, επιστήμονας άνθρωπος δεν φαίνεται να έχει καταλάβει την ερώτηση.
Στη συνέχεια μας λέει ότι σύμφωνα με όλους τους ειδικούς για την ραδιενέργεια ο βωξίτης δεν υπόκειται στους Κανονισμούς Ακτινοπροστασίας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα από άποψη ραδιενέργειας. Δεν λέει ότι δεν έχει ραδιενέργεια, γιατί έχει όση λίγη και ακίνδυνη του αντιστοιχεί. Εδώ έχει και το χώμα και ο ασβεστόλιθος που δεν αποτελούνται κυρίως από μέταλλα, δεν θα έχει ο βωξίτης . Και όλοι ξέρουμε ότι τα ραδιενεργά υλικά είναι μέταλλα, πιο «βαριά» και από τα βαρέα μέταλλα. Φυσικό λοιπόν όπου υπάρχουν από όλα τα μέταλλα να υπάρχουν και αυτά. Τι γίνεται όμως αν με κάποιο μηχανισμό, από την σκόνη που σηκώνεται καθημερινά στην περιοχή, η ποιο «βαριά» π.χ. πέφτει πρώτη, άρα κάπου στην γειτονιά. Μήπως τότε τα πολύ «βαριά» ραδιενεργά μέταλλα μαζεύονται εκεί γύρω; Τι γίνεται όταν αντί για ένα κόκκο σκόνης με ουράνιο που ακτινοβολεί στα επιτρεπτά όρια, μαζέψουμε χίλιους τέτοιους κόκκους. Δεν θα ακτινοβολούν χίλιες φορές περισσότερο; Έτσι απλά με την αριθμητική. Σίγουρα ξέρει αριθμητική ο κ. Διευθυντής.
Είκοσι χώρες λέει αγοράζουν το βωξίτη μας και τόσα χρόνια δεν έχουν πρόβλημα. Δεν μας είπε όμως, εκεί, στην Αμερική, στον Καναδά, στην Ρωσία την Ολλανδία την Γερμανία, τον εισπνέουν σε σκόνη κατά χιλιάδες οι κάτοικοι; Μία φωτογραφία θα αρκούσε με τέτοια χάλια δίπλα σε κατοικημένη περιοχή αλλά δεν υπάρχει ούτε στη Αμερική ούτε πουθενά αλλού, εκτός από τον τρίτο κόσμο.
Εδώ και δεκαπέντε χρόνια, λέει, ο βωξίτης αποτελεί πρώτη ύλη για τον πετροβάμβακα που βάζουμε σαν μονωτικό στις οικοδομές. Μα η ανησυχία είναι για όταν το αναπνέεις, όταν στρώνεις τον βυθό, όταν συγκεντρωθούν πολλά από τα αρχικά σκόρπια ραδιενεργά στοιχεία του σε μία περιοχή, όχι όταν τον χτίζεις ατόφιο με την φυσική χαμηλή ραδιενέργειά του μέσα στον τοίχο. Και τα τούβλα, και το τσιμέντο έχουν φυσική χαμηλή ραδιενέργεια αλλά και αυτά όταν τρίβονται και παράγουν σκόνη κάτι κάνουμε για να το σταματήσουμε αυτό.
Και φυσικά στο τέλος το μεγάλο επιχείρημα, ο βωξίτης βρίσκεται στην φύση και τα νερά που πίνουμε, αυτά που πάνε στην Αθήνα περνάνε από πετρώματα βωξίτη.
Το είπαμε, όλοι το ξέρουν, ο βωξίτης δεν διαλύεται στο νερό, δεν είναι εκεί το πρόβλημα και η ανησυχία.
Και τελειώνοντας η συνέντευξη το μέγα «φινάλε».
«Τα ανωτέρω συνιστούν μία επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση στις φήμες που τελευταία κυκλοφορούν για την επίδραση της δραστηριότητας μας στην δημόσια υγεία.».
Τι να πουν και οι επιστήμονες;
- Ο τρόπος με τον οποίο εκτελείται η δραστηριότητα του βωξίτη στο Λαρνάκι, είναι τόσο σοβαρός όσο επιστημονική είναι και αυτή η «τεκμηριωμένη» απάντηση του κ. Σανούδου.
- Αν προκύψει π.χ. ότι το να αναπνέεις σκόνη βωξίτη που περνά στους πνεύμονες προκαλεί προβλήματα στην υγεία, θα τιμωρηθεί κάπως ο κύριος αυτός για την ανεύθυνη χρήση της επιστημονικής του ιδιότητας;

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ κ ΣΑΝΟΥΔΟΥ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ: Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΕΛΙΟΥ ΣΧΟΙΝΑ: "ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 155/2011 ΒΟΥΛΕΥΜΑΤΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΣΤΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΡΝΑΣΣΟ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΑΛΑΦΟΚΑΣΤΡΟ - ΤΟΥΜΠΑΝΑΡΙΑ"

Από το Iteanews

==================================

 ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΕΛΙΟΥ ΣΧΟΙΝΑ: "ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 155/2011 ΒΟΥΛΕΥΜΑΤΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΣΤΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΡΝΑΣΣΟ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΑΛΑΦΟΚΑΣΤΡΟ - ΤΟΥΜΠΑΝΑΡΙΑ"

Parnassos7
ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ
Στέλιος Σχοινάς
Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός
Καραϊσκάκη 103 Ιτέα Φωκίδος
Τηλ.             22650-32101       ΦΑΞ 22650-34159
Κιν.             6944-334172       email: sschi@tee.gr
ΠΡΟΣ
1) Κυρία Αφροδίτη Παπαθανάση Βουλευτή Φωκίδος
2) Κυρία Γιώτα Γαζή Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας
3) Περιφερειακούς Συμβούλους Νομού Φωκίδας
4) Δημοτικούς Συμβούλους Δήμου Δελφών

“Κοινοποίηση του υπ΄ αρίθμ. 155/2011 Βουλεύματος σχετικά με τα όσα έχουν διαδραματιστεί στον Παρνασσό στη θέση ΑΛΑΦΟΚΑΣΤΡΟ – ΤΟΥΜΠΑΝΑΡΙΑ”
Η τοπική ημερήσια εφημερίδα «Η ΩΡΑ της ΦΩΚΙΔΑΣ», στο φύλλο του Σαββατοκύριακου (04-05/06/2011), με πρωτοσέλιδο τίτλο αναφέρεται σε ανακοίνωση του κ. Δημάρχου Δελφών και του αρμόδιου Αντιδημάρχου του, ότι καταβάλλεται προσπάθεια επίλυσης της αναοριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών.
Στο δημοσίευμά τους αναφέρονται όχι μόνον σε χώρους που βρίσκονται μέσα στον ήδη οριοθετημένο αρχαιολογικό χώρο, αλλά επιδιώκουν την έξοδο από τον αρχαιολογικό χώρο κάποιων τμημάτων (2η περίπτωση στο δημοσίευμα), χωρίς να προσδιορίζουν σε ποια τμήματα αναφέρονται.

Είναι σε όλους σας γνωστό, από την τελεσίδικη πλέον Διοικητική Διαδικασία, ότι ο κ. Δήμαρχος Δελφών, ως ελεύθερος επαγγελματίας Πολιτικός Μηχανικός, με ψευδή τοπογραφικά διαγράμματα που συνέταξε το 2003, έδειξε οικοπεδική έκταση αρχικής ιδιοκτησίας του πρώην Δημάρχου Δελφών κ. Παναγιώτη Καλτσή, ότι βρίσκεται εκτός της Ζώνης του Αρχαιολογικού Χώρου Δελφών ενώ ήταν εξολοκλήρου μέσα σ΄ αυτή.
Το ίδιο οικόπεδο σε τοπογραφικό του 2001 άλλος μηχανικός το είχε δείξει εντός του Αρχαιολογικού Χώρου. Πως μετακινήθηκε μέσα σε δύο χρόνια, το ίδιο οικόπεδο, έξω από τον Αρχαιολογικό Χώρο;;!!
Τα ψευδή αυτά στοιχεία έγιναν αφορμή να παραβιαστεί ο Θεσμοθετημένος Αρχαιολογικός Χώρος των Δελφών και να κατασκευαστούν μέσα σ΄ αυτόν τεράστιες κτιριακές εγκαταστάσεις. Το ψευδές τοπογραφικό μετέτρεψε αυτόματα ένα οικόπεδο ασήμαντης αξίας σε ένα από τα πλέον προνομιούχα οικόπεδα του Παρνασσού με θέα όλο τον Κορινθιακό, εκτοξεύοντας στα ύψη την αξία του.
Επειδή εναντίον του πρώην Νομάρχη και σημερινού δήμαρχου Δελφών κ. Νικόλαου Φουσέκη, βρίσκεται σε εξέλιξη «ποινική δίωξη για διάπραξη δύο κακουργηματικών πράξεων για εκτέλεση εγκλημάτων που έλαβαν χώρα με επιτηδευμένο τρόπο, σε συνεργασία με τον συγκατηγορούμενό του Παναγιώτη Καλτσή, με την τότε ιδιότητά του ως Δημάρχου του Δήμου Δελφών Φωκίδας, για να πετύχουν αμφότεροι τον εγκληματικό σκοπό τους, τον οποίο σήμερα και εντελώς όψιμα αποδίδουν σε πρόσωπα που όπως αναφέρουν επρόκειτο για συνεργάτες του ιδιωτικού γραφείου που διατηρούσε ο Νικόλαος Φουσέκης, χωρίς όμως και να επικαλούνται προς τούτο, έτερα αποδεικτικά στοιχεία.
………Επιπροσθέτως, εάν ληφθεί υπόψη ότι ο Νικόλαος Φουσέκης σήμερα είναι εκλεγμένος Δήμαρχος του Δήμου Δελφών, πιθανολογείται ότι δεν αποκλείεται να εκμεταλλευτεί την ιδιότητά του αυτή για την διάπραξη οικονομικής φύσης αξιόποινων πράξεων……. Για το λόγο αυτό το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Άμφισσας με το 155/2011 βούλευμά του αποφάσισε την επιβολή στον κ. Νικόλαο Φουσέκη του περιοριστικού όρου της καταβολής εγγυοδοσίας ποσού δέκα Πέντε χιλιάδων ευρώ (15.000,00€), σύμφωνα με το άρθρο 296 του ΚΠΔ ».
Τα εντός εισαγωγικών αναφέρονται στις αποδιδόμενες από τον κ. Εισαγγελέα και τον κ. Ανακριτή κατηγορίες στον κ. Νικόλαο Φουσέκη (Βούλευμα υπ΄ αρίθμ. 155/2011 του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Άμφισσας).
Το παραπάνω βούλευμα, πριν από λίγες μέρες, κοινοποιήθηκε στον κύριο Νικόλαο Φουσέκη, Δήμαρχο Δελφών.
Να ληφθεί υπόψη ότι τόσο ο κ. Ανακριτής όσο και η κυρία Εισαγγελέας είχαν πλήρη ταύτιση απόψεων ως προς την διάπραξη των αποδιδόμενων στον κατηγορούμενο κ. Νικόλαο Φουσέκη, κακουργηματικών πράξεων.
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο κ. Νικόλαος Φουσέκης ούτε ως Νομάρχης Φωκίδας, ούτε ως σημερινός Δήμαρχος Δελφών, ανέλαβε τις ευθύνες του ενημερώνοντας το κοινό γι αυτές, ως είχε αυτονόητη υποχρέωση. Αντίθετα προσπαθεί να παίξει τον ρόλο του θύματος και να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά το θέμα.
Στο παιχνίδι αυτό, ηθελημένα ή άθελα, είχε την συμπαράσταση δια της σιωπής των, όλων εκείνων που από την θεσμική τους θέση είχαν δημοκρατική υποχρέωση να τον αντικρούσουν ΔΗΜΟΣΙΑ και να μην αφήσουν να αιωρούνται στον λαό ψευδαισθήσεις για το τι ακριβώς συμβαίνει.
Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για κανέναν θεσμικό παράγοντα του Νομού που σιώπησε και εξακολουθεί να σιωπά, μη εκπληρώνοντας τις δημοκρατικές του υποχρεώσεις, επιτρέποντας την διάδοση ψευδών πληροφοριών που έχουν ως αποτέλεσμα την διαμόρφωση πλήρως αλλοιωμένης κοινής γνώμης.
Τούτο διότι από Διοικητικής άποψης το θέμα έχει ξεκαθαρίσει από διετίας και πλέον, όταν η αρμόδια Υπηρεσία Τοπογραφήσεων και Φωτογραμμετρίας του Υπουργείου Πολιτισμού, ξεκαθάρισε τα πράγματα στα ΤΟΥΜΠΑΝΑΡΙΑ, με τέσσερις διαφορετικές και σε διαφορετικές ημερομηνίες Τεχνικές Εκθέσεις της, επιβεβαιώνοντας, με την μέγιστη σαφήνεια, την παραβίαση του Αρχαιολογικού Χώρου των Δελφών από τον Πολιτικό Μηχανικό κ. Νικόλαο Φουσέκη.
Η επιβεβαίωση αυτή έγινε και από την Πολεοδομία Άμφισσας καθώς και από την Αρχαιολογική Υπηρεσία Δελφών.
Η ανάδειξη της όλης υπόθεσης από μένα είχε ως συνέπεια να δεχθώ πρωτοφανή και κακοήθη επίθεση από τις υπηρεσίες με τις οποίες είμαι υποχρεωμένος να συναλλάσσομαι, υπηρεσίες στις οποίες είτε είναι Πολιτικός Προϊστάμενος ο κ. Νικόλαος Φουσέκης είτε λόγω της υψηλής Διοικητικής του θέσης έχει την δυνατότητα παρεμβάσεων, κατηγορώντας με, αντί, ως είχε αυτονόητη υποχρέωση, να αναλάβει τις Τεράστιες Ευθύνες του.
Ο Πόλεμος που έχω δεχθεί από τον ίδιο και τις υπηρεσίες του είναι πρωτοφανής και εκβιαστικός, αφού έφθασαν σε σημείο να με ταλαιπωρούν από καταγγελίες αγνώστων πολιτών με κλεμμένες ταυτότητες , είτε από καταγγελίες βαλτών ατόμων χωρίς κανένα έννομο συμφέρον.. Στην περίπτωσή μου παρέκαμψαν αυτό που απαιτούν από όλους τους πολίτες, δηλαδή ότι οι καταγγελίες πρέπει να γίνονται από γνωστά πρόσωπα και τα πρόσωπα αυτά να έχουν έννομο συμφέρον.
Αποτέλεσμα τον ελέγχων που μου έκαναν κανένα.
Απλά βρήκαν την ευκαιρία να με ταλαιπωρήσουν και να με καθυστερήσουν, φέροντάς με προ του διλλήματος:
«Κλείσε το στόμα σου και κάνε ό,τι σου λέμε διότι έχουμε τον τρόπο να σου δημιουργήσουμε αξεπέραστα προβλήματα στην άσκηση του επαγγέλματός σου και την εκπλήρωση των οικονομικών σου υποχρεώσεων που είναι γνωστό ότι δεν περιμένουν»
Δεν ζήτησα ποτέ και από κανέναν να μου συμπαρασταθεί ρουσφετολογικά, διότι είναι πασίγνωστες οι απόψεις μου για το πελατειακό κράτος, από τότε που ξεκίνησα την επαγγελματική μου καριέρα, αρνούμενος, πεισματικά να συμμετάσχω σε ίντριγκες και κυκλώματα καταστρατήγησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και εκμηδένισης της προσωπικότητας των πολιτών.
Απλά είχα την απαίτηση, όπως κάθε πολίτης, από τους εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού κάθε βαθμίδας και τους υπηρεσιακούς παράγοντες που οι εκλεγμένοι οφείλουν να παρακολουθούν, να εξετάσουν με σοβαρότητα την ασέλγεια που πραγματοποιείται στην ευρύτερη περιοχή του Παρνασσού, ακόμη και μέσα στον θεσμοθετημένο αρχαιολογικό χώρο των Δελφών και να με προστατέψουν από την μήνη αυτού που διέπραξε τα αδικήματα και αρνείται να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του.
Από την στιγμή που το υψηλά ιστάμενο πρόσωπο αποφεύγει να αναλάβει τις ευθύνες των πράξεών του και προσπαθεί με κάθε τρόπο να τις συγκαλύψει, προκύπτει αυτονόητα ότι θα αξιοποιήσει την θέση του και τις υπηρεσίες που επηρεάζει και θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια χρησιμοποίησης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για την υποστήριξη των δικών του θέσεών.
Είναι αναμενόμενο αυτό να συμβεί από άτομο που δεν αντιμετώπισε, με την οφειλόμενη υπευθυνότητα, τις συνέπειες των πράξεών του, αλλά αντίθετα προσπάθησε και προσπαθεί να αποδώσει ευθύνες σε τρίτους, μεταφέροντας τον εαυτόν του από την θέση του θήτη στην θέση του Θύματος.
Το πρόβλημα καθίσταται οδυνηρό για τους πολίτες όταν τα έχοντα πολιτικό λόγο πρόσωπα, είτε δεν φροντίζουν είτε δεν καταφέρνουν, ως έχουν υποχρέωση, να περάσουν την θέση της αλήθειας στην κοινή γνώμη.
Η ευθύνη τους είναι πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη εκείνου που διέπραξε το αδίκημα και προσπαθεί να συγκαλύψει τις πράξεις του.
Επειδή υποστηρίζοντας την πικρή για υψηλά πολιτικά πρόσωπα αλήθεια, υπέστην, τόσο εγώ όσο και η οικογένειά μου, απίστευτες για πολιτισμένο ευρωπαϊκό κράτος συνέπειες και επειδή θέλω να πιστεύω ότι κάποτε κάποιος αρμόδιος σ΄ αυτό το κράτος, θα εξετάσει και ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ, το όλο θέμα της ταλαιπωρίας που έχω τραβήξει, σας κοινοποιώ το υπ΄ αρίθμ. 155/2011 Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Άμφισσας, στο σκεπτικό του οποίου περιέχονται βαρύτατες κατηγορίες για τον νυν Δήμαρχο Δελφών και πρώην Νομάρχη Φωκίδας κ. Νικόλαο Φουσέκη, ο οποίος παρά την υψηλότατη θέση που κατείχε και κατέχει, τηρεί σιγή ιχθύος.
Επίσης σας κοινοποιώ αντίγραφο του με σημερινή ημερομηνία (04/06/2011) φύλλου της εφημερίδας Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ, καθώς και του αντίστοιχου φύλλου της 12ης Φεβρουαρίου 2008, στο οποίο δημοσίευσα άρθρο με τίτλο: «Τα δημόσια πρόσωπα οφείλουν με παρρησία να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους».
Στο τέλος του σημερινού δημοσιεύματος αναφέρεται:
«Τέλος να σημειώσουμε ότι ο δήμαρχος Δελφών σε μια κίνηση πολιτικής αβρότητας τόνισε ότι για την υπόθεση αυτή έχει δουλέψει αρκετά και η βουλευτής του νομού κα Αφροδίτη Παπαθανάση , ενώ στην σύσκεψη με την κα Μενδώνη θα καλεστεί να δώσει το παρών και η αντιπεριφερειάρχης κα Γιώτα Γαζή»
Πιστεύω ότι είναι αυτονόητη οι υποχρέωση των θεσμικών παραγόντων του Νομού να ενημερώσουν τον λαό της Φωκίδας για την αλήθεια, παίρνοντας συγκεκριμένη θέση στο θέμα.
Θέση οφείλουν να πάρουν και όλοι οι θεσμικοί παράγοντες του τόπου (Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι κλπ) διότι “Ο σιωπών δοκεί συναινείν”.
Ιτέα 04 Ιουνίου 2011
Με εκτίμηση
Στέλιος Σχοινάς
Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός
Συνημμένα
  1. Το 155/2011 Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Άμφισσας
  2. Το φύλλο της 4/6/2011 της Εφημερίδας «Η ΩΡΑ της ΦΩΚΙΔΑΣ»
  3. Το φύλλο της 12/02/2008 της Εφημερίδας «Η ΩΡΑ της ΦΩΚΙΔΑΣ»

Ακολουθεί το βούλευμα 155 του 2011 του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Άμφισσας.
ΒΟΥΛΕΥΜΑ 155 ΤΟΥ 2011 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ ΑΜΦΙΣΣΑΣ ΜΕ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
ΒΟΥΛΕΥΜΑ 155 ΤΟΥ 2011 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ ΑΜΦΙΣΣΑΣ ΜΕ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
Φύλλα από την “Ώρα Της Φωκίδας”

ora 2008.02.12
ΩτΦ 2008-02-12
ora 2011.06.04
ΩτΦ 2011-06-04